Moje zielone królestwo - ewab123
Mam w nadmiarze następujące nasiona: aksamitka wysoka pomarańczowa, wysoka żółta, kochia(mietelnik), szarłat zwisły, liatra fioletowa i biała, nasturcja, astry, rudbekia, żeniszek ,mak jednoroczny pełny, goździki brodate, trytoma, firletka chalcedońska, rumianek biały pełny, dzielżan czerwony, jeżówka, eszolcja biała, dynie ozdobne, tykwa butelkowa.
Chętnie się podzielę lub wymienię. Może ktoś ma inny szarłat? Szukam też szałwii muszkatołowej.
Chętnie się podzielę lub wymienię. Może ktoś ma inny szarłat? Szukam też szałwii muszkatołowej.
Dziękuję za odwiedziny u mnie, masz piękny ogród i pięknego wyżła niemieckiego:)...ja mam takich potworków 4 ...będę częstym gościem w twoim ogrodzie:)
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewuś.
Znalazłam kilka postów na naszym forum dotyczących siania powojników.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=176
Sama w tym roku pierwszy raz spróbowałam wysiać wielkokwiatowe. Bardzo jestem ciekawa, co z tego będzie.
Już u mnie widać wschody p. botanicznego " Radar Love". U wielkokwiatowych cisza
Wiosną podczas przycinania powojników zamierzam ukorzeniać pędy.
A kiedy sadzisz kanny?
Znalazłam kilka postów na naszym forum dotyczących siania powojników.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=176
Sama w tym roku pierwszy raz spróbowałam wysiać wielkokwiatowe. Bardzo jestem ciekawa, co z tego będzie.

Wiosną podczas przycinania powojników zamierzam ukorzeniać pędy.
A kiedy sadzisz kanny?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
W tym roku postanowiłam nie spieszyć się z kannami. Zawsze w lutym- marcu sadziłam podzielone kłącza do donic i pędziłam w domu. Gdy minęły przymrozki wysadzałam do gruntu. Było z tym bardzo dużo pracy, a i miejsca zajmowały wiele. W ubiegłym roku te podpędzone kanny wysadziłam jeszcze przed "ogrodnikami" do gruntu. Gdy przyszły chłody trochę liście podmarzły, ale rośliny rosły dalej ładnie. W tym roku planuję w marcu przenieść karpy do cieplejszego miejsca i gdy zrobi się ciepło wysadzić bezpośrednio do gruntu nieco głębiej. Gdy przyjdą przymrozki najwyżej przykryję włókniną (jeżeli już będą liście nad ziemią).
A oto moje kanny:

żółta nakrapiana pomarańczem, liście żółtozielone- odmiana Pretoria/Bengal Tiger
j.czerwona, liście zielone- odmiana President
pomarańczowa, liście bordowe- odmiana Wyoming
czerwona, liście zielone- odmiana Crimson Beauty
A oto moje kanny:

żółta nakrapiana pomarańczem, liście żółtozielone- odmiana Pretoria/Bengal Tiger
j.czerwona, liście zielone- odmiana President
pomarańczowa, liście bordowe- odmiana Wyoming
czerwona, liście zielone- odmiana Crimson Beauty
- judyta
To nie będziesz w tym roku do donic sadzić w celu pędzenia
No to szykuje się eksperyment, ciekawe jaki to będzie miało wpływ na kwitnienie? Może sobie w ten sposób zaoszczędzisz miejsce w domu na przedwiośniu no i pracy mniej z przesadzaniem. Ja posadzę do donic, dlatego pytam o najlepszy termin.
Czy odmiana Wyoming ma czerwone liście? Ja w ubiegłym roku kupiłam te odmianę-nie zakwitła u mnie, ale liście miała zielone-może kupiłam coś innego? Może liście wybarwiają się później, w następnym roku-fajnie by było, bo nie mam czerwonolistnej, a strasznie mi się podoba

Czy odmiana Wyoming ma czerwone liście? Ja w ubiegłym roku kupiłam te odmianę-nie zakwitła u mnie, ale liście miała zielone-może kupiłam coś innego? Może liście wybarwiają się później, w następnym roku-fajnie by było, bo nie mam czerwonolistnej, a strasznie mi się podoba
Tak Judyto, odmiana Wyoming ma bordowe liście. Niepokoi mnie fakt, że twoje liście były zielone. Myślę,że jednak to, co kupiłaś, to jest inna odmiana. Wyślę Ci kawałek tej z bordowymi liśćmi. Najmniej podoba mi się ta odmiana wysoka, zielone liście , czerwonopomarańczowe , małe kwiaty. Te rośliny są ogromne i właściwie ozdobne tylko z liści. Bordowe też są bardzo wysokie. W tym roku liście miały ogromne i piękne.
- judyta
Ewuś, ona miała nawet niezbyt duże liście, wprawdzie było to małe kłącze-ale w porównaniu z Twoją to przestaje mieć nadzieję, ze to coś leżało chociaż obok Wyoming
A ja bardzo lubię rośliny o dużych liściach, i to niekoniecznie kwitnące.
Moje ubiegłoroczne odkrycie
to hosty i kanny i trawy, mogę nawet mieć rabarbary i łopiany w ogrodzie-strasznie takie cudeńka lubię.
Bardzo dzięki za kawałek czerwonolistnej-szukam takiej do kolekcji liściastej

A ja bardzo lubię rośliny o dużych liściach, i to niekoniecznie kwitnące.
Moje ubiegłoroczne odkrycie

Bardzo dzięki za kawałek czerwonolistnej-szukam takiej do kolekcji liściastej

W takim razie może przysłać Ci jeszcze tej, co jest taka wysoka i kwitnie małymi czerwonymi kwiatkami?
Ja też zaczynam swoją przygodę z trawami. Mam jednego miskanta , taką popularną trawę z białym obrzeżem i turzycę japońską, czy coś takiego. W tym roku planuję zdobycie innych traw. Mam wielką ochotę na trawę cytrynową, ale ją trzeba wykopywać na zimę. Chciałabym mieć też bambusa. Och, tych chciejstw mam mnóstwo. Pochwalę Ci się ,że z rabarbarowatych mam kupioną w zeszłym roku gunerę olbrzymią. Bardzo jestem ciekawa, jak przezimuje. Jest bardzo zabezpieczona. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to w tym roku powinna ładnie podrosnąć.
Ja też zaczynam swoją przygodę z trawami. Mam jednego miskanta , taką popularną trawę z białym obrzeżem i turzycę japońską, czy coś takiego. W tym roku planuję zdobycie innych traw. Mam wielką ochotę na trawę cytrynową, ale ją trzeba wykopywać na zimę. Chciałabym mieć też bambusa. Och, tych chciejstw mam mnóstwo. Pochwalę Ci się ,że z rabarbarowatych mam kupioną w zeszłym roku gunerę olbrzymią. Bardzo jestem ciekawa, jak przezimuje. Jest bardzo zabezpieczona. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to w tym roku powinna ładnie podrosnąć.