Jeszcze kilka zdań na temat poprzedniej, kształtowanej rośliny .
Jest to gatunek arabicum, odmiana Black Dragon, nasiona tej rośliny charakteryzują się tym, że nie wytwarzają jednakowych siewek, mogą z nich powstać zarówno typowe formy arabicum, z ładnym, grubym kaudeksem,
ale również i w większości formy typowego drzewka czyli dosyć wąski pień z charakterystycznymi dwoma wupustkami na górze kaudeksu (nie są to zaczątki gałązek) Ta roślina dostała za dużo azotu, stąd gałązki są grube i rosną wysokie ale jak arabicum wytwarza wysoki przewodnik główny i boczne rozgałęzienia - jej przeznaczenie już poznaliśmy.
Z innego nasiona tego gatunku wyrosła mi podobna forma pnia również z dwoma wypustkami ale w tym wypadku najpierw zająłem się jej korzeniami. Dostała wcześniej sporą dawkę potasu i fosforu, ale również azotu w sproszkowanym nawozie naturalnym, dlatego główny przewodnik jej tak wystrzelił. Korzenie wyrosły bardzo bujnie, bez systemu palowego i przy przesadzaniu ułożyłem je symetrycznie, przysypując lekko podłożem.
Gałązki boczne wyrosły jej drobne, cienkie i w większej ilości, na przewodniku głównym powstało jeszcze kilka malutkich pączków przyszłych rozgałęzień.
Roślina już teraz przypomina typową formę "Dwarf" o której niedawno pisałem, lecz ustępuje jej nietypowym długim przewodnikiem.
Przyciąłem więc jej główny przewodnik, przyciąłem również niektóre liście aby nie zasłaniały światła dla pozostałych pączków na głównym pędzie.
Wszystkie boczne pędy odciągnąłem cienkim drutem od głównego przewodnika, aby również nie zasłaniały światła młodym przyrostom.
Na głównym pędzie naliczyłem jeszcze sześć małych zawiązków gałązek.
Do ukształtowania formy "Dwarf" potrzebny jest jeszcze jeden sezon.