Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Moje pętelkowe drzewko po uformowaniu ... W tej chwili tworzy młode przyrosty głównie na końcach wygiętych gałęzi i mocno już zieleni się. / ... /
- no, no - ta roślina dostała solidnego "kopa" ;:oj . Po szesnastu dniach od uformowania, wytworzyła znaczną ilość młodych łodyg ze sporą ilością zieloniutkich liści. Przy słonecznym oświetleniu, nie wiem czy w tak krótkim czasie byłby lepszy efekt w przyroście młodych zdrowych ulistnionych gałązek.
Jerzy, czy połączenie "wierzchołków" gałązek, które powkładałeś w nawiercone otwory w kaudexie, już są "oblane" tkanką łączną czy jest to jeszcze niezbyt trwałe połączenie w trakcie "gojenia" ?
Zaczęła już jesienią tworzyć nowe, młode pędy i mimo, że w tej chwili jest w okresie wypoczynku / ... /
- Adenium, które u Ciebie "odpoczywają" - są w stanie spoczynku przed rozpoczęciem intensywnej wegetacji, mają stworzone im inne warunki "klimatyczne" - pod względem temperatury, oświetlenia, wilgotności, egzystują w innym pomieszczeniu ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jedyne widoczne miejsce połączenia końcówki gałązki z kaudeksem - wygląda na to, że gałąź szybko rosnąc, grubieje i mocno blokuje się w zrobionym otworze. Dodatkowo na samym końcu utworzyła młody pęd i nawet jeśli do tej pory się nie zrosła z kaudeksem to pęd ten grubiejąc niedługo całkowicie zleje się z kaudeksem i "matczyną" gałęzią. Nie można tylko zdejmować drutów bo gałęzie mogą jeszcze wyskoczyć z otworów. Dla porównania zdjęcie tego samego miejsca wcześniej i dzisiaj.

Obrazek

Obrazek

Większość roślin stoi w pokoju z oszkloną ścianą gdzie temperatura w nocy utrzymuje się w okolicach 18 stopni a w dzień gdy nie ma słońca jest nie więcej jak 20 stopni.
Część roślin zgubiła liście i np arabicum Yemen ma bardzo widoczny pokrój choinki.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Jerzy, Adenium Arabicum jakie dziś pokazałeś jest rzeczywiście rewelacyjne mimo,że jeszcze nie rozgałęzione.
Mógłbyś napisać w jakim mniej więcej jest wieku?
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Pożalę się - straciłam jedno z moich wyrośniętych adenium obesum ;:145
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wszystkie moje arabicum i socotranum mają 21miesięcy a ten o którym wspomniałaś jest mniejszy ze względu na ucięcie korzeni.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

baasik pisze:Pożalę się - straciłam jedno z moich wyrośniętych adenium obesum ;:145
;:168 co się stało?
Dobrze, że to nie było Twoje jedyne adenium, pozostałe Ci wynagrodzą! :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Ach głupek ze mnie i pewnie je przelałam ;:14
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Z podlewaniem adenium stojących głównie na parapetach, przy oknach trzeba bardzo uważać. Przy samych oknach temperatura jest zawsze niższa niż w pokoju. Mierzyłem raz tak temperaturę przy oknie i było 16 stopni. Dlatego moje zimujące adenia stoją 30 cm od oszklonej ściany i podlewane są raz na miesiąc rano przy słonecznej pogodzie.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ostatnich godzinach 2013 roku, dla Wielbicieli i Pasjonatów Adenium życzę wspaniałych osiągnięć w opiece nad "pupilami", niech cieszą takim wzrostem i pięknymi różnokolorowymi kwiatami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- po kilkunastu lub kilkudziesięciu kolejnych Sylwestrach, życzę takiego widoku:

Obrazek

- Dla Miłośników formujących swoje rośliny w formy bonsai, życzę uzyskania takich form:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- wszystkie pokazane fotki Adenium, pochodzą z rosyjskiego Forum o Adenium: http://adeniumcenter.ru/forum/

- dla wszystkich Forumowiczów - DOSIEGO NOWEGO 2014 ROKU !!! !
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Większość z nas chce aby nasze drzewka miały gruby pień i dużo wyrastających z niego gałązek, najlepiej dziesięć i więcej. Ale jak takie drzewko kształtować aby miało zgrabny pokrój ?
To jest początek jego historii.
Było na wiosnę takie.

Obrazek

Oczywiście dla mnie miało za mało pędów więc je przyciąłem.

Obrazek

Przez lato i jesień wyrosło drzewko o jedenastu pędach, bardzo gęste i zbite. Część z nas poprzestałaby na tak ukształtowanym drzewku, ale przyglądając się podstawowemu kształtowaniu drzewek przez Tajlandczyków dokończyłem formowanie poziome, aby drzewko miało pokrój szeroki i małą wysokość.

Obrazek

Ukształtowałem wszystkie gałązki poziomo, szeroko je rozpościerając, przywiązując je cienkim drutem do grubszego drutu.

Obrazek

Z góry wygląda ono tak.

Obrazek

Otrzymałem pokrój drzewka szeroki o tak zwanych długich, "wierzbolistnych"gałązkach.
Mając dobre doświetlenie roślin przyśpieszyłem przycięcie wszystkich poziomych pędów wg rysunku

Obrazek

Po dwóch tygodniach drzewko wypuściło pionowe pędy, na niektórych gałęziach po trzy pędy, na innych po dwa pędy a na części gałązek po jednym pędzie.

Obrazek

Obrazek

Główne gałęzie drzewka sporo pogrubiały i wyglądają od dołu tak

Obrazek

Na dzień dzisiejszy drzewko trochę zgęstniało i główne gałęzie nie są już tak widoczne. Pionowe pędy jeszcze podrosną, pokrój drzewka nieco się podwyższy i latem może zakwitnąć.
To będzie już koniec formowania pokroju . Różnica między drzewkiem rocznym a teraz prawie dwuletnim, formowanym - kolosalna.

Obrazek Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Super, uwielbiam takie cuda ;:oj jak zmienia się roślina :!:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, intensywnie "pracujesz" nad wyhodowaniem Adenium, jako typowych drzewek bonsai ;:138 - lubisz takie formy i masz dużo wiedzy na temat takiego "typu" formowania roślin. Bardzo ciekawi mnie, jak będą Twoje Adenium wyglądały za rok, dwa, kilka lat. Jak takie dość "intensywne" formowanie, będzie miało wpływ na kwitnienie tych roślin czy będzie bardzo opóźnione, a może podziała "odwrotnie" = pobudzająco na przyspieszenie pojawienia się kwiatów ?
Moje Adenium, nadal w fazie oczekiwania na wiosenne cieplejsze, życiodajne promienie słoneczne. "Stoją na sucho", zarówno te w "zwykłym" podłożu, jak i te które próbuję uprawiać w hydroponice. Jeszcze trochę, a doczekają się, wiosna coraz bliżej :wink: !
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeszcze kilka zdań na temat poprzedniej, kształtowanej rośliny .
Jest to gatunek arabicum, odmiana Black Dragon, nasiona tej rośliny charakteryzują się tym, że nie wytwarzają jednakowych siewek, mogą z nich powstać zarówno typowe formy arabicum, z ładnym, grubym kaudeksem,

Obrazek

ale również i w większości formy typowego drzewka czyli dosyć wąski pień z charakterystycznymi dwoma wupustkami na górze kaudeksu (nie są to zaczątki gałązek) Ta roślina dostała za dużo azotu, stąd gałązki są grube i rosną wysokie ale jak arabicum wytwarza wysoki przewodnik główny i boczne rozgałęzienia - jej przeznaczenie już poznaliśmy.

Obrazek

Z innego nasiona tego gatunku wyrosła mi podobna forma pnia również z dwoma wypustkami ale w tym wypadku najpierw zająłem się jej korzeniami. Dostała wcześniej sporą dawkę potasu i fosforu, ale również azotu w sproszkowanym nawozie naturalnym, dlatego główny przewodnik jej tak wystrzelił. Korzenie wyrosły bardzo bujnie, bez systemu palowego i przy przesadzaniu ułożyłem je symetrycznie, przysypując lekko podłożem.

Obrazek

Gałązki boczne wyrosły jej drobne, cienkie i w większej ilości, na przewodniku głównym powstało jeszcze kilka malutkich pączków przyszłych rozgałęzień.
Roślina już teraz przypomina typową formę "Dwarf" o której niedawno pisałem, lecz ustępuje jej nietypowym długim przewodnikiem.

Obrazek

Przyciąłem więc jej główny przewodnik, przyciąłem również niektóre liście aby nie zasłaniały światła dla pozostałych pączków na głównym pędzie.
Wszystkie boczne pędy odciągnąłem cienkim drutem od głównego przewodnika, aby również nie zasłaniały światła młodym przyrostom.

Obrazek

Na głównym pędzie naliczyłem jeszcze sześć małych zawiązków gałązek.

Obrazek

Do ukształtowania formy "Dwarf" potrzebny jest jeszcze jeden sezon.
Jerzy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jerzyk pisze: Z innego nasiona tego gatunku wyrosła mi podobna forma pnia również z dwoma wypustkami ale w tym wypadku najpierw zająłem się jej korzeniami. Dostała wcześniej sporą dawkę potasu i fosforu, ale również azotu w sproszkowanym nawozie naturalnym, dlatego główny przewodnik jej tak wystrzelił. Korzenie wyrosły bardzo bujnie, bez systemu palowego
I na taki właśnie wzrost korzeni miał wpływ sposób nawożenia?
Kiedy (tj. u jak młodych roślin) zaczynasz manipulować nawozami, żeby osiągnąć zamierzony efekt?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak siewki mają już trzy listki można stosować nawozy, najważniejszy jest fosfór i potas. Począwszy od małych roślin wzmacniamy korzenie, w pierwszej fazie wzrostu nie dajemy azotu, chyba, ze w bardzo małych ilościach. Najlepiej zastosować PK 13-14 Canny i razem dodać Rhizotonic silny stymulator wzrostu korzeni.
W ten sposób osiągniemy bujny wzrost korzeni a co za tym idzie otrzymamy potem bardzo duże rozgałęzienia. To jest dobry sposób na utworzenie formy "Dwarf".
Otrzymamy w ten sposób samoistnie rozgałęziające się obesum, o tym wszystkim przeczytałem na stronie siamadenium.com
Moje adenium obesum po użyciu wspomnianych nawozów w 2011roku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”