Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
Re: Podłoże do wysiewów
W zeszłym roku używałem ziemi do rozsad i pikowania Floro - Hum. U mnie sprawdziła się bardzo dobrze. 

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przez ostatnie 2 lata używałam podłoża z Substrala - zero problemów, tak że nie generalizujcie. W tym roku mam polecaną tu ziemię z Pasłęka - zobaczymy.
@tysonka
Sam skład ziemi z Substrala powinien spowodować że zapala się lampka..
Gdyż w składzie jest wymieniony torf niski a sam kolor tego podłoża jest czarny..
Pewnie że jednym wszystko się uda a innym nie, ale podłoże powinno zawierać Torf wysoki i tylko taki torf a nie mieszaninę torfu wysokiego i niskiego..
To tyle co chciałem powiedzieć.
Zimą(wrzesień) posiałem rozsadę pomidorków w zwykłej uniwersalnej ziemi z Castoramy i też wzeszła i rosła ładnie dopóki było jeszcze dużo słonka:)
P.S
Teraz kupiłem ziemię Campo do siania kwiatów i rozsad balkonowych z perlitem..
Ziemia jest lekka i brązowa a strukturę ma luźną ale wiążącą w doniczce nie ubija się i nie siada przy podlewaniu i sam robię eksperyment ale ja wysiałem tylko 12 szt. i mam czas na powtórkę
Na tą chwilę większość zaczyna powolutku być widać..
Sam skład ziemi z Substrala powinien spowodować że zapala się lampka..
Gdyż w składzie jest wymieniony torf niski a sam kolor tego podłoża jest czarny..
Pewnie że jednym wszystko się uda a innym nie, ale podłoże powinno zawierać Torf wysoki i tylko taki torf a nie mieszaninę torfu wysokiego i niskiego..
To tyle co chciałem powiedzieć.
Zimą(wrzesień) posiałem rozsadę pomidorków w zwykłej uniwersalnej ziemi z Castoramy i też wzeszła i rosła ładnie dopóki było jeszcze dużo słonka:)
P.S
Teraz kupiłem ziemię Campo do siania kwiatów i rozsad balkonowych z perlitem..
Ziemia jest lekka i brązowa a strukturę ma luźną ale wiążącą w doniczce nie ubija się i nie siada przy podlewaniu i sam robię eksperyment ale ja wysiałem tylko 12 szt. i mam czas na powtórkę

Na tą chwilę większość zaczyna powolutku być widać..
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Być może, specjalistą nie jestem, więc nie będę polemizować odnośnie jakości tej ziemi, po prostu po jej użyciu miałam niezłe plony, a czego tak do końca było to efektem i jak się do tego miał fakt użycia ziemi z Substrala - Bóg jeden raczy wiedzieć. Chodzi mi tylko o to, żeby z góry nie odradzać tej ziemi, a jak już ktoś kupił, niech próbuje siać - na efekt końcowy składa się tak wiele wyników, że używając nawet bardzo dobrej ziemi można s... sprawę 

- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam ziemię do siewu firmy Agrotorf. Podają pH 5,5 - 6,5
W składzie jest mieszanka torfów wysokich, mieszanka nawozów pobudzających wzrost korzeni, perlit i kreda.
W składzie jest mieszanka torfów wysokich, mieszanka nawozów pobudzających wzrost korzeni, perlit i kreda.
Substrala nie oddałem, informacyjnie przekazuję, że w Auchan pojawiła się ziemia do siewu Kronen za 8,63 zł/worek 20 litrów.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Castoramie jest natomiast ziemia Hollas z Pasłęka za 7,68 pln. Oczywiście do siewu i pikowania.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
W mniejszych miejscowościach nie mamy takiego wyboru niestety, więc się bierze co dają... wg tego co pisał forumowicz ta moja ziemia powinna być w sam raz, a czy tak będzie... czas pokaże...
Ostatnio byłem a Castoramie w Kielcach i żadnej ziemi HOLLAS nie było niestety. Ale w tarnobrzegu już znalazłem mały sklep ogrodniczy gdzie mają ziemię z Psłęka.
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
A u nas Hollas z Pasłęka do siewu/pikowania jest w Majstrze -50L za 14,5 zł. Już ją mam , zobaczymy czy taka cudna jak piszą.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
TZN GDZIE?georginja pisze:A u nas Hollas z Pasłęka do siewu/pikowania jest w Majstrze -50L za 14,5 zł. Już ją mam , zobaczymy czy taka cudna jak piszą.

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jak na razie nie przejechałam się na Pasłęku - wczoraj zakupiłam - data partii 01.2013:)georginja pisze:A u nas Hollas z Pasłęka do siewu/pikowania jest w Majstrze -50L za 14,5 zł. Już ją mam , zobaczymy czy taka cudna jak piszą.
Darek - w tej Castoramie to normalnie schowali tego Pasłęka pod stół z doniczkowymi...
Odwiedziłam też Castoramę na Factory - tam jest z zeszłego roku jeszcze...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
U nas -to Jarosław, Podkarpacie.Ta sieć(Majster) w naszym województwie ma sporo sklepów.Na moim worku data-20.12.12.I już dziś siałam hosty, pierwsze wrażenia dobre . 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
Agulka11 w której Castoramie kupiłaś taką świeżyznę z Pasłęka? 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Georginja, siałaś już wcześniej hosty? Ja doczytałam, że to rośliny "świeżego powietrza", należy je posiać w kwietniu i wynieść na balkon.