Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

To dobrze, bo przesadziłam z ilością. Chili mam z akcji od bietki66. Znajdę gdzieś zdjęcie krzaczka i owoców na forum?
Pozdrawiam. Magda
kasia1s2
100p
100p
Od: 15 mar 2013, o 12:01

Post »

artur1968 pisze:
kasia1s2 pisze:Moje ostre papryczki (wydłubane z papryczki z lidla) zaczęły wschodzić 3 dni temu po 10-ciu dniach
Wydłubałaś z tej żółtej czy czerwonej?
Czerwone są tylko lekko ostre w smaku, z innej partii to w ogóle.
Ale żółte - :?
Ja posiałem wyłącznie te z żółtej.
Wydłubałam tylko z czerwonej, z powodu tylko dwóch parapetów:) wg mnie czerwona średnio ostra, a te żółte to palą nieziemsko :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hihi a ja właśnie z żółtej tylko wydłubałam :D Mam nadzieję,że powtórzy cechy, bo była pyszna :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

SandraABC pisze:Hihi a ja właśnie z żółtej tylko wydłubałam :D Mam nadzieję,że powtórzy cechy, bo była pyszna :)
I ja mam żółtą z lidla :) sztuk sześć :heja

Dark_Reaver link nie wchodzi, ale trinidad ... nie miałabym odwagi tego nawet ruszyć palcami :idea: Czy dobrze kojarzę, że to obecnie najostrzejsza papryka na świecie? Zamiast kupować paprykę od nieznanej osoby i nieznanej jakości popytaj na chiliheadach, oni również mają dobre serduszka, na pewno się podzielą lub sprzedadzą za symboliczną kwotę :wink:
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

W linku skasuj nadmiar "o" w wyrazie allegro i wejdzie ;)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Ale po co od razu Scorpiona? Jak chcesz pokatować trochę osób to wystarczy bhut jolokia albo Fatalii lub Dorset naga :D
Sama siebie wczoraj niechcący znokautowałam Dorsetką więc wiem co piszę :D

Co do samego linku - strasznie drogo jak za 5 nasion i do tego z niesprawdzonego źródła... polecam forum chillheadów do wymianki :) Ja od nich mam między innymi hab. white, hab big sun , wild tepin, dorsetkę i fatalii i ze wschodami nie ma najmniejszych problemów :)
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

Skorpiona bo znalazłem :D Tak czy owak było by to tylko i wyłącznie 4 fun. U mnie w domu nikt nawet zwykłego chili czy pepperoni nie ruszy, a co dopiero to... Może poproszę kolegę żeby mi wysłał Habanero. Starczy na początek :D Ewentualnie na tym forum kogoś z Lublina złapie :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Dark_Reaver pisze:Skorpiona bo znalazłem :D Tak czy owak było by to tylko i wyłącznie 4 fun. U mnie w domu nikt nawet zwykłego chili czy pepperoni nie ruszy, a co dopiero to... Może poproszę kolegę żeby mi wysłał Habanero. Starczy na początek :D Ewentualnie na tym forum kogoś z Lublina złapie :)
A masz królika? Bo mój dwa lata temu zjadł całe drzewko plus jakieś 20 baaardzo ostrych papryczek :D I czuł się po tym ok, nie pytałam, czy miał na dzień następny ogień mordoru bo i tak by mi nie odpowiedział ...
Z tymi najostrzejszymi to jest tak - nie bardzo to zjesz, ręce poparzysz, ani to jakieś super smaczne ani nawet ozdobne .. Nie jestem ich fanką, ale to może dlatego, że jestem praktyczna :) Pozdrawiam :)
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Gleba .. ja po wczorajszym nokaucie Dorsetką odłożyłam ją na dno szuflady w ramach ciekawostki jedynie... do używania na co dzień przy mało chill'owej rodzinie się nie sprawdza.
Krzaczki więc będą jako ozdoba zapewne ,a owoce do porozdawania maniakom :D
Dark_Reaver
50p
50p

Post »

Mam tylko szczurka :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja taką baaardzo ostrą chili kroję na kawałeczki (oczywiście w rękawiczkach ;:224 ) suszę, mielę w młynku i mam do ostrych sosów, keczupu, gulaszu ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Dark_Reaver
50p
50p

Post »

A właśnie miałem się tez pytać. Do czego używacie realnie takich papryczek? Mam w domu Chili w młynku i często dodaję odrobinę do tego co gotuje. Nie czuć, ze ostre, smaku nie daje, ale bez tego czegoś brakuje :D
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Jode ja też ,ale o ile spora ilość Cayenen, cyklonów ,jalapenek czy habanero w sosie jest znośna... to wystarczy trafić na większy kawałek Bhuta lub Dorsetki i odechciewa się jedzenia :) Szczególnie jeśli ktoś za ,aż taką ostrością nie przepada :twisted:

Ja dodaję mixu chilli do wszystkiego - mam zwykłe suszone i wędzone (samodzielnie) - dodaję do sosów, mięsa , marynat - idealnie sprawdza się w sezonie letnim do karkówki z grilla.
Do tego dodaję do wszelkich sals do nachosów , robię sambal oelek i też mam do sosów, do sosu spaghetti też dodaję :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Najwięcej idzie mi do keczupu. Do przecierów i soku pomidorowego też dodaję odrobinę ;:333 . Suszę i mielę, bo w tej postaci smak potrawy jest zmieniony jednolicie i nie ma obawy, że natrafi się na większy niezjadliwy kawałek ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

U mnie od zawsze dodawało się ostrą papryczkę do gulaszu i pizzy domowej :wit .

Czy ktoś z was miałby jak podzielić się czym OSTRYM? Tata marudzi, że na pewno same "łagodne" odmiany wysiałam... Przydała by mi się chociaż jedna roślinka, która mi buźkę urwie :twisted: .
Ech... tylko mój ojciec może wymyślić łagodne odmiany chilli :;230
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”