Ja zauważyłam takie minimum że jak jakaś książka mnie wciągnie to ok 200stron przeczytam w godzinę ale jak coś mnie nuży to nawet i 20 potrafię czytać w godzine..;/ Nie wiem jak ty się z tym wszystkich wyrabiasz, podziwiam Cię. Chociaż czasem wolałabym coś porobić niż siedzieć w domu i się nudzić,a wolnego czasu mam aż za dużo.
Ania Zuzia i Chłopaki
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ania Zuzia i Chłopaki
Ja myślę że i tak dobrze poradziłaś sobie z książkami
Ja zauważyłam takie minimum że jak jakaś książka mnie wciągnie to ok 200stron przeczytam w godzinę ale jak coś mnie nuży to nawet i 20 potrafię czytać w godzine..;/ Nie wiem jak ty się z tym wszystkich wyrabiasz, podziwiam Cię. Chociaż czasem wolałabym coś porobić niż siedzieć w domu i się nudzić,a wolnego czasu mam aż za dużo.
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ksiażki sa ciekawe, ale nie miałam zajęć z logopedii. Uczy nas neurologopeda, która pracuje ze wcześniakami. Mówiła, ze zajmuję sie tymi, które mają poniżej 1 kg i nie potrafią ssać. Jest bardzo miła, ale chyba jeszcze bardziej wymagająca.
1. Na pierwszych zajęciach podała co opracować:
Uczy nas całej szczegółowej budowy mózgu, która część za co odpowiada. Jak działa i wpływa układ nerwowy na mowe i rozumienie. Prawidłowy rozwój mowy.
2. afazja,
3. dyzartria,
4. dyslalia,
5. jąkanie,
6. zaburzenia mowy w rozszczepach podniebienia,
7. zaburzenia mowy w zaburzenia mowy w autyźmie,
8. zaburzenia mowy w uposledzeniach umysłowych,
9. zaburzenia mowy w uposledzeniach słuchu,
10. mutyzm,
11. schizofazja,
12. mutacje i aberacje genetyczne.
Ciekawe ogromnie, ale to wszystko nowości - nie słyszałam ani jednej nazwy oprócz jakąnia. Pani jest bardzo dokładna, szczegółowa. Uważa i ma rację, że nauczyciele przedszkolni i klas 1-3 jako pierwsi wychwytują wady mowy u dziecka i musimy umieć, wiedzieć i się znać. Rodzice dość często są przyzwyczajeni do mowy swego dziecka i nie słyszą niektórych wad. Za mało czasu a zbyt duzo nowych materiałów. MUSZE OPANOWAĆ
dobra kochani, wracam do nauki, bo mój nałóg FO zrzuci mnie ze schodów mojej edukacji.
1. Na pierwszych zajęciach podała co opracować:
Uczy nas całej szczegółowej budowy mózgu, która część za co odpowiada. Jak działa i wpływa układ nerwowy na mowe i rozumienie. Prawidłowy rozwój mowy.
2. afazja,
3. dyzartria,
4. dyslalia,
5. jąkanie,
6. zaburzenia mowy w rozszczepach podniebienia,
7. zaburzenia mowy w zaburzenia mowy w autyźmie,
8. zaburzenia mowy w uposledzeniach umysłowych,
9. zaburzenia mowy w uposledzeniach słuchu,
10. mutyzm,
11. schizofazja,
12. mutacje i aberacje genetyczne.
Ciekawe ogromnie, ale to wszystko nowości - nie słyszałam ani jednej nazwy oprócz jakąnia. Pani jest bardzo dokładna, szczegółowa. Uważa i ma rację, że nauczyciele przedszkolni i klas 1-3 jako pierwsi wychwytują wady mowy u dziecka i musimy umieć, wiedzieć i się znać. Rodzice dość często są przyzwyczajeni do mowy swego dziecka i nie słyszą niektórych wad. Za mało czasu a zbyt duzo nowych materiałów. MUSZE OPANOWAĆ
dobra kochani, wracam do nauki, bo mój nałóg FO zrzuci mnie ze schodów mojej edukacji.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Przyszłam i częstuję się tortem - przerwę w pracy mam na kawę bo pogoda okropnie "śpiąca". Super bomba kaloryczna [dobrze że wirtualna to sobie ukroję wielgachny kawał]
Ucz się ucz... chociaż jak powiadają... człowiek się przez całe życie uczy a i tak głupim umiera...
Ucz się ucz... chociaż jak powiadają... człowiek się przez całe życie uczy a i tak głupim umiera...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- zeberka4

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Przytoczę takie znane słowa: Wiem,że nic nie wiem 
- wielkakulka

Po przeczytaniu tytułów rozdziałów w książkach
po pierwsze: wiem, że nic nie wiem
a po drugie poczułam pustkę i swoją naiwność w temacie
Głupio zabrzmi, ale zawsze pocieszam się tym, że ja i tak zrobie najwięcej z grupy, więc nie ma się co przejmować. Połowe dydaktyki zdobyłam na wakacjach i przerobiłam sama, kiedy inni leżeli na plaży. Jestem do przodu, nie ma się co łamać, dam radę.
Żal mi tylko cebulek - powinnam posadzić, ale nie mam kiedy. A po nocnym ataku woreczka ze dwa dni bedę na scisłej diecie i cała obolała. Starość nie radość.
Poza tym zimno jak ..., czuć zimę w powietrzu, ostatnie dni na działke i sadzenie, choc mam obawy, że już może być ciut za późno.
po pierwsze: wiem, że nic nie wiem
a po drugie poczułam pustkę i swoją naiwność w temacie
Głupio zabrzmi, ale zawsze pocieszam się tym, że ja i tak zrobie najwięcej z grupy, więc nie ma się co przejmować. Połowe dydaktyki zdobyłam na wakacjach i przerobiłam sama, kiedy inni leżeli na plaży. Jestem do przodu, nie ma się co łamać, dam radę.
Żal mi tylko cebulek - powinnam posadzić, ale nie mam kiedy. A po nocnym ataku woreczka ze dwa dni bedę na scisłej diecie i cała obolała. Starość nie radość.
Poza tym zimno jak ..., czuć zimę w powietrzu, ostatnie dni na działke i sadzenie, choc mam obawy, że już może być ciut za późno.
Aniu oj to sobie narobiłaś tym woreczkiem
wiem, że to jest straszny ból, a co do cebulek to się na zapas nie zamartwiaj. Nie zrobisz tego teraz, to zrobisz później. Zdrówko najważniejsze w tym momencie
A jak tak posiedzisz sobie na tej wstrętnej diecie, to i łapeczki się wydłużą

A jak tak posiedzisz sobie na tej wstrętnej diecie, to i łapeczki się wydłużą
- wielkakulka

Oj wydłuzą się, wiesz Bogusiu co jest najgorsze, ze przy chudnięciu wydłuza się fartuszek na brzuszku, a ja nie chcę plisowanki aż do ziemi 
Bogusiu ja mam kamienie w nerkach i miewałam ataki, ze mnie karetka zabierała, pomagał tylko tramal, ale po nim wymiotowałam dalej niż widzę. Po jakimś czasie padło mi na woreczek. Lekarz kazał duzo pić, raczej nie wodę z kranu, jeśli juz to przegotowana, przecedzoną. lepiej ze żródełka z miękką wodą, beż kamienia albo butelkowaną dla niemowląt - ale weż tu gotuj zupy i rób na butelkowanej wodzie. Mam jeszcze szansę na kamienie w sliniankach - ponoć jak ktos ma predyspozycje... i ponoc te dopiero bolą.
Mam skierowanie na usuniecie woreczka - tylko brak czasu, ten czas...a te z nerek to rodzę sobie raz na jakiś czas. nie są operacyjne, rokruszają się same i wypadają po kawałeczku ała ała ała

Bogusiu ja mam kamienie w nerkach i miewałam ataki, ze mnie karetka zabierała, pomagał tylko tramal, ale po nim wymiotowałam dalej niż widzę. Po jakimś czasie padło mi na woreczek. Lekarz kazał duzo pić, raczej nie wodę z kranu, jeśli juz to przegotowana, przecedzoną. lepiej ze żródełka z miękką wodą, beż kamienia albo butelkowaną dla niemowląt - ale weż tu gotuj zupy i rób na butelkowanej wodzie. Mam jeszcze szansę na kamienie w sliniankach - ponoć jak ktos ma predyspozycje... i ponoc te dopiero bolą.
Mam skierowanie na usuniecie woreczka - tylko brak czasu, ten czas...a te z nerek to rodzę sobie raz na jakiś czas. nie są operacyjne, rokruszają się same i wypadają po kawałeczku ała ała ała
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przez dwa dni plisowanka się nie zrobi, a Ty Aniu wpadłaś w wielki wir, ale pomału wszystko ogarniesz, no bo jak nie Ty, to kto 

- wielkakulka

Ja nie zakładam inaczej - ogarnę, tylko ciagle cos mi miesza plany. Lubie mieć poukładane, zaplanowane (nie gdzie posadzę na działce lilie a gdzie pigwę, tylko kiedy co zrobię).
Wszystko wg planu. Sama zaplanowałam, zorganizowałam, przygotowałam i zrobiłam Pierwszą Komunię dwójce moich dzieci - 2 lata temu, szły razem. Miałam 46 osób w domu i wszystko było dopięte na ostatni guzik. Kolezanki upiekły mi ciasta. Ja sama robiłam resztę: przesadziłam, bo rozdawałam przy wyjściu ciasta i sałatki a reszte jedlismy tydzień
potrafię zorganizowac i zrobić, tylko musi mi iść wg planu, a ostatnio coś nie idzie - nie lubię tak, nikt pewnie nie lubi 
Wszystko wg planu. Sama zaplanowałam, zorganizowałam, przygotowałam i zrobiłam Pierwszą Komunię dwójce moich dzieci - 2 lata temu, szły razem. Miałam 46 osób w domu i wszystko było dopięte na ostatni guzik. Kolezanki upiekły mi ciasta. Ja sama robiłam resztę: przesadziłam, bo rozdawałam przy wyjściu ciasta i sałatki a reszte jedlismy tydzień
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Cebulki mozna sadzić dopóki ziemia nie jest zamarznięta
- wielkakulka

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No to już wiem skąd to ścisła dieta. A swoją drogą ciekawa jestem, czy to ta sałatka i drink z colą, czy teściowa
Ja słyszałam nawet o takim przypadku, że dziewczyna dostawała wysypki podczas spotkania z teściową.
Ja słyszałam nawet o takim przypadku, że dziewczyna dostawała wysypki podczas spotkania z teściową.
- wielkakulka

Mi powoli przechodzi alergia na Teściową, ale był czas, kiedy nie mogłam wytrzymać. "Zabrałam" jej pierwszego syna. Ciągle go potrzebowała, wpadała bez pukania do sypialni 2 tygodnie po ślubie - nie wiem komu było bardziej głupio. Stała i bez zażenowania mówiła, ze potrzeba jej pojechac do miasta, że chce na zakupy, do koscioła, że cos tam. Była u siebie więc pukac nie musiała - tak twierdziła. Uf darłam z nią koty, ale już jest dobrze. strasznie było na samym początku, a juz jestesmy 14 lat po slubie, więc jest ok.
Tak myslę, ze to po drinku...teraz bedę się zastanawiac hi hi hi
Tak myslę, ze to po drinku...teraz bedę się zastanawiac hi hi hi
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
[quote="wielkakulka"]Mi powoli przechodzi alergia na Teściową, ale był czas, kiedy nie mogłam wytrzymać. "Zabrałam" jej pierwszego syna. Ciągle go potrzebowała, wpadała bez pukania do sypialni 2 tygodnie po ślubie - nie wiem komu było bardziej głupio. Stała i bez zażenowania mówiła, ze potrzeba jej pojechac do miasta, że chce na zakupy, do koscioła, że coś tam. Była u siebie więc pukac nie musiała - tak twierdziła.
Jak bym swoją historię opowiadała, tyle że u mnie to jedynak i do tej pory przeżyć nie może że jej syna ukradłam, a na dodatek mieszkamy z nią, ja to mam raj
Jak bym swoją historię opowiadała, tyle że u mnie to jedynak i do tej pory przeżyć nie może że jej syna ukradłam, a na dodatek mieszkamy z nią, ja to mam raj
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Co ja tu czytam
pisarkę mamy.....super
To ja się piszę na Twoje bajki-kupie od razu 2,jeden i drugi tytuł.
Co do woreczka....ja mam ten problem z głowy....jak mnie tak ostro wzięło-kazałam się pokroić i mam spokój....a dite trzymałam 2 tyg od tamtej pory jej WSZYSTKO !!!
Cebulki moje leżą pod fotelem-a ja na nim siedzę
Powodzenie w nauce....być może skorzystamy i my z tego
Co do woreczka....ja mam ten problem z głowy....jak mnie tak ostro wzięło-kazałam się pokroić i mam spokój....a dite trzymałam 2 tyg od tamtej pory jej WSZYSTKO !!!
Cebulki moje leżą pod fotelem-a ja na nim siedzę
Powodzenie w nauce....być może skorzystamy i my z tego