Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
A co polecacie na niskie, zwarte obwódki, dobrze trzymające brzeg rabaty?
Pozdrawiam. Ania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zagwin, rogownica, gęsiówka alpejska, smagliczka skalna, czyściec, wschodzą jak chwasty, a są bardzo dekoracyjne, z wyższych len trwały, firletka smółka,moje ulubione margaretki [złocien trwały], gożdzik postrzępiony, albo siny, aster alpejski, giaura. Wszystkie te byliny wschodza bardzo łatwo.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałam kupić mak kalifornijski, spieszyłam się i kupiłam syberyjski
Poradźcie mi proszę, jak to siać? Można wprost do gruntu, czy lepiej najpierw w domu?
I czy jest szansa, że będzie rosło w półcieniu? Wiem, że maki lubią słońce i w planach były skrzynki na południowym oknie.
Na byliny mam miejsce w lesie

Poradźcie mi proszę, jak to siać? Można wprost do gruntu, czy lepiej najpierw w domu?
I czy jest szansa, że będzie rosło w półcieniu? Wiem, że maki lubią słońce i w planach były skrzynki na południowym oknie.
Na byliny mam miejsce w lesie

Pozdrawiam
Magda
Magda
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O tej porze roku najlepiej wysiać w doniczce ale trzymać na dworze , jest pewność że nie będą wybujałe tylko takie jak trzeba .
Manenka71 a co Ci urosło z tych siewek " na skalniak " ? Też wysiałam powschodziło pięknie , ale jak na razie nic nie mogę rozpoznać .
Manenka71 a co Ci urosło z tych siewek " na skalniak " ? Też wysiałam powschodziło pięknie , ale jak na razie nic nie mogę rozpoznać .
A ja dziś kupiłam mieszankę średnich bylin i dziś po deszczu od razu posiałam na ogrodzie ...było mnóstwo różnorakich nasionek a nawet kilka drobnych niebieskich...ciekawe,jakie kwiatuszki wyrosną...uwielbiam takie mieszanki...zawsze jest wiele różnych roślinek i zawsze coś ciekawego się trafia 

Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
w ubiegłym roku wysiałam mieszanke srednich bylin, wiec był łubin, nachyłek, mikołajek, krwawnik, ale tylko biały, margarytki, chabry ale brzydkie, onętka. W tym roku też wysiałam, ale widze, że jest inny zestaw.Rozpoznałam ślazy,dwie szałwie zobaczymy jakie,też krwawnik, też margerytki, łubin,miechunka, a reszta to poczekam aż zakwitnie pewnie za rok.
W tym roku posiałam ostrogowca,omieg,kocimiętkę, szałwię i dzielżan.
Kupiłam nasiona bylin (ostróżka, odętka, szałwia, ostrogowiec, firletka) i będę je wysiewać na razie do doniczek. Pytanie gdzie trzymać takie doniczki, zwłaszcza na początku wschodów? Nie mam dużego rozsadnika, a w doniczkach pod chmurką boję się szybkiego wysychania podłoża i ewentualnych burz, gradu itp. Właśnie powstaje moja pierwsza szklarnia i myślałam, że to idealne miejsce na takie ekspeymenty, ale teraz się zastanawiam, czy nie będzie za gorąco młodym siewkom? Mówiąc wprost czy nie uparują się?
Zwłaszcza, że nie wiem czy wentylacja będzie wystarczająca no i co z cieniowaniem?

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Może nad doniczkami ustaw mini-tunel zrobiony z wygiętych gałęzi i folii? Będę siała byliny do skrzyń i nad nimi zrobię taki namiot. Na pewno ograniczy parowanie i zaśmiecanie (u mnie pełno drzew dookoła), a otwarcie z obu stron tych namiotów umożliwi wentylację .
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Re: Rozsadnik bylinowy
Posiałam na początku maja kilkanaście gatunków bylin na rozsadniku. Podlewane regularnie, bo grządki są w obrębie warzywnika, ale jednak 7 gatunków w ogóle się nie pokazało. Zastanawiam się więc, które z nich potrzebują zwyczajnie więcej czasu na kiełkowanie, a które, skoro się nie pokazały, to już po zawodach. Nie wzeszły:
- kłosowiec (nie znam dokładnie gatunku, ponoć fioletowy)
- dzwonek Poszarskiego
- pięciornik nepalski
- dzwonecznik szerokolistny
- dzwonek skupiony
- gęsiówka alpejska biała (tutaj trochę stare nasiona)
- żurawka mix
Wiem, że dzwonki bywają bardzo kapryśne, bo w zeszłym roku długo czekałam na wschody dz. karpackiego, ale reszta? Może ktoś siał te gatunki i podpowie mi, czy mam dalej czekać. Mam jeszcze porcję nasion innych gatunków do siewu czerwcowego, więc miejsce na pewno się nie zmarnuje.
- kłosowiec (nie znam dokładnie gatunku, ponoć fioletowy)
- dzwonek Poszarskiego
- pięciornik nepalski
- dzwonecznik szerokolistny
- dzwonek skupiony
- gęsiówka alpejska biała (tutaj trochę stare nasiona)
- żurawka mix
Wiem, że dzwonki bywają bardzo kapryśne, bo w zeszłym roku długo czekałam na wschody dz. karpackiego, ale reszta? Może ktoś siał te gatunki i podpowie mi, czy mam dalej czekać. Mam jeszcze porcję nasion innych gatunków do siewu czerwcowego, więc miejsce na pewno się nie zmarnuje.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Gęśiówka powinna zejść , nawet jak stare nasiona , nie pamiętam dokładnie ile trwało u mnie kiełkowanie jej , na pewno się bardzo szybko rozsiewa po ogródku , mam ją 3rok i wszędzie jej pełno ....
Bożena
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Dzwonek skupiony kupiłam dzisiaj w szkółce (wyszłam ledwie żywa z emocji, taki wybór wszystkich bylin), ale tym wysianym dam jeszcze chwilę. Dzisiaj sporo deszczu spadło, może to im przypasuje. A jutro/pojutrze wysiewam takie: stokrotka trwała, złocień wielki 'Crazy Daisy', wielosił błękitny, przetacznik kłosowy, posłonek (mutabile - mieszane), odętka wirginijska, sasanka dzwonkowata - fioletowa.
Na osobną grządkę pójdą dwuletnie: malwa - czarna, stokrotka pospolita 'Pomponette', bratek szwajcarski i goździk brodaty.
A potem nic, tylko zaorać resztę trawnika, żeby to wszystko zmieścić
Na osobną grządkę pójdą dwuletnie: malwa - czarna, stokrotka pospolita 'Pomponette', bratek szwajcarski i goździk brodaty.
A potem nic, tylko zaorać resztę trawnika, żeby to wszystko zmieścić

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Szybko się rozrasta i właśnie teraz pięknie kwitnie dzwonek skupiony Kasiu 

Bożena
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale potrzebuje słońca. U mnie na działce leśnej dzwonki skupione słabo się rozrastają, są niziutkie, malutkie, drobnokwiatowe i mam specjalną - "extra miniaturową odmianę" tak samą z siebie
Z innymi dzwonkami nie mam tych problemów.

Z innymi dzwonkami nie mam tych problemów.
Pozdrawiam
Magda
Magda