Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Które byliny polecacie wysiać?

Post »

A co polecacie na niskie, zwarte obwódki, dobrze trzymające brzeg rabaty?
Pozdrawiam. Ania
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zagwin, rogownica, gęsiówka alpejska, smagliczka skalna, czyściec, wschodzą jak chwasty, a są bardzo dekoracyjne, z wyższych len trwały, firletka smółka,moje ulubione margaretki [złocien trwały], gożdzik postrzępiony, albo siny, aster alpejski, giaura. Wszystkie te byliny wschodza bardzo łatwo.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałam kupić mak kalifornijski, spieszyłam się i kupiłam syberyjski ;:14
Poradźcie mi proszę, jak to siać? Można wprost do gruntu, czy lepiej najpierw w domu?
I czy jest szansa, że będzie rosło w półcieniu? Wiem, że maki lubią słońce i w planach były skrzynki na południowym oknie.
Na byliny mam miejsce w lesie ;:222
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

O tej porze roku najlepiej wysiać w doniczce ale trzymać na dworze , jest pewność że nie będą wybujałe tylko takie jak trzeba .
Manenka71 a co Ci urosło z tych siewek " na skalniak " ? Też wysiałam powschodziło pięknie , ale jak na razie nic nie mogę rozpoznać .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

A ja dziś kupiłam mieszankę średnich bylin i dziś po deszczu od razu posiałam na ogrodzie ...było mnóstwo różnorakich nasionek a nawet kilka drobnych niebieskich...ciekawe,jakie kwiatuszki wyrosną...uwielbiam takie mieszanki...zawsze jest wiele różnych roślinek i zawsze coś ciekawego się trafia :heja
Pozdrawiam Ewa
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

w ubiegłym roku wysiałam mieszanke srednich bylin, wiec był łubin, nachyłek, mikołajek, krwawnik, ale tylko biały, margarytki, chabry ale brzydkie, onętka. W tym roku też wysiałam, ale widze, że jest inny zestaw.Rozpoznałam ślazy,dwie szałwie zobaczymy jakie,też krwawnik, też margerytki, łubin,miechunka, a reszta to poczekam aż zakwitnie pewnie za rok.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

W tym roku posiałam ostrogowca,omieg,kocimiętkę, szałwię i dzielżan.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Tak na dzień dzisiejszy wygląda moja mieszanka " na skalniak " na razie nic nie mogę rozpoznać .

Obrazek
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Kupiłam nasiona bylin (ostróżka, odętka, szałwia, ostrogowiec, firletka) i będę je wysiewać na razie do doniczek. Pytanie gdzie trzymać takie doniczki, zwłaszcza na początku wschodów? Nie mam dużego rozsadnika, a w doniczkach pod chmurką boję się szybkiego wysychania podłoża i ewentualnych burz, gradu itp. Właśnie powstaje moja pierwsza szklarnia i myślałam, że to idealne miejsce na takie ekspeymenty, ale teraz się zastanawiam, czy nie będzie za gorąco młodym siewkom? Mówiąc wprost czy nie uparują się? :shock: Zwłaszcza, że nie wiem czy wentylacja będzie wystarczająca no i co z cieniowaniem?
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Może nad doniczkami ustaw mini-tunel zrobiony z wygiętych gałęzi i folii? Będę siała byliny do skrzyń i nad nimi zrobię taki namiot. Na pewno ograniczy parowanie i zaśmiecanie (u mnie pełno drzew dookoła), a otwarcie z obu stron tych namiotów umożliwi wentylację .
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Re: Rozsadnik bylinowy

Post »

Posiałam na początku maja kilkanaście gatunków bylin na rozsadniku. Podlewane regularnie, bo grządki są w obrębie warzywnika, ale jednak 7 gatunków w ogóle się nie pokazało. Zastanawiam się więc, które z nich potrzebują zwyczajnie więcej czasu na kiełkowanie, a które, skoro się nie pokazały, to już po zawodach. Nie wzeszły:
- kłosowiec (nie znam dokładnie gatunku, ponoć fioletowy)
- dzwonek Poszarskiego
- pięciornik nepalski
- dzwonecznik szerokolistny
- dzwonek skupiony
- gęsiówka alpejska biała (tutaj trochę stare nasiona)
- żurawka mix
Wiem, że dzwonki bywają bardzo kapryśne, bo w zeszłym roku długo czekałam na wschody dz. karpackiego, ale reszta? Może ktoś siał te gatunki i podpowie mi, czy mam dalej czekać. Mam jeszcze porcję nasion innych gatunków do siewu czerwcowego, więc miejsce na pewno się nie zmarnuje.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Gęśiówka powinna zejść , nawet jak stare nasiona , nie pamiętam dokładnie ile trwało u mnie kiełkowanie jej , na pewno się bardzo szybko rozsiewa po ogródku , mam ją 3rok i wszędzie jej pełno ....
Bożena
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Dzwonek skupiony kupiłam dzisiaj w szkółce (wyszłam ledwie żywa z emocji, taki wybór wszystkich bylin), ale tym wysianym dam jeszcze chwilę. Dzisiaj sporo deszczu spadło, może to im przypasuje. A jutro/pojutrze wysiewam takie: stokrotka trwała, złocień wielki 'Crazy Daisy', wielosił błękitny, przetacznik kłosowy, posłonek (mutabile - mieszane), odętka wirginijska, sasanka dzwonkowata - fioletowa.
Na osobną grządkę pójdą dwuletnie: malwa - czarna, stokrotka pospolita 'Pomponette', bratek szwajcarski i goździk brodaty.

A potem nic, tylko zaorać resztę trawnika, żeby to wszystko zmieścić ;:306
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Szybko się rozrasta i właśnie teraz pięknie kwitnie dzwonek skupiony Kasiu ;:63
Bożena
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale potrzebuje słońca. U mnie na działce leśnej dzwonki skupione słabo się rozrastają, są niziutkie, malutkie, drobnokwiatowe i mam specjalną - "extra miniaturową odmianę" tak samą z siebie :D

Z innymi dzwonkami nie mam tych problemów.
Pozdrawiam
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”