Teraz dopiero obejrzałam zdjęcia i jestem w szoku, bo myślałam, że te mięsa będą beżowe jak pieczeń, a one są przyjemnie różowe.
Kuchenne inspiracje AGNESS
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agness dziękuję za szybka odpowiedź.
Mam ochotę wypróbować ten przepis i to wkrótce, bo wiadomo, że wędliny się kupuje w kółko takie same, a w gruncie rzeczy są one drogie, a co w nich jest nie bardzo wiadomo. 
Teraz dopiero obejrzałam zdjęcia i jestem w szoku, bo myślałam, że te mięsa będą beżowe jak pieczeń, a one są przyjemnie różowe.
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja 15
Czy wiesz, że jak pierwszy raz zobaczyłam to mięsko, myślałam, że pieczone
Rewelacyjne jest.
U mnie po świątecznym przyjęciu goście poprosili o przepis
Jako pierwsze zniknęło z półmisków
a trzeba było jeszcze coś dla domowników zostawić 
Czy wiesz, że jak pierwszy raz zobaczyłam to mięsko, myślałam, że pieczone
Rewelacyjne jest.
U mnie po świątecznym przyjęciu goście poprosili o przepis
Jako pierwsze zniknęło z półmisków
Ja robię mięsko z przepisu FIGI.Nie dodaje vegety,ani magi,bo to ma być bez żadnych konserwantów jak już ,,zdrowe,,za to dodaję ziele angielskie i 5 ząbków czosnku no i oczywiście przyprawy(sol ,pieprz,jałowiec,majeranek)
Wkładam do zimnej zalewy,zagotowuje 5 minut tak żeby sie tylko,,pyrczyło,,stygnie w zalewie w nocy i rano znów na 5 minut
Wkładam do zimnej zalewy,zagotowuje 5 minut tak żeby sie tylko,,pyrczyło,,stygnie w zalewie w nocy i rano znów na 5 minut
-
Dysia4
- 50p

- Od: 2 sty 2012, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naczytałam się o tej szynce w zalewie i
od sklepu. Będę w kuchni
szaleć.Pozdrowionka
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jagódko mięska po upieczeniu są bledziutkie , nie takie rumiane jak pieczone, ale o wiele bardziej soczyste....chociaż i pieczone też pycha
Joluś to prawda, mięsko znika błyskawicznie
Myślę, ze 15 min faktycznie wystarczy szczególnie przy mniejszych kawałkach....następnym razem i ja będę tyle gotowała
Aldonko uwierz mi, że w porównaniu do chemii jaką naszpikowana jest kupna wędlina ta łyżka vegetki czy maggi na 3 litry wody, którą się zresztą później i tak wylewa jest całkowicie bez znaczenia zdrowotnego.....a i tak jak wcześniej pisałam warto eksperymentować z przyprawami . Ja gotując mięsko zawsze robię je troszkę inaczej....daję różne przyprawy, a to miód, a to jałowiec, musztardę, ziele i liście laurowe, keczup, rodzynki, goździki .....czasami dodaję nawet trochę ciemnego piwa
wszystko wg gustu, naprawdę warto eksperymentować i wyszukiwać swoje ulubione smaki z ulubionymi przyprawami
Dysiu szyneczkę polecam jest naprawdę pyszna, podziel się proszę wrażeniami
Joluś to prawda, mięsko znika błyskawicznie
Aldonko uwierz mi, że w porównaniu do chemii jaką naszpikowana jest kupna wędlina ta łyżka vegetki czy maggi na 3 litry wody, którą się zresztą później i tak wylewa jest całkowicie bez znaczenia zdrowotnego.....a i tak jak wcześniej pisałam warto eksperymentować z przyprawami . Ja gotując mięsko zawsze robię je troszkę inaczej....daję różne przyprawy, a to miód, a to jałowiec, musztardę, ziele i liście laurowe, keczup, rodzynki, goździki .....czasami dodaję nawet trochę ciemnego piwa
Dysiu szyneczkę polecam jest naprawdę pyszna, podziel się proszę wrażeniami
Wiem Agnieszko,że to mało,ale jak już robię to staram się nie dawać tych udziwnień.Wiesz co,kiedyś zawieżliśmy świnię do świniobicia i rzeżnik napisał mi na kartce co potrzebuje(bo każdy co innego woła)VEGETA
No to już nie jest rzeżnik jak dla mnie.Oczywiście vegety nie dałam i więcej już tam wyrobów nie robiłam.Kurcze ,potem sie człowiek zastanawia dlaczego słoiki z pasztetem ,albo mięsem się otwierają jak świnia karmiona naturalnie jak wyparzone słoiki,nowe zakrętki, ,czyste,gotowane długo ,trzymane w zimnej piwnicy....
- kasik 69

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga dawno nie robiłam takiego mięska,przepis mam z innego forum,podobny.Na pewno jest tam czosnek,sól,majonez,chyba kolendra,pieprz i tak jak Pestka zostawiam na noc,i dopiero następnego dnia gotuję.Kiedyś zrobiłam też schab w rajstopach-najpierw solanka i chyba 4 dni w lodówce,potem wisiał jakiś czas w rajstopach,wyszło coś jak surowa szynka,ale przesadziłam z solą.
Kiedyś używałam dużo wegety,teraz ograniczam,czasem dodaję trochę do zupy,jak nie mogę doprawić.
Kiedyś używałam dużo wegety,teraz ograniczam,czasem dodaję trochę do zupy,jak nie mogę doprawić.
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Na dzień kobiet muszę zrobić szarlotkę. Liczę na Twój przepis. Mam nadzieję że ta będzie jedyną która mi wyjdzie.
- AGNESS

Aldonko pewnie, że każdy wybiera to co mu najlepiej pasuje
Tylko też nie możemy się dać zwariować, zawsze trzeba zachować dystans......ja uważam, jak wszystko stosowane jest z umiarem to jest naprawdę ok....ale przecież wiadomo jak komuś podchodzi bez tych dodatków to jeszcze lepiej......wiadomo, ze te wszelkie gotowe wyroby mają wpompowane tyle przeróżnej chemii, ze aż strach pomyśleć, a jak damy we własnej kuchni łyżkę vegety na gar wody, a później i tak ją wylejemy, to ile to mięsko wchłonie......co innego, gdyby władować tam pół paczki
ale tak jak mówię, każdy decyduje co stosuje, vegetę można jak najbardziej zastąpić solą i nie wiem.....może jakimiś suszonymi warzywami( marchewką, pietruszką, selerem) a i spokojnie można użyć innych przypraw
Wiesz u mnie w domu staramy sie stosować żywność jak najbardziej ekologiczną, moja mama prawie dostaje zawału jak zabraknie nam wiejskich jajek i trzeba pożyczyć,a wiadomo wszędzie wokół sklepowe.....nawet ciasta nie zje jak na 10 jaj jest jedno ze sklepu.....a jak piekę kurczaka, to wyparza wszelkie noże, miski i stolnice, które miały styczność z tym mięsem....i oczywiście nie weźmie go do ust.....ja jednak uważam, ze nie należy popadać w skrajności tylko kierować się zdrowym rozsądkiem i wybierać to co każdy uważa za najlepsze dla siebie
Kasiu pyszne są te wszelkie domowe mięska.....ja jakoś mam wielkie opory przed tą surową wędlinką...chociaż baaardzo mnie korci
.....może pomalutku dojrzeję i zrobię
Vegety też stosuje bardzo mało.....jedynie do zupy muszę wsypać płaską łyżeczkę ...inaczej mi nie smakuje
ale zupy u mnie są bardzo rzadko ......bo moich zupa kuje w zęby
Milenko wyjdzie Ci na pewno, czekam na wrażenia z pieczenia
Kasiu pyszne są te wszelkie domowe mięska.....ja jakoś mam wielkie opory przed tą surową wędlinką...chociaż baaardzo mnie korci
Vegety też stosuje bardzo mało.....jedynie do zupy muszę wsypać płaską łyżeczkę ...inaczej mi nie smakuje
Milenko wyjdzie Ci na pewno, czekam na wrażenia z pieczenia
Czytam, i troszę nie rozumiem. Czy ta szynka po ugotowaniu jest surowa?, ja gotuję raz a dłużej, może źle robię. I mam pytanie pół szklanki soli na trzy litry swody czy to nie jest za słone, pytam bo nie wiem. Pewnie tego wyjdzie duży garnek. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Krystyna
- AGNESS

Krysiu nie, nie, absolutnie nie jest słone. Wędlina jest idealna w smaku
Ten przepis jest przewidziany na 3 kg mięsa, to tak wychodzi, ze litr wody na 1 kg mięsa. Jeśli chcesz mniejszą porcję, to po prostu pozmniejszaj pozostałe składniki. Wędlinka stojąc w gorącej wodzie ,, dochodzi,, Spróbuj gotować tak jak w przepisie 2 x za każdym razem czekając aż całkowicie ostygnie. Myślę, że gotując raz a długo mięso jest suche .
Agnieszko kupiłam wczoraj ser na sernik z brzoskwiniami,wróciłam do domu ,a w Twoim przepisie jest o,5 kg.Ja mam 1 kg.Jak myślisz wyjdzie mi ten sernik z taką ilością sera?Boję się ,ze musi dłużej się piec i kruszonka może sie przypiec .Co Ty nato ?Próbowałaś z większą ilością?????
Ddziękuję, na niedzielę ugoruję tak jak podajesz mięska, tym bardziej, że ja i mój M lubimy gotowane mięso do chlebka. Wczoraj dotowałam gar golonek na galaretę, też lubimy bardzo.
Pozdrawiam Krystyna
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Pestko jeśli mogę to napiszę coś od siebie
Ja zawsze sernik z brzoskwiniami robię z 1 kg sera
Ja zawsze sernik z brzoskwiniami robię z 1 kg sera
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Ja też robie z kilograma sera na zwykłą blaszke.Raz robiłam w tortownicy,bo chciałam mieć wysoki
siedział troche dłużej w piekarniku, ale był pyszny