Lubię ten krwawnik na ostatnim zdjęciu. ładne ma kolorki.
Ogród Doroty, coraz bardziej różany...
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)
Dorotko, lilie i paprocie razem bardzo ładnie wyglądają. Ciężkie kolorowe kwiaty lili zyskują na lekkości przy pierzastych liściach paproci.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
No ale Bonica ( dobrze widzę?) trzyma się dzielnie
Muszę podobną obwódkę zrobić mojaj Mary Rose - z czyśćca, albo lawendy, bo te łyse badyle straszą...
A trzmielina oskrzydlona i u nas czerwienieje...ja moją przesadziłam za płot, bo denerwowała mnie tym, że te swoje czerwone liście trzyma tylko parę dni
- zamiast niej mam inny czerwony akcent jesienny, aronię. Piękne z pożytecznym ;-)
A trzmielina oskrzydlona i u nas czerwienieje...ja moją przesadziłam za płot, bo denerwowała mnie tym, że te swoje czerwone liście trzyma tylko parę dni
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesiu, ta biedna lilia skarłowaciała i schowała się miedzy paprociami, ale rzeczywiście fajnie tam wygląda
Coś mnie zakręciło na krwawniki. Świetne roślinki i dobrze się komponują. Ten jest mocno czerwony (Paprica). Wydawało się, że nic z niego nie będzie ale teraz mocno zabrał się do rośnięcia.
Tutaj lipcowy kolor

Aga, Bonica od spodu też łysa, a obwódka z czyśćca dobra, ale trzeba trzymac w ryzach. Muszę chyba troszkę powiększyć tą rabatę i odsunąć się z roślinami się od róż.
Zmartwiłaś mnie tym krótkim trzymaniem liści przez trzmielinę. Wymyśliłam sobie piekny jesienny akcent a tu taka przykra niespodzianka
Zobaczę jak wyjdzie w praktyce.
Pastella z ostróżka roczną. Śliczny duet sie zrobił
. I żurawki pod orzechem (dorodną pokrzywę zauważyłam dopiero na zdjęciu
)

Coś mnie zakręciło na krwawniki. Świetne roślinki i dobrze się komponują. Ten jest mocno czerwony (Paprica). Wydawało się, że nic z niego nie będzie ale teraz mocno zabrał się do rośnięcia.
Tutaj lipcowy kolor

Aga, Bonica od spodu też łysa, a obwódka z czyśćca dobra, ale trzeba trzymac w ryzach. Muszę chyba troszkę powiększyć tą rabatę i odsunąć się z roślinami się od róż.
Zmartwiłaś mnie tym krótkim trzymaniem liści przez trzmielinę. Wymyśliłam sobie piekny jesienny akcent a tu taka przykra niespodzianka
Pastella z ostróżka roczną. Śliczny duet sie zrobił

-
x-d-a
Dorotko, śliczne te Twoje krwawniki! To takie fajne kwiatki, a jakoś bardzo mało widać je w forumkowych ogrodach
Ciekawe dlaczego, bo świetnie pasują do naszych ogrodów, zwłaszcza tych mniej formalnych i nie ma z nimi żadnych problemów. Sama miałam kiedyś krwawniki, ładnie mi rosły, ale...już nie mam i podziwiam dzikie odmiany na okolicznych łąkach...
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne krwawniki Ci rosną.
Mnie ślimaki zostawiły tylko żółte.
Mnie ślimaki zostawiły tylko żółte.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Rano (w pracy) oglądałam sobie te sierpniowe widoczki ale znów mnie tu przywiało bo o tym obrazku nie mogę zapomnieć.dodad pisze:
Niby żadnego kwiatka ale taka różnorodność odcieni, faktur i kształtów, że chciałoby się to wszystko przenieść tak jak jest - do siebie.
Dorotka! jesteś mistrzynią komponowania roślin
Napisz chociaż co tam rośnie bo ja rozpoznałam jedynie żurawkę i berberys z pierwszego planu
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Asia, dziękuję, ale mi miło
Po lewej od dołu: berberys Bagatelle, żurawka (jakaś) ostnica w tle liście buraków
środek: dwa jasnozielone berberysy (Tiny Gold , Bonanza Gold), za nimi wrzosiec, azalia japońska i szykująca sie do kwitnienia chryzantema.
Po prawej: żylistek Nikko, berberys Admiraton, fothergilla. Coś tam jeszcze majaczy ale nie pamiętam
Tak więc widzisz, że same zwyczajne roślinki, nic nadzwyczajnego.
Tutaj ten sam kawałek z innej strony

Daluś, sama dopiero w tym roku zwróciłam uwagę na krwawniki, zawsze kojarzyły mi sie z łąkami a przecież jest tyle fajnych odmian, które świetnie wyglądają w ogrodzie.
Szukałam towarzystwa do róż i znalazłam fotkę właśnie z krwawnikiem i muszę przyznać, że mnie zachwyciła.
Będę szukać jeszcze innych (żółte mi się podobają)
Po lewej od dołu: berberys Bagatelle, żurawka (jakaś) ostnica w tle liście buraków
środek: dwa jasnozielone berberysy (Tiny Gold , Bonanza Gold), za nimi wrzosiec, azalia japońska i szykująca sie do kwitnienia chryzantema.
Po prawej: żylistek Nikko, berberys Admiraton, fothergilla. Coś tam jeszcze majaczy ale nie pamiętam
Tutaj ten sam kawałek z innej strony

Daluś, sama dopiero w tym roku zwróciłam uwagę na krwawniki, zawsze kojarzyły mi sie z łąkami a przecież jest tyle fajnych odmian, które świetnie wyglądają w ogrodzie.
Szukałam towarzystwa do róż i znalazłam fotkę właśnie z krwawnikiem i muszę przyznać, że mnie zachwyciła.
Będę szukać jeszcze innych (żółte mi się podobają)
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Dzięki
, to nic, że roślinki zwyczajne ale jakie robią wrażenie
.
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
"I żurawki pod orzechem (dorodną pokrzywę zauważyłam dopiero na zdjęciu
)" - pokrzywa od czasu do czasu też musi być. Krwawniki choć pospolite oryginalnie wyglądają w ogrodzie, a jest trochę kolorków.
U mnie od wczoraj pada, leje i tak w kółko. Ja musiałam wczoraj trochę pomidorów pozrywać i do śmietnika, jakaś zaraza od tych deszczów w wlazła - niestety nawet na cieplarenkę nie mogę sobie pozwolić
U mnie od wczoraj pada, leje i tak w kółko. Ja musiałam wczoraj trochę pomidorów pozrywać i do śmietnika, jakaś zaraza od tych deszczów w wlazła - niestety nawet na cieplarenkę nie mogę sobie pozwolić
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Ja już mam 4 krwawniki, włącznie z białym
Są hiciarskie 
Dziś na bazarku szczęśliwie udało mi się zdobyć liliowy
Dziś na bazarku szczęśliwie udało mi się zdobyć liliowy
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Dorotko, Twój ogród pięknieje w oczach
Wszystko takie zdrowe, bujne, piękne 
Dorotka, z czego masz obwódkę na tej różanej rabacie? Lawendę poznaję
, a to drugie nie jest mi zupełnie obce...Ale jakoś nie identyfikuję nazwy...To to takie dwuletnie coś? A tak w ogóle, czemu ta rabata różana taka mała?
Dwa miesiące temu twierdziłam, ze nie kupuję róż! Kupiłam już z 10...
Dwa miesiące temu twierdziłam, ze nie kupuję róż! Kupiłam już z 10...
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dorotko, zapomniałaś chyba napisać jaka trawka tam rosniedodad pisze:Asia, dziękuję, ale mi miło![]()
Po lewej od dołu: berberys Bagatelle, żurawka (jakaś) ostnica w tle liście buraków![]()
Po prawej: żylistek Nikko, berberys Admiraton, fothergilla. Coś tam jeszcze majaczy ale nie pamiętam![]()
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
A u mnie akurat Bonica i Leonardo tfu tfu przez lewe ramię zdrowe. No i bądź tu człowieku mądry...Bo z różami to nigdy nie wie, oj nie wie się
Oczko i okolice pięknieją wciąż i wciąż.
A rabatę różaną koniecznie trzeba powiększyć
Oczko i okolice pięknieją wciąż i wciąż.
A rabatę różaną koniecznie trzeba powiększyć
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Dorotko, nie wiem, czy w sierpniowym za mało kolorów... Twój ogród zawsze mi się podoba!!!
Hiszpanii nie znam zbyt dobrze- najbardziej podobała mi się Anadaluzja
Portugalię polecam całą!! Nie jestem jednak bezstronna, sentymenty z dzieciństwa i młodości są bardzo silne!!
Pozdrawiam Cię serdecznie
Hiszpanii nie znam zbyt dobrze- najbardziej podobała mi się Anadaluzja
Pozdrawiam Cię serdecznie