Storczyki Maczka
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Maczka
Jeden kwiatuszek...ale robi wrażenie. Włochaty... cudny 

- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz jestem u Ciebie i zaraz an wstępie taki rarytas. Wspaniała ta dracula.
Reszta kolekcji również fantastyczna
Reszta kolekcji również fantastyczna

Pozdrawiam Tomek
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ "włochacz krwiopijca
" się pojawił .
Fantastyczny widok . Gratuluję doprowadzenia do kwitnięcia .
Diamenciki też cudowne choć nie prawdziwe....

Fantastyczny widok . Gratuluję doprowadzenia do kwitnięcia .
Diamenciki też cudowne choć nie prawdziwe....
Twoje storczyki Maczku są po prostu przepiękne, jestem pod wrażeniem, gdzie kupujesz tak różnorodne okazy ?
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniała Draculka 

Petro(Petra), Kasiu(kasia74), Justyno(justus27), Tomku(tom_mix), Marku(marwes), Gosiu(goskle), Basiu(akwarybka), dziękuję i cieszę się że Dracula Wam się podoba.
Jagodo(myrtille1986), raczej na tak długo nie wyjeżdzam. W tym roku wyjeżdzając na 1,5 tygodnia z domu, wykąpałem wszystkie vandowate w wannie, aby zmyć kurz i potencjalnych "mieszkańców". Podczas kąpieli ucierpiały trochę korzenie od chloru, dlatego polecam raczej przemywać tylko liście a nie korzenie. Dzięki za namiar na wątek Marysi, już sobie dokładnie obejrzałem kwiatki.
Doroto(dorotakol), dziękuję za porównanie, piękne kwiatki. U mnie niedługo zakwitnie Phalaenopsis decumbens/deliciosa, ponieważ jest to synonim Kingidium deliciosum to podejrzewam że będzie to roślina bardzo podobna do twojej Kingidium deliciosum var. orange. Jak tylko zakwitnie to pochwalę się na forum. Doroto masz piękne vandowate, posiadasz chyba każdy kolor z możliwych. Pozostałe botaniczne i hybrydki również bardzo ładne.
Aniu(ania115) witaj w moim wątku. Kwiatki przeważnie kupuję w sklepach internetowych lub na wystawach.
Mała aktualizacja kwitnień:
Po ok. 3 miesiącach odpoczynku zakwitła Vanda "Sansai Blue"

Po ok. 5 miesiącach odpoczynku zakwitł Vascostylis Thai Sky

Phalaenopsis venosa (druga roślina kupiona w kwietniu 2011r, tym razem uprawa parapetowa na tacy z keramzytem i wodą)

Troszeczkę Wam pozazdrościłem i również kupiłem sobie Masdevallia veitchiana 'Prince de Galle', teraz czeka mnie mnóstwo czytania waszych wątków, aby nauczyć się uprawy tej rośliny. Teoretycznie powinno być podobnie jak dla Draculi, ale wiadomo że zawsze jest jakieś "ale".

Tillandsia usneoides (mam nadzieję że Jovanka nie będzie zła za przemycenie tej rośliny, mimo że to nie storczyk)

Jagodo(myrtille1986), raczej na tak długo nie wyjeżdzam. W tym roku wyjeżdzając na 1,5 tygodnia z domu, wykąpałem wszystkie vandowate w wannie, aby zmyć kurz i potencjalnych "mieszkańców". Podczas kąpieli ucierpiały trochę korzenie od chloru, dlatego polecam raczej przemywać tylko liście a nie korzenie. Dzięki za namiar na wątek Marysi, już sobie dokładnie obejrzałem kwiatki.
Doroto(dorotakol), dziękuję za porównanie, piękne kwiatki. U mnie niedługo zakwitnie Phalaenopsis decumbens/deliciosa, ponieważ jest to synonim Kingidium deliciosum to podejrzewam że będzie to roślina bardzo podobna do twojej Kingidium deliciosum var. orange. Jak tylko zakwitnie to pochwalę się na forum. Doroto masz piękne vandowate, posiadasz chyba każdy kolor z możliwych. Pozostałe botaniczne i hybrydki również bardzo ładne.
Aniu(ania115) witaj w moim wątku. Kwiatki przeważnie kupuję w sklepach internetowych lub na wystawach.
Mała aktualizacja kwitnień:
Po ok. 3 miesiącach odpoczynku zakwitła Vanda "Sansai Blue"

Po ok. 5 miesiącach odpoczynku zakwitł Vascostylis Thai Sky

Phalaenopsis venosa (druga roślina kupiona w kwietniu 2011r, tym razem uprawa parapetowa na tacy z keramzytem i wodą)

Troszeczkę Wam pozazdrościłem i również kupiłem sobie Masdevallia veitchiana 'Prince de Galle', teraz czeka mnie mnóstwo czytania waszych wątków, aby nauczyć się uprawy tej rośliny. Teoretycznie powinno być podobnie jak dla Draculi, ale wiadomo że zawsze jest jakieś "ale".

Tillandsia usneoides (mam nadzieję że Jovanka nie będzie zła za przemycenie tej rośliny, mimo że to nie storczyk)

Maczku, nie znam się na uprawie Dracul i jestem ciekawa w drugą stronę niż Ty - czy jest podobieństwo w uprawie z masdevalliami ?
Ta fotka jest bezkonkurencyjna:

Prawdziwie zimowe futerko i to w moim ulubionym kolorze
A Vandowate, Phal venosa...cóż, pozostaje mi podziwiać i często tu zaglądać

Ta fotka jest bezkonkurencyjna:

Prawdziwie zimowe futerko i to w moim ulubionym kolorze

A Vandowate, Phal venosa...cóż, pozostaje mi podziwiać i często tu zaglądać

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Jestem u Ciebie pierwszy raz.Masz fantastyczne storczyki, a Dracula jest cudowna.
Gratuluję pięknotek Wandeczek, czy zakwitły Ci kiedyś wszystkie razem?
To byłby wspaniały widok.
Gratuluję pięknotek Wandeczek, czy zakwitły Ci kiedyś wszystkie razem?
To byłby wspaniały widok.
Piękności nam zaprezentowałeś:)
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Piękne kwitnienia pokazujesz, vascostylis Thai Sky, Vanda Sansai Blue śliczne i do tego mój ulubiony kolor. Venosa też śliczna, taka ociekająca woskiem. Mam pytanie czy Vascostylis jest trudny w uprawie? Z masdevaliami na pewno sobie poradzisz, przecież dracule rosną i kwitną u Ciebie bez problemu. 

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wszystkie są urocze! ale venosa ....

Te Vandowate bardzo piękne kwitnienia, chętnie przeczytam wskazówki do uprawy Vascostylisa, pozostałe fotki okazów powalające 

Maczku masz piękne kwiaty ,dosłownie oczu nie idzie oderwać od Twojego wątku
Ja od lutego jestem szczęśliwie uzależniona i jak będę podglądać takich jak Ty to szybko mi to nie przejdzie :P

Pozdrawiam Beata
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Maczku cudowne vandy