Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Mirzanie, z tego co słyszałam, to jest skuteczny naturalny lek na "smarowanie" w stawach, co prawda nie ziołowy, ale może Krysia mnie nie wygoni. Mianowicie nóżki cielęce. Podobno są rewelacyjne na "te sprawy" a po wygotowaniu galaretka taka,że żelatyna niepotrzebna :)
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu na pewno nie pogoni bo ja ciągle namawiam do wymiany wiadomości i własnych doświadczeń.
Koleżanka z kolei kupuje jakieś określone części ze skrzydeł indyków ( loty czy jakoś tak ...) i bardzo długo je gotuje aż robi się prawie klej. Potem na tym gotuje zupy i inne potrawy aby jak najwięcej tego spożywać. Bardzo sobie chwali.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Krysiu!
Czy kalanchoe nabiera właściwości leczniczych dopiero po roku?
Tak słyszałam ...
Pozdrawiam serdecznie :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewikk77 pisze:Mirzanie, z tego co słyszałam, to jest skuteczny naturalny lek na "smarowanie" w stawach, co prawda nie ziołowy, ale może Krysia mnie nie wygoni. Mianowicie nóżki cielęce. Podobno są rewelacyjne na "te sprawy" a po wygotowaniu galaretka taka,że żelatyna niepotrzebna :)
Gotowała mi żona różnego rodzaju galaretkopodobne potrawy. Ile tego można zjeść.Poza tym skąd
mam wiedzieć,co mój organizm zrobi z tą galaretką?Czy smarowidło do stawów,czy oponę brzuszną,
czy cholesterol?Jak jem świntucha,to wątpię,czy moje ciało składa się częściowo ze świńskiego
schabowego.Pokarm rozkłada sie na białka,a co organizm z nich zrobi,nie wiadomo.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalmia Kalanchoe - żyworódka koniecznie musi mieć przynajmniej rok.
Być może roślina tyle czasu potrzebuje aby wszystkie te związki lecznicze wysyciły sie w niej - tak przypuszczam.
Myślę,że roślina mająca z 9 czy 10 miesięcy tez juz ma pewne wartości choć żal taką używać i lepiej zaczekać.
Kiedyś gdy nagle zrobiła mi się w jamie ustnej nadżerka to urwałam liść i po wypłukaniu od razu zrobiłam sok a cześć zostawiłam do żucia. Po 3 dniach problemu nie było a ja dodam,że przy żuciu liścia czy też nacieraniu w krótkim czasie czułam drętwienie i takie ... znieczulenie.
Nie pamietam ile miesięcy miała ale na pewno nie 12.

Mirku masz rację - ile tego można jeść ?
Inna sprawa jak to jest przyswajalne i gdzie idzie czy też gdzie się odkłada - bo przecież tzw "oponki " i ogólnie nadwaga znana jest wielu ludziom.
O tym trudno dyskutować tak na poważnie bo trzeba by być specjalista w tym fachu. Dla mnie ważne jest jak po takiej kuracji się czuję i co mówią wyniki ( analiza) ?
Bo to jest najważniejsze ... wtedy chce się żyć i jest chęć na wszystko ... :tan

Tak właśnie ostatnio się czuję bo nie zażywam żadnych leków na Reumatoidalne Zapalenie Stawów (RZS) od maja i prawa dłoń od dłuższego czasu nie jest nabrzmiała . Stawy dużo mniej bolą a kciuk, który był prawie sztywny ładnie zaczyna się zginać.
Warto było robić te mikstury i smarować, masować, popijać - tym bardziej jak w krótkim czasie widać efekty. Bardzo ładnie stan zapalny się wycofał a podobnych wypadkach od razu zalecali blokadę .
Jestem szczęśliwa i za tydzień bierzemy się sami za odnowienie pokoju aby godnie przyjąć gości i Św. Mikołaja.
Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo wytrwałości w walce o własne zdrowie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Krysiu, to że moja żyworódka jest taka niewyrośnięta wynika chyba ze złej pielęgnacji, rosła w pokoju syna w za małej doniczce i nie była regularnie podlewana. Teraz mam ją u siebie i postaram się lepiej o nią zadbać. Druga możliwość jest taka, że to młodsza roślina niż sądzę, wyhodowana z rozmnóżki. Córka sadziła kilka i podarowała koleżankom, teraz sama nie pamięta kiedy to było.
Twoje żyworódki wyglądają bardzo zdrowo i dorodnie. Jak przygotowujesz ziemię dla nich?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu wszystkie moje kwiaty rosną w ziemi, którą przynoszę ze swej działki - mam czarnoziem.
Dodaję do niego trochę żwiru i substratu kokosowego - mieszanka tak na wyczucie i to wszystko. Potem zwilżam bardzo rozcieńczonym ekologicznym Rosahumusem i sadzę moje rośliny. Chyba im pasuje bo nie narzekają.
Większość swych doniczkowych od jakiegoś czasu uprawiam metodą hydroponiczną ale z żyworódką się nie udało bo za ciężka i zaczęła sie wywracać.
Żyworódka nie ma specjalnych wymagań ale jak większość sukulentów nie lubi gleby zbyt żyznej i zbyt zwięzłej. Będzie jej pasować nawet ziemia do kaktusów.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Dziękuję, Krysiu.
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Christinkrysia
wspaniały watek .I wspaniałe przepisy. Ja też stosuję metody naturalne . zioła uprawiam we własnym i ogrodzie i przyprawy też . Całe lato do mięs używam tylko swoich ziół. W leczeniu staram się uniknąć chemii jak ognia. Lekarze już chcieli operować mnie z 5 lat temu . A dzięki metodom naturalnym i mojemu ogrodowi- najlepszej terapii chodzę i pracuję . oczywiście jestem pod stałą opieką lekarzy , ale jeśli się np . neurologowi nie podobało ,że leczę się homeopatycznie to go wymieniłam i mam teraz Panią doktor , która w leczeniu uwzględnia moje życzenia i dziwi się ,że tak dobrze funkcjonuję. W lutym zawsze mam zabiegi w sanatorium a ona się śmieje, że musi mnie podreperować , bo przecież ogród się zacznie .

Odnośnie kleików na stawy i zniszczony kręgosłup . Ja tez gotuje cały gar cielęcinka-prega , pręga wołowa . nóżki od świnki , dobre są też kurze stopki . bardzo długo aby to wszystko było miękkie i aby woda wyparowała .Takie galaretki jem od lat zamiast tych wszystkich tabletek i mniej się niszczy kręgosłup . Koleżance tez to poleciłam po operacji kolana nie mogła chodzić . Teraz przyszły efekty po 3 miesiącach czyje mniejszy ból przy chodzeniu . Nadmieniam ,że od roku nie mogła już chodzić , bo lekarz powiedział ,że nie odbudowała się jej chrząstka . Jeśli by nie pomogło to tez nie zaszkodzi . A nasze babcie żyły długo bo ciężko pracowały i żyły zgodnie z naturą . Niektóre gospodynie teraz do zupy zamiast zetrzeć marchewkę , seler , pietruszkę to sypią te świństwa z torebek i z butelek . Nie chcę wymieniać nazw ale póżniej zapycha to żyły i mamy chore całe społeczeństwo . Ale się napisałam

Tak trzymaj ;:180
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Ja jeszcze dzięki Bogu nie narzekam na swoje zdrowie i nie mam poważniejszych dolegliwości ,ale często stosuje naturalne metody leczenia tak u siebie jak i u dzieci.Na początku listopada pani ,która odwozi moją najmłodszą córkę do szkoły spytała czy w moim lasku rosną czerwone muchomory bo ona robi z nich lek na stawy.Oczywiście znam mój lasek jak własną kieszeń i nazbierałam jej całe dziesięciolitrowe wiadro tych grzybów w zamian za to dostałam przepis :kapelusze muchomorów ugnieść w słoiku i zakopać na 30 dni w ziemi .Po tym okresie wykopać słoik zlać płyn który się tam wytworzył i nacierać nim bolące stawy (NACIERAĆ A NIE PIĆ !) Podobno łagodzi ból .Życzę wszystkim dużo zdrowia .
kwiaty łagodzą obyczaje
mirzan
---

Post »

Czerwone muchomory pokroić w kostkę,wsypać do słoika i zalać spirytusem. Pół słoika grazybów,
dopełnić alkoholem.Powinno postać kilkanaście dni.Nastaw zlać,grzybki wycisnąć i można je wyrzucić. Smarować bolące miejsca. Działa bardzo szybko,szybciej niż nalewka z datury,dość mocno przeciwbólowo. Ale działa krótko.Można wymieszać z nalewką daturową.Wypróbowane.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sangwinaria Witam Zosiu i pozdrawiam cieszy mnie,że masz podobne podejście jak ja i wielu innych do medycyny naturalnej.
Cudownie,że dbasz o zdrowie i sama walczysz o nie dobierając odpowiednio lekarza - to on jest dla nas a nie my dla niego i musi sie liczyć z naszym zdaniem.
Gotowania z tzw "torebek" nie znoszę, nie uznaję i wręcz przeraża mnie każdy dłuższy wyjazd, gdzie muszę korzystać ze stołówek bo w krótkim czasie mam problemy ... za dużo chemii.

dorotaa witaj!
Nie tylko Ty zdziwiłaś się słysząc o tym,że muchomory mogą leczyć. Znamy je częściej z innej strony. Chciałam tu zacytować przepis z muchomora na kurację antyrakową ale mi gdzieś się zawieruszył - koniecznie muszę poszukać tyle,ze jestem w trakcie remontu i w mieszkaniu ciężko sie poruszać. Ta nalewkę jednak zażywało się wewnętrznie.

mirzan Mirku ja też po sobie widzę,że leczenie metodami naturalnymi w cięższych przypadkach trzeba często powtarzać ale z drugiej strony to sa już stare zmiany więc co się dziwić .
Leki przepisywane na recepty tez trzeba brać miesiącami a nawet latami i co ... likwidują ból i zmniejszają stany zapalne ale czy cofają chorobę (zmiany które nastąpiły najczęściej zostają na zawsze). Nie wspomnę o spustoszeniu jakie w nas sieją.
Mnie zależy bardzo na zahamowaniu procesu destrukcji kostnej bo do tej pory pamiętam powykręcane dłonie i stopy mojej babci ze zgrubiałymi stawami.
mirzan
---

Post »

Doczytałem się,że organizm atakuje komórki,w których zagnieździł się candida,czyli trzeba zacząć
od kuracji przeciwgrzybicznej.Dieta bez węglowodanów itd.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz racj Mirku ,że unikanie pewnych produktów daje dobre rezultaty.
Ponadto robię kurację olejkiem z Oregano w celu pozbycia się wszelkiego rodzaju stanów zapalnych w organizmie bo on likwiduje grzyby i bakterie a dzięki temu układ immunologiczny zostaje odciążony i zajmuje się innym sprawami.
Jest bardzo skutecznym śodkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym. Szczególnie cenne są jego właściwości zwalczania grzyba Candida albicans, będącego główną przyczyną uciążliwych i trudnych do leczenia grzybic, oraz bakterii Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Ponadto jest bardzo silnym antyutleniaczem.
Ma sporo innych cennych właściwości o których można poczytać w Internecie.

Jakiś czas temu zainteresowała mnie Gemmoterapia - zwana inaczej medycyną pąków.
Jest to metoda leczenia za pomocą wyciągów ( najczęściej alkoholowych dla dobrej konserwacji) z pąków i innych części roślin. W pąku (łac. gemmon) czyli maleńkim zawiązku (embrionalnej tkance ) roślina lokuje wszystko to, co ma najcenniejsze, co umożliwi jej przeżycie i zabezpieczenie przyszłości.
Takie ekstrakty zawierają substancje wyjątkowo wartościowe, których trudno szukać w innych częściach rośliny lub nawet w liściach, które wyrosną z tych pączków.
Są do kupienia zestawy ale dość drogie... zaczekam do wiosny i może sama coś zrobię.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu podczytuję Ciebie i podziwiam za Twoją wiedzę... ;:108
...ale z muchomorem bym uważała... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi