Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca

Post »

Muszę pochwalić się swoją kallą . Nie przypuszczałam że tak ślicznie urośnie .
Obrazek
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
klacz_ek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2011, o 12:42

Post »

dziękuje Maszkowo za odpowiedz:) możliwości wstawienia do oczka wodnego nie mam bo mieszkam w bloku. Postaram się znaleść sposobność aby stała w nasłonecznionym miejscu. A jeszcze mam pytanie co do nawożenia Kali. Istajeje jakiś specjalny nawóz do Kali? czy taki do roślin kwitnących wystarczy? raz na tydzień?
Awatar użytkownika
maszkowa
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja leje wszystkie kwitnące raz w tygodniu florovitem i kropka. Calle nawozisz dopiero jak zaczyna dostawać liści, ale skoro masz już gotową roślinę to lej od razu. Nie wiem jak inni ale mi po "specjalistycznych nawozach" padło kilka kwiatów min. storczyki, więc teraz unikam.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Fox moja nie jest zbyt głęboko posadzona, ale zawszę mogę na wierzch dosypać ziemi. Myślę że zrobię to jak już troszkę podrośnie
klacz_ek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

właśnie zauważyłam że na brzegach moich kwiatów sa ciemne brązowe plamy idące od brzegów kielicha:( o czym to może świadczyć? że ma za mokro? brak nawozu? brak odp ilości światła?
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Ja do wszystkich roślin stosuję to samo - podlewanie na przemian wodą z akwarium (nawóz z kupek ryb ;)), odstaną czystą wodą, nawozem uniwersalnym i tak w kółko ;:60 zimą rzadziej podlewam i rzadziej też nawożę. Nie wiem, czy wszystkim roślinkom takie coś odpowiada, ale stosuję takie podlewanie od kilku lat, kwiaty rosną, nie marnieją, więc nie jest źle ;)
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

A co do korzeni kalli, to ja posadziłam swoją na głębokość 10 cm i jak delikatnie odgarnę ziemię z wierzchu, to też odkrywam korzenie, więc głębokość niewiele tu pomaga ;)
klacz_ek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dodam że podlewam Zantedeschie codziennie, bo tak napisali w książce którą posiadam
Awatar użytkownika
maszkowa
50p
50p

Post »

kurcze jakaś rozkojarzona jestem.
Aniu nie mam pojecia czy cebulkową można wstawić do oczka. ale ja bym spróbowała. Tylko nie zalewaj całej donicy. Najwyżej wyjmiesz. Może ktos inny podpowie coś z własnego doświadczenia.
Klacz_ek przecież pisałam że kalla kocha wodę i w doniczce wręcz bagienko. Żeby nie skisła woda w donicze bo zapewne masz plastikową a co za tym idzie i sama roślina polecam Ci ustawienie doniczki na kamykch do akwarium (do nabycia w zoologiznym 4zł)
Czy ktoś ma kalle niebieską? czy komuś już kwitła? Widziałam cebulki w slepach internetowych- zakochałam się.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Aktualne kwitnienie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

O proszę jak pięknie :) jest już czym nacieszyć oczko :D
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
maszkowa
50p
50p

Post »

Cudna. A u mnie tylko liście...
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Pięknie kwitnie u mnie tylko liście produkują.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

maszkowa pisze: Czy ktoś ma kalle niebieską? czy komuś już kwitła? Widziałam cebulki w slepach internetowych- zakochałam się.
Czy to czysto niebieska? Jeśli tak to może być to biała farbowana na niebiesko tak jak pokazały się też storczyki i anturium. Wstrzykiwany jest atrament w cebulę i następne kwitnienie może być całkiem białe.

Wioletko śliczna ta Twoja calla ;:138 ;:138 Moje stoją na balkonie i dlatego chyba powoli rosną :roll: ale za to będą dłużej kwitły :wink:
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p
Od: 2 maja 2011, o 18:09

Post »

Witam!Mam kalle,taką czarną ale wcale nie rośnie mimoróżnych zabiegów.Dwa lata i w każdym roku kilka centymetrów i koniec,co to może być bo nie rozumiem :|
Moje watki, do których zapraszam
Róże Ewy - zochy i Ogród-Raj zochy-Ewy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”