Miniaturowy ogród -Foggia
Re: Miniaturowy ogród -Foggia
Witaj Marysiu.Dobrze,że niechcica już Cię opuściła bo mamy piękne zdjęcia.
Twoja Pinky -Winky ma zupełnie inną barwę o tej porze,ale na pewno dojdzie do tych cudnych czerwono-burgundzkich barw.
Po dzisiejszej pogodzie to róże na pewno zgnijną.Szkoda bo tyle pąkow jeszcze było na krzewach.Pozdrawiam.
Twoja Pinky -Winky ma zupełnie inną barwę o tej porze,ale na pewno dojdzie do tych cudnych czerwono-burgundzkich barw.
Po dzisiejszej pogodzie to róże na pewno zgnijną.Szkoda bo tyle pąkow jeszcze było na krzewach.Pozdrawiam.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu, dorodny ten okaz na pniu, u nas się takich rozrośniętych raczej nie spotyka 

Aga, też mam nadzieję, że pogoda się utrzyma
Ten tydzień ma być ponoć ciepły i suchy. Mam jeszcze mnóstwo do zrobienia, dzisiaj przesadziłam tylko kilka irysów
Cieszę się z tej nowej róży, właśnie takiego energetyzującego koloru mi teraz trzeba w ogródku
O róży pnącej odpisałam u Ciebie.
Aniu, chciałabym, żeby moja hortensja przebarwiła się tak pięknie jak Twoja. U mnie zakwitła później.
AniuDS, niedawno doczytałam, że Pink Flower Carpet to inna nazwa Heidetraum. Na forum znalazłam same pochlebne opinie o niej. Tym bardziej się cieszę. Róże na pniu są tu dorodniejsze, ale drogie. Dlatego kupuję już po sezonie.
W ogródku nic się nie zmieniło, więc dziś wkleję zdjęcia ze spaceru do lasu.

...kraina mchu...

...i paproci...

rosną też grzybki, ale raczej niejadalne

coś tam jeszcze kwitło...

namiastka szkockiego wrzosowiska...

widok z leśnego okna...

w ubiegłym roku wycięto wiele chorych drzew

w ich miejsce w osłonkach rośnie już młody las

wycięto też połowę wielkiego rododendrona... a był taki romantyczny zakątek...

przy wyjściu z lasu stoi kościółek

a obok rośnie "małpie drzewo", czyli Araucaria araucana

a to główna ulica wsi

"centrum"

i druga część głównej ulicy, po lewej stronie, mniej więcej w połowie jest mój dom

Cieszę się z tej nowej róży, właśnie takiego energetyzującego koloru mi teraz trzeba w ogródku

O róży pnącej odpisałam u Ciebie.
Aniu, chciałabym, żeby moja hortensja przebarwiła się tak pięknie jak Twoja. U mnie zakwitła później.
AniuDS, niedawno doczytałam, że Pink Flower Carpet to inna nazwa Heidetraum. Na forum znalazłam same pochlebne opinie o niej. Tym bardziej się cieszę. Róże na pniu są tu dorodniejsze, ale drogie. Dlatego kupuję już po sezonie.
W ogródku nic się nie zmieniło, więc dziś wkleję zdjęcia ze spaceru do lasu.

...kraina mchu...

...i paproci...

rosną też grzybki, ale raczej niejadalne

coś tam jeszcze kwitło...

namiastka szkockiego wrzosowiska...

widok z leśnego okna...

w ubiegłym roku wycięto wiele chorych drzew

w ich miejsce w osłonkach rośnie już młody las

wycięto też połowę wielkiego rododendrona... a był taki romantyczny zakątek...

przy wyjściu z lasu stoi kościółek

a obok rośnie "małpie drzewo", czyli Araucaria araucana

a to główna ulica wsi

"centrum"

i druga część głównej ulicy, po lewej stronie, mniej więcej w połowie jest mój dom

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu
Piękne i ciekawe zdjęcia
Fantastyczne są nasady kominowe w domkach w Twojej miejscowości.
Najbardziej z serii ogrodowych podoba mi sie portret różowej róży z perowskią, czy szałwią .
Piękne i ciekawe zdjęcia

Fantastyczne są nasady kominowe w domkach w Twojej miejscowości.
Najbardziej z serii ogrodowych podoba mi sie portret różowej róży z perowskią, czy szałwią .

Ta brzoskwiniowa, niepodpisana róża jest absolutnie genialna!

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Marysiu !
Piękne ujęcia lasu i jego owoców
Miły spacer
Małpie drzewa są tu zachwycające, takie dorodne wielkoludy!
Ja u siebie wsadziłam już cebule wiosennych kwiatów
Piękne ujęcia lasu i jego owoców

Ja u siebie wsadziłam już cebule wiosennych kwiatów

Ladny spacer nam zaserwowałaś.Wycinają chore drzewka a w to miejsce już rosną nowe-i tak też powinno być u nas.
Grzyby zachwycające w swojej formie.Widok ogólny bardzo mi się podoba.
Niestety małpie drzewo nie otworzyło się jako jedyne zdjęcie.Pozdrawiam.
Grzyby zachwycające w swojej formie.Widok ogólny bardzo mi się podoba.
Niestety małpie drzewo nie otworzyło się jako jedyne zdjęcie.Pozdrawiam.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Marysiu w ładnym miasteczku mieszkasz,a i las pełen uroku jesiennego...widoczki wspaniałe...
Takie stare rododendrony u nas w parku rosną ,musiałabym się wybrać z aparatem ,ale zazwyczaj idąc w tamtym kierunku myślę o zakupach ,albo innych niezbędnych sprawach...
Zamówiłam sobie od czeskieego hodowcy Sipa róże niewielkie tym razem,i to chyba z podobnego powodu ,co u Ciebie...
Miniaturki Andico,Salmonea http://ruze.wi.cz/cs/andiko.html , http://ruze.wi.cz/index.php?i=AAB00salmonea
jeszcze trochę wyższe -Dainty Bess,Misefa,Asta Von Parpart(ta nie należy do miniaturek,ale marzyłam o niej...)
Od Delbarda Chartreuse de Parme,Centenaire de Lourdes
Z mniejszych róż poleciłabym Ci Snehurkę http://ruze.wi.cz/cs/snehurka-bohm.html
Alberich,Green Ice,Sweet Dream,Gabriele Privat,znajdziesz ja na stronie czeskiej.
Będąc w rosarium w Pruchonicach w Czechach widziałam na żywo ,jak co poniektóre róże naprawdę wyglądają
Własnie z tych mniejszych zauroczyła mnie
Scarlet Sun Blaze,Minilila(Mark'97),Mme Norbert Levavasseur,Eva Teschendorff,Paris,Rouge,Eutin
Mam jeszcze bardzo wdzięczną miniaturkę Easter Morning
Niedawno kupiłam zdrową odmianę o pojedynczych kwiatach Stadt room i Purple Rain Kordesa
Teraz czekać ,aż się wszystko rozwinie i pozostaje mi motolotnie kupić ,aby swoje kwiaty oglądać...

Takie stare rododendrony u nas w parku rosną ,musiałabym się wybrać z aparatem ,ale zazwyczaj idąc w tamtym kierunku myślę o zakupach ,albo innych niezbędnych sprawach...

Zamówiłam sobie od czeskieego hodowcy Sipa róże niewielkie tym razem,i to chyba z podobnego powodu ,co u Ciebie...

Miniaturki Andico,Salmonea http://ruze.wi.cz/cs/andiko.html , http://ruze.wi.cz/index.php?i=AAB00salmonea
jeszcze trochę wyższe -Dainty Bess,Misefa,Asta Von Parpart(ta nie należy do miniaturek,ale marzyłam o niej...)
Od Delbarda Chartreuse de Parme,Centenaire de Lourdes
Z mniejszych róż poleciłabym Ci Snehurkę http://ruze.wi.cz/cs/snehurka-bohm.html
Alberich,Green Ice,Sweet Dream,Gabriele Privat,znajdziesz ja na stronie czeskiej.
Będąc w rosarium w Pruchonicach w Czechach widziałam na żywo ,jak co poniektóre róże naprawdę wyglądają
Własnie z tych mniejszych zauroczyła mnie
Scarlet Sun Blaze,Minilila(Mark'97),Mme Norbert Levavasseur,Eva Teschendorff,Paris,Rouge,Eutin
Mam jeszcze bardzo wdzięczną miniaturkę Easter Morning
Niedawno kupiłam zdrową odmianę o pojedynczych kwiatach Stadt room i Purple Rain Kordesa
Teraz czekać ,aż się wszystko rozwinie i pozostaje mi motolotnie kupić ,aby swoje kwiaty oglądać...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Agnieszko, te nasady kominów można też wykorzystać w ogrodzie, jako wysokie donice.
Ja mam taką jedną...
A przy róży jest szałwia. Jeszcze obie w doniczkach.
Piotrze, w imieniu róży dziękuję za komplement
Nie podpisałam, bo nie jestem pewna co to jest. Kupiona jako różowa Warwick Castle a wyrosło takie cudo...
Aga, bardzo lubię tutejsze krajobrazy, oglądam też Twoje zdjęcia
A ja jeszcze nie posadziłam wszystkich cebulek
Aniu, mnie też nie zawsze otwierają się wszystkie zdjęcia, chyba serwery bywają przeciążone.
Nelu, dzięki za nazwy różyczek. Pooglądałam sobie, wszystkie śliczne, ale tylko do niektórych mam tu dostęp. No i nie można mieć wszystkiego
Nie powinnam już kupować żadnych róż, ale trudno odmówić sobie tego dreszczyku oczekiwania na nowe kwiaty. Dlatego zaczęłam sie interesować miniaturkami
Dainty Bess zamawiałam rok temu, ale niestety już nie mieli, a teraz już nie mam na nią miejsca. Mam trochę podobną Dainty Maid.
No i u mnie już pierwszy atak zimy
Posypało śniegiem w nocy. Musiał też być mróz, bo na moim oczku była jeszcze w południe cienka tafla lodu. Później było słonecznie ale zimno, teraz jest tylko 3 stopnie na plusie. Śnieg leży tylko w bardzo zacienionych miejscach. Na szczęście rośliny nie ucierpiały. Fuksje i pelargonie nadal ładnie kwitną.
Tak bylo w południe

Róże mają jeszcze mnóstwo pączków, ale pewnie już nie rozkwitną
Wkleję więc zdjęcia sprzed kilku dni, chyba już ostatnich kwiatów

Czy ktoś chciałby przygarnąć Haendla (pnąca róża). Szkocki klimat wyrażnie mu nie służy. Właściwie nie chorował, miał pączki, ale nie udało mi się zobaczyć rozwiniętych kwiatów, tak szybko opadały
A szkoda mi wyrzucić. W niedzielę lecę do Krakowa, więc mogę ją zabrać ze sobą. Tak wygląda dzisiaj.

A przy róży jest szałwia. Jeszcze obie w doniczkach.

Piotrze, w imieniu róży dziękuję za komplement

Aga, bardzo lubię tutejsze krajobrazy, oglądam też Twoje zdjęcia

A ja jeszcze nie posadziłam wszystkich cebulek

Aniu, mnie też nie zawsze otwierają się wszystkie zdjęcia, chyba serwery bywają przeciążone.
Nelu, dzięki za nazwy różyczek. Pooglądałam sobie, wszystkie śliczne, ale tylko do niektórych mam tu dostęp. No i nie można mieć wszystkiego

Dainty Bess zamawiałam rok temu, ale niestety już nie mieli, a teraz już nie mam na nią miejsca. Mam trochę podobną Dainty Maid.
No i u mnie już pierwszy atak zimy

Tak bylo w południe

Róże mają jeszcze mnóstwo pączków, ale pewnie już nie rozkwitną

Wkleję więc zdjęcia sprzed kilku dni, chyba już ostatnich kwiatów

Czy ktoś chciałby przygarnąć Haendla (pnąca róża). Szkocki klimat wyrażnie mu nie służy. Właściwie nie chorował, miał pączki, ale nie udało mi się zobaczyć rozwiniętych kwiatów, tak szybko opadały

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

U mnie dziś też dowaliło śniegiem.... szybko w tym roku......brrrr.... na szczęście w południe mocniej przygrzało słońce i po śniegu już ani śladu. Tyle, że zimnica w powietrzu okropna!
- AniaDS
- Kontakt:
U nas też dziś spadł śnieg.
U nas.. rozumiem, ale u Was?
Czemu się chcesz pozbyć Haeandla?
To piękna róża, myślę, że pomimo chorób (często o tym słyszę) warto ją mieć
Może w półcieniu byłoby jej lepiej?
Jedziesz do nas?
Udanej podróży
U nas.. rozumiem, ale u Was?

Czemu się chcesz pozbyć Haeandla?
To piękna róża, myślę, że pomimo chorób (często o tym słyszę) warto ją mieć

Może w półcieniu byłoby jej lepiej?
Jedziesz do nas?

Udanej podróży

Aga, na szczęście ciut się ociepliło. A w tej chwili znowu deszcz pada
Aniu, ja już nie mam gdzie przesadzać, mogę tylko wymieniać
A Haendlowi ten szkocki mokry klimat wyrażnie nie służy. Widziałam jak pięknie kwitł u Halinki-hal. A poza tym marzy mi się Giardina, która pojawiła się właśnie i w UK.
Wracam na 9 dni do Krakowa
Mam nadzieję spotkać się z Ewą krakowską a także z Nelą-Alionuszką
Kilka jesiennych obrazków z ogródka

Kwitną wciąż fuksje gruntowe

i pojemnikowe

Zajrzałam dziś do centrum ogrodniczego, a tam rośliny zapchnięte juz na dalszy plan, za to mnóstwo dekoracji bożonarodzeniowych, choinek, migających światełek... Sklepy zaczynają sprzedaż artykułów świątecznych już na początku października. I co roku mnie to zaskakuje i szokuje
Za to na wystawach sklepowych króluje Haloween...

Aniu, ja już nie mam gdzie przesadzać, mogę tylko wymieniać

Wracam na 9 dni do Krakowa

Kilka jesiennych obrazków z ogródka

Kwitną wciąż fuksje gruntowe

i pojemnikowe

Zajrzałam dziś do centrum ogrodniczego, a tam rośliny zapchnięte juz na dalszy plan, za to mnóstwo dekoracji bożonarodzeniowych, choinek, migających światełek... Sklepy zaczynają sprzedaż artykułów świątecznych już na początku października. I co roku mnie to zaskakuje i szokuje

Za to na wystawach sklepowych króluje Haloween...

- AniaDS
- Kontakt:
Marysiu, udanej podróży, dużo pozytywnych wrażeń i pamiętaj, że czekamy tu na Ciebie 

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Mario - róża Cafe ma zupełnie obłędny kolor!
Ja również życzę ci udanej podróży.
Ja również życzę ci udanej podróży.