Czereśnia - jaka odmiana?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Jeśli przyjąć powierzchnie korzeni równą wielkości korony to dołek średnicy 4-6 metrów powinien wystarczyć. Głębokość tak min 0,5m więc nie wiem czy jest sens wymieniać 3m3 podłoża.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Godzina pracy koparki nie kosztuje majątku, ciężarówka ziemi też - jak już to szedłbym tą drogą.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli dołek miałby mieć 4 metry średnicy i 0.5 metra głębokości to do wypełnienia go potrzeba 6.28 metra sześciennego ziemi. Ja bym ten dołek jednak trochę pogłębił żeby woda i składniki odżywcze nie uciekały tak szybko w piaszczyste przepuszczalne warstwy pod spodem.toolpusher pisze:Jeśli przyjąć powierzchnie korzeni równą wielkości korony to dołek średnicy 4-6 metrów powinien wystarczyć. Głębokość tak min 0,5m więc nie wiem czy jest sens wymieniać 3m3 podłoża.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Nie przesadzajcie z tymi wykopami. Ja sam miałem podobną sytuację. Drzewa owocowe sadziłem na gruzie zasypanym żwirem. Do prawdziwej piaszczystej ziemi 50 - 60cm w głąb. Kopałem dołki i wypełniałem ziemią kompostową. Nie to jednak jest najważniejsze. Dobór podkładki do siedliska ma kluczowe znaczenie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
valdi99, jeżeli to ma być jedna , dwie czereśnie, możesz na upartego wykopać proponowany dół łopatą, ale głębszy
80- 100 cm, i nie koniecznie taki szeroki, żebyś się nie zniechęcił. Dać na spód nieco gliny, torfu odkwaszonego, ziemi z kompostu.
Mam identyczną ziemię , Summit i Karesowa rodzą corocznie. Są na podkładce półkarłowej, więc nie idą w głąb, ale musisz zapewnić wodę i właściwe nawożenie później.
80- 100 cm, i nie koniecznie taki szeroki, żebyś się nie zniechęcił. Dać na spód nieco gliny, torfu odkwaszonego, ziemi z kompostu.
Mam identyczną ziemię , Summit i Karesowa rodzą corocznie. Są na podkładce półkarłowej, więc nie idą w głąb, ale musisz zapewnić wodę i właściwe nawożenie później.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc! Nadal biję się z myślami czy, co, i jak zrobić - żeby te czereśnie jednak mieć ;)
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Warto mieć, jak zrobisz tak będzie lepiej niż gdybyś nie posadził. Zwróć tylko uwagę na odmiany i podkładki.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 5 sie 2017, o 18:05
Mój tata posadził ca 6 lat temu czereśnię, wie, że późna, ale nie na jakiej podkładce. Ma ziemię chyba 10 klasy
sam piach, było jak pustynia. Wykopał dołek, dał trochę czarnoziemu i posadził. Tyle co dużo podlewa, nawozów niewiele, a drzewo szaleje wzrostem i owocami jak głupie. Gdyby nie cięcie to by miało już z 7m wysokości i 5m szerokości. Ja mam o niebo lepszą glebę, ale tyle nie podlewam i moje czereśnie nie mają podejścia, choć są w ca podobnym wieku.

Witam. Czy jest jakiś ranking/tabela czereśni sporządzony ze względu na wytrzymałość kwiatów/pąków na wiosenne przymrozki. U nie generalnie jest dramat, ale odmiany późne coś tam dadzą (BUTTNERA I REGINA). Dokupiłbym coś jeszcze, ale nie wiem co jest wytrzymałe w podobnym stopniu na przymrozek.
-
- 200p
Donissena Żółta jest pancerna. W sumie to i Czarna Późna, Hedelfińska, Kunzego.
Dzięki. Poczytałem trochę i te odmiany mają małe owoce, Kunzego miałem okazję próbować i mi bardzo średnio smakował a o Hedefińskiej piszą w katalogu Skierniewic, że jest wrażliwa na mróz (nie wiem czy dotyczy to drzewa czy kwiatów/paków). Może odmiana Pola by się sprawdziła.amatorroli pisze:Donissena Żółta jest pancerna. W sumie to i Czarna Późna, Hedelfińska, Kunzego.
-
- 200p
Donissena ma średnie, ale reszta ma całkiem duże, może nie jak nowe wynalazki, ale na pewno nie małe. W moim regionie Hedelfińska, pomimo przymrozków, pięknie i corocznie owocuje.
Byłem nieprecyzyjny. Donissena ma około 6 gr., Kunzego ma większe, ale mi nie smakują. Hedefińska ma duże, ale o tej wrażliwości na przymrozek różnie piszą. Zresztą tak miałem ja kupić. Mam jeszcze trochę miejsca to kupię ją, Polę, Sama i Krupnopłodną.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam już po trosze dość walki z nasionnicą. Dziś po raz pierwszy w tym sezonie zastosuję Mospilan. Moja czereśnia jest stara, coraz słabiej owocuje. Postanowiłem ją zamienić na Rivan i Burlat. Teraz chciałem się upewnić, że na tych 2 odmianach nasionnica trześniówka nie żeruje i czy wzajemnie się zapylają? Chociaż w okolicy jest u sąsiadów trochę czereśni, więc jakiś zapylacz się trafi. Reasumując Rivan i Burlat oprą się nasionnicy?
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Rivan i Burlat są wczesne dlatego nie maja robaków.
Wzajemnie się zapylają. Dlatego je posadzilem jesienią. Dodatkowo jeszcze Vege bo smaczna.
Wzajemnie się zapylają. Dlatego je posadzilem jesienią. Dodatkowo jeszcze Vege bo smaczna.
Pozdrawiam Paweł