Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tadeuszu ja też dziś kosiłam trawnik. Trawa taka jak u Ciebie (ostatnio koszona w sobotę) U mnei też pierwszy dzień bez deszczu.. więc rozumiem co przezywasz.

Powiedz mi proszę.... dziś zauważyłam na jednym moim pomidorku, że jedna gałązka się odłamała. Ucięłam ją i wyrzuciłam... no trudno.. i tak by nie zdażyła zaowocować...(może teraz roślince będzie łatwiej zaczerwienić owoce) czy mam czymś zabezpieczyć ranę? - miejsce odcięcia?
aaaaaaaaa potem wszystkim krzaczkom pomidorowym poucinałam gałązki na których nie było owoców tylko kwiaty. Ja mam pomidorki na rabacie i boję się, że nei zdążą się zaczerwienić :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ach :P ...-jakie grzybki , sosik by się zjadło . ;:228 Narobiłeś smaczku... ;:228 jesteś *szcześliwcem* - bo miałeś ;:3 ,nad *traweczką* ....My nie mamy takiego szcześcia...trawka sobie rośnie nie "aligancko". Proszę wyczaruj nam też ;:2 Pozdrawiam Zyta ;:15
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiejszy dzień na działce należał do naszych wnuków:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W porze obiadowej przy pomocy babci wnuki naładowały akumulatory i zabawa trwała dalej;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

;:23 Widzę- że dziadek świętował fotografując parke swoich wnuków... Pozdrawiam Zyta ;:89
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Gratuluję wnuków, mają radochę u dziadka boso biegać a potem z apetytem obiadek wcinać ;:36
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiedz mi proszę.... dziś zauważyłam na jednym moim pomidorku, że jedna gałązka się odłamała. Ucięłam ją i wyrzuciłam... no trudno.. i tak by nie zdażyła zaowocować...(może teraz roślince będzie łatwiej zaczerwienić owoce) czy mam czymś zabezpieczyć ranę? - miejsce odcięcia?
aaaaaaaaa potem wszystkim krzaczkom pomidorowym poucinałam gałązki na których nie było owoców tylko kwiaty. Ja mam pomidorki na rabacie i boję się, że nei zdążą się zaczerwienić Sad
IZO- ja odłamane gałązki z owocami pomidorów nie wyrzucam , tylko gałązkę zawieszam na drucie( do którego przywiązywane są sznurki z pomidorami w szklarni). Rany po oderwanej gałązce ja nie zabezpieczam , liście, pędy-wilki, ja od krzaka pomidora odrywam a nie odcinam. Po oderwaniu liścia czy pędu , miejsce po usunięciu liścia ładnie zasycha, jeżeli liścia, czy wilka odcina się czymś ostrym , to istnieje możliwość że kawałeczek łodygi od miejsca odcięcia do miejsca gdzie swobodnie można oderwać będzie gnił i zarażał resztę rośliny. Co do usuwania kwiatów, to ja nigdy tego nie robię, jest koniec lipca i do końca września(w tym okresie nie grozi niebezpieczeństwo przymrozków) jeszcze z dzisiejszych kwiatów mogą być piękne, chociaż niezbyt duże pomidory.

ZYTO- grzyby w lesie są ale dużo jest robaczywych. Jak nie świętować pobyt wnuków na działce, jak dopiero pierwszy raz w tym roku oboje spotkali się na działce.

BARBARO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, po tych zabawach na RANCZO wnuki" padły "(zasnęli) podczas jazdy w samochodzie i spali do rana.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po wielotygodniowej pracy na działce, pora na zbiór plonów. Pomidory obrodziły i już wszyscy z rodziny jedzą tyle ile mogą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Codziennie zrywam wiadro dojrzałych pomidorów: Obrazek

Następny ponad kilogramowy owoc pomidora; Obrazek

Na borówce amerykańskiej pełno dojrzewających owoców : Obrazek Obrazek

Mówią że tylko ryby nie borą, czasem i mnie się udaje coś złowić; Obrazek

To co moja pani znalazła dzisiaj w lasku za płotem. Obrazek
Awatar użytkownika
konto-puste001
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
Widać na zdjęciach, że wnuczki miały przednią zabawę :). To wspaniale ,że maja takich kochających Dziadków!
Wszystko u Was rośnie jak na przysłowiowych drozdżach :) Miło jest popatrzeć.
A ja zmykam dalej, odwiedzić inne ogrody. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WIOLU- dziękujemy za kolejną wizytę i pozdrowienia.

Na działce zaczynają kwitnąć dalie;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milin w pełni kwitnienia;

Lilie
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj,oj :!: ;:13 Ślinka leci jak same smakołyki (rybki, grzybki, borówki,pomidorki) przedstawiasz...-to co lubię najbardziej...-naj,naj ,-to ryby. W Twoim "Zaczarowanym Ranczo"...ja jak do Wróżki przychodzę aby pojeśc tych smakołyków i z pełnym żołądkiem udać się na spoczynek. ;:41 Nie zapominając o BUZIAKACH ZYTA ;:196
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałbym przedstawić jedną roślinę- małe drzewko, kwitnące u mnie po raz pierwszy,jestem zachwycony kwiatami tej rośliny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Drzewko to nazywa się guzikowiec zachodni.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękny ten "Guzikowiec zachodni" :P .Jle czekałeś lat ,żeby zobaczyć kwiat :?: Mam pytanie: Co to jest za roslinka :?: (malutka) którą dostałam od Ciebie i ją sfotografowałeś :?: - bo nie wiem... ObrazekPozdrawiam - Zyta ;:23
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to jest za roslinka
Kielichowiec wonny. Guzikowca kupiłem w ubiegłym roku, wiosną , na Allegro w internecie. Pozdrawiam.Tadeusz .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”