Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Narcyzki dają popis kwitnienia,pogoda sprzyja otwieraniu tulipanów ,jednak wolę je w fazie kolorowych pąków..Wiosna w pełnej krasie! ;:138 ;:215
Miłego dalszego świętowania Lucynko!Obrazek

;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, witaj świątecznie :wit
Ale pokazałaś bogactwo kwiatów ;:138 Tulipany i narcyzy dały prawdziwy popis ;:63 zwłaszcza narcyzy masz oryginalne i różnorodne.
Czy te drobne cebulki które wysiałaś za płotem nawozisz jakoś specjalnie?

Miłego dalszego świętowania Lucynko ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, chyba powinniśmy Cię okrzyknąć Królową Wiosennych Rabatek ;:195 Tak kolorowych od kwitnących kwiatów nie ma chyba nigdzie ;:180 Twoja wiosna wybuchła feerią barw, oczu oderwać nie można. Tulipany nie pozostają w tyle i jak pierwiosnki prześcigają się w otwieraniu kielichów.
Tobie gołąbki wyciągnęły siewki orlaji, a a jestem ciekawa czy ich wszystkich nie wyciągnęłam przy pieleniu ;:223
Łał, pąk na pomidorku, jak i kwitnąca truskawka ;:oj To berło naprawdę Ci się należy ;:196
I u mnie było wczoraj bardzo ciepło i słonecznie, za to dzisiaj od rana gruby kożuch chmur, wiatr i dość chłodno. Na termometrze niby 16 stopni, ale odczuwalna zdecydowanie niższa. Niech ta pogoda się w końcu ustabilizuje, ta huśtawka doprowadza mnie do szału.
Pogodności, Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

"Wiwat Maj! Trzeci Maj!"

Obrazek

:wit Witajcie!
Piękne majówkowe dni zmierzają do zakończenia, a były naprawdę wspaniałe, pełne słońca, cieplutkie, prawdziwie majowe.
Jedyne, czego żal, to tego że kwiatki szybciej przekwitają, ale w miejsce jednych swoją urodę pokażą inne, taka to już kolej rzeczy.
Wprawdzie pierwiosnki jeszcze w pełni rozkwitu, tulipany - aczkolwiek nieliczne - również, a towarzyszą im narcyzy, które spośród cebulowych najlepiej sobie poradziły, jednak już w tyle głowy kotłują się myśli o tym, że za chwilę kolorów ubędzie i na kolejne trzeba będzie ździebko poczekać. Choćby na hortensję pnącą, która w tym roku wyjątkowo bogata w pąki.

Obrazek

Obrazek

Także na maki, których jakoś malutko widzę, toteż wysiałam trochę nasion. Będą później, ale mam nadzieję, że będą.

ObrazekTak wyglądają samosiewki.

Maryniu - narcyzy najmniej ucierpiały przemoczoną działkę. Najbardziej błoto na rabatach dało się we znaki hiacyntom ;:174 , trochę mniej tulipanom, które wprawdzie nie tak bogato jak powinny, ale jednak kwitną. ;:108 Mamy podobny gust, bo ja też najbardziej lubię tulipany nie w pełni rozwinięte. ;:303
Świętowanie zakończone, było miłe, dziękuję. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Halszko - cieszą mnie narcyzy, bo to jedyna cebulowe, które oparły się niedogodnościom związanym z nadmiarem wody na rabatach. ;:215
Drobne cebulki przybyszowe tulipanów po prostu wrzucam do rowka, nawet nie patrzę, czy bokiem, czy pionowo i czy przypadkiem nie odwrotnie, zasypuję i zostawiam. Tak mnie nauczyła sąsiadka (niestety już śp.), która miała ogromne doświadczenie w uprawianiu rozmaitych roślinek. Niczym ich nie zasilam, ale tam za siatką mam tawułki i cebulki sobie siedzą w ich towarzystwie, a tawułki podsypuję jesienią gołębim guano.

Święta wprawdzie już zakończone, ale przecież jako emerytka mam codziennie święto. Dziękuję. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - przesadzasz nieco, ale to miłe, pięknie dziękuję. ;:168
Prawdziwą ozdobą działki są w tym roku pierwiosnki i cieszę się, że zadbałam o ich ilość. ;:333 Teraz mam małą zagwozdkę, bo ich kępy tak się porozrastały, że czy chcę, czy nie, muszą je ograniczyć. Wyrzucić żal, dlatego szukam chętnych, którzy przygarnęliby ich choć troszeczkę. ;:180
Tulipanów mam niewiele, ale są, natomiast błota nie przeżyła większość hiacyntów. ;:174 Zupełnie przyzwoicie natomiast poradziły sobie narcyzy ;:303 , czego się nie spodziewałam.
Pomidory jeszcze trzymamy w doniczkach i nie dość, że w tunelu, to jeszcze pod dodatkowym namiotem i zapewne dlatego te najwcześniejsze chciałyby już zakwitnąć. Jutro wsadzimy je już do ziemi w tunelu, niech kwitną i owocują jak najszybciej.
Truskawki też hodowałam w cieplarnianych warunkach, dalej stoją w tunelu, powiesimy je dopiero po "zimnych ogrodnikach i Zośce."
U nas było cieplutko, w słońcu termometr pokazał 34 stopnie, w cieniu było 21.
Skoro czekasz na stabilizację pogodową, to niech tak się stanie i niech maj będzie dla Ciebie łaskawy, czego życzę Ci z całego serca. ;:167 ;:196

Obrazek ;:180

Obrazek

Niech Wam pozostałe dni pierwszego majowego tygodnia upłyną pod znakiem radosnych słonecznych promieni. ;:3 ;:3 ;:3

ObrazekOto kępa narcyzów złożona z pięciu sztuk.

ObrazekOstatni kwiatuszek sasanki.

ObrazekMisia zwiedzała rabatki.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, cudne widoczki wiosenne podziwiasz :tan , a wszystko to Twoja zasługa ;:63
Pierwiosnki cudne, ale i tulipanki się popisują i narcyzy pokazują ślicznie kwitną :tan Urokliwe te o niewielkich kwiatuszkach, muszę jesienią porozglądać się za nowymi odmianami ;:333 , bo u mnie powiewa nudą.
Misię wymiziaj i pochwal za grzeczne zachowanie ;:167 .
Mój dochodzący, poza tym, że obżera kocimiętkę do gołej ziemi, to ostatnio stratował rządek tulipanów, goniąc innego kota ;:145 , na szczęście już czasem sobie przysypia tu i ówdzie w ogrodzie ;:333
Słonecznego dnia, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie!
Susza aż w zębach trzeszczy, a tak niedawno błocisko nie pozwalało pracować na działce.
Posadziliśmy dzisiaj pomidory w tunelu, pogoda letnia, niech więc rosną i jak najszybciej wydają owoce, bo już jestem spragniona ich smaku.
Bylo niesamowicie gorąco. W cieniu 24 stopnie, na słońcu 39. Nie chciało się wracać do domu, ale noce jeszcze zbyt chłodne na działkowe noclegi.
Przyroda mocno przyśpieszyła, moje ukochane pierwiosnki zaczynają przekwitać i za chwilę zrobi się pustawo na rabatach.
Oby do Zośki, która może spłatać porządnego psikusa, a potem już z górki i letnie kwiaty można będzie wysadać na rabaty.

Martusiu - dziękuję za słowa uznania. ;:196
Jeśli pisząc o narcyzach "o niewielkich kwiatuszkach", masz na mysli wielokwiatowe, to muszę Cię wyprowadzić z błędu. Ich kwiaty bowiem są większe niż kwiaty babcinych. ;:333 Dlatego właśnie sprawiają wrażenie dużej kępy, choć jest ich zaledwie pięć.
U Ciebie nudy w ogrodzie nie widać, ;:185 masz mnóstwo pięknie kwitnących różnorodnych roślinek. ;:215
Misia wymiziana. ;:168 Wymruczała słodkie podziękowanie. ;:180
Z Miśką jest mały problem, ponieważ nawet gdy ślepka się jej zamykają, nie chce spać, bo ptaszki zakłócają sjestę. ;:7 Słyszy je, a nie widzi i ciągle wypatruje. :lol:
Dzień za dniem pełne słońca, dziękuję ;:167 , jednak już pilnie potrzebny deszcz. ;:108

Nareszcie zakwitł pierwiosnek 'Siebolda'

Obrazek

Tulipan czarny, który wcale nie jest czarny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kuklik 'Coctail Cosmopolitan'

Obrazek

Obrazek

Tak zaczyna akebia pięciolistkowa.

Obrazek

Obrazek

Rododendron wystartował z dnia na dzień.

Obrazek

Obrazek

Menażeria wygrzewa się na słoneczku.

Obrazek

Obrazek

Niezapominajki w pełnym rozkwicie, a jest ich wszędzie pełno. Nasiały się, mimo że jeszcze zanim przekwitają, wyrzucam wszystkie do kompostu.

Obrazek

Obrazek

ObrazekKwitną poziomki.

Objawił się taki oto nowy tulipan.

Obrazek

I takie oto tulipaneczki.

Obrazek

Każdemu życzę tego, czego brakuje. Jednym słoneczka, innym deszczyku. A wszystkim radosnego ogrodowania. ;:4 ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
Piękne tulipanki, pierwiosnki, narcyze czy kuklik.
Te jasnożółte pierwiosnki fajne, takie pełne.
Patriotycznie też na Twoich rabatkach. ;:333
U mnie magnolia Susan też pierwsze pączki miała zmarznięte ale następne już były ok.
Zawilce piękne , mi też zakwitły po raz pierwszy zeszłego roku kupione i wsadzone.
Bzyczki do nich pierwsze przyleciały.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, moje wielokwiatowe narcyzy mają kwiatuszki wielkości pięciozłotówki, to Twoje są ogromne ;:oj , jedna łodyżka i bukiet gotowy :tan Takie jeszcze nie gościły w moim ogrodzie ;:224 i będę się rozglądać jesienią za nimi.
Dawno nie sadziłam nowych cebul, a chociaż cieszy mnie bardzo każdy pokazujący się wiosną kwiatek, to oczekiwanie na kwiaty czegoś nowego jest bardziej ekscytujące ;:333 .
Mój-niemój kiciuś też bardzo interesuje się ptaszkami i nawet podejmuje karkołomne próby schwytania ich na drzewach. Jednak, o ile wchodzenie do góry idzie mu gładko, to schodzenie odbywa się z rozpaczliwym miaukiem i nie zawsze spada na cztery łapy ;:306 , co, mam nadzieję, oduczy go polowania na ptaki!
"Czarny" tulipan piękny, mimo, że właściwie bordowy, chyba jeszcze nie ma zupełnie czarnych.
Czy te śliczne "tulipaneczki" ;:167 są takie zielonkawe jak na zdjęciu? Czy są Ci znane z imienia?
Różanecznik już rozkwita, akebia kwitnie ciekawymi kwiatuszkami ;:138 . Czy u Ciebie pachną czekoladowo?
Letnie temperatury najwyraźniej podobają się zwierzątkom ;:215
Po nocnym deszczu niech powita Cię słoneczny dzień, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pierwszy rodek już zakwitł ;:138 ja swojego dopiero wczoraj podlałam bo zauważyłam, że bardzo ma sucho,padające deszcze widać nie dotarły do niego.
Akebię znam tylko z nazwy,doczytałam o niej co nieco . ;:333 Tulipany i tulipanki extra...
Wreszcie wyczekiwana wiosna cieszy nas i ptaszki i czworonogi... :D
Miłego dnia Lucynko!Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Kot na pleckach jest cudny! ;:63

Rabaty kolorowe. przyjemnie się ogląda :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko szybko kwitnie rodek, pewnie jakaś wczesna odmiana. Moje jeszcze w ścisłych pączkach. Pierwiosnek "siebolda" od Ciebie ;:196 też dopiero zapączkowany.
Te narcyzy wielokwiatowe masz piękne. Tulipany też ;:215
Menażeria pozuje zawodowo ;:303

Miłego słonecznego weekendu z deszczykiem w nocy ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przed nami kolejne świętowanie. Co prawda tylko dzięki weekendowym dniom, ale zawsze...
Dzisiaj pół dnia spędziłam w domu, oczekując na kuriera, który przywiózł zakupionego węża ogrodowego.
Wprawdzie węża mieliśmy i używaliśmy go, ale denerwowało mnie to, że często się skręcał i tamował dopływ wody.
Po południu już nic ani nikt nie mógł mnie zatrzymać w czterech ścianach, tym bardziej że dzisiaj nasza połowa ogrodu działkowego miała dobre ciśnienie wody, a susza zmusza do podlewania.

Ewuniu - z całego serca dziękuję Ci za tyyyle miłych słów pod adresem moich roślinek. ;:167
Coraz to coś nowego zakwita, dzięki czemu nie ma nudy na działce.
Moja magnolia jest jeszcze bardzo młodziutka, toteż ma niewiele kwiatków, ale powtarzam jest więc nadzieja no obfitsze jesienne kwitnienie.
Pozdrawiam cieplutko i wymarzonej pogody życząc, buziaki zostawiam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Martusiu - i ja mam takie mini narcyzki wielokwiatowe. Już przekwitły, a żeby je zobaczyć, trzeba było podejść bliziutko, natomiast te nie tylko kwiaty mają przyzwoitej wielkości, kwitną bowiem na wysokich łodygach i widać je z daleka. Niestety, nazwy odmianowej nie znam. Podobnie jak nie znam imienia tych maleńkich tulipanków. One, te tulipaniki, nie są zielone, ale też nie są żółte, kolor ich przypomina niezbyt dojrzałą cytrynę.
Misia jeszcze w ubiegłym roku właziła na drzewa, by dobrać się do ptaszków w budkach lęgowych. Nigdy jej się to nie udało, bo M tak wiesza budki, by żaden kot czy łasica albo kuna się do nich nie dostały. W tym roku Miśka tylko raz wdrapała się na jabłonkę, ale widocznie coraz trudniej jej ta sztuka wychodzi, bo nigdy więcej już nie próbowała, a ptaszki się tam kręcą. ;:108
Akebia pachnie, ale nie czekoladą. Mnie jej aromat kojarzy się owocowo, natomiast sąsiadce ziołowo. Stąd wniosek, że każdy wyczuwa taki aromat, jaki jest bliższy jego zamiłowaniu.
Jakoś ten nocny deszcz nie zechciał mnie ucieszyć, tylko chmury do późnych godzin porannych przykrywały niebo, by ustąpić miejsce słońcu, które już nie pozwoliło się zakryć. ;:3
Może choć Tobie podlało ogród, a jeśli nie, to niech podleje. Dobrego weekendu, Martusiu. ;:196

Obrazek

Obrazek

Maryniu - mój rodek dopiero zaczyna, a ta sama odmiana u sąsiadki na wyżej położonej działce już cała bielutka. :roll:
Na zakup akebii skusiłam się wskutek namowy koleżanki, która zachwalała sianie przez to pnącze silnego aromatu. :lol: Moja jeszcze młodziutka, kwitnie pierwszy raz, kwiatków ma niewiele, i żeby powąchać, trzeba stanąć bliziutko. Gdy się rozrośnie, kwiatków jej przybędzie i dopiero wówczas da się z daleka cieszyć jej aromatem. ;:303
Dobrego weekendu, Maryniu. ;:196

Obrazek

Obrazek

Izuniu - bardzo dziękuję za ciepłe słowa, a przede wszystkim za odwiedziny w moim ogródeczku. ;:196

Obrazek

Obrazek

Halszko - zapewne ten rododendron to faktycznie wcześniejsza odmiana. Nie znam jego nazwy odmianowej, dostałam ukorzenioną sadzonkę od sąsiadki - staruszki, której już wśród nas nie ma. ;:174
Pierwiosnki 'Siebolda' w większości mi przepadły. :oops: Uratowało się zaledwie kilka roślinek, a miałam ich niemal całą łączkę.
Teraz będę czekała na ich przyrost. Pewnie się zasieją i za rok, jeśli znowu jakiś kataklizm ich nie dopadnie, powiększą swoją ilość. ;:333
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa skierowane do moich podopiecznych ;:196 , z wdzięcznością przyjmuję życzenia weekendowe ;:168 , które odwzajemniam z całego serca. ;:167

Obrazek

Obrazek

Zakwitł pierwszy irysek.

Obrazek

Kwitną floksiki. Soniu ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje laki zakwitły tylko w dwóch kolorach, a sąsiadce w całej palecie barw.

Obrazek

W blokach startowych pierwiosnek 'Francesca" i maki.

Obrazek

Obrazek

Hortensję ogrodową uwolniłam z okrycia, ale trzymam rękę na pulsie i w razie spodziewanego przymrozku, otulę ją na powrót.

Obrazek

Stopowiec zaczyna rozwijać swoje parasole. Danusiu ;:180

Obrazek

Obrazek

Lilia albinoska wraca do swego naturalnego koloru.

Obrazek

Dobrego, spokojnego weekendu, Kochani. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko piękne masz tulipanki, te różowe mi się podobają :)
Słonecznego weekendu ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie ma to jak lato na początku maja. Upał i susza - tak w skrócie mogę określić dzień dzisiejszy.
Mimo iż pot lał się strumieniami, wysiałam ogórki i wsadziłam fasolkę szparagową tyczną oraz karłową. Najtrudniej było działać w tunelu, gdzie wsadziliśmy resztę pomidorów przewidzianych pod osłonę. Teraz już tylko czekam na stabilizację pogodową w okolicach zimnej Zośki, by wysadzić wszystkie gruntowe pomidorki i sadzonki kwiatów zalegające na balkonie. Zresztą postanowiłam jutro część z nich wywieźć na działkę i umieścić je w tunelu - na noc, bo w ciągu dnia będą wystawiane na zewnątrz.

Palące słońce mocno przyśpieszyło przekwitanie pierwiosnków, które już nie są tak ładne, świeżutkie, jak jeszcze przed dwoma - trzema dniami. Dobrze, że codziennie coś nowego zakwita, to przynajmniej nudno nie jest.

Kasiu100780 - dziękuję pięknie w imieniu tulipanków. ;:196
Podoba mi się słoneczny weekend ;:180 , ale nie miałabym nic przeciwko temu, by spadł obfity deszcz. ;:108
Pozdrawiam. ;:167

Laki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego niedzielnego wypoczynku. ;:cm ;:cm ;:11 ;:23

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, u Ciebie w pogodzie już lato pełną gębą ;:138, tak ciepło to u mnie jeszcze nie jest ;:174 , a deszcz pojawia się natychmiast po Twoich życzeniach, a mnie nie słucha, kiedy proszę, żeby Ci podlał rabatki ;:124
Tulipanki w jasnym różu mają ciekawe, czarne łodyżki ;:oj .
Poduchowe floksiki kwitną uroczo, pierwiosnki jeszcze cieszą pączkami, iryski zaczynają i jabłonie różowieją ;:63
Laki cudnie pachną ;:138 , a u mnie już dawno ich nie było, zbieram się do posiania już ze dwa lata :oops: .
Akebia też mnie kusi od dawna, ale tu już rozsądek mnie powstrzymuje, bo miejsce kiedyś dla niej przeznaczone, już zajęte ;:174 , ale coś się wykroi przy płocie ;:215 .
Twoje pierwiosnki siebolda nie wyginęły, tylko "rozsiały" się po naszych ogródkach ;:168 .
Miło spędzonej niedzieli Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”