Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Dorotko wszędzie człowieka może spotkać nieszczęście, a ponoć najwięcej we własnym domu, więc?
Tego iryska dostałam od kogoś, ale nie wiem od kogo :oops: i zakwitł pierwszy raz ;:167 Dzisiaj zakwitł inny kolejny i Rhapsody in Blue ale zdjęć nie robiłam, bo cały dzień spędziłam na krzesełku w poczekalni ;:306

Marysiu to nowa piwonia i pewnie jak się rozrośnie i obsypie kwieciem docenię jej urodę :D Rok temu nie mieliśmy prawie nic na drzewach przez wiosenne przymrozki, to może w tym uzupełnię spiżarnię :D

Małgosiu wśród starych odmian jest wiele cudownie pachnących, mam takie ale nie kwitną mi co roku :oops: Nawet nie wiem czy ten jest odmianowy i ewentualnie jaka to odmiana :oops: ale najważniejsze że kwitnie i jest śliczny. Ten żywokost mi się nie rozsiewa wcale za to niebieski tak i też go wyniosłam za pierwsze ogrodzenie, ale tutaj został bo ślicznie kwitnie. Po kwitnieniu pójdzie do beczki ;:oj

Martuś dzisiaj już jestem padnięta, ale jutro do Ciebie tyrknę bo mam nowy plan ;:4 Wczoraj praca skończyła się tak, że dzisiaj spędziłam dzień z M w poczekalni Obrazek
Piwonie masz cudne, ja chyba tylko chodziłabym z aparatem i wąchała na przemian ;:306 Buziaczki ;:196

Beatko tak kochana wszystko dobrze się skończyło, dziękuję za troskę i życzenia ;:196
Mam 6 takich drzewek i to drugie zobaczę jaką odmianę mam, bo karteczki wyblakły i wszystko się pomieszało. Każda to stara odmiana więc szczególnie cenne ;:333
Bardzo dziękuję i przytulam Cię z wdzięcznością ;:4

Dobrej nocy! bo kury poszły spać to odźwierna kurnika też powinna :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Mario I znów miałem przerwę w pisaniu na Forum, ale nadrabiam ;:131 Oczywiście codziennie zaglądam do ogrodów ;:173
Brak mi słów, by opisać mi Twój ogród ;:oj Tyle odmian orlików, irysów i piwonii ;:215 i do tego ta spójność wszystkich elementów Twego ogrodu ;:138 Powiedz mi czy szczepienie drzewek jest trudne?? Bo sam z chęcią bym spróbował, gdyż zawsze jest to największa radość ;:108
Pozdrawiam i dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit . Wow, cudna ta piwonia krzewiasta a kolor ma przecudny ;:138 . Chyba powoli przekonuję się do takich kolorków ;:173 . Morelowy irys również w moim typie ;:215 . Piwonie i u mnie powoli przekwitają a ja łapię płatki na Boże Ciało dla dziewczynek. Nie wiem tylko czy dotrwają w lodówce przez te kilka dni ;:218 . Sama szczepiłaś jabłonie ?? Na pewno te owoce będą smakowy przepysznie ;:108 . Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Marysiu jak zawsze kolorowo w twoim ogródku.
Irys o bardzo ciekawym kolorze ;:108 ja w tym roku kupiłam sobie różowego, ciekawe kiedy zakwitnie?
Teraz są tak cudne odmiany irysów, że oczopląsu można dostać :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

We własnym domu przebywa się najdłużej, ale Ty wywinęłaś orła w ogrodzie, bo tam teraz spędzasz czas. Pousuwaj z drogi przejścia to co może przeszkadzać.
Irysek piękny ze szczerego serca darowany.
Moja rapsody przeżyła, a tak o nią się bałam, tez zakwitła.
Mam nadzieję, że w poczekalni spędziłaś jako osoba towarzysząca.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit mam nadzieję, że wszystko w porządku ze zdrowiem ?
czekam na ogrodowe. :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu pięknie kwitnie u Ciebie wszystko, irys morelowy ma piękny kolor, owoców widzę będzie sporo :) pomidorki w szklarni też bardzo ładnie sobie radzą :) oby owocowały równie dobrze :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu tez pochwalę kolorek Twojego iryska i czerwonego kuklika... niech rośnie zdrowo... Najbardziej to ja lubię takie fotki https://images82.fotosik.pl/1079/ab6aa1bba9c9d420.jpg Czy znasz wszystkich mieszkańców tego uroczyska ? ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, co do ostatnio pokazanego irysa łososiowego to ja się zgadzam w stu procentach, ŁOSOSIOWY! ;:108
Cudniastego kuklika sobie zafundowałaś! ;:215
Ciekawy sposób sadzenia pomidorów zaserwowałaś, ;:333 przynajmniej nawóz nie będzie się rozłaził po bokach. ;:63

Mam nadzieję, że główka już nie dokucza ;:168 Zdrówka życzę ;:167 i błagam: uważaj na siebie! ;:196

Dzisiaj trzy burze zahaczyły skrzydełkami i trochę podlały mi działkę, a między nimi grzało piękne słoneczko. :tan

Spokojnego, słonecznego weekendu Maryś. ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj w godzinach południowych był u mnie upał i duchota i dopiero po 15 upał zelżał i dało się kursować po ogrodzie ;:65 Nareszcie zasiliłam kompostem i nawozem moje doniczkowce. Przybyło ich niestety ;:222 Poza tym skropiłam szatańską mieszanką wszystkie róże, bo coś ujada mi pączki róż. Wymieszałam w wodą gnojówki pokrzywową, chrzanową i trochę przekompostowanego kurzeńca było w pokrzywowej. Zobaczymy jaki będzie efekt? Najsmutniej mi, bo Rhapsody in Blue miała dziesiątki pączków, a co przechodziłam było ich coraz mniej ;:223

Julianie dziękuję, ale kilka lat już zbieram moje rośliny...kupuję, dostaję, sieję z nasion i dużo przywożę z odwiedzanych ogrodów. Szczepiłam tylko raz zrazy jabłoni na kupionych podkładkach. Na 10 podkładek zaszczepionych mam 6 rosnących drzewek, byłoby 7 ale jednemu zacisnęła się tasiemka i niestety nie wytrzymało uścisku :oops: Raz próbowałam szczepienia na drzewkach, ale wtedy była susza na wiosnę i nic z tego nie wyszło. Dla szczepienie na podkładkach jest najłatwiejsze. Pozdrawiam serdecznie Obrazek

Ewelinko faktycznie piwonie do Bożego Ciała będą u Ciebie wspomnieniem, bo moje różowe jeszcze w pączkach. Do pewnych kolorów albo się przekonasz albo nie i nie ma w tym nic złego, mnie u roślin wszystkie kolory pasują, chociaż pierwotnie ciemny róż jakoś mniej mnie rajcował, ale teraz lubię wszystkie ;:215 Szczepiłam kilka starych odmian a wszystko dla jabłka mojego dzieciństwa koszteli, która nie ma nic wspólnego z kosztelą kupowaną ze współczesnych sadów. Znalazłam prawdziwą starą odmianę u kolegi na FO i mam bo już owocowała, pozostałe mam od koleżanki forumowej z sadu dziadka ;:333 , a które się przyjęły okaże się ;:224
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit

Ewuniu rzeczywiście jak oglądam oferty to nie wiadomo co wybrać i ciekawa jestem jak długo będą w ogrodzie czy tak samo jak stare odmiany? Ja mam dwa nowe syberyjskie NOT QUITE WHITE i LEMON VEIL i też ciekawa jestem kiedy zakwitną?

Dorotko Marne szanse na usunięcie zawalidrogów, ogród wąski i żeby stworzyć zakamarki ścieżynki są wąziutkie a wokół skalniaki kamienie które też stwarzają przeszkodę :wink: Muszę jakoś przeżyć te moje eskapady ogrodowe. Większość kwiatów dostaje ze szczerego serca, chociaż jak mnie ktoś znielubi to kwiatki często odchodzą wraz z osobą ;:202 Jeżeli ja wywinęłam orła to jak mogłam być osoba towarzyszącą ;:202

Aniu dziękuję Obrazek jest dobrze! Będą zdjęcia Obrazek

Mariuszu kiedyś kwiat irysa był jeden dzień, ale nowsze odmiany mają kwiaty dłużej ;:333 Jak nie przyjdzie niespodziewany grad czy inny kataklizm to powinno trochę owoców być, szczególnie cieszę się na śliwki, bo je uwielbiam. Mam nadzieję, że moja praca nie pójdzie na marne i pomidory w tunelu obrodzą. Podłoże było eksploatowane 6-7 lat tylko dosypywałam z wierzchu, a teraz na głębokość pierścienia jest nowe ;:333

Ewciu kuklik mnie zawołał i musiałam go mieć, a mam sprzedawcę na moim dawnym placu, u którego już wszystko kupiłam więc wypatruję co ma nowego. Obrazek Właściwie to znam obecnych mieszkańców a co było i nie znajduję czasem na starych zdjęciach :uszy

Lucynko właściwie to jakby porównać on ma kolor moreli a tamten był raczej łososiowy ;:306 ale co tam nie ważny kolor ważna uroda. Kukliki się ładnie rozrastają a może i poczta się poprawi ;:131
Pierścienie w tunelu zatrzymują składniki pokarmowego, ale i wodę leję tylko do nich a nie po całym tunelu.
Głowa nadspodziewanie goi się jak nie powiem na kim ;:306 i jeszcze trochę spina, ale będzie dobrze, dziękuję Obrazek U mnie na jutro zapowiadają jakieś opady więc też mam szansę na podlewanie.
Dobrej nocy i spokojnego weekendu ;:196

Beautiful Bride którego muszę jakoś przekonać żeby kwitł u mnie a nie za siatką!

Obrazek

Martusiu jak wpadniesz to zobacz którą mam, głowy ma rzeczywiście ogromne!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

już rosnę!
Obrazek

Obrazek

szarotka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy odwiedzającym ;:4
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Marysiu ,współczuje upadku ;:168 z głową nie ma żartów i mam nadzieje że lekarz to obejrzał ..W przyszłym roku chyba odgapie te pierścienie w szklarni i zaczynam u siebie obserwować pierwsze oznaki nowej choroby ogrodowej -irysomania- ;:306 ,powinnam przestać oglądać Wasze ogrody ;:224 bo nigdy nie będę zdrowa.Kwiatki we wszystkich kolorach ;:215
Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu mimo że czasu ostatnio mam mało.. (a będzie jeszcze mniej , bo przez dwa następne miesiące doszło mi nowe zajęcie) to musiałam zobaczyć na Wyspie co Ty tam nawyprawiałaś. :D Oj bardzo niedobra skrzynka . Mam nadzieję, ze czujesz się dobrze i ze się tylko na guzie, ewentualnie jakimś rozcięciu skończyło. Masz niesamowitą kolekcję orlików i irysów. Bardzo podobają mi się również białe piwonie. Sama mam ich aż za dużo, ale tylko różowe, .Rosły pod płotem 40 lat .Rok temu zdecydowałam się rozsadzić jeden krzak i teraz żadem młody nie kwitnie, za to stare ciut podnawożone maja wyjątkowo duże ( jak na siebie) kwiaty, ale dopiero zaczynają one swój pokaz.O innych roślinkach się nie wypowiem tylko się porozpływam nad nimi z rozkoszy :D Takie nietypowe, takie kolorowe..I śliweczki będziesz mieć ..Oj mogę tylko pomarzyć . Spokojnego weekendu Marysiu i uważaj na siebie i wszystkie skrzynki, pudła, kanty i cokolwiek co może zrobić Ci krzywdę..
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu kolejna porcja cudeniek, wszystko mi się podoba a białe powojnik i piwonia szczególnie. Faktycznie, ta druga piwonia w kolorze przypomina sorbet.

Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki.

Ja dziś walczyłam z ogrodnicą niszczylistką, ukatrupiłam ich trochę. Szczególnie do gustu przypadła im żółta Chinatown, a że ma pojedyncze płatki, to każdy wygryziony ubytek widać od razu ;:223

Nie miała baba kłopotu, nasadziła sobie róże ;:306 A przecież jest tyle innych, mniej problemowych roślin. Ale ja jak na złość, na przekór sobie i robalom, wczoraj zamówiłam sobie jeszcze cztery różane krzaczki, a co, jak spaść, to z wysokiego konia :lol:

Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,siedzę w twoim ogrodzie i chociaż go znam to cięgle mnie czymś zaskakuje ,jak dane roślinki w czasie mojego pobytu nie kwitną to się ich nie zauważa ,jeżeli chodzi o tą piwonię to nie widzę środka ,ale wygląda mi na Shirley Temple ,chociaż ona jest trochę podobna to Festiva Maxima ,bo Shirley Temple to krzyżówka Festiva Maxima z Madame Edouard Doriat i w początkowym okresie kwitnienia na krawędziach wewnętrznych są te karmazynowe krawędzie ,one nie są zawsze ,czasem piwonie są całkiem białe ,w różnych latach różnie to występuje ,pogoda w świętokrzyskim piękna ,jest bardzo gorąco i słonecznie ,może jeszcze wybiorę się na szczaw bo mam tylko 2 półlitrowe słoiczki(czyli na 2 zupki) z olbrzymiej ilości liści ,tak bardzo go ubywa przy duszeniu z masełkiem ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, jaka cudowna ta biała piwonia!! Toć to istne zjawisko!!! ;:167
Spokojnej niedzieli ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468