Rano byłam po roślinki w jednym gospodarstwie, zaraz wrzucę moje łupy a popołudniu jak eM wróci sadzenie
Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
U mnie jest ładnie, rano nie było szronu, teraz jest jakieś 6 stopni i świeci słoneczko
Rano byłam po roślinki w jednym gospodarstwie, zaraz wrzucę moje łupy a popołudniu jak eM wróci sadzenie
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko krótki spadek do -2 nie narobi jakiś strasznych szkód, zwłaszcza że roślinki sadziłaś już jakiś czas temu i trochę okrzepły na chłodzie, jestem pewna że nie będzie źle i niepotrzebnie tak się niepokoisz
W tym roku kiwi mi nie zmarzło, ale rok temu tak, listki poczerniały w kwietniu. Po dwóch tygodniach z gałązek zeszłorocznych puściło nowe pędy, zdrewniałe gałęzie nie przemarzają od takiego przymrozku. Było tylko te dwa tygodnie później rozwinięte.
Moniko ja też zamawiałam u Joli, dostałam piękne roślinki
Mi też ogromnie podobają się korony. Rok temu się nie skusiłam, a teraz żałuję. A jak oceniasz ich zapach? Nie przeszkadza, nie jest intensywny?
W tym roku kiwi mi nie zmarzło, ale rok temu tak, listki poczerniały w kwietniu. Po dwóch tygodniach z gałązek zeszłorocznych puściło nowe pędy, zdrewniałe gałęzie nie przemarzają od takiego przymrozku. Było tylko te dwa tygodnie później rozwinięte.
Moniko ja też zamawiałam u Joli, dostałam piękne roślinki
Mi też ogromnie podobają się korony. Rok temu się nie skusiłam, a teraz żałuję. A jak oceniasz ich zapach? Nie przeszkadza, nie jest intensywny?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
U mnie dzisiaj ładne słoneczko,ale wieje okropny zimny wiatr,nawet nie chce mi się iść na działkę 
Shire pisze:
Mam pytanie do posiadaczy szklarenek balkonowych. Możecie mi podać jakieś namiary na PW?
Cześć Moniczko
Mróz troszkę daje się nam we znaki, ale już w przyszłym tygodniu ma być ponoć cieplej, oby
Apropos zapachu koron, o który pyta Aga, powiem Wam śmieszną rzecz, bo od 2 lat przy wejściu do ogródka mamy czułam ten zapach. Strasznie mi się podobał
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak on jest chmielowy, to mi się spodoba, a Krzyśkowi to już w ogóle
W takim razie rozwiałaś moje obawy i mogę jesienią polować na korony 
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Shire

- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałam już namiar na PW, zawsze to lepiej sprawdzony. Z pewnością kupię taką szklarenkę, ale nie wiem czy już na ten sezon się opłaca. Może zimą na nowy sezon lepiej.
Pytacie mnie o zapach koron, nie miałam pojęcia, że one pachną, muszę sprawdzić.
I ja mam dużo dobrych myśli na temat moich roślin, zwłaszcza, że na rabatkach przy blokach nic, nawet zmarzluchów typu hosty, nie ruszyło.
Pytacie mnie o zapach koron, nie miałam pojęcia, że one pachną, muszę sprawdzić.
I ja mam dużo dobrych myśli na temat moich roślin, zwłaszcza, że na rabatkach przy blokach nic, nawet zmarzluchów typu hosty, nie ruszyło.
- Zuzia111

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Moniko. oczywiście trzeba być dobrej myśli jednak pod blokiem zawsze cieplej.
. Często się zastanawiam patrząc na przyblokowe kwietniki, tam wszystko takie wyrywne do kwitnienia a u mnie na działce z dużym opóżnieniem. 
- Shire

Tu masz rację Zuziu, faktycznie przy blokach cieplej, no cóż, jutro się okaże. Ale lawendy jednak nie dały rady, muszę sadzić nowe. Mam nauczkę po wsze czasy, żeby z przycinaniem czekać do kwietnia.
Moniko jak teraz zamówisz to jeszcze będziesz miała okazję posiać ogórki, cukinie czy fasolkę szparagową . Zawsze wtedy lepiej rośnie a i ślimaki nie przeszkadzają za bardzo .
- Shire

Iwciu, kusisz, kusisz. Może w maju....Choć fasolkę zawsze sadziłam do gruntu i było ok. No ale ogórki, cukinia... mąż zrobi mi na nie grządkę w skrzyni. Planowałam cukinie wsadzić w domu do doniczek, a ogórki bezpośrednio do gruntu, co najwyżej pod włókniną. Mój tato tak robi. Może jednak pomyślę o tej szklarence. Mam o czym rozmyślać

- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Moniko stworzyłaś bardzo ciekawy ogródek, tym bardziej zachwyca ,że z ugoru. Podoba mi się Twoje zacięcie a efekty robią bardzo pozytywne wrażenie 
- Shire

Beatko, dziękuję za słowa uznania.
Dużo się napracowałam to prawda, wiele jeszcze przede mną, a właściwie przed nami, ale to chyba jedyna słuszna droga, by stworzyć coś urokliwego i do tego pod swój gust
Zimno zimnoooo i do tego wieje...
A jednak softshel na to polar, czapka, kaptur i można działać, zwłaszcza, że deszcz litościwie poczekał do 16.
Mąż skręcał ramy do grządki na ogórki ze starych desek i resztek szafy
Potem postawił pergolę we furtce. Ja posadziłam kolejne flance sałaty, posiałam maciejkę, buraczki na botwinkę, dosypałam kory na rabaty i pod tuje, rozsadziłam turzycę. Wsadziłam też rojniki do makutr.
Jakby był sąsiad i taczka była dostępna, ruszylibyśmy na pobliskie pola po kamloty, wypatrzyłam ładną stertę nieopodal. A tak to dalej na nie chora jestem, a korę mi wiatr zwiewa i woda spłukuje na trawę...
Słońca nie ma, ale rośliny powoli ida do przodu. Po przymrozkach oprócz jaśnie księżniczki bergenii ze zwieszoną główką (pomimo okrycia włókniną) wszystko sobie poradziło i nie ma strat.
Narcyzy powoli się otwierają, będzie nawet jeden babciny- doczekam się po trzech latach

hiacynty powoli przekwitają, ale niektóre jeszcze ładne

szafirki modre jak wakacyjne niebo

i białe (różowe już przekwitły, czekam jeszcze na pełne)

Tulipanki już się rozwijają, mam ich jeszcze zdecydowanie za mało, a poza tym rozwijają się w różnym tempie. Sporo jest czerwonych- pamiątka po poprzednich właścicielach. Chciałam je wydać jak robiłam porządki, ale mąż się nie zgodził, więc pozwoliłam im zostać. W końcu to nasza wspólna działka, więc niech on też ma coś do powiedzenia.

prymulki, zawilce

żarówa
japońska

ząbkowane

zawilec grecki

Zimno zimnoooo i do tego wieje...
A jednak softshel na to polar, czapka, kaptur i można działać, zwłaszcza, że deszcz litościwie poczekał do 16.
Mąż skręcał ramy do grządki na ogórki ze starych desek i resztek szafy
Jakby był sąsiad i taczka była dostępna, ruszylibyśmy na pobliskie pola po kamloty, wypatrzyłam ładną stertę nieopodal. A tak to dalej na nie chora jestem, a korę mi wiatr zwiewa i woda spłukuje na trawę...
Słońca nie ma, ale rośliny powoli ida do przodu. Po przymrozkach oprócz jaśnie księżniczki bergenii ze zwieszoną główką (pomimo okrycia włókniną) wszystko sobie poradziło i nie ma strat.
Narcyzy powoli się otwierają, będzie nawet jeden babciny- doczekam się po trzech latach

hiacynty powoli przekwitają, ale niektóre jeszcze ładne

szafirki modre jak wakacyjne niebo

i białe (różowe już przekwitły, czekam jeszcze na pełne)

Tulipanki już się rozwijają, mam ich jeszcze zdecydowanie za mało, a poza tym rozwijają się w różnym tempie. Sporo jest czerwonych- pamiątka po poprzednich właścicielach. Chciałam je wydać jak robiłam porządki, ale mąż się nie zgodził, więc pozwoliłam im zostać. W końcu to nasza wspólna działka, więc niech on też ma coś do powiedzenia.

prymulki, zawilce

żarówa

ząbkowane

zawilec grecki

- kasia100780

Pracowita mróweczko, po kamloty koniecznie się wybierz zanim ktoś Ci je sprzątnie sprzed nosa.
Ja zdecydowanie też na jesień muszę kupić więcej cebulowych, powtykam w wolne, puste miejsca przy bylinach.
Hiacynty ładne, grubiutkie
Szafirki masz bardziej rozwinięte.
Ja zdecydowanie też na jesień muszę kupić więcej cebulowych, powtykam w wolne, puste miejsca przy bylinach.
Hiacynty ładne, grubiutkie
Szafirki masz bardziej rozwinięte.
- Shire

Kasiu, u nas takich stert jest w okolicy sporo, ale wszystkie za płotem gospodarstw i raczej nikt za darmo wziąć sobie nie da. Ewentualnie, gdybym miała drabinę, zbierałabym z pola za siatką, bo tam i tak będą stawiali osiedle szeregowców. Em planuje zakup drabiny, ale się to odwleka, a mnie trafia...
Jak się nie da za darmo, kupię, ale mąż nie chce wozić w aucie, bo mówi, że zarwie- przyczepki nie mamy, a transport kosztuje dodatkowo. U nas taki towar drogi- tona kamieni kosztuje 100 zł.
No cóż, przyznaję się- jestem pracoholikiem.
Dziś "zdziałane"

inne skalniaczki

Jak się nie da za darmo, kupię, ale mąż nie chce wozić w aucie, bo mówi, że zarwie- przyczepki nie mamy, a transport kosztuje dodatkowo. U nas taki towar drogi- tona kamieni kosztuje 100 zł.
No cóż, przyznaję się- jestem pracoholikiem.
Dziś "zdziałane"

inne skalniaczki

- kasia100780

Z tym samochodem to fakt, ja zabierałam po drodze max 3 wiadra, tłumaczyłam sobie, ze z tyłu mogłyby siedzieć 2 czy 3 osoby plus zakupy w bagażniku
I tak po troszku zwoziłam, teraz ta okazja była, więc od razu się zgodziłam, żeby nikt mnie nie uprzedził.
Mam na wszystkie planowane rabatki
Fajne te makutry z rozchodnikami
I tak po troszku zwoziłam, teraz ta okazja była, więc od razu się zgodziłam, żeby nikt mnie nie uprzedził.
Mam na wszystkie planowane rabatki
Fajne te makutry z rozchodnikami