Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

nifredil pisze: Aneczka, nie wiem tylko dlaczego moje ostróżki wyrastają na ponad 2 metrowe potwory ;:202
...
Jesienią przesadziłam je w inne miejsce, bo po mocnym wietrze pokładały się po różach :roll:

:;230 Sabinko wyrastają, bo masz takie odmiany. Stosuj paliki do ostróżek.... ;:168 ja tak robiłam
i wszystko było w pionie. ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może się narażę wielbicielkom Eden Rose...,ale mnie ta róża nie powaliła na kolana :roll: Swoją też kupiłam w OBI i jako krzak urosła bez zarzutu, była zdrowa przez cały sezon, ale kwiaty nie przypadły mi do gustu...Są takie "zwykłe", przeciętne, a ja spodziewałam się czegoś bardziej powalającego na kolana. U Ani aneczka1979 ta róża miała ładne, pełne kwiaty, a ta moja trochę inne - właśnie takie całkiem zwyczajne. Spodziewałam się, że będą takie napakowane jak widywałam na zdjęciach, ale one tak nie wyglądały. Nie wiem, może to z powodu jej młodego wieku? ;:218 Ilością kwiatów też nie zaszalała. Będę ją obserwować i mam nadzieję, że jeszcze się do niej przekonam. Skoro połowa forum jest w niej zakochana, to może i mnie w końcu oczaruje...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sabinko kochana!
Nie wiesz, dlaczego ostróżki u Ciebie rosną tak wysoko?
A ja wiem. Przyjrzawszy się próbce gleby, w jakiej przyleciał Twój liliowiec i naczytawszy się u Ciebie, czym wspomagasz rośliny, sądzę, że odpowiedź jest prosta: fantastyczna, zasobna, gliniasta gleba oraz niezwykła dbałość o dodatkowe dokarmianie roślin. Zresztą diagnoza nie dotyczy tylko ostróżek. Wszystko u Ciebie fantastycznie rośnie!!! Tylko pogratulować ;:180.
Ja, ze swoim jałowym piaskiem, muszę się nielicho nagimnastykować, żeby osiągnąć choć w połowie taką bujność roślin ;:224.
Kiedyś przyznałam Justynce Klarysie tytuł mistrzyni w umiejętności umieszczania największej ilości roślin na metrze kwadratowym, a teraz widzę, że do grona mistrzyń muszę dopisać Ciebie i Wandeczkę ;:oj.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

O, u mnie jak u Jagi - muszę się nieźle gimnastykowac, żeby wszystko jako tako rosło. Dobra ziemia to podstawa sukcesów w ogrodnictwie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dorotko, może to jednak nie Edenka?
A czasem w pierwszym roku róża potrafi wydać inne kwiaty niż normalnie

Sabinko, ja znaczniki do tulipanów sadzę, żeby wiedzieć gdzie są, nie jakie mam odmiany
O to w ogóle nie dbam
Chodziło mi o to, żeby zanaczyć, żeby jak będę sadziła jesienią nowe, nie zniszczyć już siedzących w ziemi cebulek, bo ja nie wykopuję ich latem
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aż jestem ciekawa co wyrośnie z mojej Edenki zakupionej wiosną.... Tak się na nią napaliłam , obym się nie rozczarowała.... Dostała najlepszą miejscówkę ze wszystkich różanych panienek.... :roll:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, raczej Eden, bo kolor się zgadza, kształt kwiatów, długość ich utrzymywania. Tylko nie są tak napakowane i dlatego mnie nie powaliły swoją urodą :roll: . Może tak być, że ona młoda i w tym pierwszym sezonie kwiaty wyglądały nieco inaczej. Bardzo bym chciała żeby tak było. Zobaczymy co pokaże w przyszłym sezonie ;:131
Może też się okazać faktycznie jakąś pomyłką. Zobaczymy w czerwcu. Jak dojdę u siebie do litery E, to wrzucę jej zdjęcia i popatrzymy.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Sabinko ;:196 Tymczasem cofam się tylko kilka stron wstecz, przy okazji nadrobię resztę zaległości :oops: Widzę, że zaczęłaś już wspomnienia i podsumowania różane :D Edenka u mnie zachowuje się bardzo OK i ma piękne kwiaty, natomiast First Lady jest u mnie dwa lata i cały czas marność nad marnościami. Zazdroszczę Ci tych okrąglutkich pączków, które pokazałaś na zdjęciach ;:108
Uśmiałam się z Twojej propozycji przeszukiwania kontenerów w tzw. biedrze :;230 A co do obniżek cen, to poluję na nie podobnie jak Ty, tylko... w necie. Udało mi się za grosze kupić kilka fajnych odmian, nawet drogie zwykle Ice Cream kupiłam po 80 groszy sztuka :tan Dzięki temu mam ich 20, a poprzednio stać mnie było tylko na 3...
Szukaj obniżek w necie - ja zawsze coś fajnego upoluję, np. lilie po 1 zł sztuka (zakwitły we wrześniu, ale za to wspaniale!).
Ostróżki 2 metrowe ;:oj Gratuluję ;:180
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Wracam do żywych. Miałam drobne problemy z internetem i nijak nie dało się ogarnąć sytuacji forumowej, a tu czas ucieka i wspominki czekają ;:224
Nie owijając dłużej w bawełnę "zapodajemy" zapach, który pozostanie z nami na cały wieczór. Upojny, słodki zapach piwonii, jaśminu i ciepłego początku czerwca:

Obrazek

Sonia, z First Lady będziesz zadowolona, a małym korzeniem się nie przejmuj, moja Eden Rose i Ascot Wyglądały jakby je ktoś siłowo wydzierał z ziemi i traktował siekierą żeby zmieściły się do doniczek.. mimo wszystko przeżyły i dobrze się mają ;:108 A o ostróżki się nie martw, w przyszłym roku pokażą na co je stać.. chyba że masz te jednoroczne co się same sieją, one są niższe ;:108

Obrazek

Zuza, wiesz co mnie najbardziej martwi i nawet odrobinę przeraża?? Skoro teraz tak się wszystko rozpycha to ja nie chcę wiedzieć co będzie za kilka lat (obecnie rabata i większość roślin ma za sobą dopiero dwa sezony).. Będzie się działo ;:oj

Obrazek

Marta, ostatnio zdałam sobie sprawę, ze jeszcze 1,5 miesiąca i zaczynam siewy kobei ;:138 Czas goni jak szalony, ani się nie spostrzeżemy, a będziemy podziwiać tulipany i kolejne róże ;:108

Obrazek

Annes, czyli twoje ostróżki też wiecznie spragnione słońca.. Te moje to jakieś mutanty. Na opakowaniu nasion było napisane do 1,6 m .. nie dodali od siebie, że to wysokość bardzo ugrzeczniona na potrzeby małych ogrodów :;230

Obrazek

Beatko, witaj :wit dziękuję ci za tyle pochwał, nawet nie wiesz jak to miło czytać, że ktoś docenia twoją pracę, a jej efekty mogą się podobać komuś więcej niż najbliższej rodzinie. Dodam tutaj od siebie, że z tego co się zorientowałam dzielimy jeszcze jedną pasję (oprócz tej ogrodniczej), obydwie uwielbiamy piec słodkości ;:183

Obrazek

Majka, to są jakieś odmiany ostróżek :;230 :;230 No żartuję, wiem, że są ostróżki odmianowe i różne kolorystycznie, wielkościowo czy nawet różniące się kształtem i budową kwiatu, ale te moje przeczą wszystkiemu. Kupiłam nasiona mieszanki, która miała nie przekraczać 1.6 m, a one są wyższe niż 2 m. Paliki stosowałam podczas drugiego kwitnienia. Muszę przyznać, że ułatwiały sprawy. Za rok będę już przygotowana ;:108

Obrazek

Dorotko, myślę, że musimy dać czas tym marnym sadzonkom z OBI. Moja mimo, że mała pokazała sporo kwiatów i były zadziwiająco duże jak na tak mały krzaczek. Najbardziej bałam się, że będzie to róża, która piękna jest jedynie w obiektywie, ale "połowa forum" nie może aż tak bardzo się mylić ;:306

Obrazek

Jagi, Zaszczytny tytuł "upychacza roślin" już przewinął się podczas rozmów o moich rabatach :;230 Jak już pisałam Zuzie za rok czy dwa gęstwina może okazać się sporym problemem i będę zmuszona połowę roślin wyrzucić na zatracenie, albo gdzieś przesadzić pozwalając pozostałym zaczerpnąć powietrza i słońca :roll:
Ciekawe jest to co piszesz o typie ziemi z mojego ogrodu. Zawsze wydawało mi się, że jest zbyt gliniasta i zbita, a po deszczu robi się na niej taka ciężka skorupa. Już nawet próbowałam rozluźnić ją sypiąc piasek na rabaty.. nic nie pomogło..

Obrazek

Monika, patrząc na efekty w twoim ogrodzie warto się pogimnastykować z tą ziemią ;:333

Obrazek

Gosiu, ja też nie wykopuję tulipanów. Niestety z roku na rok jest więcej liści niż kwiatów ;:222 Coś czuję, że w przyszłym roku będę odnawiała wszystkie tulipanowe nasadzenia...

Obrazek

Ola, jak odpowiednio o nią zadbasz to na pewno cię zachwyci ;:108 Wiosną przypilnuj z nawożeniem i opryskiem na choroby grzybowe (Eden Rose lubi łapać plamistość)

Obrazek

Elwi, musisz mi zdradzić gdzie trafiasz na takie fenomenalne promocje.. Czyżby na allegrooo ?? W tym roku dziewczyny skusiły mnie na kupowanie lili u pana B. Królika na all.. i o dziwo były zgodne z podawanymi odmianami, a już traciłam nadzieję na uczciwość sprzedawców z tego portalu ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,ale trafiłam na cudowności piwoniowe,kocham je ponad wszystko,latam po Twoim kwiecistym ogrodzie tam i z powrotem,cudowne widoki zaserwowałaś,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko pochwały jak najbardziej zasłużone ;:215
Będę częstym gościem bo zapodajesz tak cudne zdjęcia swoich piękności ogrodowych a ja uwielbiam oglądać.
A propos ciast,jak masz jakieś fajne przepisy na ciacha to chętnie bym skorzystała ;:224
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

O rety, jakież cudne piwonie ;:114
Na prawdę, aż mi zapachniało. No i jak ich nie kochać , nie można.
Piwonie po to są, aby je uwielbiać. Taka "odkrywcza" myśl mi przyszła do głowy.
Cudne , różnorodne odmiany pięknie Ci kwitną. ;:138
Niebieskie łubiny też mi się podobają. Łubiny ładnie pachną.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko widzę że całkiem sporo odmian piwonii już zgromadziłaś. I trzeba przyznać, że są równie majestatyczne jak róże. Posiadam dwie gigantyczne kępy (kilkunastoletnie) jednej odmiany, dwie duże i dwie małe, bo młodziutkie. I tyle musi mnie póki co zadowolić. ;:131 No ale Twoje chętnie znów pooglądam w maju i w czerwcu. Stwierdzam, że są naprawdę warte naszej uwagi. Jeszcze rok temu tak nie myślałam. :oops:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Sabino,
patrząc na ostatnie zdjęcie powyżej przyszła mi do głowy myśl taka:
na pierwszym planie Twój sielski ogród z różami, ostróżkami i innymi pięknymi kwiatami.
A z tyłu, na dalszym planie widać blokowisko.
Zdjęcie wygląda więc, jakby było złożone z dwóch różnych - przecież zamiast z bloków powinny być na nim łąka, las i niebo.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marta, Beata, Jola, Ania ;:168 Dziewczyny, muszę się wam przyznać, że jeszcze trzy lata temu myślałam, że jest góra trzy-cztery odmiany piwonii: majowa i późne różowe i białe. Dopiero jak zaczęłam szukać odpowiedzi dlaczego moje majowe nie kwitły znalazłam kopalnię wiedzy o odmianach.. ;:oj Przepadłam z kretesem. Wiele osób twierdzi, że to ogrodowe potwory, bo kwitną przez około 3 tygodnie, a zajmują sporo miejsca przez cały rok (nie można wyciąć liści aż do jesieni :roll: ) Sporo w tym prawdy. Piwonie bardzo szybko przyrastają i już po kilku latach zabierają miejsce wszystkiemu co rośnie obok. Przekonały się o tym najlepiej moje lilie, które miały problemy z przebiciem się przez gąszcz piwoniowych liści ;:223 . W tym roku przesadziłam dwie ogromne kępy i mam nadzieję, że wpuszczę odrobinę słońca w główną rabatę ;:108 Z drugiej strony, jak nie kochać tych pachnących, napakowanych kwiatów ;:167 Warto poświęcić chociaż kawałek ogrodu na dwa- trzy krzaczki i zachwycać się ogromnymi kwiatostanami ;:108
Magda, już myślałam, że napiszesz o tych sznurkach na pranie ;:306 ;:306 Faktycznie wokół mnie kilka domów prywatnych i same blokowiska, nie licząc szkół, przedszkola i budynku Sanepidu :lol: Doborowe towarzystwo, nie ma co. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na ogrodzenie posesji paskudnym (moim zdaniem) betonowym murem. Teraz robię wszystko żeby ten mur zasłonić roślinami.. Jeszcze z sezon i zadanie będę mogła uznać za wykonane :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”