Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24
Asiu może masz glebę za kwaśną , podsyp go zmielonymi skorupkami od jajek
i lekko wymieszaj z ziemią.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maryś i przyłączam się do zachwytów "Słońca w krzakach"
a ciemierników to Ci zazdroscę ,
a kozłek lekarski to nie wykopujesz? walerianę byś miała z korzeni.
a ciemierników to Ci zazdroscę ,
a kozłek lekarski to nie wykopujesz? walerianę byś miała z korzeni.
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Od razu lepszy humor i poprawa samopoczucia, a wystarczyło tylko kilka wyjść do ogrodu. Zdjęcia śliczne. Szkoda, że jutro ostatni dzień ładnej pogody. Potem przez kilka dni ma padać, niedobrze, bo u mnie jeszcze całkiem nie wyschło.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu - trafiłam do Ciebie od Reni Renzal, u której napisałaś, że (jeśli dobrze zrozumiałam ) ziemiórki masz zamiar 'czosnkiem potraktować'. Czy możesz zdradzić sposób ? Bardzo proszę. 
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Bardzo wam zazdroszczę wilgoci w ziemi u mnie susza,
już wyglądam deszczu , bo podlewam wszystkie świeżo przesadzane ,ale to stanowczo za mało.
Marysiu ciemierniki to moje tegoroczne odkrycie są piękne, nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle odmian.
Spacerując po ogrodach wpadam w coraz większy zachwyt i szukam miejsca u siebie 
Marysiu ciemierniki to moje tegoroczne odkrycie są piękne, nie zdawałam sobie sprawy, że jest tyle odmian.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
A te ptaki to co za jedne.
Wyglądają mi na kosy, ale tak dużo.
Zapozowały bardzo ładnie.
Ach, jakie piękne słońce. Rozmarzyłam się.
Ach, jakie piękne słońce. Rozmarzyłam się.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska

- Kontakt:
Misiu no nie kozłek sobie mieszka w ogrodzie, a waleriany jakoś nie zażywam to szkoda by go było
Piękny dzień był Misiu szkoda, że musiałam chodzić po marketach
Lidziu wychodzi drugi pierwiosnek
nawet zrobiłam zdjęciem, ale kiepskie wyszło bo po zachodzie słońca
Dzisiejszy dzień nie zmarnowany
Może zmienią prognozę? u mnie też wystarczająco mokro
Witaj Lucynko
kilka albo kilkanaście lat temu robiłyśmy rozsady w pracy. Były warunki szerokie parapety i sporo pomieszczeń, ale w pewnym momencie wyleciały ziemiórki...plaga! Zrobiłyśmy miksturę czosnek zalałyśmy wodą i po trzech dniach pół na pół z wodą zrobiłyśmy oprysk, trochę zapach został ale po otwarciu okien dało się pracować. A ziemiórki albo się wyniosły albo
Julciu widziałam ostatnio zmniejszony trawnik o zaokrąglenie więc miejsce się znajdzie i ciemiernik na pewno też
Warto go mieć, bo na wiosnę kwitnie najdłużej z wszystkich krokusów, śnieżyczek i in. zwiastunów wiosny no i jest okazalszy
To już wiem gdzie deszcz pchnę
Maryś wydawało mi się że szpaki, ale może i kosy. Siedzą bardzo wysoko na modrzewiu i trudno dojrzeć dziobki bo chyba nimi się różnią
O tak ale Lidzia mówi że pojutrze już szaroburo i.....
Piękny dzień był Misiu szkoda, że musiałam chodzić po marketach
Lidziu wychodzi drugi pierwiosnek
Dzisiejszy dzień nie zmarnowany
Witaj Lucynko
Julciu widziałam ostatnio zmniejszony trawnik o zaokrąglenie więc miejsce się znajdzie i ciemiernik na pewno też
Maryś wydawało mi się że szpaki, ale może i kosy. Siedzą bardzo wysoko na modrzewiu i trudno dojrzeć dziobki bo chyba nimi się różnią
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Według mnie to szpaki, ale mogę się mylić. Mnie też ta prognoza psuje szyki, bo właśnie skończyłam kopać wzdłuż działki rów długości 12 metrów i jak przyjdzie woda, to mi wszystko zamuli.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witam Marysiu
Czytam że '' Dużo czasu spędziłam dzisiaj w ogrodzie, sporo zrobiłam ale zostało jeszcze więcej. Jeżeli pogoda się utrzyma to może uda się i ogród oporządzić i wiosenne porządki zrobić. Paląc gałęzie upiekłam sobie kiełbaskę i tym samym rozpoczęłam sezon '' - ja też
popracowałam i kiełbaskę pieczona zjadłam , więc sezon otwarty
Śliczne zdjęcia słońca
Ciemierniki też
Dzięki za przepis na ziemiórki
coś mi się okazały
Bardzo gorąco pozdrawiam i życzę zdrówka
Czytam że '' Dużo czasu spędziłam dzisiaj w ogrodzie, sporo zrobiłam ale zostało jeszcze więcej. Jeżeli pogoda się utrzyma to może uda się i ogród oporządzić i wiosenne porządki zrobić. Paląc gałęzie upiekłam sobie kiełbaskę i tym samym rozpoczęłam sezon '' - ja też
Śliczne zdjęcia słońca
Ciemierniki też
Dzięki za przepis na ziemiórki
Bardzo gorąco pozdrawiam i życzę zdrówka
- Maska

- Kontakt:
Lidziu 12 m ? sama kopiesz ten rów
To przecież ciężka praca, ja wiem że chodzi o rośliny ale uważaj na siebie 
Tereniu witam Cię serdecznie !
A mnie się jeszcze coś dzisiaj udało i trzymaj kciuki za powodzenie, odkopałam po kawałku hortensji dla Ciebie i Michała i siedzę już w doniczkach. Jak zaczną wypuszczać liście to znaczy, że się udało
Kiełbasa była średnia bo kupiona przez M przypadkowo, ale przyjemnie pachnę ogniskiem
Serdeczności i ucałowania
Tereniu witam Cię serdecznie !
A mnie się jeszcze coś dzisiaj udało i trzymaj kciuki za powodzenie, odkopałam po kawałku hortensji dla Ciebie i Michała i siedzę już w doniczkach. Jak zaczną wypuszczać liście to znaczy, że się udało
Kiełbasa była średnia bo kupiona przez M przypadkowo, ale przyjemnie pachnę ogniskiem
Serdeczności i ucałowania
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,ciemierniki jak malowane ,ja nie mogę się napatrzyć ,mówisz,ze coś zrobiłaś w ogrodzie ,ja też dzisiaj sadziłam ,ale to końca nie ma ,bo ogród nie oporządzony,i za chwilę będzie zmęczenie materiału i klops,ale nawet się tym nie denerwuję ,bo to nic nie da ,jak człowiek taki głupi to trudno
,pozdrawiam i pięknych snów życzę 
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, więcej optymizmu.
Eksperci od pogody muszą pleść swoje opowieści, które najczęściej niewiele mają wspólnego z rzeczywistością.
Dzisiaj miało być na ranem w plusie i zachmurzenie, a tu przymrozek -3 i piękne słońce.
Wprawdzie u mnie to raczej niezbyt dobrze, bo grządki suche, no ale tak bywa, że nie ma wspólnoty interesów. 
Maria motyczką dziabnięta
- Maska

- Kontakt:
Martuś pierwsze prace było widać, jak się zdjęło okrycia z roślin , ale kopczyków jeszcze nie rozgarniam, róż nie obcinam więc praca stale mnie czeka. Coś popycham do przodu, robię jakieś sadzonki (obowiązkowo) ale tego nie widać w ogrodzie
a zmęczenie materiału jest i to naturalne
Uwielbiam ciemierniki o tej porze
To ozdoba którą z daleka widać
Dzień kolejnych porządków więc życzę sił i dobrej organizacji, bo mnie tego często brakuję. Buziaczki
Marysiu i u mnie w prognozie deszcz i ochłodzenie, ale to chyba naturalne, bo wszyscy jak okna myją to wieczorem albo na drugi dzień pada, no to tradycji musi się stać zadość
U mnie jest połowa Twojej prognozy +2 , ale słonecznie 
Marysiu i u mnie w prognozie deszcz i ochłodzenie, ale to chyba naturalne, bo wszyscy jak okna myją to wieczorem albo na drugi dzień pada, no to tradycji musi się stać zadość
Dołączam do klubu "ochów i achów" zdjęcia przepiękne.
Susza, zgadza się. Ja na dodatek pogorszyłam sprawę. Otóż - "pani mądra głowa" - wymyśliła, że ta strasznie zbita ziemia w ogrodzie jest zła dla roślinek i kupiła ziemię do uprawy warzyw, jak siała marchewkę, sałatę i rzodkiewkę, to syp do rządka w warzywniku tej ziemi i nasionka, podlała wszystko, przykryła włókniną i czekała na efekty
Efekty są, a jakże - pustynia - nasionka w tym "suszu" sobie siedzą, ciekawe, czy coś urośnie i kiedy
Dzisiaj spróbuję odratować sytuację, ale jak
Marysiu - nie było czosnku niedźwiedziego na targowisku, ładnie się uśmiecham do Ciebie
Natomiast sprzedają już rozsadę pietruszki, pora i kalarepy, korci mnie ta pietruszka i por, zwłaszcza, że moje w powijakach.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Ja też jeszcze wszystkiego z rabat nie usunęłam, Liście pod porzeczkami leżą i chyba ich nie będę usuwała tylko przekopię widłami. Pożyczył eM od zięcia rozdrabniacz i zmielił wreszcie gałęzie z drzew owocowych i wszystkie iglaste po okrywach zimowych. Pół dnia mu zajęło i jeszcze zabrałam wszystko co zięć u siebie pociął. Ładnie się tego nazbierało, wszystkie maliny mam przykryte i jedną rabatę z ozdobnymi, to mi zdecydowanie ograniczy podlewanie..