Na pewno Aduro, Elrond, Jasoda, Blanchett. Poza tym wszystkie odmiany letnie na 39 tydzień. Jeśli w ubiegłym roku miałaś problem z Jasodą mogło to być spowodowane nawożeniem, dla tych odmian nie można stosować saletr, bo opóźniają kwitnienie. Z kolei przy odmianach letnich saletry pomagają w uprawie na ostatnie dni
Ja osobiście Polecam odmiany 41 tydzień oraz 40. U mnie najlepiej się one sprawdzają na 1 listopada
Przez dwa lata miałem odmianę np; Jasoda ,Aduro ,Davola - i wykwitły idealnie. W tym roku również na nie postawiłem
Natomiast odmiany z T38 u mnie były zbyt mocno zakwitnięte na 1 listopada. Ale również je uprawiam bo od września zaczynam sprzedawać
Tak jak Zibi wspominał dużo zależy od warunków atmosferycznych, jednego roku wcześniej zakwitają a nst się spóźniają i trzeba dogrzewać.
Po Prostu Dawid
Nie, nie
Żadnych odmian drobnokwiatowych nie steruję - nie byłbym wstanie. Wybieram Tylko odmiany z tygodniem 40, 41 oraz 41-42(np;Odmiana Primo Pistache ).
I jak dotąd nie było zbytnio problemów z zakwitnięciem. Odmiany T 42 już trzeba sterować.
Steruję Tylko odmiany Wielkokwiatowe
Tak sobie myślę, jakby cześć chryzantem rosła w tunelu a część w gruncie ( nie sterowane) i po prostu jak przyjdą przymrozki to zrobić nad nimi prowizoryczny tunel?
Jak myślicie?
Chciałam być miła ale Ok niech Wam będzie:) tak jak mówiłam ja miałam problem z jasoda ale już wiem to była moja wina sama już nie wiem co zamówić :/ ach...
Takie były bodajże tydzień przed Wszystkimi Świętymi Niestety więcej zdjęć z tamtego sezonu nie mam..
Uprawa chryzantem przez cały sezon w tunelu może być kłopotliwa ze względu na bardzo wysoką temperaturę i mogą uciekać znacznie w górę. Pomimo skarlaczy mogą być bardzo wysokie
No z tym prowizorycznym tunelem może być problem Wrzesień i październik to wiatr, deszcz i często śnieg , więc raczej coś mocnego Widziałaś co wiatr i śnieg zrobił z moimi tunelami Teraz będzie dwa miesiące napraw
Agnieszko , bardzo to doceniamy , ale tu jesteśmy kolegami/koleżankami po fachu, rozmawiamy jak dobrzy znajomi