Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

WITAJCIE! :wit :wit
Jestem dzisiaj najszczęśliwszym człowiekiem na świecie :heja Spędziłam kapitalny dzień w ogrodzie i nawet moja rzekoma astma nie jest mi w stanie zepsuć humoru. A tak, astma. Okazuje się, że lekarz lekarzowi nie równy i przez ponad tydzień męczyłam się na antybiotyku, który totalnie nie pomagał, nadal "wypluwałam płuca". Az wczoraj u kresu wytrzymałości poszłam na konsultację do całkiem innego lekarza. Podejrzenia: astma wysiłkowa i/lub na tle alergicznym..czyżby pyląca leszczyna i brzozy, które mam zaraz za ogrodzeniem ;:224 Dwie inhalacje i jestem jak nowo narodzona ;:108 Ale mniejsza o moje zdrowie ;:173 Oficjalnie rozpoczynam sezon wiosenny. Zdjęcia wrzucam do nowego folderu i z dumą opisuję jako "ogród- rok 2015" ;:108 Dzisiaj miałam to szczęście, że nad naszym domem przebiegała główna autostrada bocianów ;:oj . Średnio co 20 minut, zwabieni odgłosami zadzieraliśmy głowy do góry.. Mam kilka zdjęć, ale wybaczcie ich jakość. Leciały naprawdę wysoko. Jakby tego było mało w okolicę wróciły kosy, które śpiewają jak najęte..Połączcie to wszystko i dodajcie temperaturę około14 stopni, bezchmurne niebo i zawzięte marcowe słońce :D
Z bardziej przyziemnych spraw.. Przy wycince malin połamałam sekator ;:224 więc kolejny raz sprawę muszę odłożyć.. powiedzmy do jutra. Przyszły też lilie od pana Pajdy. Wszystko ładnie opisane, ale ich wielkość pozostawia pewien niesmak. Za lilię Kushi Maya płaciłam 12,50 zł spodziewałam się więc większej cebulki, podobnie było z kilkoma innymi. Orientalna Playtime: piękna i duża. Na udobruchanie dodam, że dostałam 3 szt L.A. Curitiba jako gratis. Wszystko trafiło do kubeczków po jogurtach i czeka na wsadzenie..Jak tylko dojdą róże. A róże już w drodze :tan No mówię wam, dzisiaj mój szczęśliwy dzień i normalnie uściskałabym was wszystkich razem, a później jeszcze każdego z osobna. Martuś, Szamanko, Eliza, Moniko, Tulap, Sonia, Dorotko, Rozana, Aneczka, Zuza, Wando ;:168 Dzięki wam, że jesteście ;:108

A teraz garść zdjęć. Musicie wybaczyć ich niewielką ilość, ale postanowiłam zrezygnować z mrożonek i pokazywać tyko bieżące przysmaki ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tutaj mamy pana na włościach, który tyłkiem leży na żonkilach :twisted: Może dlatego tak szybko wyłażą.. ogrzewane futrem ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko to tak jak ja mam stwierdzoną rzekomo astmę...kaszlałam jak szalona.Teraz biorę wdechy i od razu lepiej się oddycha ;:108
Ale u Ciebie słoneczko,u mnie też dziś było cudnie:) Róże przyjadą? Ja na razie jeszcze nie mam żadnego śladu,że jadą...zatem czekam.
Kotek wygrzewa swoim futrem ziemię,moja yoraska też na glebie lubi polegiwać,a z boku ma kocyk ;:306
Dzięki za bociany...wiosna ;:215
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiatki, bociany to wszystko daje kopa i cieszy. Jednak Twój rudzielec jest przepiękny, uwielbiam takie rude kociska ;:215
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko cieszę się, że po inhalacjach Ci lepiej. ;:196
Uraczyłaś nas dzisiaj uroczymi widokami. Krokusiki, bociany, słońce i ciepełko. Wiosno ach! Witaj! ...Tylko dlaczego ma padać śnieg w weekend..? ;:219 ;:124
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No,jakbyś teraz dała mrożonki,to bym focha miał jak nic ;:224
Jakie krokusy!
Piękne są!
Ale bocianów ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, szczęśliwa kobieto ;:196 piękną wiosnę pokazałaś na niebie i w ogrodzie. Twoje kolory jednak działają antydepresyjnie. ;:215 Zazdroszczę prac ogrodowych, mnie się niewiele udało zrobić. ;:174 Zdrowiej i obserwuj jakie czynniki wyzwalają kaszel, lekarzowi będzie łatwiej dobrać leki.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sabinko!
Faktycznie, takiego dnia, o takiej porze roku chciałoby się cały świat wziąć w objęcia ;:oj.
Tylko pogratulować i cieszyć się razem z Tobą ;:215.

Żeby takich dni było więcej - ;:304 Jagi
PS. Jak ten rudzielec ma na imię?
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

WITAJCIE! :wit :wit
Jestem dzisiaj najszczęśliwszym człowiekiem na świecie :heja [...] Dzisiaj miałam to szczęście, że nad naszym domem przebiegała główna autostrada bocianów ;:oj . Średnio co 20 minut, zwabieni odgłosami zadzieraliśmy głowy do góry.. Mam kilka zdjęć, ale wybaczcie ich jakość. Leciały naprawdę wysoko. Jakby tego było mało w okolicę wróciły kosy, które śpiewają jak najęte..Połączcie to wszystko i dodajcie temperaturę około14 stopni, bezchmurne niebo i zawzięte marcowe słońce :D
Ojj tak mnie też by to do szczęścia wystarczyło :) Dziś już niestety nie miałam tej przyjemności pracować w ogrodzie, ale wczoraj... popracowałam w towarzystwie dosłownie tysięcy dzikich gęsi przelatujących nad moją głową. Wrażenia niesamowite. Ach! wiosna :)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja od 2 dni też widzę mnóstwo ptaków, wczoraj w moim ogrodzie dziś na niebie. Super, tak wiosennie.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Sabinko, ciekawe czy Twoją autostradą przeleciał mój bocian :;230 Jeżeli tak, to w ciągu dwóch dni powinien się zameldować.
Muszę dosadzić więcej krokusów, i to na rabatach, tak jak u Ciebie. Na trawniku giną .
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Już bociany? ;:138 Super. Tyle razy różne ptaki przelatywały nade mną, też chciałam cyknąć takie fotki ale nie udało się. Pierwsze zdjęcie z krokusami - cud, miód i orzeszki. ;:167 Kolejne też śliczne, podobnie kotek rudzielec. :D Zdrówka życzę. :wit
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Sabinko,
ile boćków! ;:oj W życiu tylu na raz nie widziałam ;:oj Nie dziwię się, że trzaskałaś foty, bo widok wart tego ;:108
jeśli boćki wracają, to nie ma siły - to musi być wiosna! ;:138
super, że tak świetnie udał Ci się dzisiejszy dzień :)
ja myślę, żeby wziąć urlop na piątek i podziabać trochę na grządkach, zwłaszcza, że weekend ma być brzydki niestety :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Krokusiki piękne a i pszczółeczki sie już przy nich uwijają ;:333
A my spragnieni wiosny to na tych naszych rabatach jak te pszczółeczki... ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Annes, sprawdź sobie koniecznie maila. W ubiegłym roku Ewa dzwoniła przed wysyłką. W tym roku rozsyła maile ;:108 Nie ta astma mnie przeraża, bo jeśli to faktycznie będzie jedynie wysiłkowa albo alergiczna (na konkretne pyłki wiosenne) to pół biedy. Przeraża mnie fakt, że przez prawie tydzień łykałam antybiotyk, bo lekarz się nie wyznał, że to oskrzela. Do drugiego nawet dobrze nie usiadłam i od razu było hasło.. "o pani pewnie po leki na astmę" :roll: Można? Można.
Eliza, na moich rabatach rządzą dwa koty. Kochane pieszczochy, ale czasem jak mi coś wydrapią albo połamią to :twisted:
Aneczka, czegóż u mnie nie ma uśmieszku pod tytułem leję po tyłku aż będzie czerwony i odechce ci się takich prognoz ;:302 W tym tygodniu przyjeżdżają róże. mam zamiar sadzić w najbliższą sobotę.. zrozum, skórki bananów zaczynają się psuć, nie można dłużej czekać ;:306 ;:306
Tulap, widzisz, czasem udaje mi się coś zrobić jak należy :;230 Ale twój tulipan i tak przebija wszystko ;:108
Sonia, dziękuję ;:168 Moje prace ogrodowe zostały przerwane przez rozwalony sekator.. na co Mąż zasugerował żebym nie przesadzała z tymi inhalacjami :;230 Dla porównania, wczoraj ledwo chodziłam :roll:
Nastia, dzikie gęsi ;:oj A więc dokładnie wiesz o czym mówię ;:224
Rozana, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić wiosny bez ptaków... Dzwonił wczoraj brat męża z Torunia i był w szoku, że u nas tak ptaki słychać przez telefon. U niego jedynie auta, karetki i huk wielkomiejski :?
Aniu/Nena, muszę założyć bramki na tę autostradę :;230 Daj znać jak twoje bociany dolecą..
Camelia, gdyby leciała tylko jedna "seria" też nie byłoby szans na zdjęcia, ale one leciały w odstępach co 20 minut.. Dziękuję w imieniu krokusików
Szamanko, nie dopuszczam do siebie myśli o zimnym weekendzie, wszak róże w drodze ;:224
Zuza, a ty wiesz ile pszczół potrafi się zlecieć do tych kilku krokusów, to niesamowite. A ja jak ten szaleniec siedzę przed rabatą i obserwuję.. Sąsiedzi muszą mieć ubaw.
Jagodo, z kociakami wiąże się przesympatyczna historia. Jeśli masz ochotę poczytać to zapraszam.
A było to tak. Jakieś dwa lata temu, moja teściówka, spotkała na naszym ryneczku/bazarze dwa maleńkie i totalnie wychudzone kociaki. Jakaś bezdomna kotka okociła się i pozostawiła te maluchy na pewną śmierć. Nie wiadomo co się z nią stało. Kocicy nie było, zostały maleństwa. Właściciele stoisk przepędzali je i nawet planowali zamknąć w pudłach i zostawić przy kontenerze jako jeden z odpadów. Teściowa początkowo nie chciała się angażować, ale jak usłyszała, że maluchy mają skończyć w śmieciarce, tak wzięła je do domu i stwierdziła, że znajdzie dla nich nowego właściciela. Koty były takie zdziczałe, że długo nie pozwoliły do siebie podejść. Rudzielec prychał na dzieci, a kolorowa kotka uciekała jak tylko ktoś podnosił głos lub rękę. No jednym słowem nieciekawe towarzystwo, ale dzieciakom to nie przeszkadzało. Codziennie chodziły karmić i przypatrywać się rodzeństwu. Młode dostały też swoje prowizoryczne imiona: Kizia zwana Kiziulą-miziulą i Rudzio-rudek. Wszystko miało być tak na chwilkę, żeby podleczyć te małe szkielety, a potem oddać w dobre ręce. Nikt nawet nie zauważył momentu, kiedy koty podrosły, nabrały masy i zaczęły nas traktować jak swoich. Imiona wymyślone przez dzieciaki przylgnęły na stałe, a teściowka kupowała kuwety, smakołyki, zabierała do weterynarza (odrobaczenie i sterylizacja), wpuszczała na salony. Koty zostały. I do dzisiaj są niesamowicie wdzięczne. Drugich takich przytulasów nie widziałam ;:108 Radości sprawiają co niemiara.. ale żeby tak nie słodzić dodam, że utrapieniem tez potrafią być. W tamtym roku zrobiły sobie safari na środku rabaty i przez nie pozbyłam się Ville de Lyon ;:222

Wszystkim życzę dobrej nocy i kolejnego słonecznego dnia.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko piękne wiosenne maluszki.
Super udało C się obfocić przylatujące ptactwo.Jestem też pod wrażeniem Twoich kotków.Ja niestety za nimi nie przepadam.Swoich nie mam.Wystarczy,że przychodzą od sąsiadów i wylegują się na moich kwiatach. Mam za to sunię i chodzi po ścieżkach.Stara się nic nie zniszczyć. Za to ją kocham.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”