Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Dziewczyny, nie powiem, żebyście podtrzymywały mnie duchu ;:224 , ale nie szkodzi będę jeszcze trochę żyła w nieświadomości i nadal cieszyła się nabytkiem :wink: ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy - nie mogę napisać, co powiedziałam na widok ilosci kolców u Twojej różyczki, bo na Forum nie wolno przecież przeklinać, a powiedzieć łał, to nie to samo co ja pomyślałam.
Kiedy przyznałaś się, gdzie mieszkasz, wszystko stało się jasne - na Gardenii odkryłam, że łódzie jest zagłębiem ogrodniczym, nigdzie nie ma ich chyba więcej szkółek .Szczęściara z Ciebie - dostęp do szkółek+ telent ogrodniczy+ pracowitość= bajkowy świat ogrodów. ;:63
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy,to na pewno nie jest Canary.Moja golusieńka jak niemowlę,gdzieś tam kilka kolców się zaplątało.Ale to co na zdjęciu to jeżyk.Wiec wychodzi na Harrison's.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ja tez nie chcę mówić, jak będę się czuła po ewentualnych bliskich z nią spotkaniach, ale miłość nie wybiera, trudno trzeba będzie to jakoś przeżyć, mieć allbo nie mieć .... oto jest pytanie ;:306
Jeśli chodzi o szkółki, to powiem Ci, że jakoś za bardzo nie mam rozeznania, nie mam zbyt dużo czasu, żeby jeździć i szukać roslin, więcej kupuję jednak w internecie lub w lokalnej szkółce.
Z talentem i pracowitością to juz naprawdę pojechałaś po bandzie, :;230 to co ja mam powiedzieć o Was i Waszych ogrodach, toż tam dopiero jest mistrzostwo świata, a ja biedna mróweczka dopiero się od Was uczę i poznaję tyle nowych, pięknych roślin.
Przez wiele lat było u mnie tylko zielono, iglaki iglaki i jeszcze raz iglaki, dopiero od kilku lat zebrałam się do wprowadzenia koloru do mojego zielonego azylu. Sama widzisz, że nie mam się co z Wami porównywać. W Waszych ogrodach aż kipi kolorami ;:138 i pieknymi rabatami. ;:180

Alu jeszcze tylko kilanaście dni i wszystko będzie jasne ;:65 ;:65 ;:65 Im bliżej do wyjaśnienia zagadki, tym bardziej ;:167 ;:167 ;:167 puka
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

:wit Ja też mam taką kolczastą panienkę Rosa rugosa ?Moje Hammarberg? ale to jeszcze młody krzaczek więc póki co spotkania z nią przechodzą bez większych konfliktów ;:306
Daysy jesteś bardzo skromna,ale nie potrzebnie ,przyjmij pochwały i podziękuj ,bo to wszystko prawda :uszy niejeden doświadczony ogrodnik by się przy Twoich rabatach zaczerwienił ;:173
Niestety wiele osób zakładając ogrody sadzi tylko iglaki ,iglaki i może jakieś jedno z listkami ,mój ogród też tak wyglądał ;:219
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Daysy, też uważam że iglaki to taki ponury i jednostajny krajobraz . Podczas planowania własnego ogrodu miałam jedno podstawowe założenie, Na iglaki szkoda miejsca, a przy okazji też mojej siły.
Pozdrawiam Lucyna
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

A ja tam lubię iglaki. Mam chęć na zaproszenie do ogrodu jeszcze kilka świerków i thuj na żywopłot. Mają swoje plusy. Zimą nie drżę, czy sobie radzą.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko, ja bardzo lubię iglaki, kocham sosny, dlatego u mnie tego dużo i nie zamierzam nic w tym względzie zmieniać. Poza tym iglaki tworzą dla moich roślin swojego rodzaju parawan, przed hulającymi wiatrami, szczególnie niebezpiecznymi w okresie zimy.
W moim ogrodzie chcę mieć i iglaki i krzewy liściaste, mam nawet brzozę ale także róże i inne byliny, chcę by był mocno urozmaicony, bo tak naprawdę to kocham wszystkie rośliny. Taka cecha powoduje, że chyba nigdy chyba nie będę mogła powiedzieć, że wreszcie mam skończony ogród i już nic w nim nie da się zrobić ;:131
Miło mi czytać takie pochwały dla mojego ogrodu i jestem Wam wszystkim bardzo wdzięczna, za wszystkie miłe dla ucha słowa, ale jestem czasem zawstydzona, bo słyszę je od osób, które uważam za wzór.
Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję, dopingujecie mnie do stawiania sobie jeszcze większych wyzwań. ;:108 ;:180 ;:180 ;:180

Lucynko nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez iglaków, które są piękne latem a zimą potrafią przybierać różne odcienie zieleni, szarości, nawet fioletu a czasem turkusu i wszelkich odcieni barwy złotej. Moim zdaniem nie szkoda dla nich miejsca w ogrodzie, one żyją własnym życiem, stanowią piękne tło dla innych roślin a przy tym pięknie pachną olejkami żywicznymi kiedy przechodząc trącisz gałązkę. Mnie jedne i drugie cieszą w ogrodzie.
Wspomniałaś o tym, że są pracochłonne, a ja namniej czasu poświęcam właśnie im w ogrodzie, one za to cały rok odwdzięczają się za kilka godzin spędzonych przy cięciu.
Warto spróbować pokochać iglaki Lucynko, wbrew pozorom zajmują mało miejsca i czasu. :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iglaczki są potrzebne i po mimo ,że mam mały ogródek to parę iglaków i u mnie zagościło .Nie pozwalam im jednak rosnąć w górę tylko na poziomie oczu :wink: Też lubię ten żywiczny zapach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

I u mnie sporo iglaczków, niestety przez obecność jałowcy zachorowały mi dwie grusze ( rdza gruszy) i musiałam je wyciąć. Iglaczki wyglądają ładnie, ale warto wprowadzić do ogrodu kolor. Dopóki nie miałam róż, zieleń panoszyła się wszędzie i było jakby smutno :roll: , dopiero kwiaty wprowadziły barwę, życie i tak naprawdę radość do ogródka. Myślę, że nie chodzi więc o to, by rezygnować z iglaków, ale żeby mieć we wszystkim umiar i oprócz iglaków mieć też różnobarwne kwiaty czy krzewy.
Jeżeli to straszny banał, to wyrzuć Daysy ten post i już.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

ewka36jj pisze:mieć we wszystkim umiar
Muszę sobie to wydrukować i powiesić nad biurkiem. :lol:
Ja też lubię iglaki, na moje nieszczęście te duże (sosny, świerki, jodły).
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, Ewo, Asiu, zgadzam się z Wami w 100/% umiar należy mieć we wszystkim, też uważam, że ogród powiniem być jak najbardziej urozmaicony, bo właśnie wówczas wygląda najbardziej naturalnie.
Lubię ogrody angielskie, gdzie od roślin aż kipi i ma się wrażenie, że jest się nie w ogrodzie, tylko na wielkiej łące pełnej kwiatów. Kiedyś myślałam, że bardzo prosty w realizacji, nic bardziej mylnego - w rzeczywistości bardzo trudno osiągnąć taki efekt - mówię oczywiście o sobie i swoich umiejętnościach. ;:131
Asiu sosny to też moje ulubione drzewa, takie potargane wiatrem, majestatyczne i pięknie pachnące. U mnie nie mają łatwego życia, bo teren podmokły, glina, ale wbrew pozorom nieźle sobie radzą ;:333
Jodła to taka majestatyczna elegantka, mam kaukaską w ogrodzie, ale źle sobie u mnie radzi, przesadzana kilkakrotnie, aby znaleźć dla niej dobre miejsce, zobaczymy może w końcu się uda. Podoba mi się tez kalifornijska, ale jeszcze jej nie mam, nie licząc miniaturki na nóżce.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleś mi Madziu wskoczyła, przepraszam nie zauważyłam Twojego postu. Dostarczyłaś jeszcze jednego powodu dla którego warto mieć iglaki, zero kłopotów ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Ja też mam sporo iglaków w ogrodzie bo lubię je bardzo ale nigdy bym nie obsadziła całego ogrodu tylko iglakami. Wszystkie rośliny mi się ogólnie podobają, bo każda ma swój urok. A róże to bajka po prostu.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie Aniu o to chodzi, by w ogrodzie było wszystko, no i oczywiście różyczki, bo przecież cóż by bez nich był za ogród, czym byśmy się zachwycały przez długie miesiące a co najważniejsze - za czym byśmy tak tęskniły przez zimę :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”