Trzymam więc kciuki za tę Twoją dalię dwudziestolatkę
Mój ogród na górce
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na górce
To pewnie tak jak ze starymi odmianami np śliwy. Ale udaje się je podejść. Znajomy szukał np przez 7 lat i nie odpuścił - i ma.
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Ja tą dalię namierzyłam jesienią. Tyle Żanka o niej pisała
Wiem kto ma. Tylko nie wiem czy uda się ją zdobyć
Ale obiecuję, że spróbuję

Aniu
Ja dalie jak są dobre warunki pogodowe to zostawiam wykopane przez dzień lub dwa. Jak pogoda jest kiepska to trochę je otrzepuję i wrzucam do piwnicy. Rzadko kiedy zdarza się ,że niektóre bulwy butwieją . ale to są pojedyncze i sporadyczne sytuacje.
Bea
Dzięki. Narobiło się dużo pięknych i ciekawych odmian kwiatów , drzew i krzewów ozdobnych i owocowych. Szkoda,że przy okazji wyginęły i poszły w zapomnienie stare odmiany.
Ja w tym roku chcę szczepić starą papierówkę po mojej prababci. Jabłonka już pochyliła się ze starości i wydaję się nie do uratowania. Jej stan pomimo prób odmłodzenia pogarsza się. To będzie mój debiut na polu szczepienia
Ewunia
Będę Ci niebywale wdzięczna za dalie
Pozdrawiam serdecznie a za oknem deszczyk kapie i kapie
Ja dalie jak są dobre warunki pogodowe to zostawiam wykopane przez dzień lub dwa. Jak pogoda jest kiepska to trochę je otrzepuję i wrzucam do piwnicy. Rzadko kiedy zdarza się ,że niektóre bulwy butwieją . ale to są pojedyncze i sporadyczne sytuacje.
Bea
Dzięki. Narobiło się dużo pięknych i ciekawych odmian kwiatów , drzew i krzewów ozdobnych i owocowych. Szkoda,że przy okazji wyginęły i poszły w zapomnienie stare odmiany.
Ja w tym roku chcę szczepić starą papierówkę po mojej prababci. Jabłonka już pochyliła się ze starości i wydaję się nie do uratowania. Jej stan pomimo prób odmłodzenia pogarsza się. To będzie mój debiut na polu szczepienia
Ewunia
Będę Ci niebywale wdzięczna za dalie
Pozdrawiam serdecznie a za oknem deszczyk kapie i kapie
- jolifleur

Nie ma co jeszcze dziękować, nie wiem czy mi się uda 
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to będę Ci kibicować z tym szczepieniem drzewka. ja onegdaj próbowałam , ale nie wyszło. A mama dawno temu wsadziła wczesną grusze w pęknięty otwór w później gruszy i zapomnieliśmy. Jakie było zdziwienie kiedy na gruszy urosły późne i wczesne gruszki. mama zupełnie zapomniała bo upłynęło trochę lat .No i były dwie odmiany . Ale juz ich nie ma , ze starości odeszły 
- jolifleur

Żanka, założyłaś wątek sprzedażowy
Robisz miejsce na nowe odmiany ?
Robisz miejsce na nowe odmiany ?
Karolinka
Jak czasami ogród potrafi nas miło zaskoczyć
Będę Cię informowała jak wyszło mi szczepienie. Myślę,że już jest dobry czas
Ewa
zapraszam, może coś wybierzesz
Pozdrawiam
Jak czasami ogród potrafi nas miło zaskoczyć
Będę Cię informowała jak wyszło mi szczepienie. Myślę,że już jest dobry czas
Ewa
zapraszam, może coś wybierzesz
Pozdrawiam
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Będziesz szczepić na podkładce? ja już się w to bawiłam i nawet udało mi się w Krakowie kupić podkładki. Na 10 podkładek przyjęło się 6, a do dzisiaj (3 lata) mam chyba 5 drzewek. Z tym że chyba już powinnaś szczepić i zadołować drzewka. Ja szczepiłam w lutym, fachowcy robią to nawet wcześniej.
Witajcie
Mario
Ja chciałam szczepić na starszych drzewach, skoro mówisz,że to już czas to jutro się do tego przymierzę. Nie bardzo wiedziałam czy już jest dobra pora. Dzięki za radę
dzisiaj ranek powitał nas słoneczkiem i śpiewem żurawi. Uwielbiam te ptaki. Bardzo się cieszę gdy przylatują w lutym. Lubię słuchać ich pieśni i patrzeć jak przelatują nad moim ogrodem. Posiadają tyle gracji. Co roku jeżdżę rowerem nad pobliskie bagniska i tam mogę je obserwować.
a teraz trochę wspomnień

dalia daleko polonia. Moim zdaniem jedna z najładniejszych. bardzo liczyłam na odo ale nie zakwitła

Mario
Ja chciałam szczepić na starszych drzewach, skoro mówisz,że to już czas to jutro się do tego przymierzę. Nie bardzo wiedziałam czy już jest dobra pora. Dzięki za radę
dzisiaj ranek powitał nas słoneczkiem i śpiewem żurawi. Uwielbiam te ptaki. Bardzo się cieszę gdy przylatują w lutym. Lubię słuchać ich pieśni i patrzeć jak przelatują nad moim ogrodem. Posiadają tyle gracji. Co roku jeżdżę rowerem nad pobliskie bagniska i tam mogę je obserwować.
a teraz trochę wspomnień

dalia daleko polonia. Moim zdaniem jedna z najładniejszych. bardzo liczyłam na odo ale nie zakwitła

- jolifleur

Żanka, piękne te letnie widoki. Ale już niedługo będziemy się cieszyć wiosennymi kwitnieniami
Już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną tulipany.
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Przywołujesz piękne letnie wspomnienia, ale na takie widoki jeszcze sobie poczekamy. A propos ostatniego zdjęcia, niedawno na działce już dwie biedronki widziałam.
Śpiew żurawia... nigdy nie słyszałam, a żurawia widziałam tylko w zoo, zazdroszczę Ci.
Śpiew żurawia... nigdy nie słyszałam, a żurawia widziałam tylko w zoo, zazdroszczę Ci.
no to jeszcze troch wspomnień

Lidka
Żurawie są naprawdę pierwszymi zwiastunami wiosny , dlatego tak je lubię. Zawsze czekam na nie.
U nas jest prawdziwa plaga biedronek. Upodobały sobie nasz dom i zimują. Wieczorem tylko słychać jak latają do światła. Na strychu siedzą w gromadzie. Mam nadzieję,że latem nie będzie mszyc. Tyle biedronek musi się jakoś wykarmić
Pozdrawiam

Lidka
Żurawie są naprawdę pierwszymi zwiastunami wiosny , dlatego tak je lubię. Zawsze czekam na nie.
U nas jest prawdziwa plaga biedronek. Upodobały sobie nasz dom i zimują. Wieczorem tylko słychać jak latają do światła. Na strychu siedzą w gromadzie. Mam nadzieję,że latem nie będzie mszyc. Tyle biedronek musi się jakoś wykarmić
Pozdrawiam
- jolifleur

Silia, jak to jest, że u Ciebie nie ma żurawi ? Ja myślałam, że one w całej Polsce są wpisane w krajobraz .
U mnie tak jak u żanki to pierwsze zwiastuny wiosny
I też już przyleciały
Całą zgraną bandą na polach przesiadują 
U mnie tak jak u żanki to pierwsze zwiastuny wiosny
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
A nie nie na starszych drzewach to nie jest czas
to teraz zbierasz zrazy i przechowujesz w lodówce, a szczepisz jak drzewa ruszają, teraz szczepi się na podkładkach. Niestety na drzewach mi się nie udało, bo była susza i więcej nie próbowałam.
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Piękne masz te dalie. Migdałek cudny...już nie mogę się doczekać jego kwitnienia
.