Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Dziękuję Aniu ;:196
Zachorował-miał chyba wylew.Dobrze,że długo się nie męczył.
Dla mnie było smutno,że w takiej chwili jest sam.Bo zwykle przy chorym jest rodzina,dzieci....ale podobno był przy nim ksiądz,z którym się przyjażnił.To mi trochę lżej się zrobiło.
Szkoda,dobry był z niego człowiek.Aż łzy się kręcą...

Dziękuję za słowa pocieszenia.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu ;:196 ;:196 ;:196

Piękny hibiskus ;:167
działkę wykorzystaliście do cna ;:138
Za tydzień postaram się wysłać do Ciebie paczkę, mam nadzieję że mróz odpuści.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko ;:196 ,dziękuję.
Ja też myślałam o wysłaniu Ci paczuszki.Ale nie wiem kiedy ;:173 .Dziś niespodziewanie M. był w mieście na chwilę.Gdybym wiedziała wcześniej,że pojedzie...
U mnie dziś zimno i nawet śnieg padał.Właśnie wróciłam z ogródka.Brrr...Posadziłam kilka lilii.Mam nadzieję,że im nic nie będzie.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Nie ma pośpiechu.
U nas wczoraj było tak pięknie, wiosennie już, z małym na tarasie buszowałam i przy oczku rybki oglądał a dziś mróz i śnieg spadł.
Szkoda, bo już miałam nadzieję na wiosnę. Już bym róże odkrywała i cięła.
To wyobrażam sobie co u Ciebie się dzieje.
Lilie jak nie wzejdą to będzie ok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja róże miałam okopczykowane korą i już rozsunęłam.Jeszcze nie tnę.Widzę,że chyba przemarzły :shock: ,choć zimy prawie nie było.Pędy czarne.Ale to może byc takie ''złudzenie''.Kiedyś tak miałam,że były czarne,a jak zaczęłam ciąć,to były żywe.Teraz czekam aż będzie widać napęczniałe pączki.Podobno tnie się,gdy kwitną forsycje.Moje jeszcze nie prędko dadzą kolor :wink: .Przycięłam tylko hortensje i budleję

U mnie ,w niedzielę ,też była piękna słoneczna pogoda,ale nie za ciepło.Rozkwitło kilka krokusów i ranniki pokazały bużki.Potrzebują słonka,a jego jak na lekarstwo ;:174
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

;:7
Witaj Jolu!
Uwielbiam podziwiać Twój ogród. Często tu zaglądam, może dlatego, że mieszkamy blisko, dzieli nas jedynie 28 km i mamy ten sam klimat. Ciekawi mnie co tam działasz na działce. Wspaniałą plantację truskawek założyłaś ;:63 Przepiękne masz lilie a te cynie i mieczyki, to myślałam, że zdjęcie zrobione u mnie ;:306 Dostałam wczoraj lilie z Lil... Myślę, że Ty pewnie też. Czy sadzisz już do gruntu?
Rewelacyjne miałaś pomidory ;:215 i takie zdrowe z mnóstwem owoców. Zaciekawiła mnie róża Babylon Eyes, muszą taką upolować i ogólnie inne z tej serii. U mnie reż wszystkie róże czarne jak nigdy, chyba jednak pomarzły ;:145
Wiesz może kiedy będą w Obi? W sobotę nic nie było oprócz hiacyntów, bukszpanu i magnolii.
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko ;:196
Ja jeszcze czekam na lilie :roll: .Widziałam Twoje podwójne cebule ;:oj .Piękne ,dorodne.Ciekawe jakie przyjdą do mnie.
Zastanawiałam sie skąd dokładniej jesteś.Bo widziałam zdjęcia z Pałacu Paca.

Różę Babylon Eyes kupiłam w Obi za śmieszne pieniądze,bo kosztowała ponad 20 zł,a trafiłam na przecenę i chyba 7zł zapłaciłam.Zaglądałam i chyba żyje po zimie ;:138
Kilka lilii już posadziłam,bo jakies takie zwiędnięte były.Myślę,że nic im nie będzie.Nie wystają ponad ziemie,więc mróz nie powinien zaszkodzić.Jest chłodno,to prędko nie ruszą.

Ja byłam w niedż. w Obi i też liczyłam,że będą już róże.A tu pustawo.To nasze Obi jakieś nędzne.Zauważyłaś,że regał z cebulami dużo skromniejszy niż w zeszłym roku?Lilii bardzo mało :roll: .A i doniczkowe-ciągle to samo.Nic nowego nie zamawiają.Na wyprzedaży też nic się nie da upolowac okazyjnie.Storczyki po 18 :shock: ...ale i przecena ;:222
I niestety Obi jest mi nie 'po drodze'.Bo wybudowali po drugiej stronie miasta ;:223 .Muszę specjalnie nadrabiać drogi.
Gdybys wiedziała o różach,że już są,to proszę,daj znać ;:180

Truskawki-mam 2 plantacje.Jedną chyba 5-6 latnią i dlatego teraz założyłam nową.By w fazie przejściowej(gdy młode będą się rozrastać-początkowo mało owoców)-mieć owoce.Za rok pewnie zlikwiduję starą plantację.Bo owoców już mniej,krzaki stare.

Na działce(cha,cha-my mam gospodarstwo rolne ;:224 i zawsze się śmieję,gdy dziewczyny komentują i mówią na mój ogródek ''działka'')- odkryłam róże.Trochę wycięłam badyli,przycięłam hortensje.I kruszę korę,którą położyłam na jesieni.Korę miałam z opału na zimę.I na jesień za duże kawałki położyłam.Cebulowe ,które zaczęły wyłazic-miały pełne ręce roboty ;:306.Więc robię za rębak i rozdrabniam tą korę.
Ale gdy ma się małe dziecko-nie jest to takie proste.Bo gdy wyjdziemy na dwór,to Mały buszuje i muszę ciągle go śledzić.Albo zaraz idzie sobie do domu ;:223 .Dopiero jak zaśnie-mogę wymknąć się na chwilę.
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Jolu , :wit , często odwiedzam, tylko nie powiadamiam.P odziwiam ogród, rozrasta się z każdą chwila.Piszesz o małym, on już nie taki mały, ale podobnie robiłam, jak dzieci były małe. Zakup rożyczki udany, n igdy nie robiłam tam zakupów kwiatów, ale widzę ,że warto.Pzdrawiam cieplutko Ulka.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Wielka strata, wiele lat proboszcz u Was był i to widać że bardzo kochany człowiek. ;:167
Jolu pokazuj swoje dzieło jak pokruszyłaś korę, ręce pewnie bolą co? no ale cebule nie siłacze wiec sporych kawałków nie podniosą. ;:306
Zdrówka Wam życzę jak też pokaszluje, chorowałam. ;:222
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak często je podlewasz?Zasilasz? :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A moje róże już listki puszczają więc musiałam ciąć. ;:333
Jolu też tak pięknie dziś miałaś jak ja. ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Asiu prymulek nie zasilałam.Podlewam dość często,bo rosną w torfie.Planowałam wysadzić do gruntu,ale chyba zrobię to po świętach,bo ładnie zdobią okno przy wejściu do domu.Dokupiłam jeszcze granatową.
Widzę że 2 wsadzone w tamtym roku mają się dobrze.

Zakupy z biedronki

Obrazek

Z ogrodniczego

Obrazek

Obrazek

Z biedronki.Ładne krzaczki mi się udało wybrać ;:138

Obrazek

Obrazek

A to wcześniejsze zakupy z ogrodniczego.Już w doniczkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to z Obi

Obrazek

Obrazek

Zaszalałam,tylko gdzie ja to posadzę?kupiłam też trochę mieczyków takich dwukolorowych.Ale te posadzę na warzywniku,jeśli miejsce znajdę ;:224 .Lilie już upchnęłam po ogrodzie.Pewnie jak wyrosną-to się okaże,że rosną za blisko bylin :lol:

-- piątek, 18 marca 2016, 17:49 --

Kasiu,u mnie dziś wietrznie,pochmurno(choć słońce czasem błyskało) i zimno.Ale ta wiosna u mnie...brrr ;:222
Specjalnie chodziłam do ogrodu-by zrobić ci fotkę z tej kory

Obrazek

Obrazek

A ta jeszcze czeka.Pewnie,że łapki bolą :?
Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pominęłam Ulę :oops: .Uleńko,ja też nie zawsze coś piszę w wątkach.ale tez zaglądam.Cieszę się,że mnie odwiedzasz-nawet jak nic nie piszesz ;:196
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Rzeczywiście zaszalałaś :D Moim zdaniem w biedronce dość dobrej jakości są te cebulkowe rośliny, nigdy nie miałam z nimi problemu. Też ostatnio kupiłam tam cebulkę. Tylko z cebulami lilii kupionych w marketach nie mam dobrych doświadczeń - zazwyczaj wydają mi się jakieś suche jeszcze w sklepie, a jak raz kupiłam jedno opakowanie, które wydawało się ok, to z trzech cebul wyszła tylko jedna i to dość wątła. Osobiście wolę cebule lilii, które są "luzem" w skrzynkach w sklepach ogrodniczych. Mimo ryzyka pomieszania tylko raz mi się zdarzyło, że zamiast czerwonej lilii miałam białą :lol:

I mam ten sam problem - gdzie to posadzić? Ale na pewno nam się uda znaleźć miejsce dla nowych nabytków ;:108 Trzymam kciuki, oby róże Ci się przyjęły, a cebule pięknie powychodziły ;:173
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, no to trochę kupiłaś . ja też kupiłam róże w takich kartonikach , już rosną :wink: A jaśminowca pełnego i żylistka mam . Zakupy super , a jak zawsze gdzieś sie upchnie ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”