Ten pomidorek na pewno się pojawi w ogródku do przetestowania.
Wszystko o pomidorach cz. 9
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Dzięki! Po między makowcem a piernikiem usiłuję rozciągnąć działeczkę aby zmieścić wszystkie moje chciejstwa
Pozdrawiam Asia
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałbym raz na zawsze rozwiązać kwestię zapytania pomidorów. Jeśli rośnie koło siebie kilka odmian to nie będą one się krzyżować ze względu na budowę kwiatu 
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie - o ile słupek będzie zabezpieczony. Z reguły pomidor się nie krzyżuje (trzeba obnażyć słupek) - ale widzieliśmy już nie raz, że ta reguła jest zaburzona z racji - dużego wiatru, wysokiej temperatury itd. Więc odstępstwo od reguły jest...
Żeby mieć 100% pewność mimo wszystko - trzeba zabezpieczyć - grono, kwiat itd.
Żeby mieć 100% pewność mimo wszystko - trzeba zabezpieczyć - grono, kwiat itd.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- McMArchewka
- 1000p

Aham, dziękuję
A czym je zabezpieczyć? Workiem foliowy 
- McMArchewka
- 1000p

Ooo, tylko nie tym
Miałem to w tym roku na słonecznikach i szczerze mówiąc nie sprawdziło się to :/ Coś innego.
Jeszcze jedno: mianowicie do zapalenia dochodzi gdy kwiaty są potrząsane przez powiedzmy owady?
Kiedyś widziałem w telw takie środki, które pomagają zapytać. Są to ciecze, w których zanurza się kwiaty. Stosował to ktoś kiedyś
Jeszcze jedno: mianowicie do zapalenia dochodzi gdy kwiaty są potrząsane przez powiedzmy owady?
Kiedyś widziałem w telw takie środki, które pomagają zapytać. Są to ciecze, w których zanurza się kwiaty. Stosował to ktoś kiedyś
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory w gruncie zapylane są przez owady i wiatr, a w tunelu przez trzmiele i stosuje się sztuczne zapylanie środkiem Betokson.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- McMArchewka
- 1000p

Dziękuję, cóż, chyba lepiej pozostanę przy tradycyjnym potrząsaniu kwiatów 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Owady nie są zainteresowane kwiatami pomidorów.
Ja w tunelu też potrząsam krzaczkami, Betokson raczej dla plantatorów a nie amatorów na kilkanaście czy kilkadziesiąt pomidorów.
Ja w tunelu też potrząsam krzaczkami, Betokson raczej dla plantatorów a nie amatorów na kilkanaście czy kilkadziesiąt pomidorów.
Być może ktoś nie wie, że skład preparatu Betokson uległ zmianie. Przed wycofaniem go w poprzedniej wersji zawierał hormony wzrostu teraz jest to mikronawóz zawierający dwa mikroelementy : bor i molibden. O ile poprzedni preparat inicjował zjawisko partenogenezy/ owocowania bez zapylenia/ to ten aktualny ułatwia jedynie zapylenie. Ponadto zawarty w nim bor chroni w pewnym zakresie kwiaty przed infekcją jako, że związki boru mają właściwości p.grzybicze i p.bakteryjne. Jak wielu się zapewne przekonało słabe zawiązywanie owoców często spowodowane jest zakażeniem kwiatów szara pleśnią.
Ja w ub. sezonie na próbę potraktowałem ostatnie grono balkonowego K-37 tym nowym Betoksonem z rewelacyjnym skutkiem. Zawiązało się 11 sztuk pomidorów o łącznej masie 5 kg/ owoce od 400-600 g/. W tym sezonie będę szerzej stosował ten preparat jak również sam apteczny kwas borny. Jeżeli okaże się skuteczny jest on kilkakrotnie tańszy od gotowego Betoksonu. Jedno opakowanie 100 ml o cenie 3.80 zł starcza na 60 l oprysku podczas gdy opakowanie 10 ml Betoksonu w cenie od 7.50 - 10 zł starcza jedynie na 5 l oprysku.
Ja w ub. sezonie na próbę potraktowałem ostatnie grono balkonowego K-37 tym nowym Betoksonem z rewelacyjnym skutkiem. Zawiązało się 11 sztuk pomidorów o łącznej masie 5 kg/ owoce od 400-600 g/. W tym sezonie będę szerzej stosował ten preparat jak również sam apteczny kwas borny. Jeżeli okaże się skuteczny jest on kilkakrotnie tańszy od gotowego Betoksonu. Jedno opakowanie 100 ml o cenie 3.80 zł starcza na 60 l oprysku podczas gdy opakowanie 10 ml Betoksonu w cenie od 7.50 - 10 zł starcza jedynie na 5 l oprysku.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Robicie znów ochotę na pomidorki, a tak daleko do następnych. forumowicz, kiedy i jakie wysiewałeś nasionka pomidorów na uprawę doniczkowa/balkonową aby jak najszybciej skosztować
A to wspomnienie jednej z ostatnich kanapek z moim pomidorkiem gruntowym:

A to wspomnienie jednej z ostatnich kanapek z moim pomidorkiem gruntowym:

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Krymska Rosa czy jakoś tak.
Póżne bardzo u mnie były,a są dobrze rozpoznawalne,bo mają charakterystyczny kształt.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Przypadkiem dostałem nasiona pomidora Chair de Boeuf? Czy uprawiał ktoś tę odmianę,
co jest warta?
co jest warta?