Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

No i znalazłam aktualny wątek Krysiu. Ale fajowa altana strzechą kryta. Będzie miło pod nią spędzać czas.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Altana pod strzechą to coś pięknego!
Krysiu masz całą masę miodunek jak ślicznie wyglądają. :shock:
Czy Ty je podlewasz?
Moje jakoś przyschnięte są aż wstyd robić im zdjęcie.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje miodunki tez ładnie kwitną i się rozsiewają ,najlepiej rosną trochę w cieniu bo słoneczko potrafi ich wysuszyć .. Moje sasanki dostają już pióropuszy ,muszę podsypać wokół nich ziemię ogrodniczą abym widziała siewki . Gdy tak robię to znajduję poro siewek przeważnie liliowych ale w tamtym roku miałam biała i różową i wiem że przy niej nie mogę grzebać tylko wyciągać pojawiające się zielsko ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Piękna ta altanka ;:138 Jestem ciekawa czy rozmnożysz guzikowca :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu! :wit Moje pochwały pod adresem Twoich kwiecistych , dorodnych, pięknych ,zadbanych już znasz. Za każdym razem, oglądając , wzdycham do nich i wydaję odgłosy zachwytu - ochy; i - achy ;:306 Altana z trzcinową strzechą rewelacyjna . Taka inna ,niebanalna! ;:108 Szkoda,ze w Twoim rejonie oznaki wiosny opóźnione ;:108 Pozdrawiam cieplutko ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Biedronka641 - Alu czekałam i ja na kolejne kwiaty tej wiosny i są !!!

Obrazek

I ... rozkwitają co widać na załączonych zdjęciach ...
Obrazek

maniusika - Janko brak aparatu faktycznie komplikuje utrwalanie ulotnych chwil.
Ciemierniki lubię - specjalnie sadziłam odmianę , która kwitnie wiosna a nie zimą - sikorkom to słoninka potrzebna a nie kwiaty ...
Wielkim szczęściem jest budzący się ogród po zimowym śnie.
Obrazek

cyma2704 - Soniu dziękuję za miłe słowa.
Altana duża bo latem potrzebny mi do życia pełny cień i taki szczególny przyjazny mikroklimat dlatego budowana blisko stawu.

juni pisze:Od teraz altana z takim dachem to będzie moje marzenie.
Trochę kasy - dam namiary na zięcia i marzenie się spełni . Marzeniom trzeba pomagać :D

Bufo-bufo - Oleńko to prawda - bez pomocy mężczyzn niektóre prace czekałyby w nieskończoność a sama wiesz,że tak nie można bo cierpliwość też zna granice czego dowopdem jest cytowana poniżej złota myśl
Obrazek

To druga kępa moich ciemierników - poprzednia rośnie pod stara jabłonią , ta przy rabacie z hostami hortensjami - póki co nie ma konkurencji bo najwcześniej zakwita .
Kępa owalna i średnica ponad metr , do tego dość wysoka bo ok 60 cm jak na ciemierniki to sporo.
Nawożenie takie normalne - wiosną nawóz do kwiatów kwitnących szybko działający ,potem z większa dawka azotu bo dużo energii brak na ogromne liście . Podlewam jak jest susza i 2 razy w sezonie daję zmiażdżone skorupki jaj - lubią podłoże zasadowe .
Co roku mam mnóstwo siewek a przy tej nawet wysiał się czosnek niedźwiedzi ... dobry mikroklimat.

Obrazek

takasobie - Miłko dziękuję w imieniu ciemierników.
Przypomnij mi jak coś bedziemy sobie wysyłać to dodam garść siewek - warto je mieć bo potrafią rosnąc w jednym miejscu ok 40 lat i z roku na rok są piękniejsze i dorodniejsze.
Faktycznie ciemiernik wschodni wyjątkowo ładnie się rozrasta, sieje się i kwitnie coraz obficiej każdego roku. W sezonie uwielbiam ich liście - takie palmowe ..
W tej większej kępie przy szklarence większość kwiatów jest biała z podbiciem zieleni .Płatki od wewnątrz nakrapiane co czyni je jeszcze bardziej urokliwymi.
Dla mnie w pąkach też ładne, zresztą cały sezon sa ozdobą . Mam też sadzonkę ciemiernika cuchnącego i ten licho rośnie - muszę zmienić stanowisko.

Obrazek

JacekP - Jacku jak dobrze,że mamy Cie na forum .
taki znawca tematu jest bardzo cenny - kilka słów i temat wyprostowany.
Musze podpisać jak trzeba czyli Zawilec żółty (Anemone ranunculoides). - dziękuję.

Dla Ciebie złota myśl a Twoje piękno to wiedza, umiłowanie przyrody, otwartość i wiele innych cennych zasad .
Obyś nigdy sie nie zmienił ...
Obrazek

TerDob - Teresko dziękuję ;:196

Mirabela - Mireczko teraz tylko kolejna warstwa trzciny była dodawana.
Altanę budowaliśmy chyba 6 lat temu
Obrazek
Dokładnie nie pamietam i nie chce mi się szperać po albumach ale na zdjęciu z datą 06.07.2010
juz widac ten dach - zerknij sama
Obrazek

Ostatnie zdjęcia to stan dzisiejszy - ludzik na tle strzechy siedząc na gałęzi jabłoni pilnuje działki

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dalszy ciąg postu bo całość byłaby za długa.

KaRo - Krysiu tylko taka altana na mojej działce pasuje - jest w zgodzie z otoczeniem.

Miodunki przez cały sezon ładnie wyglądają i chyba tak powinno być bo nie mam z nimi problemów.
Większość odmian krótko po kwitnieniu przycinam bo nie lubię sterczących przekwitłych kwiatów. Poza tym one się sieją a to kłopot. Po przycięciu ( lepiej w chłodniejszy i nawet lekko deszczowy okres) zasilam i w krótkim czasie nowy płaszcz liści cieszy oko do końca sezonu.

Obrzeże z miodunki plamistej przy domku dla pszczół to wielka wygoda. Ich kwiaty sa pierwszym posiłkiem dla nich po wygryzieniu z kokonów .
Obrazek
Obrazek

a te nad stawem
Obrazek
Obrazek

Miodunka MOONSHINE przy trawniku
Obrazek

Obrazek

Miodunka High Contrast -chyba ??? - mała sadzonka więc zaczekam na kwiaty i sie potwierdzi bo etykieta zamazana . Fotka świeżo po deszczu... wyczekiwany i to jak :D
Obrazek

Mam jeszcze kilka innych odmian bo lubię je .

maniusika - Janko u mnie część miodunek rośnie na pełnym słońcu cały dzień.

drewutnia - Ewciu cieszy mnie ,że masz podobny gust względem architektury ogrogowej.
Guzikowiec zachodni coś tam rosnie .... przecież mnie znasz,że jak coś przycinam a jego trzeba każdej wiosny to przynajmniej kilka włożę do doniczki .
Juz mają listki ;:138 a czemu pytasz o niego ?

bwoj54 - Bogusiu dziękuję za ciepło i serdeczność jak płynie z Twych słów. To fakt,że wiosna wczesniej was odwiedza a do nas ... na samym końcu ale wreszcie jest i mimo zimna i częstych wiatrów a nawet 2 nocy z przymrozkami rośliny budzą się, rosną i zakwitają bo ... czas na nie.

Trawnik to oczko w głowie męża , trawa rośnie jak szalona - zdjęcie przed koszeniem i po koszeniu
Obrazek
Obrazek

Czyszczenie stawu też należy do niego i każdej wiosny jest z tym sporo pracy bo glony nitkowate rosną jak szalone.
Obrazek

Na koniec troszkę ostrzejszych kolorów i uciekam na zasłużony wypoczynek.

Tulipany CRYSTAL STAR
Obrazek

Tulipany AMERICAN DREAM
Obrazek

tulipan pełny ( nazwa ulotniła się ...)
Obrazek

Miłek wiosenny wreszcie raczył zakwitnąć
Obrazek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękna ta altanka pod strzechą zawilce ,ciemierniki,szafirki ogół cudny. :D
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28

Post »

:wit Prześliczne roślinki ,a altanka po prostu wymiata ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu pełny tulipan to może być Sunlover .Śliczna ta miodunka MOONSHINE uwielbiam takie variegatowe rośliny .Znów na Twoich fotkach różne myśli .Mój Miłek niestety nie zakwitł ;:174 jednak u mnie rośliny potrzebują chyba więcej czasu na aklimatyzację ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Kwiaty piękne ;:3 , ale trawnik ;:215 . Ta soczysta zieleń wprost bije w oczy ;:180 - pochwal męża.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Krysiu, napisałam do Ciebie maila i cisza. Ale już się nie martwię, że coś się stało. To ja nie byłam w tym wątku co trzeba. Wróciłam się het, het do tyłu i obejrzałam sobie Twoje piękne , niekiedy niespotykane roślinki. Urokliwie wyglądają hortensje bukietowe przy głównej ścieżce. Twoje ogóraski Achocha to olbrzymy. Swoje wysiewasz bezpośrednio do gleby? Ja do doniczki i potem całość wysadzam na stałe miejsce. Może to powoduje, że są o wiele mniejsze. Jest pięknie :D Dużo słoneczka życzę.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - ja też chcę siewek takiego piegowatego ciemiernika - ja mam wschodni ale jakoś taki bladoróżowy - mama dostała na imieniny pięknego pełnego ale czy będzie miał nasiona??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu obwódka z miodunki urocza, taka nie nachalna. ;:215 Cudna kępa ciemiernika mnie zachwyciła. ;:oj Tulipany rozjaśniają rabaty, a miłek jak małe słoneczko.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu! jak zwykle wszystko dopieszczone, dopracowane. Jednym słowem cudownie. Pytałaś w moim wątku , czy piję sok z brzozy.? Niestety nie ...a dlaczego??? no bo ciągle za mało czasu by przygotować albo po prostu zapomnę ;:108
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”