Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
No i znalazłam aktualny wątek Krysiu. Ale fajowa altana strzechą kryta. Będzie miło pod nią spędzać czas.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Altana pod strzechą to coś pięknego!
Krysiu masz całą masę miodunek jak ślicznie wyglądają.
Czy Ty je podlewasz?
Moje jakoś przyschnięte są aż wstyd robić im zdjęcie.
Krysiu masz całą masę miodunek jak ślicznie wyglądają.
Czy Ty je podlewasz?
Moje jakoś przyschnięte są aż wstyd robić im zdjęcie.
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje miodunki tez ładnie kwitną i się rozsiewają ,najlepiej rosną trochę w cieniu bo słoneczko potrafi ich wysuszyć .. Moje sasanki dostają już pióropuszy ,muszę podsypać wokół nich ziemię ogrodniczą abym widziała siewki . Gdy tak robię to znajduję poro siewek przeważnie liliowych ale w tamtym roku miałam biała i różową i wiem że przy niej nie mogę grzebać tylko wyciągać pojawiające się zielsko ....
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Piękna ta altanka
Jestem ciekawa czy rozmnożysz guzikowca 
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Krysiu!
Moje pochwały pod adresem Twoich kwiecistych , dorodnych, pięknych ,zadbanych już znasz. Za każdym razem, oglądając , wzdycham do nich i wydaję odgłosy zachwytu - ochy; i - achy
Altana z trzcinową strzechą rewelacyjna . Taka inna ,niebanalna!
Szkoda,ze w Twoim rejonie oznaki wiosny opóźnione
Pozdrawiam cieplutko 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Biedronka641 - Alu czekałam i ja na kolejne kwiaty tej wiosny i są !!!

I ... rozkwitają co widać na załączonych zdjęciach ...

maniusika - Janko brak aparatu faktycznie komplikuje utrwalanie ulotnych chwil.
Ciemierniki lubię - specjalnie sadziłam odmianę , która kwitnie wiosna a nie zimą - sikorkom to słoninka potrzebna a nie kwiaty ...
Wielkim szczęściem jest budzący się ogród po zimowym śnie.

cyma2704 - Soniu dziękuję za miłe słowa.
Altana duża bo latem potrzebny mi do życia pełny cień i taki szczególny przyjazny mikroklimat dlatego budowana blisko stawu.
Bufo-bufo - Oleńko to prawda - bez pomocy mężczyzn niektóre prace czekałyby w nieskończoność a sama wiesz,że tak nie można bo cierpliwość też zna granice czego dowopdem jest cytowana poniżej złota myśl

To druga kępa moich ciemierników - poprzednia rośnie pod stara jabłonią , ta przy rabacie z hostami hortensjami - póki co nie ma konkurencji bo najwcześniej zakwita .
Kępa owalna i średnica ponad metr , do tego dość wysoka bo ok 60 cm jak na ciemierniki to sporo.
Nawożenie takie normalne - wiosną nawóz do kwiatów kwitnących szybko działający ,potem z większa dawka azotu bo dużo energii brak na ogromne liście . Podlewam jak jest susza i 2 razy w sezonie daję zmiażdżone skorupki jaj - lubią podłoże zasadowe .
Co roku mam mnóstwo siewek a przy tej nawet wysiał się czosnek niedźwiedzi ... dobry mikroklimat.

takasobie - Miłko dziękuję w imieniu ciemierników.
Przypomnij mi jak coś bedziemy sobie wysyłać to dodam garść siewek - warto je mieć bo potrafią rosnąc w jednym miejscu ok 40 lat i z roku na rok są piękniejsze i dorodniejsze.
Faktycznie ciemiernik wschodni wyjątkowo ładnie się rozrasta, sieje się i kwitnie coraz obficiej każdego roku. W sezonie uwielbiam ich liście - takie palmowe ..
W tej większej kępie przy szklarence większość kwiatów jest biała z podbiciem zieleni .Płatki od wewnątrz nakrapiane co czyni je jeszcze bardziej urokliwymi.
Dla mnie w pąkach też ładne, zresztą cały sezon sa ozdobą . Mam też sadzonkę ciemiernika cuchnącego i ten licho rośnie - muszę zmienić stanowisko.

JacekP - Jacku jak dobrze,że mamy Cie na forum .
taki znawca tematu jest bardzo cenny - kilka słów i temat wyprostowany.
Musze podpisać jak trzeba czyli Zawilec żółty (Anemone ranunculoides). - dziękuję.
Dla Ciebie złota myśl a Twoje piękno to wiedza, umiłowanie przyrody, otwartość i wiele innych cennych zasad .
Obyś nigdy sie nie zmienił ...

TerDob - Teresko dziękuję
Mirabela - Mireczko teraz tylko kolejna warstwa trzciny była dodawana.
Altanę budowaliśmy chyba 6 lat temu

Dokładnie nie pamietam i nie chce mi się szperać po albumach ale na zdjęciu z datą 06.07.2010
juz widac ten dach - zerknij sama

Ostatnie zdjęcia to stan dzisiejszy - ludzik na tle strzechy siedząc na gałęzi jabłoni pilnuje działki

I ... rozkwitają co widać na załączonych zdjęciach ...
maniusika - Janko brak aparatu faktycznie komplikuje utrwalanie ulotnych chwil.
Ciemierniki lubię - specjalnie sadziłam odmianę , która kwitnie wiosna a nie zimą - sikorkom to słoninka potrzebna a nie kwiaty ...
Wielkim szczęściem jest budzący się ogród po zimowym śnie.
cyma2704 - Soniu dziękuję za miłe słowa.
Altana duża bo latem potrzebny mi do życia pełny cień i taki szczególny przyjazny mikroklimat dlatego budowana blisko stawu.
Trochę kasy - dam namiary na zięcia i marzenie się spełni . Marzeniom trzeba pomagaćjuni pisze:Od teraz altana z takim dachem to będzie moje marzenie.
Bufo-bufo - Oleńko to prawda - bez pomocy mężczyzn niektóre prace czekałyby w nieskończoność a sama wiesz,że tak nie można bo cierpliwość też zna granice czego dowopdem jest cytowana poniżej złota myśl

To druga kępa moich ciemierników - poprzednia rośnie pod stara jabłonią , ta przy rabacie z hostami hortensjami - póki co nie ma konkurencji bo najwcześniej zakwita .
Kępa owalna i średnica ponad metr , do tego dość wysoka bo ok 60 cm jak na ciemierniki to sporo.
Nawożenie takie normalne - wiosną nawóz do kwiatów kwitnących szybko działający ,potem z większa dawka azotu bo dużo energii brak na ogromne liście . Podlewam jak jest susza i 2 razy w sezonie daję zmiażdżone skorupki jaj - lubią podłoże zasadowe .
Co roku mam mnóstwo siewek a przy tej nawet wysiał się czosnek niedźwiedzi ... dobry mikroklimat.
takasobie - Miłko dziękuję w imieniu ciemierników.
Przypomnij mi jak coś bedziemy sobie wysyłać to dodam garść siewek - warto je mieć bo potrafią rosnąc w jednym miejscu ok 40 lat i z roku na rok są piękniejsze i dorodniejsze.
Faktycznie ciemiernik wschodni wyjątkowo ładnie się rozrasta, sieje się i kwitnie coraz obficiej każdego roku. W sezonie uwielbiam ich liście - takie palmowe ..
W tej większej kępie przy szklarence większość kwiatów jest biała z podbiciem zieleni .Płatki od wewnątrz nakrapiane co czyni je jeszcze bardziej urokliwymi.
Dla mnie w pąkach też ładne, zresztą cały sezon sa ozdobą . Mam też sadzonkę ciemiernika cuchnącego i ten licho rośnie - muszę zmienić stanowisko.
JacekP - Jacku jak dobrze,że mamy Cie na forum .
taki znawca tematu jest bardzo cenny - kilka słów i temat wyprostowany.
Musze podpisać jak trzeba czyli Zawilec żółty (Anemone ranunculoides). - dziękuję.
Dla Ciebie złota myśl a Twoje piękno to wiedza, umiłowanie przyrody, otwartość i wiele innych cennych zasad .
Obyś nigdy sie nie zmienił ...

TerDob - Teresko dziękuję
Mirabela - Mireczko teraz tylko kolejna warstwa trzciny była dodawana.
Altanę budowaliśmy chyba 6 lat temu

Dokładnie nie pamietam i nie chce mi się szperać po albumach ale na zdjęciu z datą 06.07.2010
juz widac ten dach - zerknij sama
Ostatnie zdjęcia to stan dzisiejszy - ludzik na tle strzechy siedząc na gałęzi jabłoni pilnuje działki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dalszy ciąg postu bo całość byłaby za długa.
KaRo - Krysiu tylko taka altana na mojej działce pasuje - jest w zgodzie z otoczeniem.
Miodunki przez cały sezon ładnie wyglądają i chyba tak powinno być bo nie mam z nimi problemów.
Większość odmian krótko po kwitnieniu przycinam bo nie lubię sterczących przekwitłych kwiatów. Poza tym one się sieją a to kłopot. Po przycięciu ( lepiej w chłodniejszy i nawet lekko deszczowy okres) zasilam i w krótkim czasie nowy płaszcz liści cieszy oko do końca sezonu.
Obrzeże z miodunki plamistej przy domku dla pszczół to wielka wygoda. Ich kwiaty sa pierwszym posiłkiem dla nich po wygryzieniu z kokonów .

a te nad stawem

Miodunka MOONSHINE przy trawniku

Miodunka High Contrast -chyba ??? - mała sadzonka więc zaczekam na kwiaty i sie potwierdzi bo etykieta zamazana . Fotka świeżo po deszczu... wyczekiwany i to jak

Mam jeszcze kilka innych odmian bo lubię je .
maniusika - Janko u mnie część miodunek rośnie na pełnym słońcu cały dzień.
drewutnia - Ewciu cieszy mnie ,że masz podobny gust względem architektury ogrogowej.
Guzikowiec zachodni coś tam rosnie .... przecież mnie znasz,że jak coś przycinam a jego trzeba każdej wiosny to przynajmniej kilka włożę do doniczki .
Juz mają listki
a czemu pytasz o niego ?
bwoj54 - Bogusiu dziękuję za ciepło i serdeczność jak płynie z Twych słów. To fakt,że wiosna wczesniej was odwiedza a do nas ... na samym końcu ale wreszcie jest i mimo zimna i częstych wiatrów a nawet 2 nocy z przymrozkami rośliny budzą się, rosną i zakwitają bo ... czas na nie.
Trawnik to oczko w głowie męża , trawa rośnie jak szalona - zdjęcie przed koszeniem i po koszeniu

Czyszczenie stawu też należy do niego i każdej wiosny jest z tym sporo pracy bo glony nitkowate rosną jak szalone.

Na koniec troszkę ostrzejszych kolorów i uciekam na zasłużony wypoczynek.
Tulipany CRYSTAL STAR

Tulipany AMERICAN DREAM

tulipan pełny ( nazwa ulotniła się ...)

Miłek wiosenny wreszcie raczył zakwitnąć

KaRo - Krysiu tylko taka altana na mojej działce pasuje - jest w zgodzie z otoczeniem.
Miodunki przez cały sezon ładnie wyglądają i chyba tak powinno być bo nie mam z nimi problemów.
Większość odmian krótko po kwitnieniu przycinam bo nie lubię sterczących przekwitłych kwiatów. Poza tym one się sieją a to kłopot. Po przycięciu ( lepiej w chłodniejszy i nawet lekko deszczowy okres) zasilam i w krótkim czasie nowy płaszcz liści cieszy oko do końca sezonu.
Obrzeże z miodunki plamistej przy domku dla pszczół to wielka wygoda. Ich kwiaty sa pierwszym posiłkiem dla nich po wygryzieniu z kokonów .
a te nad stawem
Miodunka MOONSHINE przy trawniku

Miodunka High Contrast -chyba ??? - mała sadzonka więc zaczekam na kwiaty i sie potwierdzi bo etykieta zamazana . Fotka świeżo po deszczu... wyczekiwany i to jak
Mam jeszcze kilka innych odmian bo lubię je .
maniusika - Janko u mnie część miodunek rośnie na pełnym słońcu cały dzień.
drewutnia - Ewciu cieszy mnie ,że masz podobny gust względem architektury ogrogowej.
Guzikowiec zachodni coś tam rosnie .... przecież mnie znasz,że jak coś przycinam a jego trzeba każdej wiosny to przynajmniej kilka włożę do doniczki .
Juz mają listki
bwoj54 - Bogusiu dziękuję za ciepło i serdeczność jak płynie z Twych słów. To fakt,że wiosna wczesniej was odwiedza a do nas ... na samym końcu ale wreszcie jest i mimo zimna i częstych wiatrów a nawet 2 nocy z przymrozkami rośliny budzą się, rosną i zakwitają bo ... czas na nie.
Trawnik to oczko w głowie męża , trawa rośnie jak szalona - zdjęcie przed koszeniem i po koszeniu
Czyszczenie stawu też należy do niego i każdej wiosny jest z tym sporo pracy bo glony nitkowate rosną jak szalone.
Na koniec troszkę ostrzejszych kolorów i uciekam na zasłużony wypoczynek.
Tulipany CRYSTAL STAR

Tulipany AMERICAN DREAM

tulipan pełny ( nazwa ulotniła się ...)

Miłek wiosenny wreszcie raczył zakwitnąć

- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Piękna ta altanka pod strzechą zawilce ,ciemierniki,szafirki ogół cudny. 
-
sto-krotka
- 100p

- Od: 19 lut 2015, o 17:28
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Krysiu pełny tulipan to może być Sunlover .Śliczna ta miodunka MOONSHINE uwielbiam takie variegatowe rośliny .Znów na Twoich fotkach różne myśli .Mój Miłek niestety nie zakwitł
jednak u mnie rośliny potrzebują chyba więcej czasu na aklimatyzację 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kwiaty piękne
, ale trawnik
. Ta soczysta zieleń wprost bije w oczy
- pochwal męża.
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Krysiu, napisałam do Ciebie maila i cisza. Ale już się nie martwię, że coś się stało. To ja nie byłam w tym wątku co trzeba. Wróciłam się het, het do tyłu i obejrzałam sobie Twoje piękne , niekiedy niespotykane roślinki. Urokliwie wyglądają hortensje bukietowe przy głównej ścieżce. Twoje ogóraski Achocha to olbrzymy. Swoje wysiewasz bezpośrednio do gleby? Ja do doniczki i potem całość wysadzam na stałe miejsce. Może to powoduje, że są o wiele mniejsze. Jest pięknie
Dużo słoneczka życzę.
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu - ja też chcę siewek takiego piegowatego ciemiernika - ja mam wschodni ale jakoś taki bladoróżowy - mama dostała na imieniny pięknego pełnego ale czy będzie miał nasiona??
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu obwódka z miodunki urocza, taka nie nachalna.
Cudna kępa ciemiernika mnie zachwyciła.
Tulipany rozjaśniają rabaty, a miłek jak małe słoneczko.
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Krysiu! jak zwykle wszystko dopieszczone, dopracowane. Jednym słowem cudownie. Pytałaś w moim wątku , czy piję sok z brzozy.? Niestety nie ...a dlaczego??? no bo ciągle za mało czasu by przygotować albo po prostu zapomnę
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia