Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Dawno mnie tu nie było ale widzę że żurawkomania wre...... ;:306
U mnie ich dużo mniej niż u Ciebie, ale też są i staram się rozmnażać na własne potrzeby.
A jak tam liliowce, też coś nowego wpadło do twojego ogródka ? :uszy
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Graziu , hej ;:196
Mnie u Ciebie też już od dawna nie widzieli ;:oj :oops:
Jeszcze w czerwcu miałem niewiele ponad 20 żurawek , teraz w szybkim tempie przybywa .
A liliowce , pewnie , że przybyło. ;:215 Tylko kilka sztuk , dokładnie 5 , ale za to jeden ''pajączek'' z górnej półki , wieli , czerwony. Już go mam , na nazwę czekam ;:306 ;:306 Będzie jeszcze jeden , ten chyba nieco mniejszy i starszy. I będzie przesadzanie. Do szpaleru pójdzie kilkanaście sztuk.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tadzio kupiłam też za 7 zł. pełną Jeżówkę - lila fiolet, bez nazwy.
;:196
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Taniutko , nazwę na pewno można znaleźć , nie ma zbyt wielu takich jeżówek. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Liliowcowy zawrót głowy ;:oj i żórawkowy...i irysowy..i...bogactwo zieleni u ciebie
Pięknie wszystko rośnie i kwitnie! Mogę zapytać jak to było z tymi różami, że tak ładnie się przyjęły aż zakwitły?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Tadziu i jak tam popadało ;:196 u mnie zaś poniedziałek paskudny, chyba będzie padać...
Kwiaty od Ciebie cudownie rosną a jak moje się sprawują. :wit
Pozdrawiam, ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu widzę że masz hibi- jakie warunki potrzebują tak naprawdę bo widzę że u Ciebie pięknie kwitną. Właśnie czekam na dostawę jednego niby napisali, że mogą w półcieniu ale lepiej się upewnić - masz już doświadczenie :lol:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aguś ;:196
Tak ładnie nie wszystko do końca , ale wiesz jak to jest w naszej branży :wink: Ale ogólnie nie jest źle , bywało gorzej. Susze nie narobiły szkód , nie były tak dotkliwe jak w poprzednich latach.
Róże na wyczucie sadzonkowałem. Przed mrozami przyciąłem patyki i do piwnicy. Jak nieco ociepliło się do doniczki . Kiedy zaczęła rosnąć podlewałem nawozem w płynie, właściwie to była cała opieka. Raz zaatakowały ją mszyce i raz szara pleść. Za mało słońca miały. Przestawiłem na pełne słońce. W czasie opadów było za mokro , trzeba było podlać od grzyba. ;:131
Kasiulu , u mnie też już popadało , nie żadna zlewa , lekki opad . I to na razie wystarczy. Roślinki od Ciebie rosną świetnie , miniaturki nadal w doniczkach , nadal nie ma skalniaka. ;:202 ;:185 Niektóre nawet rozmnożyłem ;:215
Pozdrawiam ;:196
Dorotko , hibeh potrzebuje słońca i wilgoci , jego druga nazwa błotny :uszy Nawóz też potrzebny, lubi jak ma dużo. Oprysk też się przyda , dolne liście zjada grzyb. ;:24
To ''drzewko'' wyrosło z sadzonki zrobionej w marcu.
Obrazek

Nie da się ukryć , to już jesień. ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z ''przebudowy'' rabaty cienistej . Jeszcze nie największe , to sadzonki od Forumek ;:180 ;:180
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te z moich wiosenne , tak ładnie nie wyglądały o tej porze. Po sierpniowych suszach były ''blade''.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Tadziu wieczorkowo-a raczej nocnie już,ale jeszcze środowo :D
To ok,już Afry nie bedę szukała.
Na wiosnę wymiankę sobie zrobimy,już się cieszę ;:138
Trochę innych roślinek chcę poobsadzać właśnie żurawkami ;:108
Zimowity piękne :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Tadziu, widzę, że masz barbulę. Jakie są Twoje doświadczenia z jej zimowaniem? Kusi mnie dla pszczółek, bo późno kwitnie. Cienista rabata nieźle się rozwija ;:63 , już sobie wyobrażam ten widok w przyszłym sezonie ;:333 . Żurawka od Ciebie śliczna. Wszystkie roślinki mi ładnie podlało, w nocy, po posadzeniu. Dobrze, że nie wstrzymywałam się z sadzeniem, bo teraz codziennie pada. Może w weekend uda się popracować na działce. Patrzenie jak Młody rośnie jest okropnie wyczerpujące... ;:306 Muszę odpocząć przy widłach ;:306
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadziu faktycznie jesienne kwiaty już kwitną w całej okazałości, zimowity, rozchodniki, przebarwiające się liście drzew i krzewów... wspaniale dekorują ogrody. Ja bardzo lubię ten czas, cała przyroda aż płonie od cudownych, gorących barw :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tadziu znikasz z forum a tu tłumy gości ... :D
Żurawki wzięły Cię na całego - rabata za jakiś czas będzie piękną ozdobą działki .
Krzewy kwitnące o tej porze są cenne nie tylko dla nas a le i owadów.
Barbula klandońska - 3 krzewy u mnie rosną - w tym jedna prowadzona w formie drzewka - wszystkie w pąkach i jeszcze ciut muszę poczekać bo w maju przymroziło je ... czyli mały poślizg. To mocne krzewy i odradzają sie nawet z małego kawałeczka korzenia.
Lubie kwiaty w niebieskich kolorach .
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Widzę że moje barbule jakieś opóźnione bo jeszcze nie kwitną ale mam nadzieję że zakwitną.Przekwita mi już Perowskia jakaś kiepska w tym roku. Zimowity bardzo upiększają ogrody o tej porze roku a żurawki są piękne o każdej porze roku, na wiosnę proponuję kolejne szczepki.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam w niedzielne przedpołudnie , ciepłe i słoneczne , jak w środku lata. :D ;:3
Aniu , nie musisz szukać Afry , może coś jeszcze będzie czego nie masz. Choć na wiosnę będzie jeszcze ubogo , zanim rozrosną się tegoroczne namnożenia minie pół lata.
Anulu , patrzenie na Twojego młodego jest baaardzo uciążliwe ;:306 ;:306 Miałem krótką próbkę tego :wink:
Barbula jest w sumie łatwą roślinką. Wystarczy na zimę ją okryć , chyba że śniegi wysokie. Zostanie i tak niewielki krzaczek , cała góra przemarza. Wytrzymuje do - 12 - 15*C , to co zostaje przy ziemi , nawet mizerna gałązka wystarczy żeby do jesieni wyrósł prawie metrowy krzaczek. Ta żurawka to jedna z najładniejszych ,'Southern Comfort' . W ciągu roku zmienia barwy. W cieniu bardziej pomarańczowa , w półcieniu (najlepiej nieco słońca z rana , popołudniowe słońce przypala liście) pokrywa się ''patyną'' . Żółto zielone odcienie , niespotykane w innych odmianach.

Obrazek

Weekend piękny , pewnie popracowałaś. Ja też solidnie ''potyrałem'' :D Spore przeróbki robię , przede wszystkim robię miejsce dla żurawek , irysów , ale też przybyło innych roślin . Dzwonki , liliowce , monardy itp , itd.
Aguś , ten czas jest piękny , pod warunkiem , że pogoda ładna. Kiedy mokro zimno i wietrznie , wolę już ciepły listopad. :uszy Liście jak na razie tylko pojedynczo opadają , na ''masówkę'' jeszcze czas.
Krysiu , nie znikam , tylko ciężko tyram w ogrodzie . Po powrocie z działki nie mam sił do pisania. ;:185 ;:202 Ale zawsze zaglądam , co nowego u znajomych. ;:215
Wzięły mnie żurawki , oj wzięły. ;:224 ;:224 Barbule mają drobne kwiaty , mimo to lubię je . U mnie ''na wygwizdowie'' nie utrzyma się drzewko , Nawet pod okryciem marzną gałązki. Rój owadów nie tylko na barbuli , na każdej kwitnącej roślinie pełno ich. Ciekawe , że w tym roku wielkie rozchodniki nie są oblegane przez motyle. ;:131 Zawsze w ''stołówce'' było pełno gości :D
Jolu ;:196 Być może zależy to od gleby , moja lekkie , cieplejsza . Nie ma też odrobiny cienia , rośnie w pełnym słońcu. Perowskia jak zwykle ''położyła się'' ;:223 Chyba zacznę ją na wiosnę przycinać. Po przycięciu powinna mieć więcej krótszych pędów. Oczywiście szczepki z wdzięcznością przyjmę, tylko listę muszę zrobić, żeby powtórek nie było. Lista odmian coraz dłuższa ;:oj Mam też kilka N.N. Na razie trudno dobrać nazwy , za młode , ale przez wiosnę i lato coś im dobiorę :wink:

''Wybryki natury''
Obrazek

Obrazek

Wrzosowa ostróżka zdążyła , jest nieco wcześniejsza ...
Obrazek

.... natomiast te dwie już chyba nie zdążą ;:185
Obrazek

Po nich już tylko chryzantemy i marcinki .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadzu śliczną masz tę białą prmulę, u mnie na razie niekwitną cyba zbyt sucho jest .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”