Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

A jak wyglądają Twoje? Moje to zupełne marnoty. Nie wiem sama dlaczego w tym roku tak się zachowują? W zeszłym wszystko robiłam tak samo i kiełkowały, rosły normalnie, a te to jakoś takie.... :evil: Może dlatego, że nie doświetlane, ale przecież w zeszłym roku też nie były..Sama nie wiem :cry:
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje były ale takie cienizny że aż żal mi ich :D teraz siedzą na parapecie ale w za dużych doniczkach trochę bo wszystkie maleńkie poszły na papryczki.. Dzisiaj wieczorem porobię zdjecia :)
monberka
500p
500p

Post »

Ja póki co zdjęć nie mam co robić, bo u mnie tylko ziemia widoczna. Na razie nic nie chce się przebić i ze mną przywitać ;:145
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Swoje poziomki posiałam 1 lutego-czerwone i żółte,czerwone wzeszły jako tako,słabiej żóte,na razie sa w fazie liścieni.Mam dodatkową paczkę nasion czerwonych-chyba z Biedronki czy Netto,zółte też dokupię.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Jakie prace powinno się wykonać przy poziomkach na wiosnę? Czy coś przycinać?
Pozdrawiam. Ania
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Witam wszystkich ogrodników :) Jestem początkujący i niektórym moje pytania mogą się wydawać śmieszne, ale mam nadzieję, że mi pomożecie :)

W ubiegłym roku pod koniec sezonu kupiłem w Obi dwie sadzonki poziomki (nie pamiętam nazwy :oops: ). Pani ze sklepu zapewniała, że przezimują więc posadziłem je w moim ogródku. Mam parę pytań:

1. Czy muszę je czymś nawozić? Czy może starczy pokrzywa z wodą co jakiś czas?
2. Około pół metra od nich mam czosnek. Nie wpływa on na rozwój poziomki? W razie czego mogę przesadzić, ale o ile dobrze pamiętam to dobrze ze sobą żyją, jednak wolę się upewnić.
3. W rzędzie obok poziomek chciałbym dać około 5 krzaczków truskawek (mam tyle miejsca). Czy tak rozwinięta poziomka nie wpłynie na małe, młode krzaczki truskawek?
monberka
500p
500p

Post »

Witaj,
może nie jestem jakąś perfekcyjną ogrodniczką, ale w tamtym roku posiałam swoje poziomeczki. Posadziłam je na działce, niczym nie nawoziłam i rosły super. Owoców też było sporo i to do listopada. W tym sezonie będę nawoziła gnojówką z pokrzyw.
Jeśli chodzi o czosnek, to nie umiem poradzić. Natomiast co do truskawek, też u mnie rosły poziomeczki obok truskaweczek i nic im nie szkodziło, także śmiało ;:136
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

WaF90 to jest forum - myślę, że żadne pytanie (na temat) nie jest dziwne.
Moim zdaniem czosnek obok poziomek, truskawek - Ok :uszy
Podobno ślimaki (które bardzo lubią owoce truskawki i poziomki) - nie lubią zapachu m innymi czosnku.
Ja w tym roku mam zamiar jeszcze aksamitki nasadzić dookoła - na nicienie glebowe.
Sadzonki poziomek pewnie ogolisz z zeszłorocznych liści - zrobią się wielkością, jak młodziutkie truskawki .
aha, nawoziła będę wyłącznie organicznymi.
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :wit
Wobec tego obok poziomek będą truskawki oraz od czasu do czasu gnojówka z pokrzyw. Hmm zabezpieczenie przed ślimakami.. Jest jakiś sprawdzony przez Was sposób na nie prócz sadzenia aksamitek? Coś mi się obiło o uszy żeby posypać solą obok sadzonek ale nie sądzę żeby to był świetny sposób. Ogólnie to chciałbym czymś posypać obok sadzonek, jednak chciałbym aby nie była to chemia.
monberka
500p
500p

Post »

Ruda2011 pisze: Ja w tym roku mam zamiar jeszcze aksamitki nasadzić dookoła - na nicienie glebowe.
Mariolu, ja w zeszłym roku miałam aksamitki przy poziomkach i było ;:215
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

WaF90 pisze:Dziękuję za odpowiedzi :wit
Wobec tego obok poziomek będą truskawki oraz od czasu do czasu gnojówka z pokrzyw. Hmm zabezpieczenie przed ślimakami.. Jest jakiś sprawdzony przez Was sposób na nie prócz sadzenia aksamitek? Coś mi się obiło o uszy żeby posypać solą obok sadzonek ale nie sądzę żeby to był świetny sposób. Ogólnie to chciałbym czymś posypać obok sadzonek, jednak chciałbym aby nie była to chemia.
Solą nie syp, bo znidzczysz rośliny. Ale możesz rozsypać potłuczone skorupki od jajek
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
architektin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lut 2012, o 15:53
Kontakt:

Post »

Mam (chyba) głupie pytanie :) Po jakim czasie mniej więcej zaczynają się pokazywać liście właściwe ?
Pozdrawiam
Kasia
monberka
500p
500p

Post »

Stosunkowo nie długo po tym, jak liścienie. U mnie to tak mniej więcej po ok. 1 tygodniu. Moje po tygodniu od pojawienia się liścieni pokazały listek właściwy...wygląda to tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
architektin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lut 2012, o 15:53
Kontakt:

Post »

Moje mają jakieś 5 dni i na razie nic nie widać ale dam im jeszcze czas w takim razie :)
Pozdrawiam
Kasia
monberka
500p
500p

Post »

Myślę, że w przyszłym tygodniu na pewno się pojawią :lol:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”