Poziomki - uprawa cz. 2
-
monberka
- 500p

- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
A jak wyglądają Twoje? Moje to zupełne marnoty. Nie wiem sama dlaczego w tym roku tak się zachowują? W zeszłym wszystko robiłam tak samo i kiełkowały, rosły normalnie, a te to jakoś takie....
Może dlatego, że nie doświetlane, ale przecież w zeszłym roku też nie były..Sama nie wiem 
MONIA
Zapraszam:)
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje były ale takie cienizny że aż żal mi ich
teraz siedzą na parapecie ale w za dużych doniczkach trochę bo wszystkie maleńkie poszły na papryczki.. Dzisiaj wieczorem porobię zdjecia 
-
monberka
- 500p

Ja póki co zdjęć nie mam co robić, bo u mnie tylko ziemia widoczna. Na razie nic nie chce się przebić i ze mną przywitać 
MONIA
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Swoje poziomki posiałam 1 lutego-czerwone i żółte,czerwone wzeszły jako tako,słabiej żóte,na razie sa w fazie liścieni.Mam dodatkową paczkę nasion czerwonych-chyba z Biedronki czy Netto,zółte też dokupię.
- rozmalinka

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Jakie prace powinno się wykonać przy poziomkach na wiosnę? Czy coś przycinać?
Pozdrawiam. Ania
Witam wszystkich ogrodników
Jestem początkujący i niektórym moje pytania mogą się wydawać śmieszne, ale mam nadzieję, że mi pomożecie
W ubiegłym roku pod koniec sezonu kupiłem w Obi dwie sadzonki poziomki (nie pamiętam nazwy
). Pani ze sklepu zapewniała, że przezimują więc posadziłem je w moim ogródku. Mam parę pytań:
1. Czy muszę je czymś nawozić? Czy może starczy pokrzywa z wodą co jakiś czas?
2. Około pół metra od nich mam czosnek. Nie wpływa on na rozwój poziomki? W razie czego mogę przesadzić, ale o ile dobrze pamiętam to dobrze ze sobą żyją, jednak wolę się upewnić.
3. W rzędzie obok poziomek chciałbym dać około 5 krzaczków truskawek (mam tyle miejsca). Czy tak rozwinięta poziomka nie wpłynie na małe, młode krzaczki truskawek?
W ubiegłym roku pod koniec sezonu kupiłem w Obi dwie sadzonki poziomki (nie pamiętam nazwy
1. Czy muszę je czymś nawozić? Czy może starczy pokrzywa z wodą co jakiś czas?
2. Około pół metra od nich mam czosnek. Nie wpływa on na rozwój poziomki? W razie czego mogę przesadzić, ale o ile dobrze pamiętam to dobrze ze sobą żyją, jednak wolę się upewnić.
3. W rzędzie obok poziomek chciałbym dać około 5 krzaczków truskawek (mam tyle miejsca). Czy tak rozwinięta poziomka nie wpłynie na małe, młode krzaczki truskawek?
-
monberka
- 500p

Witaj,
może nie jestem jakąś perfekcyjną ogrodniczką, ale w tamtym roku posiałam swoje poziomeczki. Posadziłam je na działce, niczym nie nawoziłam i rosły super. Owoców też było sporo i to do listopada. W tym sezonie będę nawoziła gnojówką z pokrzyw.
Jeśli chodzi o czosnek, to nie umiem poradzić. Natomiast co do truskawek, też u mnie rosły poziomeczki obok truskaweczek i nic im nie szkodziło, także śmiało
może nie jestem jakąś perfekcyjną ogrodniczką, ale w tamtym roku posiałam swoje poziomeczki. Posadziłam je na działce, niczym nie nawoziłam i rosły super. Owoców też było sporo i to do listopada. W tym sezonie będę nawoziła gnojówką z pokrzyw.
Jeśli chodzi o czosnek, to nie umiem poradzić. Natomiast co do truskawek, też u mnie rosły poziomeczki obok truskaweczek i nic im nie szkodziło, także śmiało
MONIA
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
WaF90 to jest forum - myślę, że żadne pytanie (na temat) nie jest dziwne.
Moim zdaniem czosnek obok poziomek, truskawek - Ok
Podobno ślimaki (które bardzo lubią owoce truskawki i poziomki) - nie lubią zapachu m innymi czosnku.
Ja w tym roku mam zamiar jeszcze aksamitki nasadzić dookoła - na nicienie glebowe.
Sadzonki poziomek pewnie ogolisz z zeszłorocznych liści - zrobią się wielkością, jak młodziutkie truskawki .
aha, nawoziła będę wyłącznie organicznymi.
Moim zdaniem czosnek obok poziomek, truskawek - Ok
Podobno ślimaki (które bardzo lubią owoce truskawki i poziomki) - nie lubią zapachu m innymi czosnku.
Ja w tym roku mam zamiar jeszcze aksamitki nasadzić dookoła - na nicienie glebowe.
Sadzonki poziomek pewnie ogolisz z zeszłorocznych liści - zrobią się wielkością, jak młodziutkie truskawki .
aha, nawoziła będę wyłącznie organicznymi.
Dziękuję za odpowiedzi
Wobec tego obok poziomek będą truskawki oraz od czasu do czasu gnojówka z pokrzyw. Hmm zabezpieczenie przed ślimakami.. Jest jakiś sprawdzony przez Was sposób na nie prócz sadzenia aksamitek? Coś mi się obiło o uszy żeby posypać solą obok sadzonek ale nie sądzę żeby to był świetny sposób. Ogólnie to chciałbym czymś posypać obok sadzonek, jednak chciałbym aby nie była to chemia.
Wobec tego obok poziomek będą truskawki oraz od czasu do czasu gnojówka z pokrzyw. Hmm zabezpieczenie przed ślimakami.. Jest jakiś sprawdzony przez Was sposób na nie prócz sadzenia aksamitek? Coś mi się obiło o uszy żeby posypać solą obok sadzonek ale nie sądzę żeby to był świetny sposób. Ogólnie to chciałbym czymś posypać obok sadzonek, jednak chciałbym aby nie była to chemia.
-
monberka
- 500p

Mariolu, ja w zeszłym roku miałam aksamitki przy poziomkach i byłoRuda2011 pisze: Ja w tym roku mam zamiar jeszcze aksamitki nasadzić dookoła - na nicienie glebowe.
MONIA
- rozmalinka

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Solą nie syp, bo znidzczysz rośliny. Ale możesz rozsypać potłuczone skorupki od jajekWaF90 pisze:Dziękuję za odpowiedzi![]()
Pozdrawiam. Ania
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 14 lut 2012, o 15:53
- Kontakt:
Mam (chyba) głupie pytanie
Po jakim czasie mniej więcej zaczynają się pokazywać liście właściwe ?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
monberka
- 500p

Stosunkowo nie długo po tym, jak liścienie. U mnie to tak mniej więcej po ok. 1 tygodniu. Moje po tygodniu od pojawienia się liścieni pokazały listek właściwy...wygląda to tak:

MONIA
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 14 lut 2012, o 15:53
- Kontakt:
Moje mają jakieś 5 dni i na razie nic nie widać ale dam im jeszcze czas w takim razie 
Pozdrawiam
Kasia
Kasia