AlicjaP pisze:Witam.Chciałam podziękować za podanie mi przepisu z żywokostu na stan zapalny ( w moim przypadku były to pięty ).
W lewej pięcie ból minął 2 tygodnie temu, w prawej boli już o wiele mniej. Dalej robię okłady pięt i od 1 miesiąca prawego barku.
Ból nie jest już tak dokuczliwy. Dziś zrobiłam trzecią porcję bo druga powoli już się kończy. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Alicja
Krysiu
No jakoś nie umiem znaleźć tego przepisu a tez bym spróbowała
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Alicjo,przepis z żywokostu na stany zapalne,podawałam Ci w innym wątku,ale bardzo się cieszę,że Ci pomaga
Mogę podać i tutaj:1/2 l wódki zalać 1 op,korzenia żywokostu,odstawić na 10 dni.Codziennie zamieszać.Odcedzić i stosować chociaż raz dziennie.
Ewciu z jakiego korzenia żywokostu robicie tą miksturę ... z suszonego ?
U mnie żywokost idzie głównie w mieszance 3 roślin w formie oleju ( z dodatkiem niewielkiej ilości intraktu lub nalewki 2 innych roślin) do wcierania na bolące miejsca.
Te 3 rośliny to osobno zaparzane oleje i wszystkie robię ze świeżych.
- złoty wąs ,
- korzeń żywokostu,
- ziele skrzypu
Po ich połączeniu dodaję odpowiednią ilość nalewki z kasztanowca ( kwiaty i owoce) dla poprawy krążenia naczyń włosowatych i usprawnienia przepływu krwi w żyłach a także nalewka z plektranthusa amboinicum z myślą o zapobieganiu destrukcji tkanki kostnej.
Wśród moich znajomych i rodzinki sprawdzone działanie i od 2 lat wszyscy korzystają.
Wybrany zestaw roślin działa : przeciwbólowo, przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, przywraca komfort ruchu w stawach, zmniejsza poranne boleści w stawach zmienionych chorobowo, stymuluje procesy regeneracji chrząstki stawowej, pobudzając ją do produkcji "smarów".
Wskazania:
choroby stawów (gościec, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczowa, zesztywniające zapalenie stawów, artroza, zwyrodnienie stawów),
choroby kręgosłupa (dyskopatia, zwyrodnienie kręgosłupa, zapalenie korzonków).
Ewciu próbowałam kiedyś ze 2 razy robić z suszonego i raz jakieś kluchy wyszły a innym razem nie chciało sie połączyć w jedna całość...
Po długim oczekiwaniu i częstym mieszaniu wreszcie coś tam wyszło ale efektu nie czułam.
W tym czasie miałam złamany palec u stopy i inne obrażenia więc pilnie szukałam pomocy. Przy okazji staw przez reumatyzm (RZS) podniszczony odezwał się ... wszystkie plagi jednocześnie.
To była późna jesień , mąż wykopał korzeń i w trybie przyspieszonym zrobiłam olej i nalewkę jednocześnie ... niewiarygodne jak to szybko przyniosło ulgę ...
Krysiu kobietko Kochana , tylko spokojnie
Ty jesteś już profesjonalistką a ja na razie staram się coś zrozumieć
I zacznijmy od nalewki z żywokostu ( man go ) złoty wąs tez rośnie ale ja jeszcze jakoś nie umiem ogarnąć tego wszystkiego .
Bardzo proszę o łatwy przepis na nalewkę z żywokostu
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
KRYSIU Długo Cię nie było ,cieszę się że jesteś . Podałaś mi przepis na miksturę ze złotego wąsa z miodem i winem ,ale pić to mam w kropelkach tak jak podałaś. Bardzo proszę powiedz mi jeszcze raz jak to pić.Robię drugą porcje a 1-sza nie wypita Miłego weekendu
Krysiu mi z suszonego wychodzi bardzo dobrze,ale świeże zioła są najlepsze,bo mają najwięcej cennych substancji.Niestety u mnie w okolicy jakoś nie spotkałam żywokostu a może za słabo szukałam
Bardzo fajny jest ten zestaw na problemy kostno-stawowe,z chęcią wypróbuję,tylko najpierw muszę się u Ciebie zaopatrzyć w odpowiednie roślinki/czytałam na Twoim blogu/
Witaj Krysia....powiedz mi czy ta żyworódka pierzasta z mnogiem dzieci nie nadaje się do spożycia ? gdzieś tak pisano....jak wpisuje w wyszukiwarke to tylko ta wielodzietna sie pojawia.
Jeżeli ktoś ma problem ze znalezieniem lub kupieniem żywokostu, to bardzo dobre już gotowe maści i żele z wyciągiem z korzenia żywokostu oraz innymi pozytywnie działającymi na stawy wyciągami roślinnymi produkuje polska, nieduża firma o nazwie GORVITA. Wytwarzane przez nią specyfiki, to produkty lecznicze o potwierdzonym działaniu. I co najważniejsze, nie zawierają jakichkolwiek parabenów. Można je kupić w dobrych aptekach, sklepach zielarskich w przystępnych cenach i prawdopodobnie także przez internet.