Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Mariuszu,
udało mi się wszystko posadzić jakimś cudem, ale dosłownie w błoto. Z części sadzonek na pewno nic nie będzie. Na razie u nas nie pada, trochę zahaczyło wczoraj, ale w porządku, tylko krótko pokropiło. Dziś 28 stopni, ale dziś mam inne zajęcia niż ogródek. Czasami trzeba popracować na chleb. Moje dalie z karp już wszystkie wyszły - może ze 4 poddały się ślimakom, chociaż posypałam ślimakolem. Słyszałam w jakimś programie o angielskich ogrodach, chyba w Gardener's World, że wokół roślin, w celu odstraszenia ślimaków, należy wysypywać fusy z kawy - tylko skąd wziąć tyle fusów?! Stanisław milczy - co mnie trochę niepokoi - z drugiej strony u niego to normalne - taki jakiś milczek z niego jest...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z wizytą u Mistrza.
Udało mi się :heja nawiedzić włości Pana Stanisława, udało mi się go spotkać i porozmawiać i pooglądać. Jak się mozna było spodziewać, to przemiły pan, życzliwy, ciepły, dobry człowiek.
Najpierw pokazał mi pole, gdzie rosną osławione sadzonki dalii.
To jest ta część, gdzie bardzo wiele sadzonek wymarzło w maju ;:222: (są uzupełniane), oraz Pan Stanisław:
Obrazek

Widok na tę część, gdzie mróz nie narobił szkód (ciekawe, że parę metrów wcześniej mroził, a tam nie) - zauważcie, jak małe są te sadzonki jeszcze. To normalne, mówi Pan Stanisław, urosną :D:
Obrazek

I jeszcze - 10 000 sadzonek. Po 10 z odmiany.
Obrazek

Potem poszliśmy do "warsztatu" otoczonego inspektami, gdzie w pojemnikach (żeby łatwiej było manipulować nimi przy pobieraniu sadzonek) żyją karpy:
Obrazek

Karpy są likwidowane po uzyskaniu sadzonek, a przez zimę przechowywane są nowe, te, które dopiero narosną z posadzonych na polu sadzonek. Jeden z inspektów z sadzonkami na sprzedaż:
Obrazek

Sadzonkowych inspektów jest więcej:
Obrazek

Czy muszę dodawać, że wyjechałem stamtąd nie tylko z wrażeniami i wiedzą, ale też z karpami i sadzonkami ;:202. I gdzie ja to teraz posadzę? W ogrodzie trzeba im teraz miejsce zrobić ;:306.

Panie Stanisławie, dziękuję za wszystko. Mam nadzieję, że tak jak sie umawialiśmy, w sierpniu pojawię się znowu (z przyjaciółmi z forum, mam nadzieję :)), tym razem napawać wzrok łanami kwitnących dalii.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Re: Dalie ........ pasją i miłością.......

Post »

Gdyby to kogoś interesował, to tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4006302
zamieściłem kilka zdjęć z wizyty u Pana Stanisława :-).
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

Wspaniała wycieczka i spotkanie ;:63
Żeby nie tak daleko.......
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Mariuszu, super zdjęcia - dają wyobrażenie o ogromie pracy, jaką wykonuje Stanisław zanim karpy trafią na zimę do piwnicy-przechowalni, a potem do nas. Stanisław to CZŁOWIEk-ORKIESTRA - całą pracę związaną z hodowlą dalii wykonuje sam, jak widziałeś, a pracy przy tym cały ogrom! To jednak, jak widać, go nie odstrasza. Prawdziwy z niego daliowy pasjonat. Szkoda, że trochę mi do niego daleko i nie mogę odwiedzać go częściej...Może w tym roku spotkamy się znów w Rybniku na wystawie, a może w jego daliowym ogrodzie, gdy zakwitnie te 10 tysięcy sadzonek...Parę razy miałam przyjemność obejrzeć to pole z bliska i wszystkie (no, prawie wszystkie) kwitnące sadzonki. Niezapomniane wrażenia! Obejrzenie każdej odmiany z bliska w każdym miłośniku ogrodów musi obudzić daliową pasję. Żadna fotografia nie jest w stanie oddać prawdziwego uroku tych kwiatów... W oczekiwaniu na sezon kwitnienia dalii pozdrawiam wszystkich wielbicieli tych kwiatów
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Mariuszu.... ;:180 .... za fotorelację obrazującą proces tworzenia w trudzie, anomaliach pogodowych- po to abyśmy mogli mieć je na wiosnę w swoich ogródkach,podziwiając przez lato do póżnej jesieni........Stanisław,jest jedyny w swoim rodzaju.... ;:108
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Panie Mariuszu dziękuję za odwiedziny i fotorelacje i zapraszam na kwitnienie.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda,że nie można połaczyć 2-ch wątków zwiazanych z naszym dolnośląskim wieloletnim hodowcą - dlatego serdecznie zachęcam do obejrzenia fotorelacji Mariusza z wizyty u Stanisława.Patrz -post wyzej.....
Mariuszu,bardzo dziękuję ;:108 o umowie pamiętam..."niech no tylko zakwitną.............dalie",nie kasztany.....
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałam wątek Pana Stanisława i jestem pod wrażeniem ale pojawia mi się pytanie: serio tak myk gałązkę w ukorzeniacz i do ziemi? :O bo tak to wyglądalo :heja
Ja mam na balkonie ze 20 sztuk dopiero takich już prawie kwitnących i ze 20 malutkich dopiero wsadzonych. W zeszłym roku miały piękne kolorki ale to mieszanka z biedronki i nie mam pojęcia co mam :(
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Panie Stanisławie, to ja dziękuję za życzliwe przyjęcie, za to wszystko, co mogłem zobaczyć i czego się dowiedzieć, i za zaproszenie na sierpień. Do zobaczenia :-).
Mariusz
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nenesa - przeczytaj dokładnie,do ziemi wsadzane są ukorzenione w inspekcie sadzonki ...... ;:108

Zapraszam do wątku ..."Dalie Stanisława" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61579
Proszę o zamkniecie wątku.
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Piękne zdjęcia i relacja:-)
Chciałoby się zobaczyć te łany, chciało... Może kiedyś się uda:-)
U mnie tymczasem dalie powoli zaczynają kwitnąć - zaczęły wcześniej podpędzane moje różne NN, ale już za chwilę zaczną kwitnąć niektóre z 25-ciu nowych odmian od p. Stanisława - pierwsze chyba będą Black Satin i Gyo-un.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co to za cisza :?: :?: :?: czyżby dalie od Stanisława jeszcze nie zakwitły :?: proszę się nimi pochwalić ;:108
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

U mnie zaczynają kwitnąc ;:138 jutro wstawię fotki.
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Obiecane zdjęcia,pierwsze kwiaty nie znam odmian.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”