Galeria.Dalie Stanisława cz.1
Re: Dalie Stanisława
Mariuszu,
udało mi się wszystko posadzić jakimś cudem, ale dosłownie w błoto. Z części sadzonek na pewno nic nie będzie. Na razie u nas nie pada, trochę zahaczyło wczoraj, ale w porządku, tylko krótko pokropiło. Dziś 28 stopni, ale dziś mam inne zajęcia niż ogródek. Czasami trzeba popracować na chleb. Moje dalie z karp już wszystkie wyszły - może ze 4 poddały się ślimakom, chociaż posypałam ślimakolem. Słyszałam w jakimś programie o angielskich ogrodach, chyba w Gardener's World, że wokół roślin, w celu odstraszenia ślimaków, należy wysypywać fusy z kawy - tylko skąd wziąć tyle fusów?! Stanisław milczy - co mnie trochę niepokoi - z drugiej strony u niego to normalne - taki jakiś milczek z niego jest...
udało mi się wszystko posadzić jakimś cudem, ale dosłownie w błoto. Z części sadzonek na pewno nic nie będzie. Na razie u nas nie pada, trochę zahaczyło wczoraj, ale w porządku, tylko krótko pokropiło. Dziś 28 stopni, ale dziś mam inne zajęcia niż ogródek. Czasami trzeba popracować na chleb. Moje dalie z karp już wszystkie wyszły - może ze 4 poddały się ślimakom, chociaż posypałam ślimakolem. Słyszałam w jakimś programie o angielskich ogrodach, chyba w Gardener's World, że wokół roślin, w celu odstraszenia ślimaków, należy wysypywać fusy z kawy - tylko skąd wziąć tyle fusów?! Stanisław milczy - co mnie trochę niepokoi - z drugiej strony u niego to normalne - taki jakiś milczek z niego jest...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z wizytą u Mistrza.
Udało mi się
nawiedzić włości Pana Stanisława, udało mi się go spotkać i porozmawiać i pooglądać. Jak się mozna było spodziewać, to przemiły pan, życzliwy, ciepły, dobry człowiek.
Najpierw pokazał mi pole, gdzie rosną osławione sadzonki dalii.
To jest ta część, gdzie bardzo wiele sadzonek wymarzło w maju
: (są uzupełniane), oraz Pan Stanisław:

Widok na tę część, gdzie mróz nie narobił szkód (ciekawe, że parę metrów wcześniej mroził, a tam nie) - zauważcie, jak małe są te sadzonki jeszcze. To normalne, mówi Pan Stanisław, urosną
:

I jeszcze - 10 000 sadzonek. Po 10 z odmiany.

Potem poszliśmy do "warsztatu" otoczonego inspektami, gdzie w pojemnikach (żeby łatwiej było manipulować nimi przy pobieraniu sadzonek) żyją karpy:

Karpy są likwidowane po uzyskaniu sadzonek, a przez zimę przechowywane są nowe, te, które dopiero narosną z posadzonych na polu sadzonek. Jeden z inspektów z sadzonkami na sprzedaż:

Sadzonkowych inspektów jest więcej:

Czy muszę dodawać, że wyjechałem stamtąd nie tylko z wrażeniami i wiedzą, ale też z karpami i sadzonkami
. I gdzie ja to teraz posadzę? W ogrodzie trzeba im teraz miejsce zrobić
.
Panie Stanisławie, dziękuję za wszystko. Mam nadzieję, że tak jak sie umawialiśmy, w sierpniu pojawię się znowu (z przyjaciółmi z forum, mam nadzieję
), tym razem napawać wzrok łanami kwitnących dalii.
Udało mi się

Najpierw pokazał mi pole, gdzie rosną osławione sadzonki dalii.
To jest ta część, gdzie bardzo wiele sadzonek wymarzło w maju

Widok na tę część, gdzie mróz nie narobił szkód (ciekawe, że parę metrów wcześniej mroził, a tam nie) - zauważcie, jak małe są te sadzonki jeszcze. To normalne, mówi Pan Stanisław, urosną

I jeszcze - 10 000 sadzonek. Po 10 z odmiany.

Potem poszliśmy do "warsztatu" otoczonego inspektami, gdzie w pojemnikach (żeby łatwiej było manipulować nimi przy pobieraniu sadzonek) żyją karpy:

Karpy są likwidowane po uzyskaniu sadzonek, a przez zimę przechowywane są nowe, te, które dopiero narosną z posadzonych na polu sadzonek. Jeden z inspektów z sadzonkami na sprzedaż:

Sadzonkowych inspektów jest więcej:

Czy muszę dodawać, że wyjechałem stamtąd nie tylko z wrażeniami i wiedzą, ale też z karpami i sadzonkami

Panie Stanisławie, dziękuję za wszystko. Mam nadzieję, że tak jak sie umawialiśmy, w sierpniu pojawię się znowu (z przyjaciółmi z forum, mam nadzieję

Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mariusz DLW
- 200p
- Kontakt:
Re: Dalie ........ pasją i miłością.......
Gdyby to kogoś interesował, to tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4006302
zamieściłem kilka zdjęć z wizyty u Pana Stanisława
.
zamieściłem kilka zdjęć z wizyty u Pana Stanisława

Mariusz
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Wspaniała wycieczka i spotkanie
Żeby nie tak daleko.......

Żeby nie tak daleko.......
Mariuszu, super zdjęcia - dają wyobrażenie o ogromie pracy, jaką wykonuje Stanisław zanim karpy trafią na zimę do piwnicy-przechowalni, a potem do nas. Stanisław to CZŁOWIEk-ORKIESTRA - całą pracę związaną z hodowlą dalii wykonuje sam, jak widziałeś, a pracy przy tym cały ogrom! To jednak, jak widać, go nie odstrasza. Prawdziwy z niego daliowy pasjonat. Szkoda, że trochę mi do niego daleko i nie mogę odwiedzać go częściej...Może w tym roku spotkamy się znów w Rybniku na wystawie, a może w jego daliowym ogrodzie, gdy zakwitnie te 10 tysięcy sadzonek...Parę razy miałam przyjemność obejrzeć to pole z bliska i wszystkie (no, prawie wszystkie) kwitnące sadzonki. Niezapomniane wrażenia! Obejrzenie każdej odmiany z bliska w każdym miłośniku ogrodów musi obudzić daliową pasję. Żadna fotografia nie jest w stanie oddać prawdziwego uroku tych kwiatów... W oczekiwaniu na sezon kwitnienia dalii pozdrawiam wszystkich wielbicieli tych kwiatów
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Mariuszu....
.... za fotorelację obrazującą proces tworzenia w trudzie, anomaliach pogodowych- po to abyśmy mogli mieć je na wiosnę w swoich ogródkach,podziwiając przez lato do póżnej jesieni........Stanisław,jest jedyny w swoim rodzaju.... 

- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panie Mariuszu dziękuję za odwiedziny i fotorelacje i zapraszam na kwitnienie.
- lanceta
Szkoda,że nie można połaczyć 2-ch wątków zwiazanych z naszym dolnośląskim wieloletnim hodowcą - dlatego serdecznie zachęcam do obejrzenia fotorelacji Mariusza z wizyty u Stanisława.Patrz -post wyzej.....
Mariuszu,bardzo dziękuję
o umowie pamiętam..."niech no tylko zakwitną.............dalie",nie kasztany.....
Mariuszu,bardzo dziękuję

Obejrzałam wątek Pana Stanisława i jestem pod wrażeniem ale pojawia mi się pytanie: serio tak myk gałązkę w ukorzeniacz i do ziemi? :O bo tak to wyglądalo
Ja mam na balkonie ze 20 sztuk dopiero takich już prawie kwitnących i ze 20 malutkich dopiero wsadzonych. W zeszłym roku miały piękne kolorki ale to mieszanka z biedronki i nie mam pojęcia co mam

Ja mam na balkonie ze 20 sztuk dopiero takich już prawie kwitnących i ze 20 malutkich dopiero wsadzonych. W zeszłym roku miały piękne kolorki ale to mieszanka z biedronki i nie mam pojęcia co mam

- Mariusz DLW
- 200p
- Kontakt:
Panie Stanisławie, to ja dziękuję za życzliwe przyjęcie, za to wszystko, co mogłem zobaczyć i czego się dowiedzieć, i za zaproszenie na sierpień. Do zobaczenia
.

Mariusz
- lanceta
Nenesa - przeczytaj dokładnie,do ziemi wsadzane są ukorzenione w inspekcie sadzonki ......
Zapraszam do wątku ..."Dalie Stanisława" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61579
Proszę o zamkniecie wątku.

Zapraszam do wątku ..."Dalie Stanisława" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61579
Proszę o zamkniecie wątku.
Piękne zdjęcia i relacja:-)
Chciałoby się zobaczyć te łany, chciało... Może kiedyś się uda:-)
U mnie tymczasem dalie powoli zaczynają kwitnąć - zaczęły wcześniej podpędzane moje różne NN, ale już za chwilę zaczną kwitnąć niektóre z 25-ciu nowych odmian od p. Stanisława - pierwsze chyba będą Black Satin i Gyo-un.
Chciałoby się zobaczyć te łany, chciało... Może kiedyś się uda:-)
U mnie tymczasem dalie powoli zaczynają kwitnąć - zaczęły wcześniej podpędzane moje różne NN, ale już za chwilę zaczną kwitnąć niektóre z 25-ciu nowych odmian od p. Stanisława - pierwsze chyba będą Black Satin i Gyo-un.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- lanceta
A co to za cisza
czyżby dalie od Stanisława jeszcze nie zakwitły
proszę się nimi pochwalić

- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
U mnie zaczynają kwitnąc
jutro wstawię fotki.

- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Obiecane zdjęcia,pierwsze kwiaty nie znam odmian.