Cytryna z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytryna z pestki

Post »

Moje cytryny podrosły :D

Obrazek

---19 gru 2015, o 19:09---

Witam.
2 - 3 tygodnie temu z pestki cytryny postanowiłam wyhodować drzewko. :D
Na razie rezultaty są takie :heja

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Witam! :wit Jaka jest najodpowiedniejsza pora na siew pestek cytryny :?: Z powyższych postów widzę, że chyba każda :D
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, jak wysiewają bardziej doświadczeni ode mnie, ale ja moje wysiałam właśnie w styczniu - grzejący kaloryfer zapewnił temperaturę i tylko pilnowałam, żeby podłoże było cały czas wilgotne.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

wisnia897 I wykiełkowały bez problemu? Jak się trzymają teraz podczas zimy?

A czy praktykował ktoś dosypywania do ziemi, w której rosną cytrusy fusów z kawy bądź z herbaty? Ponoć zmieniają pH gleby na bodajże kwasowe? W każdym razie rośliny rosną znacznie lepiej :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiewałam trzy lata temu, na cztery pestki wykiełkowały trzy (trwało to około 3-4 tygodni). Generalnie moje cytrynki idą sobie troszkę przesuniętym cyklem, niż prezentowane tu przez innych forumowiczów - jako taki czas spoczynku przypada im bardziej na jesień, a zima z powodu grzejącego kaloryfera jest okresem, w którym najbardziej rosną. Dosypywania fusów nie praktykowałam.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hmh, w takim razie zima w domu cytrusom nie straszna! :D W tym sezonie nie spocznę, póki choć jednej cytryny nie wyhoduję :!:
A jak u Ciebie wygląda podlewanie?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taką podrośniętą cytrynkę podlewam na tak zwane wyczucie, więc trudno mi dokładnie powiedzieć. Umiarkowanie, żeby góra przeschła przed kolejnym podlaniem. Moja roślinka jest dość mała (ok 20cm) i rośnie w stosunkowo małej doniczce, więc przy moich warunkach domowych w tej chwili jest to 1-2 razy w tygodniu. Bez przelewania i przesuszania :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ja stosowalam fusy z kawy,ale one plesnieja ,wiec nie polecam ;:173 -to moja osobista opinia,ktos moze miec inne doswiadczenia
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hmm, ja pamiętam, że kiedyś pomieszałem fusy z ziemią i nic nie gniło :D

Ale tak swoją drogą skoro już mówimy o podlewaniu i fusach z kawy lub herbaty to w sumie wyszłoby na to samo, gdybyśmy podlewali rośliny tymi dwoma napojami co jakiś czas ;:131 Co myślicie na ten temat :?:
czcz12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2016, o 14:11

Młode drzewko cytrynowe

Post »

Witam, serdecznie. Jakieś poltora miesiąca temu posadziłem sobie 2 drzewka cytrynowe z tej samej cytryny. 2 drzewka mieszcza się w takim ładnie zaprojektowanym pojemniczku w którym są na prawde dobre warunku. Temperatura zazwyczaj tam panująca to 25 stopni oraz jest naświetlane jakoś 12 h dziennie. Ciekawi mnie bardzo dlaczego na jednym z młodych drzewek zaczęły się pojawiać żółte plamy na listkach . Są one zazwyczaj umieszczone na bokach listków po obu stronach. Czy to jakaś choroba czy może wina leży po mojej stronie ze wzgledu na przelanie czy coś w tym stylu. Drzewka zazwyczaj podlewam Co 3 dzień albo kiedy zauważe, że ziemia robi się już troche wyschnięta. Dodam jeszcze, że takie objawy pojawiły się po podlaniu wodą kranową.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Przeczytaj cały wątek, ale podlewanie co trzy dni (za często) i wodą prosto z kranu (kolejny błąd), to przyczyny problemu.
W jakiej rosną ziemi? Powinny rosnąć w przepuszczalnej mieszance. Powinieneś przesadzić do nowej mieszanki i podlewać odstaną wodą konkretniej i rzadziej.
Co nie oznacza, że uda się uratować roślinę. Zobacz w jakim stanie są korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
czcz12
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cytrynki posadziłem w zwykłej ziemi ogrodniczej uniwersalnej. Na sam dół doniczki wsypałem garść karamzytu. Chyba jednak przesadziłem z podlewaniem ponieważ już 2 dzień gleba wydaje się być mokra. To moja pierwsza roślinka którą postanowiłem wyhodować. Chyba popełniłem podstawowe błędy nowicjusza. Chociaż Cytrynka wypuszcza nowe zielone listki mam nadzieje, że da się jeszcze ją uratować. Kolejną, rzeczą jest ta nieszczęsna woda prosto z kranu której użyłem
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Ja swoje cytryny jak i inne rośliny podlewam wodą która się ustała,tzn nalewam wcześniej do butelek i odstawiam na kilka dni w miejsce pokojowe.Ona zmienia wtedy temperaturę ale także wytrącają się
nie potrzebne pierwiastki.
czcz12
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam, czy można rośline ,,prześwietlić", bo tak się zastanawiam czy może kolor liści się zmienia, bo za dużo światła mają.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Najlepiej, jak wrzucisz zdjęcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”