Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Po wpisaniu w wyszukiwarkę : gnojówka z pokrzyw; wyskakuje 35 stron postów o zastosowaniu tego eliksiru przez forumowiczów. To ciekawa lektura, polecam.
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20

Post »

krismiszcz pisze:
BozenkaA pisze:a jeśli on dostarcza składniki, które sprzyjają rozwojowi mikroorganizmów? Czy możemy odrzucić taką możliwość?
A jakie? Jak one się nazywają? Ile ich jest w 1l roztworu? W jaki sposób wpływają na fizjologię rośliny? W jaki sposób wpływa na tworzenie kwasu humusowego?
Jeśli pokrzywa sama w sobie byla by taka cudowna to już od dawna była by przebadana pod tym względem oraz produkty jej pochodzenia były by dostępne w sklepach ogrodniczych.

-- 25 lut 2013, o 21:43 --

Taddeo nie wiem czy śledzisz wątek, ale nie negujemy zastosowań medycznych pokrzywy - ponieważ są one potwierdzone, cała dyskusja jest toczona o psełdo właściwości nawozowe oraz ochronne :)
Śledzę i dodam:
Dodam kilka cytatów z w/w kiążki:
1. Gnojówka fermentująca (4-5 -dniowa)
Stosuje się do zwalczania mszyc, przędziorków, misieczników i tarczników na drzewach owocowych.
2. Wyciąg.
Wyciąg (jest podany skład i jak należy zrobić) bez rozcieńczenia stosuje się zapobiegawczo i przy wystąpieniu mszyc i przędziorków na
różnych roślinach.
3. Wywar.
Wywar (1kg świeżego ziela lub 200g suszu pokrzywy zalać 10l wody gotować 30 min). Zaleca się stosować wczesną wiosną w zwalczaniu
chowaczy łodygowych (chowacz czterozębny) na warzywach kapustnych, chowacz szczypiorak na szczypiorku i cebuli uprawianej na
szczypior.
4. Napar (1kg świeżego ziela lub 200g suszu pokrzywy wtym1/3 bylicy piołun lub wrotyczu) zalać 10l wrzącej wody). Preparat używać zaraz po
wystygnięciu w okresie pojawienia się pachówki strąkóweczki na grochu.
5. I wreszcie ta słynna gnojówka (1 kg świeżego ziela lub 200g suszu zalać 10l wody, dodać mielonych skał (mączka bazaltowa, dolomitowa)
Gnojówka gotowa jest do użytku, gdy zakończy się fermentacja, wówczas nabiera ciemnej barwy, jest przejrzysta i nie pieni się.
Proces fermentacji trwa zazwyczaj około 2-3 tygodnie. Po procesie fermentacji w gnojówce nie zachodzą już żadne zmiany.
Gnojówkę przed użyciem należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10 (dla małych roślin i o małych wymaganiach pokarmowych 1:20)
Działa ona wzmacniająco, stymuluje wzrost roślin i tworzenie chlorofilu. Na nawożenie gnojówką z pokrzywy korzystnie reagują:pomidory,
kapusta, kalafiory, selery, ogórki, rabarbar, kwiaty jednoroczne, byliny, róże, krzewy, i drzewa owocowe. Rośliny te podlewa się jeden raz w
tygodniu, tylko drzewa owocowe rzadziej. Gnojówki nie tolerują: cebula, czosnek, groch i fasola.
Wiosną gnojówkę z pokrzywy stosuje się zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom w rozcieńczeniu 1:10.
W rozcieńczeniu 1:20 zaleca się opryskiwać pędy roślin przed pękaniem pąków przeciw chlorozie liści oraz w zwalczaniu mszyc i przędziorków.
Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
Thotal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lut 2013, o 10:38

Post »

Naukowe umysły i ich działalność na rzecz wielkich zakładów chemicznych sporo już namieszały w ekosystemie. Zatruta ziemia powietrze i woda.
Ludzie muszą wrócić po rozum do głowy,bo ta dzisiejsza droga prowadzi do nikąd.
Ktoś kto sprzedaje EM-y w życiu nie prześcignie manipulatorskich zapędów przemysłu chemicznego, a naiwniaków ślepo wierzących w teorie o naukowym podejściu, klepią po ramieniu i potwierdzają, że "mądry chłop" :wink:

Natura, poszanowanie ziemi i drugiego człowieka, to są cele... a mamona, zyski prowadzą do znieczulicy.

W jakim celu ktoś się męczy na własnej działce z pomidorami, które później truje chemią?
Nie lepiej kupić sobie "bomby" w supermarkecie, przecież ładne?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Thotal ileż w tym co napisałeś jest hipokryzji..

Też niestety żałuję, że tak potrzebny wątek zdominowała gnojówka z pokrzyw, a krytyczne wypowiadanie się o niej to już zakrawa na jakieś łamanie tabu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika,nie rozumiem dlaczego gnojówka z pokrzyw tak cię denerwuje,nie stosujesz-Twój wybór,ale dlaczego tak nienawidzisz?
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Totaljak możesz porównywać pomidory z własnej dzialki z pomidorami produkowanymi ,a nie uprawianymi w wielkich molochach :?: :!:
Nawet jeśli stosujemy opryski to są one nieporównywalne do upraw wielkotowarowych .Tam wszystko to chemia :!:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

Mam pytanie do znawców.
w zeszłym roku nastawiłam gnojówkę z trawy i rabarbaru w beczce 200 litrowej - jak się domyślacie nie zużyłam wszystkiego i gnojówka zimowała w beczce . dziś pojechałam na działkę i zobaczyłam ze ta gnojówka się sklarowała - ma prawie przezroczysty kolor - Śmierdzi jak prawdziwa gnojówka tylko ze jest prawie bezbarwna .
Czy ta gnojówka nadaje się , żeby ją wykorzystać w tym roku?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Witaj mewo :wit . Znawcą nie jestem, ale skoro znawcy głosu nie zabierają, to może podzielę się swoim doświadczeniem w temacie gnojówek :wink: . Wprawdzie z gnojówką z rabarbaru i trawy spotykam się pierwszy raz :shock:, gdyż osobiście najczęściej nastawiam z pokrzywy, mniszka i skrzypu. Moim zdaniem nic się nie stanie, jeśli jej użyjesz do podlewania, oczywiście w odpowiednim rozcieńczeniu. Kiedyś także miałam nadmiar i zimowała u mnie w beczce. Dla spokojności rozcieńczyłam ją i obdzieliłam nią wszystko co rośnie w ogrodzie :lol: . Zasadniczo gnojówki po zakończeniu fermentacji należy zużywać do 2-3 miesięcy, ponieważ potem zachodzą procesy gnilne i gnojówka traci wartość i wietrzeje. Więc powinnaś wziąć pod uwagę, że to nie jest już pełnowartościowy preparat. Proponowałabym wylać ją na pryzmę kompostową, będzie z niej bezpieczna korzyść a rośliny nie zostaną "ograbione" z potrzebnych składników, których już na pewno brakuje w tej gnojówce.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szczawiany z rabarbaru wiążą wapń z gleby, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dodatkowo, zakwaszają podłoże. :(
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ta gnojówka była typowo pod hortensje :wink: i rododendrony
Pozdrawiam. Ewa
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Dzisiaj pierwszy raz zacząłem robić gnojówkę z pokrzyw. Wykopałem ok. 3 litry pokrzyw wraz z korzeniami i zalałem ok. 5 litrami wody. Nie ważyłem bo nie mam wagi.

Czy dobrze zrobiłem?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Do sporządzenia gnojówki z pokrzyw trzeba 1 kg pokrzyw zalać 10 litrami wody i raz dziennie mieszać podczas 2-4 tygodniowej fermentacji. Taką gnojówkę rozcieńczamy w stosunku 1:10.
Jeśli dodamy więcej pokrzyw niż zalecono to gnojówkę rozcieńczamy w stosunku 1:20.

Pod tym linkiem są jeszcze inne preparaty roślinne, które można zrobić samemu. :wink:
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Nad tymi proporcjami moim zdaniem tak skakać nie trzeba, robiłem ileś razy gnojówkę "na oko" i wszystko jeszcze żyje. :D W wiaderko upychałem lekko pokrzyw i innej zieleniny prawie do pełna, zalewałem wodą i do przerobienia. Potem troszkę gnojówki na dużą konewkę i do podlewania.

Właśnie, widziałem wczoraj pierwsze mszyce na różach. Tylko czekam na gnojówkę żeby je przywitać. :twisted:
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

A jaką należy zrobić proporcję gnojówki do oprysku na mszyce,czy tez 1:10 jak do nawożenia ?
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Re:

Post »

Erazm pisze:
Erazm pisze:PREPARATY Z POKRZYWY
Zbiór pokrzywy prowadzić od maja do września.
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.
Warto ją naprawdę stosować. Ma wielorakie zastosowanie. Zalecam lekturę tematu "Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”