Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.III

Post »

Piękny niecierpek.Moja teściowa też ma.Wiem,że fajnie się przyjmuje.Możesz zrobić sadzonki i je przetrzymać przez zimę.Bo nie wiem,czy ten ''stary'' przezimuje.Bardzo wdzięczne i piękne roślinki ;:108

Gratuluję trąbek na daturze i prezentów kwiatkowych ;:138 .Szczególnie kerri :D .Mam i coraz bardziej mi się podoba ;:224
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dziewczyny cieszę się, że pomysł z listkiem Wam się spodobał :heja
Kiedy przypomnę sobie, ile liści fiołków wylądowało w koszu, bo im łodyżka zgniła ;:223 a przecież wystarczyło spróbować, a nóż się uda.
Zatem życzę Wam powodzenia w ratowaniu tego, co spaprałyście :;230 ewentualnie inni ;:173

Hoja na łodydze ma już białe wypustki, więc jest na najlepszej drodze, aby wypuścić korzenie :tan a kwiaty :?:
To już odległa, przypuszczam bardzo odległa przyszłość ;:170

Jolu skoro Twojej teściowej udało się z niecierpkiem, to może i mnie uda się go rozmnożyć.
Dawniej przechowywałam begonie stale kwitnące (to te spotykane na klombach), a mają podobną budowę, co niecierpek,
więc może mój eksperyment skończy się sukcesem :wink:

U mnie dzisiaj jest piękna, słoneczna pogoda, czego i Wam życzę ;:196 ;:4
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iwonko...pięknie u Ciebie. Gratuluje kwitnienia cudownej datury ;:138

Nowość - peperomia...ma ciekawy "rysunek" na liściach.

I niecierpki....delikatne i piękne.

U Ciebie chyba jeszcze nie koniec ogrodowych przesadzeń, nasadzeń, itd. Ja obecnie jestem na etapie przetworów... i planowania rabatki chryzantemowo jeżówkowej.
A jeszcze trzeba podlewać i dbać o parapetowce. A doba ma tylko 24 godziny ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

Iwonko ty mnie chyba udusisz? ja zapomniałam że ci miałam badylka wysłac ;:223 , ale wiesz co one wszystkie teraz kwitną i nie bardzo jest jak uciąc a mam w wodzie kawałek daturki od Anety - zjawki i ma byc żółta pełna
ponieważ białą masz zwykłą to ja zaraz spakuje tą co już puszcza korzonki i ci wyślę, ok? :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mamy wrzesień...dzieci do szkoły, ludzie do pracy...OK, wiem, że dzieci to też ludzie :lol: a moje rośliny nadal werandują się ;:3
Niestety, to już końcówka słodkiego, miłego życia ;:136 i wiele z nich wkrótce wyląduje w suterynach ;:173
Zanim to jednak nastąpi, zrobiłam kilka fotek, aby potem sprawdzić, czy wszystko przeżyło :wink:

Obrazek

Justynko praca w ogrodzie skończy się, jak zasypie ją śnieg :;230 a właściwie będzie innego typu, bo ścieżki jednak muszą być odśnieżone ;:222 Brrr...nienawidzę zimy ;:223
W tej chwili zbieram nasionka, pobieram szczepki, a poza tym wycinam przekwitnięte kwiatostany.
Oczywiście na domowe też mam oko, ale bidulki trochę cierpią przez mój pośpiech, więc albo gniją, albo zasychają ;:131

Obrazek

Izuś kiedy tak patrzę, jak ciężko pracujesz i jesteś w ciągłym biegu, to dziwię się, że w ogóle jeszcze pamiętasz, jak się nazywasz ;:202
Zatem nie będę Cię ani dusić, ani mordować w inny sposób, bo rozumiem, że jakiś badylek mógł umknąć Twej uwadze ;:196
Jeżeli chodzi o datury to wiesz dobrze, że przygarnę wszystko, co wyślesz, bo tylko głupi nie brałby, jak dają ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwono - masz dużo i ładnych kaktusów!
Dlaczego je tak rzadko pokazujesz? Ich kwiaty są tak urokliwe... :wink:
wiele z nich wkrótce wyląduje w suterynach
Chyba nie piszesz o tych kaktusach??
One na sucho wytrzymają tam gdzie stoją na powietrzu temperatury do ok. 5 stopni bez szkody dla ich zdrowia. U mnie jest to zwykle koniec października kiedy je zabieram na zimowisko.
Teraz jest najlepszy czas na wytwarzanie pięknych cierni, roślina najlepiej też rośnie. Szkoda by jej było zabierać tego dobrego życia.
Jedyny warunek to suche podłoże - od połowy września nie trzeba już roślin podlewać!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ale masz piękną kolekcję kłujaków ;:138 ;:138 ;:138 Czy co roku wystawiasz je przed dom, jak znoszą deszczowe dni. Ja dopiero raczkuję w tej dziedzinie i przyda się kilka rad od Ciebie ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kaktusiki ci się powygrzewały na słoneczku;)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku pewnie zauważyłeś, że moi goście, to głównie kobiety, a one raczej lubują się w kwitnących roślinach ;:173
Ewentualnie w ozdobnych z liścia, więc teraz rozumiesz, dlaczego kaktusy pokazuję tylko od czasu do czasu.
Jeżeli chodzi o znoszenie roślin na zimowisko, to pierwsze wracają hipeastra.
Już skończyłam je podlewać i lada dzień wyniosę do suteryn. Natomiast kaktusy wynoszę, gdy na dobre zacznie się "pora deszczowa".
Zauważyłam, że kiedy długotrwale pada deszcz, to moje kaktusy mimo braku podlewania "puchną" ;:202
Widocznie chłoną wilgoć z otoczenia i zamiast kolumnowego pokroju robi się kaktus z 'mięśniem piwnym" :;230
Co prawda na zimowisku wraca do formy, ale trochę to trwa i nie wiem, czy nie odbija się to na kwitnieniu.

Tereso moje kaktusy stoją na tarasie o wystawie na południe i zachód, więc słoneczka mają pod dostatkiem.
Podobnie, jak ty miałam obawy, a co w razie deszczu ? więc znalazłam im takie miejsce, gdzie pławią się w słońcu, a nie kapie im na głowę. Zresztą zobacz, jak to wygląda :D

Obrazek

Powiem Ci, że widziałam, że wiele osób wynosi kaktusy do ogrodu, ale czy zbierają je pod dach w czasie deszczu, tego już nie wiem ;:185 Może Henryk coś nam podpowie ;:224

Patrycjo to miłe, że pochwaliłaś moje kaktusy, bo z tego, co pamiętam, to w gąszczu twoich roślin, kaktusów jest niewiele ;:24 a właściwie, to chyba w ogóle ich nie ma :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Bardzo fajna miejscówka ;:215 super kłujaczki ;:172 lubię bardzo ale niestety u mnie się nie trzymają bo nie potrafią pływać :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękne masz kaktusy,w ślicznych domkach ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, po takim pięknym zdjęciu kaktusów, mogę tylko ubolewać, ze ja nie mam w domu wystarczająco dużo słońca dla nich. ;:108 Wyglądają bardzo światowo w tym szeregu. ;:63
Hoja kerri to faktycznie ciekawa roślina, ciekawa jestem, od czego to zależy, czy ma ona ten jeden listek w kształcie serca, czy tez rośnie większa.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pewnie zauważyłeś, że moi goście, to głównie kobiety, a one raczej lubują się w kwitnących roślinach
Ewentualnie w ozdobnych z liścia, więc teraz rozumiesz, dlaczego kaktusy pokazuję tylko od czasu do czasu.
Czas na zmiany! :D
Wtedy mam wrażenie więcej mężczyzn na ten niewątpliwie ciekawy wątek będzie zaglądać.
Zauważyłam, że kiedy długotrwale pada deszcz, to moje kaktusy mimo braku podlewania "puchną"
Widocznie chłoną wilgoć z otoczenia (...) Co prawda na zimowisku wraca do formy, ale trochę to trwa i nie wiem, czy nie odbija się to na kwitnieniu.
Oczywiście przeszkadza w dobrym wchodzeniu kaktusów w stan spoczynku. Po prostu one dalej rosną na zimowisku, gdzie mają ciemno i cieplej... To nie jest wskazane.
moje kaktusy stoją na tarasie o wystawie na południe i zachód, więc słoneczka mają pod dostatkiem. (...)
Zobacz jak to wygląda.
Dużo kratek, małe okienka... A drzewa nie cieniują?
Kaktusy lubią pełne odkryte słońce - i nigdy nie mają go za dużo. Niektóre Twoje roślin jak patrzę są lekko wyciągnięte - widać, że mają go troszkę za mało.
wiele osób wynosi kaktusy do ogrodu, ale czy zbierają je pod dach w czasie deszczu, tego już nie wiem
W sezonie absolutnie nie! ;:185
Kto by zresztą nosił mnóstwo doniczek przed i po deszczu??
Dopiero na jesień jest to niebezpieczne ze względu na niskie temperatury. Już od końca września trzeba rośliny bezwarunkowo umieścić pod dachem aby substrat dobrze wysechł przed zimą.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

nie wiem czemu ale ja nie mam serca do kaktusów - może dlatego że pomału rosną albo ciężko u nich o kwitnienie??? sama nie wiem, ale podziwiam cię za takie zróżnicowanie wśród kaktusów ;:180 i wiem jeszcze, że wreszcie wysłałam ci roślinki :;230 ale ze mnie gapa, aż mi wstyd :oops:
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Tyle kłujaczków w jednym miejscu,wszystkie zdrowiutkie,gołym okiem widać,że są szczęśliwe :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”