Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Uff...mam za samą aktualną część ogrodu i chyba oniemiałam z zachwytu, nie wiem co pisać, bo wszystko co ciśnie mi się na usta(klawiaturę) napisali już poprzednicy. Masz po prostu raj ;:180 .

Widzę, że masz południowe okna tarasowe, dla mnie plagą są wlatujące do domu muchy ... skutek? cały sufit w kropkach i po jednym lecie nadaje się do malowania. Ścigam, zeby okno zamykać, ale jak upilnować M i syna?
Drugie moje pytanie: na tarasie masz żwirek. Czy jest on jakoś specjalnie płukany i jak Ci się sprawdza- nie wnosisz go do domu i nie masz smug na podłodze w domu po wejściu prosto z tarasu do domu?
U mnie jest zasiana trawa, którą wypala słońce, bo świeci wprost na trawkę i dodatkowo odbija się w oknach tarasu i ścianach. Wnoszą mi się tony piachu na butach. Muszę koniecznie coś z tym zrobić i szukam rozwiązania co na taras? Podziel się swoim doświadczeniem ze żwirkiem/kamyszkami
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aage , reniuniek deszcz bardzo potrzebny - wczorajsza ulewa zbawienna dla roślinek...rano wszystko bardziej ożywione i jakieś większe,a ślimaków wylazło cała masa ;:134 sporo z nich przeleciało przez płot :;230

Sosenki4 ;:196 dziękuję. Nie mam problemu z latającymi owadami - myślę, że żerują nad oczkami , a tam są zjadane przez rybki.
Na tarasie i wszystkich ścieżkach mamy grys wapienny. Przed zastosowaniem go w ogrodzie nie trzeba go płukać. Spacerując po nim w czarnym obuwiu buty są lekko okurzone no i nie bardzo można spacerować w szpileczkach :;230 Nie przykleja się do obuwia więc nie wnosimy go do domu. Drzwi tarasowe są wciąż otwarte, a podłoga się kurzy jak wszędzie. Dla nas trawa była bardzo uciążliwa. Od kiedy zastosowaliśmy ten żwirek w swoim ogrodzie możemy w kapciuszkach i suchą stópką obejść cały ogród i nie topimy się w bagnie i błocie. Dodam, że u nas wysypany jest na włókninie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z takiego rozwiązania. Dla nas jest to bardzo praktyczne, nie trzeba się martwić o cotygodniowe koszenie, odcinanie obrzeży od rabatek, a do tego jest estetyczny i nie zarasta. Taras jest wielki , okala cały dom i łączy się ze ścieżkami. Na tarasie mamy w planie jeszcze ułożyć stopnie z podkładów kolejowych w tych miejscach , gdzie najczęściej schodzimy i może jeszcze małą pergolkę tam gdzie teraz stoją funkie- ale czas pokaże jak to będzie ;:108

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jolu, plany ambitne ;:173 Oby wszystko poszło po Waszej myśli. A ja myślałam, że bardziej udoskonalić tego ogrodu już się nie da! ;:173
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela... oj da się da ... , żebyś Ty widziała ile jeszcze jest planów do wykonania...lasek brzózkowy za altaną , skarpa do przerobienia, piwniczka w skarpie, przed-ogródek czeka na upiększenie ... :;230 to tylko kilka z wielu planów. Chyba każdy ogrodnik ma potrzebę udoskonalania i wprowadzania zmian we własnym ogrodzie. Ja wiem jedno... , że to forum pomaga w realizowaniu swoich zamierzeń, z Wami " ludźmi zakręconymi zielono tak jak ja" jakoś to łatwiej idzie...Potraficie człowieka zrozumieć i wesprzeć... ;:180

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jolu, masz rację, to zielone szaleństwo wciąga jak diabli! FO uzależnia, ale za to jak pozytywnie. Święte słowa Jolu, forumowicze to najlepsza inspiracja! ;:108 Są fenomenalni, dają "kopa" dokładnie wtedy, kiedy trzeba. Ciekawe skąd takie wyczucie czasu i sytuacji? :;230 Będę mocno kibicować, aby udało się wszystko zrealizować, co tylko sobie wymyślisz. A zakątek z brzózkami? coś w tym jest, wiesz... ja od kilku dni przyglądam się brzozie za oknem w pracy, jaka ona ażurowa i zwiewna, prawie jak Twoje rękodzieła! To jest to! Sadźmy brzozy! Mam nadzieję, że nie jest już na nie za późno, a może lepiej poczekać z nimi do przyszłego roku? Zastanawiam się, bo albo wykopałabym jakieś siewki z lasu, albo w szkółce też mają, ale kopane wprost z gruntu - a to już chyba zbyt późno.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja ;:196 rękodzieło to też moje ulubione zajęcie- siedząc w altanie albo na tarasie lubię sobie odpocząć przy szydełku i drutach ;:108
W forumowych ogródkach brzozy wyglądają cudnie... też chcę mieć takie... w niedziele wybieramy się na brzozy wykopię może maluchy... będę pilnowała by się przyjęły, może coś z tego będzie ;:108

Takich gości mam każdego dnia w ogrodzie... jeden wije sobie gniazdko , inne przylatują zawsze na mostek później spacerują i piją wodę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Jolu, ja swoje dwie brzozy wykopałam z krzaków na polu. Miały wysokość 70cm. Po 6 latach mają jakieś 5-6m. ładnie przyjęły się, ale sporo podlewałam na początku.
Małych gości masz fajnych. Lubię przyglądać się jak pracują i cieszą się życiem. :)
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa_tuli Ewuś właśnie o takich brzózkach myślę... mamy mały lasek brzozowy więc nie będzie problemu z pozyskaniem materiału. Będę musiała pilnować ,by nie urosły bardzo wysokie, żeby nie zacieniły nam domu.

Te ptaszorki są codziennie u mnie już dzisiaj były mnie odwiedzić :tan

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu widzę ambitne plany....zobaczysz uda ci się je szybciej zrealizować niż myśliś.....tego ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aage ;:180 też mamy taką nadzieję... Plany ambitne ... ale dążenie do ich realizacji i stopniowe ich wykonywanie daje nam ogromną satysfakcję ...Wciąż szukamy sobie nowych zajęć... I tak np. jesteśmy amatorami swojskich wędzonek i od lat wędzimy w beczce - a ona nie jest zbytnią ozdobą naszego ogrodu więc dopełnieniem będzie tu murowana wędzarnia ;:108 A w trakcie realizacji obecnie jest plan kurnika... lada chwila będą wiejskie jajeczka :tan

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jola zadziwiasz mnie coraz bardziej......twoje pomysł ;:180
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Plany ambitne ;:180 , mnie też marzy się piwniczka, ale ja muszę dół kopać i tam murować, jednak to odległa przyszłość i raczej marzenia niż plany.
Skrzydlaci goście bardzo mile widziani. U mnie są sikorki zimą dokarmiane a na teraz mają 5 domków na drzewach. Gołąbki też przylatują, nawet parę razy widziałam dzięcioła zimą podjada sikorkom słoninkę, a latem leczy drzewa. Hitem był dudek przelotem, jesienią ma u mnie przystanek :-).
Zaraz zaczynam czytać pierwszą część, tylko zdjęcia nie wszystki mi się otwierają, ale od 5tej strony chyba już coś widać- tak komuś pisałaś.
U mnie ciąg dalszy upałów i to bez deszczu :-(, a juz tak fajnie wczoraj chmury krążyły nade mną.
miłego dnia
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga :tan ... pomysłów wiele i forum motywuje ;:108

Sosenki4 :wit witaj. To prawda - cudnie jest móc obserwować przyrodę ;:108,
W pierwszej części foty chyba od 35 str. Reszta zablokowana...U nas pogodnie i ;:3

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jolu ja u ciebie pierwszy raz i nie moge oczu oderwac od ekranu jestem w takim ;:oj jak u ciebie pieknie i jaki ogrom pracy wlozylas w ogrod ;:180 czola jest [b]BAJECZNIE[/b]
BASIA
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

momotkab witaj "sąsiadeczko" w moim ogrodowym wątku :wit Zapraszam ponownie i dziękuję za miłe odwiedzinki ;:196

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”