Zacznij od tanich oświetleń i testuj. Z moich obserwacji, do uprawy rozsad wystarczy lampa 6500k o mocy kilkunastu wat. Żarówka oświetli Tobie z 30cm na 30cm z wysokosci okolo 25-30cm. Natomiast świetlówka liniowa pas tych 30cm z wys 25cm nad roślinami.
One nie grzeją się na tyle by oparzyć rośline z większej wysokosci niż 10cm. W zasadzie swietlówka liniowa to wcale, bo jakieś rośliny mi rosły prawie na styku jej i nie poparzyło(chyba to była nać marchwi).
Jak masz szeroki pas do oświetlenia np parapet, kup lampe za ok 60zl na dwie swietlówki liniowe 120cm i kup do nich jedną o barwie 6500k a drugą Fluore.
Jeśli masz niestandardowe miejsca do już żarówki 6500k te minimum 11w by miały i wtedy rozstaw co 30cm.
Pod takim oswietleniem rosną mi rozsady warzyw juz kilka lat z rzędu i zjadałem Micro tom gold.
Aha.. moje growboxy nie mają dostępu do światła słonecznego. Światło włącza się samo, przez ustawiomy czasowy włącznik. Nie pamiętam juz ile godzin ale nie zmieniam ich w przeciągu całej produkcji rozsady i jest to zbliżona ilość godzin, do dnia latem.