Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Zablokowany
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Post »

nie mylisz sie
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

w tym przypadku to te dwie książki
Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Która lepsza? Ta pierwsza chyba z obrazkami :) przydala by mi się taka ;:131
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Obie są z obrazkami, a która lepsza to mogę napisać że ta mniejsza ma mniej opisanych kaktusów ale bardziej szczegółowo , natomiast ta większa ma 1200 ale bardzo króciutkie opisy i bardzo mało tych które mnie interesują.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Coś mi się zdaje że też taką książkę będę musiał sobie sprawić :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Do tego ta pierwsza ma sporo błędów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Obie są na all... ta pierwsza ciut droga i używana, ta druga dziwna rozbieżność cenowa, chyba, że nie doczytałam :oops:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie ta pierwsza 70 zł kosztuje ... ale kupuje się raz :wink:
AleksandraBdg

Post »

Przemo możesz mi coś doradzić. Moim Adenium żółkną liście. Zostają raptem 2-3 pary nowych, które na chwilę obecną ładnie przyrastają, pozostałe psują się od końcówek... Nie wiem co jest grane, a ogołocone mam już z 80% roślin. Może to wina pogody, tego,że zbliża się jesień? Z góry dziękuje za odpowiedź ;):)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I właśnie to jest bardzo dziwna sprawa :| W tamtym roku też sporo osób pisało że żółkną im liście a u mnie nic nie żółkło i pięknie rosły ... W tym roku u mnie tak samo nic nie żółknie tylko dorastają coraz to nowe liście . Na cały sezon w tunelu zżółkło może na kilku sztukach parę pojedynczych liści . Nawet na 1,5 rocznych sadzonkach liście które wyrosły na wiosnę ( sadzonki mi zmarzły przy wiosennym przymrozku i musiały wypuścić nowe liście ) ładnie się trzymają i nie ma mowy żeby żółkły 8-) Prze zimę też u mnie nic nie żółkło a nawet Adenium pięknie rosło i całe rośliny były oblepione w liściach . Tak że nie mam pojęcia co to może być ... Na początku obstawiałem że to mogą być przędziorki m ale przecież jak by to były przędziorki to liście nie schły by po końcach tylko od środka . Potem przypuszczałem że to może być jakiś grzyb , ale na grzyba mi to nie pasuje . Gdyby u mnie coś takiego się działo to bym coś próbował robić w tym kierunku ale jak piszę u mnie wszystko ładnie rośnie ;:224
Hm.. jak tak teraz piszę to przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł dlaczego tak się może robić :D
A mianowicie chodzi o to że u większości osób widzę że Adenium rośnie w dość ubogim podłożu a u mnie rośnie w dość żyznym podłożu i daję też dosyć często różnego typu nawozy . Więc wydaje i się że przyczyną takiego zachowania się roślin może być to że po prostu mają za mało składników pokarmowych i żeby wytwarzać nowe liście to ściągają soki ze starszych liści i dzięki temu mają czym wykarmić te nowe ,ale to jest moja teoria ;:224 Na twoim miejscu dał bym sadzonką trochę nawozu tak raz na 2 tygodnie ( w mniejszych dawkach można też częściej ) i zobaczysz wtedy jak się będą zachowywały . Dobra ale kończę już bo się trochę rozpisałem ;:224
AleksandraBdg

Post »

Wiedziałam,że w sprawie Adenium będziesz forumowym Guru ;:180 Spróbuje zrobić tak,jak radzisz, chociaż nawozu im nigdy nie żałowałam. Najlepiej rosły po gnojowce z pokrzyw, a że się skończyła to użyje kupnego do kaktusów, albo poprzesadzam w ziemię z dodatkiem zwykłej do kwiatów. Jeszcze raz dzięki!!
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie nie gutru to ja nie jestem są na tym forum lepsi odemnie np. taki Akwelan czy eikoden :wink: Mój skład ziemi to jakieś 50 % ziemi do kwiatów ( torf ) i 50% żwiru albo nawet mniej żwiru a więcej torfu . Takie podłoże musi trochę dłużej przesychać ale roślinki zdecydowanie ładniej w nim rosną :wink:
AleksandraBdg

Post »

Nic mi nie zaszkodzi,jak wywale je z ziemi w jakiej dotychczas rosną. Albo odbiją albo będą takie golasy do wiosny :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

przemo1413 pisze:Nie nie gutru to ja nie jestem są na tym forum lepsi odemnie np. taki Akwelan czy eikoden :wink: Mój skład ziemi to jakieś 50 % ziemi do kwiatów ( torf ) i 50% żwiru albo nawet mniej żwiru a więcej torfu . Takie podłoże musi trochę dłużej przesychać ale roślinki zdecydowanie ładniej w nim rosną :wink:
Nie uważam się za lepszego!!!!!!!!!!!! ale dzięki
U mnie mieszanka to ~25 ziemi, reszta to perlit, wermikulit, piach, włókno kokosowe...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No wiesz każdy ma jakąś swoją mieszankę ;:224 ja tam mam taką i nie narzekam . A Akwelan też ma całkowicie inną bo mam od niego 5 sadzonek Arabicum i przejrzałem trochę to jego podłoże :;230 I wychodzi na to że ja mam najżyźniejsze ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”