Korniszon to taki nie wyrośnięty, malutki ogórek konserwowy.romaszka pisze: Proszę mi wytłumaczyć, czym się różni ogórek konserwowy od korniszona?!
Ogórek w gruncie cz.1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aha, czyli z tego wnioskuje, że ogórek Rodos F1 rośnie bardzo maleńki ?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ostatnio właśnie w Biedronce były korniszony, takie już w słoikach oczywiście, gotowe do konsumpcji to ich wielkość była porównywalna do najmniejszego palca u dłoni,może ciutkę większe, pewnie w gruncie urosną troszkę większe.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Hej ludzie
Powiedzcie mi do kiedy mozna podlewać ogórsy gnojówką z pokrzyw? moje juz kwitną, gdzieniegdzie robi sie juz ogórasek
.

Powiedzcie mi do kiedy mozna podlewać ogórsy gnojówką z pokrzyw? moje juz kwitną, gdzieniegdzie robi sie juz ogórasek

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jednak nie stonka .Zrobiłam zdjęcie tego robla..w zasadzie łazi po wsystkim ,ogórkach ,sałacie ,agreścierafik_ptp pisze:Asiu![]()
stonka ziemniaczana czasem żeruje również na pomidorze (ale bardzo rzadko), a ogórków nie rusza, chyba że to jakieś mutanty.

A to moje ogóraski .Ładnie rosną ,pnąć sie po sznurkach i kratkach bambusowych. No i ogórki zaczynają rosnąć

gosiakmala Podlewać to Ty możesz przez cały okres wegetacji ,choć jest to nie wskazane z dwóch względów. W procesie fermentacji biorą udział bakterie Bóg wie jakie.Ogórki leżą na gruncie, więc ze względów sanitarnych nie jest to wskazane. Drugi powód - to niepotrzebny w fazie owocowania w nadmiarze azot, bo powoduje przerost gniazd nasiennych i taki ogórek po ukiszeniu jest pusty w środku. Jeżeli już chcesz zasilać ogórki to dolistnie Biohumusem, Florowitem a najlepiej Bioflorinem bo ma korzystny stosunek NPK dla owocujacych ogórków.
Pozdrawiam
PS Korzystnie jest do cieczy do oprysku przeciw mączniakowi dodawać Florovit właśnie ponieważ ten dodatek zwiększa skuteczność oprysku fungicydem
Pozdrawiam
PS Korzystnie jest do cieczy do oprysku przeciw mączniakowi dodawać Florovit właśnie ponieważ ten dodatek zwiększa skuteczność oprysku fungicydem
- gosiakmala
- 500p
forumowicz Dzięki. Wiedziałam, że mogę liczyć na Ciebie
. A powiedz mi jak z pomidorami? Mam juz owoce po 25 sztuk na krzaku...
Palesia to coś u nas po drzewach chodzi....szkodnik jakiś. mamy tego mnóstwo

Palesia to coś u nas po drzewach chodzi....szkodnik jakiś. mamy tego mnóstwo

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Nie bardzo wiem o co Ci w tym miejscu chodzi. Czy też o nawożenie ?gosiakmala pisze:A powiedz mi jak z pomidorami? Mam już owoce po 25 sztuk na krzaku...

- gosiakmala
- 500p
no tak tak, chodzi mi o podlewanie gnojówką pomidory z owocami na krzakuforumowicz pisze:Nie bardzo wiem o co Ci w tym miejscu chodzi. Czy też o nawożenie ?gosiakmala pisze:A powiedz mi jak z pomidorami? Mam już owoce po 25 sztuk na krzaku...
![]()
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
Oto co piszą na temat pokrzywówki w poradniku działkowca :
Pozdrawiam
Jeżeli już chcesz zasilać pomidory pokrzywówką ,to w tej fazie gdy pomidory owocują. dodaj do każdych 10 litrów 2 łyżki stołowe siarczanu potasu.Przefermentowane pokrzywy zawierają dużo azotu, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Działa na rośliny wzmacniająco oraz przyśpiesza ich wzrost oraz chroni przed niektórymi szkodnikami i chorobami. Nawóz ten nie nadaje się do roślin strączkowych oraz cebuli i czosnku.
Pozdrawiam
- romaszka
Pelasia piękne te twoje ogórasy, moje dopiero zaczęły kwitnąć.
Ale ludzie kochane!! Co ja dobrego narobiłam?! Właśnie się doczytałam, że ogórki nie można sadzić obok dyń, ponieważ wzajemnie się zapylają. Kurka wodna. I co, teraz będę miała dynio - ogórki i ogórko - dynie?
Jeżeli w ogóle coś w takim sąsiedztwie urośnie 
Ale ludzie kochane!! Co ja dobrego narobiłam?! Właśnie się doczytałam, że ogórki nie można sadzić obok dyń, ponieważ wzajemnie się zapylają. Kurka wodna. I co, teraz będę miała dynio - ogórki i ogórko - dynie?

Na kształt owoców dyni i ogórka to nie wpłynie. Nie w tym pokoleniu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- romaszka
forumowicz dziękuje za dobre słowo. Bo już tak siedzę sobie i myślę, że więcej zależy mi na ogórkach niż na dyni i czy nie wziąć ich i nie powyrywać ( mówię o dyniach ). Ale jeżeli tak mówisz to z lekkim sercem idę spać 

Spij spokojnie. To jak będą wyglądały ogórki i dynia, to każde z nich miało zakodowane w genach, które znajdowały się w nasionach. Tylko w nielicznych przypadkach dochodzi do zmiany genomu w trakcie życia osobnika. Na przykład z człowieka robi się świnia
Dobrej nocy.

Dobrej nocy.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Lepszym rozwiązanie będzie Wuxal Top K, posiada 15% łatwo rozpuszczalnego i przyswajalnego potasu. 1l, kosztuje 10zł a wystarczy na 100l roztworu. Stosuje fosforowy oraz potasowy a moje uprawy biją rekordy w ilości i jakości owoca ;-)forumowicz pisze: Jeżeli już chcesz zasilać pomidory pokrzywówką ,to w tej fazie gdy pomidory owocują. dodaj do każdych 10 litrów 2 łyżki stołowe siarczanu potasu.