Pozdrawiam Jola.
Ogród Soczewki cz2
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Pozdrawiam Jola.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monia, to była nimółka. Ona składa na spodniej liścia larwy i to one wysysają soki powodując zwijanie sie lisci
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Majko dziękuję
Jolubyłam u Ciebie . Ogród zrobił niesamowite wrażenie. Moje kamykowe rabatki to pikuś przy Twoich głazach, murkach i wzniesieniach.
Gosiu możliwe, że tak całe szczęście że zaatakowała tylko jedną gałązkę.
Wczoraj szperałam trochę w necie poszukując informacji o chorobach, szkodnikach i ich zwalczaniu. Znalazłam ekologiczny sposób na zwalczanie mszyc. Jestem bardzo ciekawa czy zadziała, w opisie było napisane, że jest bardzo skuteczny.
Robi się oprysk z sody oczyszczonej
1 litr wody ciepłej
0,5 łyżeczki sody
4 łyżki oleju jadalnego
kilka kropel mydła w płynie
Może ktoś już próbował i może się podzieli doświadczeniem.
Jolubyłam u Ciebie . Ogród zrobił niesamowite wrażenie. Moje kamykowe rabatki to pikuś przy Twoich głazach, murkach i wzniesieniach.
Gosiu możliwe, że tak całe szczęście że zaatakowała tylko jedną gałązkę.
Wczoraj szperałam trochę w necie poszukując informacji o chorobach, szkodnikach i ich zwalczaniu. Znalazłam ekologiczny sposób na zwalczanie mszyc. Jestem bardzo ciekawa czy zadziała, w opisie było napisane, że jest bardzo skuteczny.
Robi się oprysk z sody oczyszczonej
1 litr wody ciepłej
0,5 łyżeczki sody
4 łyżki oleju jadalnego
kilka kropel mydła w płynie
Może ktoś już próbował i może się podzieli doświadczeniem.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
Soczewka
- 1000p

A mi nie bo zasłoniły całą hortensję. Wydaje mi się że liatry powinny rosnąć po bokach i z tyłu a z przodu coś piętro niższego. Ale za to zgadzam się z tobą że ta jednolitość barw wygląda fajnie. Przed hortensją też chciałabym posadzić coś białego ale nie mam na razie koncepcji.
Asiu a czy ty stosowałaś oprysk z sody? Czy może masz jakiś inny przepis.
Asiu a czy ty stosowałaś oprysk z sody? Czy może masz jakiś inny przepis.
Pozdrawiam Monika
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Moniczko ja w ubiegłym roku tak pryskałam na mszyce.Jest skuteczne ale niestety trzeba robić to często.Przy mojej ilości róż i jaśminów ,robiłam to prawie codziennie/może był taki rok/ w tym roku opryskałam Mospinalem do tej pory dwa razy.W tej chwili jeszcze nie mam mszyc.Poza tym nie mogłam domyć opryskiwacza po oleju.Mospinal też niszczy bruzdownicę pędówkę i opuchlaki,gdyż działa systemicznie.Czyli wnika do rośliny i działa ponad 20 dni.
- Georginia

Jeszcze o liatrach.Jeśli dobrze widzę to jest Annabella i ona urośnie dużo wyższa i szersza niż jest w tej chwili .Więc liatry i tak będziesz musiała przesadzić bo je całkowicie przykryje.Ja posadziłam wiosną fioletowe z boku i w tej chwili ledwie je widać.Hortensja po deszczach się rozłożyła i moja kompozycja razem z nią.Dobrze że posadziłam w doniczkach ,to po kwitnieniu powędrują z przodu i trochę dalej od niej.
-
Soczewka
- 1000p

Spróbuję najpierw ekologicznie. Ja mam mało róż więć mogę je opryskiwać co drugi dzień i mam do tego malutki opryskiwacz taki jak do domowych więc nie bedzie problemu z domyciem.Georginia pisze:Moniczko ja w ubiegłym roku tak pryskałam na mszyce.Jest skuteczne ale niestety trzeba robić to często.Przy mojej ilości róż i jaśminów ,robiłam to prawie codziennie/może był taki rok/ w tym roku opryskałam Mospinalem do tej pory dwa razy.W tej chwili jeszcze nie mam mszyc.Poza tym nie mogłam domyć opryskiwacza po oleju.Mospinal też niszczy bruzdownicę pędówkę i opuchlaki,gdyż działa systemicznie.Czyli wnika do rośliny i działa ponad 20 dni.
Mszyce zniszczyły mi Mary Rose mimo że pryskałam preparatami, gadziny nie chciały wynieść.
Będę miała również na uwadze Mospinol.
Pozdrawiam Monika
-
Soczewka
- 1000p

Zdaję sobie z tego sprawę już w tym roku się rozrosła, czekam tylko jak przekwitną i odnowa robię rewolucje na rabacie. Coś czuję, że nie ostatniąGeorginia pisze:Jeszcze o liatrach.Jeśli dobrze widzę to jest Annabella i ona urośnie dużo wyższa i szersza niż jest w tej chwili .Więc liatry i tak będziesz musiała przesadzić bo je całkowicie przykryje.Ja posadziłam wiosną fioletowe z boku i w tej chwili ledwie je widać.Hortensja po deszczach się rozłożyła i moja kompozycja razem z nią.Dobrze że posadziłam w doniczkach ,to po kwitnieniu powędrują z przodu i trochę dalej od niej.
Pozdrawiam Monika
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Moniko, będę ciekawa czy eko oprysk na mszyce zadziała.
- Margo2

Monia, to przecież typowe.
Żeby nie przesadzać, trzeba by sadzić tak rzadko, że widać by było same kamienie w ogrodzie.
Albo robić grupowe nasadzenia.
Ja niby nową rabatę tak planuję obsadzić, żeby potem jak najmniej przesadzać, ale znając siebie to nie ścierpię tej pustki
Żeby nie przesadzać, trzeba by sadzić tak rzadko, że widać by było same kamienie w ogrodzie.
Albo robić grupowe nasadzenia.
Ja niby nową rabatę tak planuję obsadzić, żeby potem jak najmniej przesadzać, ale znając siebie to nie ścierpię tej pustki
-
Soczewka
- 1000p

Gosia ale u mnie to i tak widać kamienie
na każdej rabacie.

Majka oprysk działa z czego bardzo się cieszę ale trzeba go powtarzać gdzieś co 3-4 dni. Dziś już zauważyłam kilka na Mary Rose.

Majka oprysk działa z czego bardzo się cieszę ale trzeba go powtarzać gdzieś co 3-4 dni. Dziś już zauważyłam kilka na Mary Rose.
Pozdrawiam Monika
- Margo2

Monia, a co to za trawka bordowa na przedostatniej fotce?
Kamienie u Ciebie widać na nowych rabatach
Kamienie u Ciebie widać na nowych rabatach
Monia, te kamienie to super wyglądają
Zazdraszczam... 
- Georginia

Rośliny z kamykami są super ,a najlepsza jest ta różyczka wygrzewająca pęd na kamieniu.Spryciara.