hejsebapila pisze:aaale pomidor..moje jeszcze z ziemi nie wystają

hejsebapila pisze:aaale pomidor..moje jeszcze z ziemi nie wystają
fosfor i mangan decydują o odczynie podłoża?odczyn podłoża jest nieodpowiedni - niedobór fosforu i manganu.
http://www.rgabrysz.konin.lm.pl/papu.htmlObjawem niedoboru fosforu jest wystąpienie fioletowych przebarwień na łodygach i ogonkach liściowych, a niekiedy również na spodniej stronie liści. Deficyt fosforu uwidacznia się najczęściej u roślin młodych w początkowych okresach ich wzrostu i rozwoju
Żart czy prowokacja ?.sebapila pisze:fosfor i mangan decydują o odczynie podłoża?
Mangan [Mn] .Optymalne zaopatrzenie roślin zwiększa zawartość cukrów i witamin w ich plonie. Stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują fasola, groch, kapusta, ziemniaki oraz drzewa owocowe - jabłoń, śliwa, wiśnia, morela i brzoskwinia. Podobnie jak w przypadku żelaza, dostępność tego mikroskładnika dla uprawianych roślin spada przy nadmiernym wzroście odczynu gleby (pH powyżej 7
zmiany wybarwienia młodych liści
* na wyrośniętych liściach cętkowate plamy spowodowane niedoborem manganu
* odbarwienia (jasna barwa liści wierzchołkowych) spowodowana niedoborem żelaza
* antocjanowe przebarwienia pędów spowodowane niepopieraniem składników (głównie P) przy utrzymującym się wyższym odczynie podłoża
Jak przedobrzymy z wapnowaniem i dolomitem w ziemi pod pomidory to będziemy mieć piękne objawy niedoborów, że nie połapiemy się w tym wszystkim.forumowicz pisze:Jak już jestes chetny na uzupełnianie wiedzy to służę :
zmiany wybarwienia młodych liści
* na wyrośniętych liściach cętkowate plamy spowodowane niedoborem manganu
* odbarwienia (jasna barwa liści wierzchołkowych) spowodowana niedoborem żelaza
* antocjanowe przebarwienia pędów spowodowane niepopieraniem składników (głównie P) przy utrzymującym się wyższym odczynie podłoża
I znow pisza to madrzejsi ode mnie.
A czy babcia nie mówila, zeby dzieci sie nie wtracały jak starsi rozmawiają ?.ida74 pisze:szukasz chyba robaka w soli -tak mówiła moja babcia