Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7253
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
O co się sprzeczacie każdy robi jak chce i może wyrazić swoje zdanie ja tak robiłam i mi pasowało ,a w tym roku zrobiłam te same proporcje bez soli i zamroziłam i tez uważam że to dobre a nikt nie musi tego robić i nie ma co każdego krytykować tylko podawać swoje przepisy.Gotujcie ludzie jak kto chce przecież każdy jada swoje.SMACZNEGO POZDRAWIAM
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Poszukuje inspiracji
, bo mam pół dużej dyni do przetworzenia ( w słoiki)
może macie jakieś inne wypróbowane przepisy niż te co tu są

może macie jakieś inne wypróbowane przepisy niż te co tu są

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Koniecznie chcesz przetworzyć ? Ja bym zrobiła risotto na boczusiu i zeżarła razem z garem 
Zerkałaś już tutaj ? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ilit=dynia są tam przepisy również na przetwory z dyni.

Zerkałaś już tutaj ? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ilit=dynia są tam przepisy również na przetwory z dyni.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dynia z jabłkami w słoiku, dynia przetarta, a jabłka w kawałkach, albo odwrotnie, łyżeczką ze słoika... mniaaam...
Dynia ze skórką cytrynową jako konfitura?
Dynia z imbirem świeżym i startym na tarce jako dżem?
Dynia z imbirem kandyzowanym pokrojonym w kostkę jako sos do mięsa?
A może nie w słoiki? Może mrożona?
Dynia z makaronem podsmażona z cebulką na chrupiąco na oliwie, mniaaam...
Dynia jako pure do mięska na drugie danie?
Dynia tarta albo krojona jako nadzienie do pierogów?
Dynia ze skórką cytrynową jako konfitura?
Dynia z imbirem świeżym i startym na tarce jako dżem?
Dynia z imbirem kandyzowanym pokrojonym w kostkę jako sos do mięsa?
A może nie w słoiki? Może mrożona?
Dynia z makaronem podsmażona z cebulką na chrupiąco na oliwie, mniaaam...
Dynia jako pure do mięska na drugie danie?
Dynia tarta albo krojona jako nadzienie do pierogów?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dynia jako nadzienie do pierogów?To może być oryginalne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Odkryłam ostatni już niestety słoiczek sałatki zrobionej jesienią,
wyśmienita nawet do kiełbasek z grilla
Cukinie i patisony już posadziłam, więc w tym roku będę znowu robiła zimowe sałatki.
Polecam

wyśmienita nawet do kiełbasek z grilla

Cukinie i patisony już posadziłam, więc w tym roku będę znowu robiła zimowe sałatki.
Polecam

Anpio7 pisze: Pola42
Sałatka z cukinii słodko - kwaśna
jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.
* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli
Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące
Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru
Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Miód z mniszka lekarskiego
Przegladam ten wątek, w ramach inspiracji i przypomnienia sobie co nie co,
zobaczcie co znalazłam
może przyda się komyś, bo mleczy pewnie wszędzie pod dostatkiem
zobaczcie co znalazłam


AgnieszkaS pisze:Witam wszystkich
u mnie na wiosnę rozsiały się wszędzie mlecze,
najpierw chodziłam i je ciągle kosiłam,wyrywałam,
aż wpadłam na przepis na miód ziołowy i potem biegałam trzy razy z miseczka i skubałam kwiatki,
za pierwszym razem był to eksperyment na "spróbowanie"
ale okazał sie wyborny i działa,
wiec robiłam jeszcze dwa razy,
a oto ten przepis znaleziony w necie:
około 200-300 szt kwiatków mlecza
1 kg cukru
3-4 cytryny ze skórką
kilka goździków
wody tyle by zakryła kwiatkiZebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą.
Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,goździki i trochę cukru.
Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków.
ja osobno do słoika wkładam te skórki z cytryny,
bo gdy drapie nas w gardle, wtedy co godzinę żuję taką skórkę i ból znika baaardzo szybko,
w ciągu jednego dnia
trzeba tylko uważać, żeby za długo albo za krótko nie trzymać na gazie,
bo jak za krótko - wychodzi syrop zamiast miodu,
a gdy za długo się krystalizujei ma posmak karmelu,
pozdrawiam,
Aga
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3703
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też robilam miodek z mlecza,ale bez goździków,i nie płukałam kwiatków.Mój małzonek w zeszłym roku kurował sie tym miodkiem 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podpowiedzcie, dlaczego pomimo gotowania słoików około 25 min od zagotowania się - słoiki z kompotem czereśniowym mi sfermentowały?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ula, ile dałaś cukru?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
4 łyżki na litrowy w sumie 0,9 słoik
- minia821
- 500p
- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam.
Z dyni proponuje zrobic kompot i w słoikach zagotowac.
Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy niemal do miękkości (ale żeby się nie rozpadła), do smaku dodajemy cukier, ocet i kilka goździków.
A wczoraj zrobiłam 132. konfiturę z rabarbaru.
Pycha.
1,2 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
skórka starta z jednej cytryny + sok z połowy.
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, zasypujemy cukrem i skórką, skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na 2 godziny, aż puści sok. Po tym czasie smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Po ok. 30 minutach gorącą masę blenderujemy na gładką pulpę, jeszcze chwilke gotujemy.
Wcześniej umyte słoiki (poj. 300g) i nowe nakrętki, dokładnie wycieramy, do każdego wlewamy gorącą masę i od razu zakręcamy. Odwracamy dnem do góry i zostawiamy na noc. Na następny dzień można dżemior przenieść do spiżarki.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki i miseczka

Uploaded with ImageShack.us
Tulipanka ja bym pokroiła na mniejsze kawałki (jak na zupę) i pomroziła.
Z dyni proponuje zrobic kompot i w słoikach zagotowac.
Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy niemal do miękkości (ale żeby się nie rozpadła), do smaku dodajemy cukier, ocet i kilka goździków.
A wczoraj zrobiłam 132. konfiturę z rabarbaru.
Pycha.
1,2 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
skórka starta z jednej cytryny + sok z połowy.
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, zasypujemy cukrem i skórką, skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na 2 godziny, aż puści sok. Po tym czasie smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Po ok. 30 minutach gorącą masę blenderujemy na gładką pulpę, jeszcze chwilke gotujemy.
Wcześniej umyte słoiki (poj. 300g) i nowe nakrętki, dokładnie wycieramy, do każdego wlewamy gorącą masę i od razu zakręcamy. Odwracamy dnem do góry i zostawiamy na noc. Na następny dzień można dżemior przenieść do spiżarki.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki i miseczka


Uploaded with ImageShack.us
Tulipanka ja bym pokroiła na mniejsze kawałki (jak na zupę) i pomroziła.
Pozdrawiam Kaśka
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 971
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: regiony tarnowskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Polecam ogórki w zalewie musztardowej 

Kwiaty to resztki Raju.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
133. Gruszki suszone - dobry sposób na zagospodarowanie nadurodzaju.
Obrać ze skórki i wypatroszyć dojrzałe, słodkie owoce (mogą być twarde). Pokroić w plasterki 0,5cm-1cm. Suszyć tak jak pomidory czy grzyby. Mają być "gumczaste", nie należy przesuszyć do stanu "łamliwego".
Przechowują się bezproblemowo. W niehermetycznym plastikowym pudełku z lodów po dwu latach miałem jeszcze zjadliwe.
Stosuje się do ciast i do jedzenia zamiast cukierków. Przypominają z wyglądu suszone figi.
Ja suszyłem twarde ale słodkie gruszki odmiany konferencja za pomocą suszarki do grzybów. Pycha. Polecam. Tylko bardzo się sklejają, więc w tym roku spróbuję przesypać delikatnie cukrem pudrem (a może mąką?).
Wie ktoś czym te misie-żelki sklepowe są przesypywane?
Obrać ze skórki i wypatroszyć dojrzałe, słodkie owoce (mogą być twarde). Pokroić w plasterki 0,5cm-1cm. Suszyć tak jak pomidory czy grzyby. Mają być "gumczaste", nie należy przesuszyć do stanu "łamliwego".
Przechowują się bezproblemowo. W niehermetycznym plastikowym pudełku z lodów po dwu latach miałem jeszcze zjadliwe.
Stosuje się do ciast i do jedzenia zamiast cukierków. Przypominają z wyglądu suszone figi.
Ja suszyłem twarde ale słodkie gruszki odmiany konferencja za pomocą suszarki do grzybów. Pycha. Polecam. Tylko bardzo się sklejają, więc w tym roku spróbuję przesypać delikatnie cukrem pudrem (a może mąką?).
Wie ktoś czym te misie-żelki sklepowe są przesypywane?