Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7253
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

O co się sprzeczacie każdy robi jak chce i może wyrazić swoje zdanie ja tak robiłam i mi pasowało ,a w tym roku zrobiłam te same proporcje bez soli i zamroziłam i tez uważam że to dobre a nikt nie musi tego robić i nie ma co każdego krytykować tylko podawać swoje przepisy.Gotujcie ludzie jak kto chce przecież każdy jada swoje.SMACZNEGO POZDRAWIAM
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re:

Post »

Krysia pisze:20.Sałatka z buraczków(...)
Właśnie zrobiłam parę słoiczków wg tego przepisu, smaku jeszcze nie podam :) ale zapach...........miodzio :)

Obrazek

A z tego co pozostało w garnku jutro spróbuję ugotować barszcz ukraiński :)
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Poszukuje inspiracji :uszy , bo mam pół dużej dyni do przetworzenia ( w słoiki)
może macie jakieś inne wypróbowane przepisy niż te co tu są ;:88
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Koniecznie chcesz przetworzyć ? Ja bym zrobiła risotto na boczusiu i zeżarła razem z garem ;:224

Zerkałaś już tutaj ? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ilit=dynia są tam przepisy również na przetwory z dyni.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dynia z jabłkami w słoiku, dynia przetarta, a jabłka w kawałkach, albo odwrotnie, łyżeczką ze słoika... mniaaam...
Dynia ze skórką cytrynową jako konfitura?
Dynia z imbirem świeżym i startym na tarce jako dżem?
Dynia z imbirem kandyzowanym pokrojonym w kostkę jako sos do mięsa?

A może nie w słoiki? Może mrożona?
Dynia z makaronem podsmażona z cebulką na chrupiąco na oliwie, mniaaam...
Dynia jako pure do mięska na drugie danie?
Dynia tarta albo krojona jako nadzienie do pierogów?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dynia jako nadzienie do pierogów?To może być oryginalne
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Odkryłam ostatni już niestety słoiczek sałatki zrobionej jesienią, ;:137
wyśmienita nawet do kiełbasek z grilla :heja

Cukinie i patisony już posadziłam, więc w tym roku będę znowu robiła zimowe sałatki.

Polecam ;:7
Anpio7 pisze: Pola42
Sałatka z cukinii słodko - kwaśna

jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.

* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli

Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące

Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru

Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Miód z mniszka lekarskiego

Post »

Przegladam ten wątek, w ramach inspiracji i przypomnienia sobie co nie co,
zobaczcie co znalazłam :lol: może przyda się komyś, bo mleczy pewnie wszędzie pod dostatkiem :wit
AgnieszkaS pisze:Witam wszystkich :)
u mnie na wiosnę rozsiały się wszędzie mlecze,
najpierw chodziłam i je ciągle kosiłam,wyrywałam,
aż wpadłam na przepis na miód ziołowy i potem biegałam trzy razy z miseczka i skubałam kwiatki,
za pierwszym razem był to eksperyment na "spróbowanie"
ale okazał sie wyborny i działa,
wiec robiłam jeszcze dwa razy,
a oto ten przepis znaleziony w necie:

około 200-300 szt kwiatków mlecza
1 kg cukru
3-4 cytryny ze skórką
kilka goździków
wody tyle by zakryła kwiatki
Zebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą.
Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,goździki i trochę cukru.
Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków.

ja osobno do słoika wkładam te skórki z cytryny,
bo gdy drapie nas w gardle, wtedy co godzinę żuję taką skórkę i ból znika baaardzo szybko,
w ciągu jednego dnia :)
trzeba tylko uważać, żeby za długo albo za krótko nie trzymać na gazie,
bo jak za krótko - wychodzi syrop zamiast miodu,
a gdy za długo się krystalizuje :) i ma posmak karmelu,

pozdrawiam,
Aga
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Też robilam miodek z mlecza,ale bez goździków,i nie płukałam kwiatków.Mój małzonek w zeszłym roku kurował sie tym miodkiem :)
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
x-U-ie
---
Posty: 2772
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podpowiedzcie, dlaczego pomimo gotowania słoików około 25 min od zagotowania się - słoiki z kompotem czereśniowym mi sfermentowały?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ula, ile dałaś cukru?
x-U-ie
---
Posty: 2772
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

4 łyżki na litrowy w sumie 0,9 słoik
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Posty: 659
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam.
Z dyni proponuje zrobic kompot i w słoikach zagotowac.

Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy niemal do miękkości (ale żeby się nie rozpadła), do smaku dodajemy cukier, ocet i kilka goździków.

A wczoraj zrobiłam 132. konfiturę z rabarbaru.
Pycha.

1,2 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
skórka starta z jednej cytryny + sok z połowy.

Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, zasypujemy cukrem i skórką, skrapiamy sokiem cytryny i odstawiamy na 2 godziny, aż puści sok. Po tym czasie smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Po ok. 30 minutach gorącą masę blenderujemy na gładką pulpę, jeszcze chwilke gotujemy.
Wcześniej umyte słoiki (poj. 300g) i nowe nakrętki, dokładnie wycieramy, do każdego wlewamy gorącą masę i od razu zakręcamy. Odwracamy dnem do góry i zostawiamy na noc. Na następny dzień można dżemior przenieść do spiżarki.

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki i miseczka :D


Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tulipanka ja bym pokroiła na mniejsze kawałki (jak na zupę) i pomroziła.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 971
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: regiony tarnowskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Polecam ogórki w zalewie musztardowej ;:108
Kwiaty to resztki Raju.
11krzych

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

133. Gruszki suszone - dobry sposób na zagospodarowanie nadurodzaju.

Obrać ze skórki i wypatroszyć dojrzałe, słodkie owoce (mogą być twarde). Pokroić w plasterki 0,5cm-1cm. Suszyć tak jak pomidory czy grzyby. Mają być "gumczaste", nie należy przesuszyć do stanu "łamliwego".

Przechowują się bezproblemowo. W niehermetycznym plastikowym pudełku z lodów po dwu latach miałem jeszcze zjadliwe.
Stosuje się do ciast i do jedzenia zamiast cukierków. Przypominają z wyglądu suszone figi.

Ja suszyłem twarde ale słodkie gruszki odmiany konferencja za pomocą suszarki do grzybów. Pycha. Polecam. Tylko bardzo się sklejają, więc w tym roku spróbuję przesypać delikatnie cukrem pudrem (a może mąką?).
Wie ktoś czym te misie-żelki sklepowe są przesypywane?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”