Storczyki Maczka

Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Maczku u Ciebie zawsze piękności są!
Pragnę Cie powiadomić że Peristeria elata pomimo braku liści po zmianie mieszanki podłoża zaczyna chyba ruszać ponieważ z góry bulwy chyba coś zaczęło rosnąć.Dziś to zauważyłam wiec ciężko mi stwierdzić co to będzie ;:138
Macodes szaleje jeszcze bardziej i chyba w końcu jest szczęśliwy u mnie ;:138
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maczku jak zwykle pokazałeś bajeczne zdjęcia ze storczykami w roli głównej :!: ;:63
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko(Migrenqa), Kasiu(kasialb1), Justyno(justus27), Marku(marwes) dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.

Jagodo, bardzo się cieszę że dałaś radę odratować Peristeria elata oraz Macodes petola (czasami hardcorowe pomysły się sprawdzają ;) ). Skoro już tak dobrze się dogadujesz z "diamencikami" to może czas na następne?
Polecam następujące storczyki z grupy "Jewel Orchids":

Macodes lowii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Macodes sanderiana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anoectochilus chapaenses gelb

Obrazek

Obrazek

Anoectochilus formosanus

Obrazek

Obrazek

młody jeszcze niewybarwiony liść

Obrazek

A teraz pozostałe kwitnienia:

Haraella retrocalla

Obrazek

Kingidium deliciosum var. hookerianum. Tutaj mam pytanie do osób uprawiających Kingidium. Czy u Was też kwiaty rozwijają się max. po dwa lub trzy a potem zasychają? Myślałem że zakwitnie cały pęd kwiatowy, a Kingidium otwiera tylko kilka kwiatów i jak przekwitną to otwierają się następne. Nie wiem czy robię coś źle z tą rośliną czy one tak mają?

Obrazek

Zachęcam również do obejrzenia filmu, na temat dziko rosnących storczyków oraz mechanizmów jakie wykształciły przez tysiące a może i więcej lat, aby nie wyginąć na ziemi. W filmie przedstawiona jest również symbioza storczyków z grzybami i jej zadanie w procesie wysiewu nasion. Film ten był emitowany w TV, ale zapewne nie każdy miał okazję go oglądać. Może nie są to gatunki dobrze nam znane z wystaw storczykowych czy sklepów, ale naprawde warte poznania. Dokładny opis oraz film znajduje się >>>TUTAJ<<<.
Film trwa 26 minut.

Mnie najbardziej podobają się storczyki żyjące pod ziemią. A Wam?

No a teraz zapraszam na film a sam uciekam chłonąć wiedzę z waszych wątków. Pozdrawiam
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Twoje Kingidium deliciosum var. hookerianum wygląda identycznie jak moje var. orange.
Niedługo też będzie kwitło mi też właśnie hookerianum.
U mnie jest identycznie - maksymalna ilość kwiatków to trzy i utrzymują się na pędzie dość krótko, bo zaledwie tydzień. Jak zakwitnie hookerianum to postaram się zrobić im zdjęcia porównawcze kwiatów, bo pokroje roślin i długość pędów mają zupełnie inną.
Też jestem zawiedziona nietrwałością kwiatków i tym że kwitną "seryjnie".

Dziękuję za namiary na film ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Bardzo ciekawy film ;:215 Obejrzałam z wielkim zainteresowaniem. Dzięki :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ Pokazałeś storczyki o pięknych liściach ;) Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tyle ich jest ;:224

Piękna Haraella i kingidum ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Witaj Maczku :wink: Dotarłam od początku do końca Twojego wątku... Pochłonęło to wiele czasu, wiele westchnięć, wiele 'wytrzeszczów' oczu... ogólnie - męka niesamowita. I chyba nie ma w tym nic złego, bo to przecież zafascynowanie tym co posiadasz w swojej kolekcji, jak i ludzka zazdrość... cóż zrobić kiedy chce się coś bardzo i ma się świadomość, że jest to nieosiągalne (przynajmniej nie w najbliższym czasie). Póki co mogę tylko zazdrościć i marzyć 8-)
Gratuluję sukcesów i wielkiego ;:167 dla swoich kwiatów
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

liście niezwykłe! jakby brokatem malowane :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Makusiu jesteś cudowny.Twoje kwiaty są cudowne i to już nie raz pisałam i pewnie jeszcze będę pisać.Zapraszam Cie na mój wątek na stronie 24 tam zobaczysz efekty Twoich porad ;:138 .
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Bardzo ciekawy film, polecam obejrzeć. Niesamowite jakie pułapki stosują storczyki na owady zapylające. Właściwie każdy zaprezentowany gatunek jest dość 'specyficzny' :) Kto by pomyślał, że to takie spryciarze... :roll:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31

Post »

Doroto, dziękuję za twoją odpowiedź w sprawie Kingidium deliciosum var. hookerianum. Sam jestem ciekaw, czym się będą różniły te kwiaty. Nie posiadam Kingidium deliciosum var. orange, dlatego tym bardziej będę wypatrywał w twoim wątku tego storczyka.

Lauro, cieszę się że podobał Ci się film.

Justyno, storczyków z tej rodziny jest dużo, dużo więcej. Ja posiadam tylko kilka, ale co jakiś czas powiększam o kolejny kwiatek.

Klaudio, witaj w moim wątku. Mam nadzieję że czytając mój wątek za bardzo się nie nudziłaś. Wchodząc na to forum musisz mieć świadomość że "apetyt rośnie w miarę jedzenia". Już niedługo i twoja kolekcja powiększy się o następne storczyki.

Nino, witaj w miom wątku. Masz rację, storczyki jubilerskie potrafią zachwycić, nie tylko swoimi kwiatami.

Jagodo, :oops: :oops: :oops: :oops: nie wiem co powiedzieć. Cieszę się że mogłem choć trochę pomóc.

Dracula pholeodytes, (z greckiego pholeodytes oznacza "ten, który czai się w jaskini" to w nawiązaniu do wyglądu) Kwiatek rośnie w Kolumbii na wysokości 2500m. Dracula zakwitła po ok 300 dniach od zakupu. W tamtym roku zasuszyła jeden pąk kwiatowy, w tym roku zasuszyła dwa pierwsze pąki, dopiero 3 pąk rozwinął się cały. Wymaga dużej wilgotności oraz niższej temperatury od pozostałych Draculi do rozkwitu. Przy temperaturze 22-24*C zasusza pąki kwiatowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Fajna małpeczka ;:138
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p

Post »

Mam pytanie.Jak wyjeżdżasz gdzieś na dłużej dajmy na to 3 tygodnie to kto zajmuje sie Twoimi Vandowatymi??
Co do Kingidium deliciosum var. orange to u Marysi (Uni57) już kwitł choć króciutko.
--> Spis moich wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Super ta dracula ;:138
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Już jest porównanie, bo właśnie zakwitł :wink:
Zapraszam :wit
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”