Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

cytat:loeb - ..."I jeszcze chciałabym wiedzieć czy myjesz dynie przed suszeniem"....
- wyjaśnijcie mi ,proszę co to znaczy "przed suszeniem" -jakim ?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lanceta : zwyczajnie zostawia się je w suchym miejscu na powietrzu żeby po odcieciu z pędu skóra dyn doschla i stwardniala. dopoki dynia pompuje jakieś tam soki, skórka jest delikatniejsza. A tak, jak przez parę dni postoi na powietrzu, korzystnie na słońcu, to i ogonek obeschnie po odcieciu jak trzeba, i skóra. Przerośnięte cukinie na nasiona albo karmę dla zwierzat też tak obsuszam i niezle się trzymaja o ile nie są uszkodzone. Ba, na parapecie kuchni wciąż leży cukinia zerwana w całkiem młodym wieku -juz z 2 miesiące bedzie, i jakoś się trzyma. Chyba jutro pójdzie pod nóż jak juz sobie o niej przypomniałam :))
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Lanceta, suszenie dyni jest ważne. Przy większej ilości owoców, które chcemy przechowywać co najmniej kilka miesięcy (lub dłużej), ważne jest, by przed złożeniem do piwnicy dynie dobrze przeschły, skórka wtedy twardnieje. Po zbiorze warto dynie rozłożyć, ja robię to na balkonie - najlepiej, gdy jest słońce. Zostawiam tak na kilka dni, tydzień - zależy od pogody. Rok temu kupiliśmy trochę dyń, one nie były podsuszone, dosyć szybko zaczęły się psuć. Nasze trzymały się dużo lepiej.
Przy dyniach jest też ważne, by zostawiać ogonek i za niego nie przenosić owoców - tych cięższych. Jak ogonek jest urwany lub naderwany, to dynia bardzo szybko zaczyna się psuć.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Aniu dzięuję za odpowiedź, masz rację, zadałam trudne pytanie. Ale jak ktoś zaczyna to przeważnie tak pyta "jakie najlepsze, jakie najsmaczniejsze itd itp." Do tej pory z dyni spożywaliśmy tylko pestki (dlatego pytałam o taką typową pestkówkę) a 'głowa' po wyrznięciu otworków i zapaleniu świeczki wieczorem miała cieszyć dzieci ;) czas spróbować czegoś więcej ;) aha jak chłopaki byli mali to jeszcze przecierałam im taki dyniowy mus/zupkę.. ale wiadomo nie przyprawiałam, mdłe było no i nie weszło w nasze menu. Spróbuję jeszcze raz ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Witam..

W tym roku miałem trzy polskie odmiany dyń, Ambar, Justynka i Karowita. Porównanie plenności znajdziecie wcześniej na wątku.
Teraz odnośnie smaku i przechowywania:

Smak wszystkich trzech odmian godny polecenia.

Po dwóch miesiącach przechowywania w piwnicy w temperaturze ok. 8 - 10 stopni:

1. Odmiana Karowita: Spore straty, ok. 3 dynie zgniły kompletnie, 4 kolejne nadgniwały i musiałem je szybko zużyć.
2. Odmiana Ambar: Jak dotąd jedna dynia zaczęła gnić.
3. Odmiana Justynka: Brak zepsutych dyń, wszystkie się dobrze przechowują.

Reasumując jak dotychczas najbardziej godna polecenia jest Justynka, nawiasem mówiąc to podobno polska "Hokkaido".

Smacznych dyń... :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Kombinuje jak i gdzie mogla bym uprawiać dynie.Mam małą działkę wiecznie brakuje mi miejsca na posadzenie nowych i innych nie uprawianych przez ze mnie warzyw.
Myślałam zeby posiać nasionka dyni w kompostowniku :idea: odgarnę nieprzerobione rośliny,dostanę sie do ziemi kompostowej,tam wsadzę nasiona. Zabezpieczę żeby wrzucane tam chwasty nie uszkodziły rosnąca dynie,,,,jak myślicie :oops: nie przekombinowane??????
Pozdrawiam
Joanna
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Bynajmniej nie przekombinowane. Ja ten system stosuję od kilku lat. Najpierw tam rosły pomidory, bo zwyczajnie nie miałam ich gdzie wcisnąć, potem do nich dołączyły " pod nogami" selery, papryka , jakiś ogórek się zaplątał czasem, a od 2 lat rosną tam sobie dynie atlantic.
Pomidorki w tym roku wyemigrowały do foliaka, więc dynie dały popis pt. jak zarosnąć pół ogrodu w miesiąc :;230
Owoce... no cóż.. nie dużo 2 szt ale jakie!! Pokroiłam jedną przed wczoraj , obdzieliłam sąsiadów, przyjaciół , pół rodziny i teraz jeszcze lecę do kuchni bo kawał leży i trzeba go przerobić , bo jutro już będzie za późno.
Na kompostowniku tylko trzeba zapewnić im wodę i to wszystko.
Powodzenia :wit
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aniaop Dziękuje za odpowieź ,tak zrobie ,jednak człowiek ma intuicje i głowe nie od parady.... :)
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

Mikel pisze: 3. Odmiana Justynka: Brak zepsutych dyń, wszystkie się dobrze przechowują.

Reasumując jak dotychczas najbardziej godna polecenia jest Justynka, nawiasem mówiąc to podobno polska "Hokkaido".

Smacznych dyń... :)
moje dynie tej odmiany również do tej pory wyglądają "jak nowe".
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Pelasiu i aniaop - jeśli pozwolicie - wykorzystam w praktyce "Wasz patent" .Przymierzam sie do uprawy ,przynajmniej 3 odmian.
Pozdrawiam, "dyniowato" :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Mikel, w tamtym roku miałam i Justynkę i Hokkado. Nie potrafię ich odróżnić, ani wizualnie ani smakowo. Jak dla mnie super podobne.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Pelasiu i aniaop - jeśli pozwolicie - wykorzystam w praktyce "Wasz patent" .Przymierzam sie do uprawy ,przynajmniej 3 odmian.
Proszę bardzo , życzę powodzenia :wit
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy ten kompost bardzo przerobiony? Bo ja mam tylko tegoroczny. Na takim też można? Czy nie bardzo?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam trzy letni,całego nie wybrałam :roll:
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ja nie ryzykuję. Niestety kompostownik odpada.Ale słyszałam o patencie znajomej, która wykopuje rowek dość głęboki, w nim układa słomę , zasypuje ziemią wymieszaną z obornikiem (takim granulowanym) i na tym sadzi ogórki i dynie. Podobno ładnie jej rosną. Może warto spróbować?
:wit Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”