Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krzysiek86 pisze:...Miały
białe skrzydła a resztę ciała brązową a właściwie to był kolor taki kakaowy. Wie ktoś co to za jedne były.
Niestety fotek nie dałem rady zrobić bo wszystkie jak na złość dały nura w stawie a ja się spieszyłem i nie mogłem czekać aż się pojawią.
Krzyśku, porównaj, może to była głowienka : http://www.fotoplatforma.pl/pl/Kaczka/i ... ?foto=4646

Cz.II - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 701#845701
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam, Witam, Witam !!!
Ciekawy temat, chyba każdy ma jakiegoś robala w ogrodzie, oto m.in. mój:

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam też mnóstwo komarów, ale one nie chciały pozować. Mówi się trudno.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam właścicieli różnorakich stworzeń , tych pożytecznych i ładnych , ale też tych czasem mniej pożądanych.
Ja pozostawiłem pod balkonem kilka taczek piasku , zabezpieczyłem go przed kocimi podjazdami i od trzech lat jestem współwłaścicielem kilku pokoleń ropuch. Próbowałem się ich pozbyć , niestety ani im w głowie wycieczka dalej niż mój piasek. Co roku obiecuję że go posprzątam , ale zawsze jest mi żal , że mogę im troszkę poniszczyć mieszkanko , pomimo wyglądu zaklętej księżniczki są niezwykle pożyteczne , co wieczór wychodzą na cieplutki jeszcze beton i szukają zakąski - uparciuchy.
Z osobliwych stworzonek jakie mogę wymienić to fruczak gołąbek oraz świetliki , a dokładnie jednego :lol: , choć jego widok sprawił mi wiele radości , pamiętam je z czasów kiedy byłem mały , teraz chyba w to żadkość , przynajmniej w moich okolicach. :cry:
Co wieczór buszuje w koronie jabłoni bezgłośnie kilka nietoperzy , śmigają jak myśliwce.!!!!!!
Fajnie jest , że pojawiają się zwierzęta w naszych okolicach , świadczy to często o polepszeniu się warunków dla ich życia , ale co najważniesze również dla nas.
Wystarczy , że nie będziemy przeszkadzać przyrodzie, a ona sama postara się aby było lepiej.
Dlatego fajnie że są ludziska z pasją , bo ogród to zawsze czyjeś miejsce do mieszkania.
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Wszystkich
Jestem tu nowy, miło się czyta Wasze posty,sprawy,które mnie interesują,chyba od urodzenia
:lol:Szukałem i wybrałem właśnie to forum,mieszkam przy lesie i mogę wyliczać przeróżne stworki,które odwiedzają moją ponad 1ha działkę,największy to łoś,a najmniejsze to wiadomo -mrówki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

U mnie kroluja slimaki i lisy :wink: ,te drugie wrecz kochaja nasz ogrod.Zabek jakos nie widac ale wiewiorek mam zatrzesienie :wink: :D
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p

Post »

Czy to na pewno jest zaskroniec nie jadowity-proszę o podpowiedź?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p

Post »

Spotkałem to w lesie na polanie i zaczął mnie normalnie gonić z uniesionym łebkiem wijąc się w moją stronę,uderzyłem to kijem ze strachu chyba, dopiero się uspokoił i zrobiłem tel.zdjęcia,drugiego spotkałem mniejszego i mniej agresywnego. Obrazek

Cz.II
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Re:

Post »

Mała miki - sic transit gloria mundi !
niuniek_84
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 20:20

Re: Kochane zwierzatka-ale czy w ogrodzie?

Post »

W zeszłym roku wróciłem z urlopu ... budzę się rano, a tam kaczka z małą kaczuchą ... wystraszone i głodne.
Nie mam pojęcia jak tam trafiły, bo to centrum miasta, bo w koło beton.

Podobno wędrują nad Wisłę i mogła się przyczłapać po drodze do mnie.
Od razu dałem jej jeść, a małej małe korytko z wodą ... jak już się uspokoiły, to złapałem je i przeniosłem nad Wisłę, by tam spokojnie pływały.
Pięknie prezentują się w ogrodzie kaczki, ale niestety trzeba mieć na to warunki.

Obrazek

Pozdrawiam :)
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja zaakceptuję w ogrodzie każde stworzenie, które go nie niszczy. Najwięcej mam zaskrońców- kilka razy nakryłam po kilka skłębionych 80-100 cm na słoneczku) , jaszczurek zwinek, żab i żekotek (oblegają teren koło pompy i często siedzą w tej rurze, z której leje się woda), pojawiła się w zeszłym roku kuna z małymi - zamieszkała na zimę w drewutni, przychodzi lis- nie boi się psa. Uwielbiam ptaki: przy oknie kuchennym na wielkim głogu zbudowały gniazdo synogarlice, sójki łowią żaby w "nieużywanym" basenie, wróble wyżarły dziurę w tynku i w styropianie na ganku pod dachem- zaraz zbuduję im wielomieszkaniowy domek i powieszę pod dachem w innej części domu. Przylatują kowaliki, gdzieś na dębie często urzęduje dzięcioł. Ciarki mi zawsze przechodzą , kiedy nad "moją" ziemią zawiśnie myszołów albo jastrząb i wrzeszczy. Jakieś 2 m za płotem odkryłam norę borsuka, a na środku łąki , gdzie zawsze jest bajoro i rosną duże drzewa, od trzech lat borsuki pracowicie wycinają te drzewa. Boże, jak ja kocham to moje miejsce! W każdej chwili coś tam się dzieje-------------bez udziału człowieka.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Ładnie to napisałaś Emilio, te dwa ostatnie zdania :) Zazdroszczę takiego miejsca.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Emilio, u Ciebie wręcz bajkowo tyle różnych zwierząt i w dodatku niektóre rzadkie. W życiu nie widziałem borsuka a on jest Twoim sąsiadem. Nie ukrywam, że Ci zazdroszczę dzikich sąsiadów. Ja w ubiegłym roku znalazłem u siebie młoda żmije zygzakowatą. Jeśli była młoda to pewnie gdzieś niedaleko maja gniazdo. U mnie dużo kamieni, korzeni i różnych zakamarków. Z jednej strony dobrze bo zauważyłem zniknięcie nornic, które były moim utrapieniem. Żmije są płochliwe i unikają człowieka ale jeśli poczuje się zagrożona może ukąsić.
W tym roku będę robił budki dla moich ulubionych rudzików, co prawda budowały już u mnie gniazda na belce od ganku ale wstrętne sroki im je zniszczyły. Teraz będą miały solidne domki dla półdziuplaków. Rudzik to przyjaciel ogrodników co można zobaczyć choćby na angielskich filmach o ogrodnictwie, polecam szczególnie te z Carol Klain.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... siCzGMoY1i

Urocze są legendy tłumaczące dlaczego ten ptaszek ma rudy brzuszek. Jest on też jednym z bohaterów książki "Tajemniczy ogród" choć niedouczeniu tłumacze nazywają go gilem ( podobnie w filmie Agnieszki Holand)

W ubiegłym roku jeszcze jeden ptak zamieszkał w moim ogrodzie. To kopciuszek, który wychował dwa pokolenia młodych w szopie na narzędzia :D
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Kaczki to najlepszy środek na zmniejszenie populacji ślimorów wszelkiego rodzaju!
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Dziękuję za miłe słowa. Zauważyłam błąd w swoim poście - oczywiście bobry wycinają drzewa, a nie borsuki. :oops: Ale kiedy myślę (teraz jeszcze z odległości ok.45km) o tym swoim kawałku ziemi i nieba, to wszystko może się zdarzyć . Nie dodałam, że na tę łąkę przychodzą sarny (po kilka) i watahy dzików.
Mam problem z rozróżnianiem małych ptaków, wróblowatych. Kiedyś kupiłam książkę o ptakach w naszych ogrodach i próbowałam zidentyfikować ptaszorki, które dały się przez dłuższą chwilę poobserwować, ale nie wychodzi mi to. Tak jak nie poznaję marek samochodów po sylwetce, poza maluchem, dużym fiatem, suzuki samurajem , bo tymi jeździłam. Reszta dla mnie jest bezimienna.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

U mnie na posesji rzadzi ten jegomosc:

Obrazek

H.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”