Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacek P.... pisze: słoneczniczek półpełny dwa razy wyższy - ma ok. 1,5m.
Jacku, chyba chciałeś napisać "niższy"? :shock: Przecież słoneczniczek szorstki potrafi przekroczyć 2 m.
Ale 1,5 m to też niemało :roll: A czy ten słoneczniczek jest tak samo ekspansywny, jak szorstki?
Kolor budlei jest ok ;:333 , a ten niebieski kwiatek, to nie powój, tylko wilec purpurowy :D
Powój to paskudny chwast, którego tylko Roundupem wytępić można.
Zakwitła mi ta niebieska lobelia :D Właśnie ładuję zdjęcia, to pokażę :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś, a u Ciebie słoneczniczek jest ekspansywny ? :shock:
U mnie rośnie spokojnie w pięknej kępie.

Jacku rzeczywiście ten Twój słoneczniczek jest super... nie widziałam jeszcze takiego...
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku piękne słoneczniki pokazujesz, zwłaszcza na 1 i 2 fotce są przepiękne, wyglądają jak gerbery, do tego zdjęcia super.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trochę jest, Gabi. Rośnie miedzy świerkiem a sosną. Wytargałam większość wiosną i myslałam, ze będzie kilka kwiatków, a toto sie tak rozrosło, że nie mogę się dostać do żywopłotu za drzewkami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Maju, ceratostigma jest po podziale, a i w starym ogrodzie nie miała warunków, żeby się rozrastać więc na razie jest w porządku. Nawet chciałbym, żeby sie trochę rozbujała, bo ładna jest :)

Izo-Chatte, dzięki za nazwę, ale to podobne do powoju (ta sama rodzina) :) Ja słoneczniczki porównuję moje - szorstki ma ok 80cm, półpełny dwa razy tyle a może i więcej. U mnie jak u Gabrysi szorstki się nie rozłazi a ten dopiero pierwszy rok więc zobaczymy. Ale przyrost ma ogromny więc raczej będzie coraz szerszy. Zobaczymy po zimie.

Gabrysiu, Irenko, dzięki :) Miałem oko na niego już w ub. roku u jednej z forumowiczek i cieszę się, że mam go u siebie, choć zaskoczył mnie wielkością (moja znajoma tez ma półpełnego ale normalnych rozmiarów - 80cm) :)
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

I mnie Jacku zauroczył słonecznik półpełny ,jest śliczny
a ostrogowca też miałam i wyrzuciłam go, bo mi usechł ,
ale sama nie wiem, czy to bylina ,czy też jednoroczna roślinka :?: :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bogusiu! Ostrogowiec Ci usechł :?: :shock: A może zgnił, bo on nie lubi za dużo wody. Mój też trochę przygniwa ale sie odradza. Poza tym ponoć bardzo się nasiewa, bo z takich siewek mam go od Zanny.
A słoneczniczek półpełny - tak, przyciąga wzrok :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szorstki - 80cm? :shock: O matko, ile ja się jeszcze muszę o słoneczniczkach nauczyć! Już przyjęłam, do wiadomości, ze są różne odmiany słoneczniczka szorstkiego, ale żeby aż tak różniły sie wysokością?
A może on taki niski, bo jeszcze młody jest? ...
A ten półpełny nie rozłazi się?
Wilec i powój z tej samej rodziny, ale bardzo sie różnią. Wilec jest jednoroczny i korzeni sie raczej słabo. Powój jest wieloletnim chwastem, który potrafi zejść pół metra wgłąb ziemi i przewędrować pod ziemią 3 metry, zeby ponownie wyjść na powierzchnię zieleniną. W dodatku tworzy cienkie korzonki, które bat\rdzo łatwo sie rwą, a z każdego kawałka kłącza wyrasta nowa roślina :twisted:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Chyba jest jeszcze słoneczniczek szorstkolistny...U mnie jakiś rośnie i strasznie się rozrasta - choć trzeba przyznać, że ładnie wygląda. A ten półpełny jest rewelacyjny - jak tylko będzie można, to piszę się na kawalątek
Jacku mam wreszcie te niby irysy białe od sąsiadki. W poniedziałek wyślę przesyłkę dla Ciebie. Coś jeszcze masz na oku?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzisiaj udało mi się kupić bordowego nachyłka :P
Ale coś czuje że jeszcze podszkolę się w trojeściach....
Mówicie że pięknie pachnie krwista i amerykańska ?
Poszukam czy ktoś z wrocławiaków ma i pojadę powąchać chociaż :;230
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Słoneczniczek kojarzy mi się z dzieciństwem, rósł w naszym ogrodzie. Ten półpełny jest bardzo ładny.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi drodzy :!: Po wczorajszych deszczach dziś pięknie świeci słońce, choć już nie jest tak ciepło. Cóż - wrzesień za pasem. A jak wrzesień to wkrótce zaczną kwitnąć astry bylinowe. Zresztą u mnie jeszcze dużo roślin czeka na kwitnienie. Byleby było ciepło, to wrzesień będzie bardzo kolorowy :)

Iza-Chatte, faktycznie - mój słoneczniczek szorstki młody i będzie wyższy, ale i w starym ogrodzie nigdy nie osiągał rozmiarów, o jakich pisałaś. Może 1,2m maksymalnie.
Tak, powój to straszny chwast, z którym walczyłem w starym ogrodzie.
Wilca zapomniałem wysiać ale i tak jakieś nasionko samo się wysiało :)

Iza-Tu.ja, dzięki serdeczne :) Będę wypatrywał listonosza w drugiej połowie tygodnia :) Jak coś, to jeszcze dam znać na pw. A mojego słoneczniczka półpełnego postaram sie podzielić na wiosnę, to wtedy... :)

Mariolu-Coma, trojeść pachnie wprost cudownie :!: Nawet nie wiedziałem, mając go, bo sama roślina mi się podobała.

Maju, bardzo lubimy kwiaty, które kojarzą nam się z dzieciństwem :) . Mi kojarzy się rzerzucha łąkowa. Zawsze ją zbierałem na podmokłych łąkach. Ten blady róż, masa kwiecia - no jakoś tak mi pasował 8)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiem już Jacku, jakiego masz słoneczniczka. Widziałam takiego u Agnes :D Ale mnie sie dużo bardziej podoba ten półpełny :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to w takim razie Iza są różne te słoneczniczki szorstkie - wysokie i niskie :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W piątek udało mi się zrobić porządek z kaflami. Może niektórzy pamiętają moje kafle z pieca i wyczyny z butelkami :) Oto one w nowym wydaniu
Obrazek
powoli ta część ogrodu przestaje szpecić i mogę ją pokazać
Obrazek

Obrazek
próbowałem ująć w całości pacioreczniki
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”