Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Jakieś dwa tygodnie temu wsadziłam czereśnię-odm. Burlat. Wyglądała całkiem zdrowo, dziś patrzę, a ona ma jakieś plamy na liściach. Powiedzcie, co je jej jest?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Mam pytanie również w sprawie świeżo posadzonej czereśni - fotkę wstawię jak troszkę przestanie padać - klasyczne kształty: przewodnik i wykształcone pierwsze piętro, gałązki podwiązane pod kątem prostym.
Teraz zaczynają się schody (chyba za dużo się naczytałam ) co z tymi gałązkami ? czy przycinać, czy zostawić to co jest tak jak jest ? tegoroczne przyrosty to ok 10 cm.
Za każdą radę będę wdzięczna.
A jeszcze pytanie o nasionnicę : czy w małopolskim ktoś wie jak to jest w tym roku ? Ja nie miałam jak zawiesić lepów, wciąż pada ! może ktoś ma jakieś wieści na temat tego robala ;:oj
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Mam wczesną czereśnie-owoce zielone miały u dołu małe plamki (jakby sine) jak dojrzały, wyglądają -zdjęcie poniżej
dzisiaj zrywałam :( co to jest ? choroba?

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewa2019 pisze:co to jest ? choroba?
twoje czereśnie od chwili kwitnienia są ciągle mokre. Prawdopodobnie zaifekowane są jakąś odmianą szarej pleśni albo innymi grzybami już w okresie kwitnienia. W takich warunkach jak w tym roku w maju to i tak sukces, że coś udało Ci się zebrać i spróbować. Nie będą te objawy mieć znaczenia dla przyszłego owocowania i wzrostu drzewa.
kety pisze:co z tymi gałązkami ? czy przycinać, czy zostawić to co jest tak jak jest
tylko Ty widzisz jak one wygladają. Czekam na zdjęcie.
Yvona pisze:dziś patrzę, a ona ma jakieś plamy na liściach.
Dość typowe objawy drobnej plamistości liści drzew pestkowych. Warunki w tym roku bardzo sprzyjają rozwojowi tej choroby. Masz do wyboru dwa środki: Carpene 65 WP i Syllit 65 WP ale to już ostatni czas na ich użycie. Czwarte zdjęcie daje obraz prawidłowego rozwoju silnego tegorocznego przyrostu. Choroba występuje na starszych liściach. Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Wielkie dzięki ;:180
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Moja czereśnia ma ok. 10 lat, nie znam jej nazwy. Przez ten czas niewiele urosła, o ile pień robi się grubszy, o tyle przyrostów brak. Dwa ostatnie lata ( nie wiem jak wcześniej) była zjadana przez mszyce. W tym roku bardzo jej pilnowałam, pryskałam zabijając robactwo i przyrosty się pojawiły, ale tylko na niektórych gałęziach. Pozostałe stoją w miejscu. Czy oprócz mszyc może być jeszcze jakaś przyczyna braku wzrostu? Dodam, że owocuje, ale bardzo mizernie.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

badylarz dziękuję bardzo za odpowiedź :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kety
200p
200p

Post »

:wit
Spieszę z fotkami :
Obrazek Obrazek Obrazek
i to na tyle ;:173 chyba, że jeszcze jakieś szczegóły będą potrzebne mistrzu .
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

Nim podpowiem kety jak ja bym sobie radził z takim drzewkiem, napiszę coś o sobie i liczę, że moje wielbicielki przestaną mnie nazywać "mistrzem". Otóż zabawę z minisadem zacząłem na jesieni 2011 r, od chwili gdy szwagier uszczęśliwił mnie dwudziestoma drzewkami czereśni, wiśni i śliw. Kazał to przetrzymać przez zimę w garażu a na wiosnę wysadzić do gruntu. Jakie to wszystko proste. Ale w zimie drzewka zaczęły się marszczyć i prawdopodobnie do wiosny miał bym patyki na rozpalenie ogniska. Właściwie od stycznia do wysadzenia drzewek do gruntu były systematycznie zraszane wodą. Po wysadzeniu wiśnie i śliwy jakoś zaczęły intensywnie rosnąć i w tym roku, jak na moje wyobrażenie o młodych drzewach, są okazałe. Natomiast problemy zaczęły się z czereśniami. Wtedy to, niedawno minął rok, trafiłem na to forum i od razu na rossynanta a później na romix-a i to oni są prawdziwymi mistrzami za którymi ja nie jestem godzien nosić nawet sekatora. Szkoda, że tylko prawdopodobnie czytają nasze nieudolne wpisy. Piszę to dlatego, że moje doświadczenie z sadem jest znikome i moje uwagi mogą być obarczone subiektywnymi przesłankami wynikającymi z moich własnych błędów, których się w ubiegłym roku nie ustrzegłem. Mogę tylko napisać, że jednak walkę o swoje dziewięć czereśni wygrałem. Dlatego mogę swoje nikłe doświadczenie i uzyskane z różnych źródeł wiadomości przekazywać następnym.
A teraz kety wybierz najbliższy słoneczny i suchy dzień i odetnij wszystkie gałązki i rozwijające się pąki do wysokości około 70-80 cm od ziemi. Powstałe rany po przesuszeniu zabezpiecz farbą emulsyjna z 1% dodatkiem miedzianu. Na tej wysokości wyszukaj co najmniej cztery solidne, rozwijajace się pąki lub przyrosty rozmieszczone mniej więcej równo wokół przewodnika i nad ostatnim, tak ze dwa cm wyżej, utnij przewodnik. Za przewodnik będzie służył ten ostatni rozwijający się pąk, który gdy osiągnie z 5 cm skierujesz pionowo do góry. Pozostałe rozwijające się pędy skierujesz klamerkami do poziomu, ale gdy osiągną też długość około 5 cm. Jezeli masz jakieś wątpliwości, to przed wykonaniem ostatecznych cięć, zadaj pytanie. Jezeli możesz, to zrób jeszcze jedno zdjęcie swojej czereśni obejmujące tylko odcinek 70cm - góra. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kety
200p
200p

Post »

Badylarz ;:173 mistrzu...bo masz dużo wiedzy na tematy, na które się wypowiadasz...rossynant jest mistrzem mistrzów ;:173 Dawno go nie widziałam na FO.
Ale do rzeczy : rzeczywiście mam mnóstwo wątpliwości :D .
Obrazek Obrazek
Na pierwszym zdjęciu jest to co powyżej 70 cm , na drugim mniej-więcej wysokość tyczki to 70 cm i co tam rośnie :roll:
Ten pęd najwyżej to już wszystko co mam ;:oj to by było to co ma być w przyszłości przewodnikiem :roll:
Moje gałązki rosną m-w. na wysokości 35 cm :oops: czy na pewno mam je wyciąć ??
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
Witajcie!
Mam problem na działce z nornicami - tak mi załatwiły czereśnię, tego nie było po zimie jak rozgarnęłam kopczyk ziemi, to miejsce szczepienia było w porządku, nie było tej rany jeszcze jakiś miesiąc temu, wczoraj zabrałam się za wyrywanie zielska wokół drzewek a tu takie cudo zobaczyłam - co z tym robić? miałam zamiar posmarować maścią ogrodniczą, ale zastanawiam się jak te rany oczyścić, może należy je jeszcze czymś potraktować? A może to nie nornice (każde zło teraz na ogrodzie to na nie spada odpowiedzialność..), może to jakieś choróbsko?
Dodam, że mam dwie czereśnie sadzone zeszłej wiosny, ładnie przezimowały, w tym roku są problemy na kilku gałązkach z młodymi listkami - jakby stały w miejscu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
to ostatnie zdjęcie to druga czereśnie i też miejsce szczepienia - też jakieś "dziwne"
poradźcie proszę jak można pomóc drzewkom ;:180
pozdrawiam
Iwona
estel7
50p
50p
Od: 13 lip 2012, o 21:34

Post »

Na czwartym zdjęciu Yvony u spodu liści są takie czerwone grudki - powiedzcie laikowi - czy to normalne?
badylarz
200p
200p

Post »

kety pisze:czy na pewno mam je wyciąć ??
innej wersji nie otrzymasz, bo będziesz miała dylemat. Dolne gałęzie ucinaj i tnij przewodnik dwa cm nad ostatnim wyrastającym pędem. Z niższych wyrosną też pędy ale skierowane do góry i w pierwszym etapie daj im tak rosnąć. Zaczniesz ich odginać do poziomu stopniowo jak uzyskają długość okolo 8 cm. Nie widzę dokładnie tego drzewka, ale gdzieś na wysokości 65 cm jest pąk, słabo rosnący z którego spróbuj uzyskać gałązkie. Ostrym nożem zrób poziome cięcie pół cm nad tym pąkiem przecinając korę do drzewa. Zrobiłem to u siebie na początku maja i gałązki tak uzyskane są trzy razy dłuższe i ładniejsze niż z pąków nie nacinanych. Pozdrawiam.
estel7 pisze:u spodu liści są takie czerwone grudki
Te narośla są akurat na wierzchniej stronie liści i u czereśni jest to chyba normalne. U mnie praktycznie na każdym liściu są narośla w ilości od jednego do trzech i można je zobaczyć już w fazie powstawania liścia. Nie wiem dlaczego te narośla są bardzo często odwiedzane przez mrówki, chociaż mszyc na pewno nie ma. Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

leniawka pisze:to ostatnie zdjęcie to druga czereśnie i też miejsce szczepienia - też jakieś "dziwne"
Dość typowe miejsce po wyciętym czopie podkładki. Za rok nie będzie po tym śladu, drzewko z tym sobie poradzi. Pozostałe zdjęcia mało czytelne. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

już się poprawiam....

Obrazek
Obrazek
Obrazek