. Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.
 . Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Krecik22 Miałam już koło arbuzów na prawo lub lewo różne warzywa: kapustne i różne inne. Nigdy nie było problemu.  Arbuzom zostawiam sporo miejsca ,ponieważ się rozrastają na 1,5m w boki. Kapusta lub inne żarłoczne warzywa też musi mieć 0,5m dla siebie, więc posadź w odl. 2m. Zachowana odległość między nimi sprzyja im -nie podjadają się  . Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.
 . Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.

. Z chorobami grzybowymi u mnie ogólnie nie ma problemu. Pewnie dlatego, że wszystko sadzę/sieję w 1 lub 2 równoległych rzędach, w odpowiednich odstępach od siebie. Mączlik miałam na kapuście, ale na arbuzach tego owada nigdy nie zauważyłam.Re: Kawon (arbuz) - część 11
Samodzielnie zebrane nasiona wschodzą jak las, szybko i równo. Postaram się zebrać jak najwięcej nasion w sezonie, żeby mieć do siewu w przyszłym roku.
Znalazłam kilka odmian w ofercie dla rolników, te same sprzedawane są za granicą, zastanawiam się czy nie warto kupić

Znalazłam kilka odmian w ofercie dla rolników, te same sprzedawane są za granicą, zastanawiam się czy nie warto kupić

- 
				--julian--
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ario jakie to odmiany? Skąd chcesz sprowadzać? 

Telimenka Dziękuję za odpowiedź   Masz rację, posadzę w odpowiednich odstępach i powinno być wszystko w porządku
  Masz rację, posadzę w odpowiednich odstępach i powinno być wszystko w porządku  

Nasiona są dostępne w Polsce: Crispeed F1, Melia F1, Odyssey F1, Regus F1.--julian-- pisze:ario jakie to odmiany? Skąd chcesz sprowadzać?
Takie 500 nasion to mi na parę lat wystarczy, opisy wyglądają obiecująco, przemyślę sprawę
 Wszystko zależy od tego jaki będzie sezon.
 Wszystko zależy od tego jaki będzie sezon.- 
				--julian--
Mogłabyś mi podesłać link? 
edit. już znalazłem

edit. już znalazłem

- Krzysztof_18
- 200p 
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dajcie ogólnie linka niech wszyscy skorzystają 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.

Wpisz sobie: arbuz nasiona i nazwa odmiany, bo to jest kilka sklepów.
https://www.sklep.lutyjacek.pl/sklep/na ... arbuz.html
https://dlaroslin.pl/12731-Arbuz_profi

https://www.sklep.lutyjacek.pl/sklep/na ... arbuz.html
https://dlaroslin.pl/12731-Arbuz_profi
- 
				bandziorek27
- 50p 
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
Aż oczy bolą od niektórych cen 

Z tego co widziałem na polskich, rosyjskich stronach japońska firma Sakata ma ciekawe odmiany arbuzów. W Polsce dopiero się rozwijają i oferują nasiona dla przemysłu. Może niedługo będą jakieś opakowania detaliczne, pewnie byłoby sporo chętnych.

- 
				--julian--
Zanim wprowadzą nowe mniejsze opakowania w naszym kraju to trochę zejdzie  Może wtedy wyhoduję już swoją odmianę
 Może wtedy wyhoduję już swoją odmianę  

Arbuzy powędrowały do domu i do kotłowni. Teraz mają ciepło, może trochę się wyciągną, ale to chyba lepsze niż mróz.

Arbuzy powędrowały do domu i do kotłowni. Teraz mają ciepło, może trochę się wyciągną, ale to chyba lepsze niż mróz.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też wszystko schowane. na pewno u nnie wyskoczą w górę ale mówi się trudno. Muszą jakoś przetrwać te trzy dni w przechowalni. 

- Krzysztof_18
- 200p 
Co do nasion to może ktoś kupi i będzie sprzedawał pojedynczo pozostałym to jedynie co w tej chwili ma sens bo 500szt nasion to parę dobrych lat dla takiego konsumenta jak np. ja 
Dzisiaj w nocy miało być -1 stopień i pewnie tyle było bo auto na dworze zmarzło i to jeszcze po obfitym wczorajszym deszczu więc skorupa extra Ale za to jakie rano piękne słoneczko zawitało na krzaczki
 Ale za to jakie rano piękne słoneczko zawitało na krzaczki  Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę. Ile odczekać żeby się wszystko zagrzało ?? Dzisiaj chcę ziemię nakryć agrotkaniną 90g żeby przygotować miejsce pod arbuzy.
 Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę. Ile odczekać żeby się wszystko zagrzało ?? Dzisiaj chcę ziemię nakryć agrotkaniną 90g żeby przygotować miejsce pod arbuzy.

Dzisiaj w nocy miało być -1 stopień i pewnie tyle było bo auto na dworze zmarzło i to jeszcze po obfitym wczorajszym deszczu więc skorupa extra
 Ale za to jakie rano piękne słoneczko zawitało na krzaczki
 Ale za to jakie rano piękne słoneczko zawitało na krzaczki  Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę. Ile odczekać żeby się wszystko zagrzało ?? Dzisiaj chcę ziemię nakryć agrotkaniną 90g żeby przygotować miejsce pod arbuzy.
 Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę. Ile odczekać żeby się wszystko zagrzało ?? Dzisiaj chcę ziemię nakryć agrotkaniną 90g żeby przygotować miejsce pod arbuzy.Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.

- 
				wokan
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Już po mrozach?Krzysztof_18 pisze:Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę.
To patrz POGODA
To patrz POGODA DLA ROLNIKÓW
Zwracam uwagę na pozycję minimalna temp. przy gruncie
- Krzysztof_18
- 200p 
Ta pogoda u Nas w rejonie nigdy się nie sprawdziła jeszcze tu jest rejon anomalii wokół wszędzie np. pada wręcz leje a u Nas słońce i tak bardzo często. Oczywiście ten tydzień przeczekamy ale na przyszły tydzień chciałem coś ruszyć no ale zobaczymy jak wyjdzie bo pogoda jak kobieta "zmienna jest"wokan pisze:Już po mrozach?Krzysztof_18 pisze:Z tego co patrzyłem u Nas już po mrozach bo teraz w nocy ma być minimum 3stopnie jutro i potem po 6 stopni w górę.
To patrz POGODA
To patrz POGODA DLA ROLNIKÓW
Zwracam uwagę na pozycję minimalna temp. przy gruncie

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.