Kawon ( arbuz ) - część 1
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Ja dałam wczesną wiosną kurzy nawóz, zmieszałam z glebą i własnie dziś mam zamiar posadzić arbuzy do gruntu.Jak będzie potrzeba to będę uzupełniać dolistnymi nawozami przeznaczonymi do ogórków. Mam gnojówkę z pokrzyw, zdaje się , ze harlej pisał o stosowaniu gnojówki z pokrzyw do oprysków i do gleby jak chcesz to szukaj postów tego użytkownika.
Widzę, że wiele osób jest zafascynowanych nawożeniem. Niektórzy nawet codziennie. Włosy na głowie stają dęba z przerażenia.
To nie lepiej kupić gotowe, wypędzone chemicznie?
Ja po to uprawiam warzywa i owoce, żeby były zdrowe, a nie rekordowo wielkie.
ale przecież naturalne nawozy, typy gnojówki, wywary, napary nie są szkodliwe...
-
x-suzana
Siberia, po wysadzeniu rozsady arbuza będę obserwować czy ta sadzonka rośnie, czasami trzeba coś psiknąć na start bo jak herlawa sadzonka to zaraz choroby się przyplączą.
Dawno temu czytałam atykuł w którym pisano, że arbuz nie lubi gnojówki zwierzęcej ( bydlęcej)
Reszta to będzie na wyczucie.
Dzisiaj rewelacyjnie ruszyły melony w doniczkach, zmienił im się kolor z żółtego na zdrowy zielony a to za sprawą albo upałów albo gnojówki pokrzywowej .
Dawno temu czytałam atykuł w którym pisano, że arbuz nie lubi gnojówki zwierzęcej ( bydlęcej)
Reszta to będzie na wyczucie.
Dzisiaj rewelacyjnie ruszyły melony w doniczkach, zmienił im się kolor z żółtego na zdrowy zielony a to za sprawą albo upałów albo gnojówki pokrzywowej .
A czym się różni azot z azofoski od azotu z gnojówki?
-
x-suzana
Ja myślę tak: gnojówkę pokrzywową można dawać bezkarnie ale azofoskę to trzeba się zastanowić kiedy, na jakim etapie wegetacji można dać.
Chociaż gnojowką pokrzywową też można przedobrzyć.
Chociaż gnojowką pokrzywową też można przedobrzyć.
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak się ma gnojówka z pokrzyw do gnojówki z kurzeńca..??
Właśnie robię taką.. i ciekawa jestem czy można nią wszystko podlewać tak jak tą z pokrzyw..
Właśnie robię taką.. i ciekawa jestem czy można nią wszystko podlewać tak jak tą z pokrzyw..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
x-suzana
Gnojówka z kurzeńca na pewno ma bardzo dużo azotu, to już jest nawóz i trzeba mieć na uwadze możlowość kumulowania w warzywach azotynów w końcowej fazie wegetacji.
Na początku można dawać ale pożniej to lepiej pokrzywową i braki czy niedobory uzupełniać opryskami dolistnymi.
Ja w tym roku zasugerowałam się poradami ekopoma, on daje obornik jesienią i to ma wystarczyć ( tak pisał w wątkach o pomidorach), w pogotowiu będzie pokrzywówka, był też dawany popiół drzewny, dolomit, trochę kredy.
Na początku można dawać ale pożniej to lepiej pokrzywową i braki czy niedobory uzupełniać opryskami dolistnymi.
Ja w tym roku zasugerowałam się poradami ekopoma, on daje obornik jesienią i to ma wystarczyć ( tak pisał w wątkach o pomidorach), w pogotowiu będzie pokrzywówka, był też dawany popiół drzewny, dolomit, trochę kredy.
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Siberia pisze:Widzę, że wiele osób jest zafascynowanych nawożeniem. Niektórzy nawet codziennie. Włosy na głowie stają dęba z przerażenia.
Siberia, dokładnie w tym samym celu uprawiam sama warzywa i owoce. Tak, jak pisał już ktoś wcześniej nawożenie rozłożonymi pokrzywami jest właśnie w pełni metodą naturalną i ekologiczną. Azofoska to wg mnie taki zastrzyk na start.
Zresztą przyznam, że arbuzy uprawiam po raz pierwszy. Co prawda miałam krzaczki w ubiegłym roku właśnie nie nawożone, które nie zawiązały nawet wcale owoców. Były natomiast melony, które mają chyba troszkę mniejsze wymagania jeśli chodzi o nawożenie.
I nie chodzi o to, żeby owoce były rekordowo wielkie, tylko żeby były w ogóle.
Są to rośliny z grupy tych o dużym zapotrzebowaniu pokarmowym, podobnie jak popularne dynie, więc kilka razy w sezonie należy je zasilić. Ale bez przesady!
http://www.sfora.pl/Uwazaj-na-te-arbuzy ... aja-a32212
Ku przestrodze!
http://www.sfora.pl/Uwazaj-na-te-arbuzy ... aja-a32212
Ku przestrodze!
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
A może ktoś wie coś na temat zwijania się liści u arbuza. U mnie nie dośc, że miernotki to właśnie zaczęły zawijac końcówki liśli do środka. Zauważyłam, że rano wyglądają dużo lepiej, a już po południu są takie "zawinięte", jak na zdjęciach poniżej

Za mokro raczej nie mają, może za sucho?
A może za ciepło pod folią?
Gdzieś czytałam, że arbuzy zaczynają zwijac liście, gdy brajuje im magnezu. Co wy na to?
edit
Przepraszam nie magnezu, tylko miedzi. Zresztą już sama nie wiem.

Za mokro raczej nie mają, może za sucho?
A może za ciepło pod folią?
Gdzieś czytałam, że arbuzy zaczynają zwijac liście, gdy brajuje im magnezu. Co wy na to?
edit
Przepraszam nie magnezu, tylko miedzi. Zresztą już sama nie wiem.
-
x-suzana
Wysadziłam arbuzy do gruntu. Przez 1 dzień urosły z 15 cm., więcej niż przez 1 tydzień w domu.
Zakwitł kwiatek żeński arbuza a męskich nie ma jeszcze. Ciekawe ile będzie kwitł ten kwiatek i czy męskie kwiaty zdążą rozwinąć się zanim żeński zgaśnie?
Zakwitł kwiatek żeński arbuza a męskich nie ma jeszcze. Ciekawe ile będzie kwitł ten kwiatek i czy męskie kwiaty zdążą rozwinąć się zanim żeński zgaśnie?
Moje też od wczoraj w gruncie, razem z melonami, kabaczkami i dyniami
całkiem nieżle dzisiaj wyglądały
całkiem nieżle dzisiaj wyglądały
Pozdrawiam Iwona 
-
loeb
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Słuchajcie, a czy ktoś z was używał może do nawadniania arbuzów lub melonów węży kroplujących? Dostałam taki w tym roku i chciałabym go użyć właśnie w arbuzy i dynie, bo tam mam największy problem z podlewaniem.. Jednak nie jestem pewna jak długo taki wąż powinien być włączony.. i chyba też wieczorem, prawda?
-
iwonas85
- 200p

- Od: 27 mar 2011, o 21:27