Papryka do gruntu. Część 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryka do gruntu. Część 7

Post »

Przemek ,a gdzie kupowałeś nasiona?
Asia
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Roberta u mnie jak na razie najlepiej się sprawdziła, krzaki oblepione owocami, dojrzewa bez problemu, nie trzeba palikować nie choruje.
W tamtym roku miałem jeszcze caryce, jest plenna i ma dość duże ścięte owoce, ale niestety dużo owoców gniło zanim dojrzała.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Przemku , kurakao , dzięki za informacje o Robercie . Widzę , że muszę ją wysiać . ;:333
Z opisu wynika , że to taki dwarf paprykowy .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja akurat kupowałem we Wrocławiu. Była w sklepie ogrodniczym na ul. Dubois ale widzę po paragonie, że jednak kupiłem w Kwiatonie w Leśnicy (opakowanie 0,5 g W. Legutko za 10,90zł) ale w Lubartowie też jest ale po 11 zł. Można szukać też w ofercie PNOS.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
brazia231
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2018, o 19:20

Post »

Joze1802 czy Ty na tym polu miałeś tylko jeden gatunek jaki
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Nie, miałem 4 gatunki, 2 typu blok żółtą Calipso, czerwoną Granova, szpiczastą Wika i pomidorową Dumas. W tym roku oprócz tych czterech dojdzie piąta odmiana czerwona typu blok Yolo Wonder, wszystkich sadzę po 20 krzaków.
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

kurakao pisze:ale niestety dużo owoców gniło zanim dojrzała.
Prawdopodobnie miałeś Suchą Zgniliznę Wierzchołkową (SZW). Opryskiwałeś swoje krzaki saletrą wapniowo magnezową? Ja swoje opryskiwałem średnio co ok 10- 14 dni i na 80 krzaków nie miałem ani jednej papryki zgnitej.
Pozdrawiam Józef
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Nie ja dawałem saletrę wapniową, bo papryka lubi wapń.
W każdym bądź razie, u mnie się nie sprawdziła i ni będę już kombinować skoro Roberta się sprawdza.
Pozdrawiam :wit !
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Wydłubałam ostatnio nasiona z papryki podłużnej PALERMO. Jest żółta i czerwona a smak słodki, grubości 2-3 mm. Czy ma ktoś wiedzę o niej czy nadaje się do gruntu czy raczej pod folię. Sprowadzona z Hiszpanii.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Bardzo dobrze ze masz świeże nasiona.Nie będziesz mieć przez to najmniejszych kłopotów ze wschodami. ;:333 Z podłużnych odmian wcześniej sadziłem Ramiro,zarówno pod względem smaku jak i plenności dobrze się spisywała.Od dwóch lat sadzę Palermo i jest ona zarówno pod względem wielkości owoców jak i wydajności z roślin trochę lepsza od Ramiro,więc nie mam zamiaru zmieniać tego typu segmentu odmiany.
Palermo uprawiam w gruncie i jak najbardziej mogę Ci ją Jolu polecić zarówno smakowo jak i pod względem ogromnej ilości owoców (do 12-14 z rośliny)Tak jak inne odmiany bardzo dobrze reaguje na dolistne nawożenie wapniem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Powodzenia w uprawie. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy może ktoś napisać kiedy powinno się siać paprykę czereśniową (tą pól ostrą do faszerowania serem)? mam jeszcze paprykę żółtą "orange" jako gratis z aliexpress też jestem ciekaw kiedy ją wysiać bo google jest mało konkretne.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Faworyt dziękuję za informację ;:136 . Twoje zbiory oraz zdjęcie z owocami robi wrażenie :D
Ja kupiłam w T..co i bardzo mi zasmakowała bo nie dość że długo można przechowywać to nie traci na swojej kruchości i cienkości skórek.
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Czereśniowa już ponad 11 dni na waciku i ani rusz nie wiem czy ona tak długo kiełkuje czy nasiona już stare
Pozdrawiam Krzysiek
kaes
50p
50p
Od: 14 sty 2017, o 17:09

Post »

Powinnaś powoli wysiewać ale jeśli z ali zamawiałaś to wszystko może Ci wyjść. Ja 2 lata temu zamówiłem ostre papryki i wszystkie były cayenne a miały być różne odmiany. :P
Regulamin
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Ciekawe czy chociaż któreś wykiełkuje. Męczyłem się 3 lata co roku była cała paczka siana i nic nie wzeszło. Inna odmiana bez problemu wschodziła.
Miałam tak samo z Carycą w zeszłym roku. Wydaje mi się, że to odmiana wyjątkowo długo kiełkująca i zanim wzejdzie to nasiona zgniją, zwłaszcza jak ma trochę za chłodno. Więc w tamtym roku nie miałam papryki w ogóle. Ogólnie w takim razie nie polecam Carycy.
Ze 3 lata temu miałam w gruncie Robertę. Była to moja pierwsza uprawiana papryka i byłam zadowolona:
Obrazek
W tym roku kolejna próba, kupiłam nasiona papryki żółtej Kasia i papryki wczesnej czerwonej Trapez- nasiona odmian polecanych przez magazyn ogrodniczy. Miał ktoś może takie..? Chyba dokupię tą Robertę...
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”