Ja jestem w trakcie wybierania róż
Wiosna na działce - ewkapaw
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja bym raczej pochwaliła :P
To roczne sadzonki, oczkowane w zeszłym roku, z tegorocznymi przyrostami.
Klasyfikację Związku Szkółkarzy Polskich, wklejałam już w wątku o różach
z ręką na sercu, powiem Ci Ewuniu, że one są jak najbardziej OK.
Siarczan potasu, jak najbardziej w oprysku ale pół dawki, bo one niezdrewniałe,
czyli 1 łyżeczka płaska na 2 litry letniej wody, ja bym pryskała już za 2-3 tygodnie.
Nie martwotaj się niepotrzebnie, bo w przyszłym roku już będziesz miała fajne krzaczki!
To roczne sadzonki, oczkowane w zeszłym roku, z tegorocznymi przyrostami.
Klasyfikację Związku Szkółkarzy Polskich, wklejałam już w wątku o różach
z ręką na sercu, powiem Ci Ewuniu, że one są jak najbardziej OK.
Siarczan potasu, jak najbardziej w oprysku ale pół dawki, bo one niezdrewniałe,
czyli 1 łyżeczka płaska na 2 litry letniej wody, ja bym pryskała już za 2-3 tygodnie.
Nie martwotaj się niepotrzebnie, bo w przyszłym roku już będziesz miała fajne krzaczki!
- ewkapaw

- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Haneczko Kochana !!!
Wielkie dzięki za taką opinię . Kamień z serca . Może moje wyobrażenia co do krzaczków były inne , dlatego chwilowe smutki . Pewnie ja od razu miałam ochotę na wielkie kwitnące róże . Pierwszy raz kupiłam roślinki w ten sposób . Jeszcze też nigdy nie korzystałam z allegro . Wszystko przede mną , idę z duchem czasu i na wszystko przyjdzie czas .
Jutro postaram się róczyczki posadzić . Mina moja już jest taka

Wielkie dzięki za taką opinię . Kamień z serca . Może moje wyobrażenia co do krzaczków były inne , dlatego chwilowe smutki . Pewnie ja od razu miałam ochotę na wielkie kwitnące róże . Pierwszy raz kupiłam roślinki w ten sposób . Jeszcze też nigdy nie korzystałam z allegro . Wszystko przede mną , idę z duchem czasu i na wszystko przyjdzie czas .
Jutro postaram się róczyczki posadzić . Mina moja już jest taka
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- hanka55

- Kontakt:
Ewuńku, wszystko dobrze u nas - cisza i spokój, trochę zimno,
liście lecą z drzew, a z nieba kropi oszczędny deszczyk.
To jesień w górach.
tak, jak napisała w swoim watku KaRo, martwmy się o dziewczęta
w środkowej i północnej Polsce, bo własnie tam idzie front z trąbami i ulewami.
Posadziłaś rózyczki?
Pokażesz nam zdjęcia?
liście lecą z drzew, a z nieba kropi oszczędny deszczyk.
To jesień w górach.
tak, jak napisała w swoim watku KaRo, martwmy się o dziewczęta
w środkowej i północnej Polsce, bo własnie tam idzie front z trąbami i ulewami.
Posadziłaś rózyczki?
Pokażesz nam zdjęcia?
- ewkapaw

Haniu cieszę się , że nic złego Twoje regiony nie spotkało . Pisałam do Ewy /Ave/ , ale milczy , może jeszcze jest na wyjeździe - działce . Łódź wczoraj też sporą dawkę zniszczeń dostała .
Różyczki swoje posadziłam w czwartek , teraz mogłyby ładnie rosnąc . To się okaże !!!

Tylko GRAHAM THOMAS czeka jeszcze na posadzenie , ale myślę żeby znaleźć mu miejsce koło "Twojego" powojnika Tanguckiego . Po niedzieli chcę pomalować tam siatkę , posadzić różę i resztę tanguckiego . Mam nadzieję , że będzie dobrze - plamka w kolorze żółtym , bo tam jest już kilka lilii w tym kolorze .

Różyczki swoje posadziłam w czwartek , teraz mogłyby ładnie rosnąc . To się okaże !!!

Tylko GRAHAM THOMAS czeka jeszcze na posadzenie , ale myślę żeby znaleźć mu miejsce koło "Twojego" powojnika Tanguckiego . Po niedzieli chcę pomalować tam siatkę , posadzić różę i resztę tanguckiego . Mam nadzieję , że będzie dobrze - plamka w kolorze żółtym , bo tam jest już kilka lilii w tym kolorze .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- hanka55

- Kontakt:
Ło jesusmaria!
Ewuś, tangucki to gigant !
Zarośnie wszystko dokładnie.
To jest jedna sadzonka po 2 latach !!!!

I żeby było jasne, co 2-3 tygodnie musze go ostro ciąc, bo zaczyna włazic na Westerlandy
i dusić je owijając się dziesiątkami listków-boa dusicieli.
On dobry jako roslina zasłonowa, na siatkę, zadarnienie nieużytku, trwała zasłona brzydkiego miejsca lub drapacz nadrzewny.
Po roku, pędy maja 5 m długości! i 2 metry szerokości.
Ale...powojnik tangucki i rdest Augberta, to 2 najbardziej ekspansywne, szybko rozrastające się pnącza, które zaduszą każdą konkurencję.
Więc jeśli możesz, zostaw 1 sadzonkę i już skieruj ją na płot, by nawet nie próbowała rozwijac sie w kierunku Grahama.
Piekne masz te róże.
Ja, jeszcze nigdy nie dostałam kwitnącej sadzonki, tylko wszystkie przycięte, bez pączków.
I Graham dopiero teraz ma pierwsze kwiatki
Ale na przyszły rok, hu, hu
( jeśli angielki przetrzymają tu zimę
)
Ewuś, tangucki to gigant !
Zarośnie wszystko dokładnie.
To jest jedna sadzonka po 2 latach !!!!

I żeby było jasne, co 2-3 tygodnie musze go ostro ciąc, bo zaczyna włazic na Westerlandy
i dusić je owijając się dziesiątkami listków-boa dusicieli.
On dobry jako roslina zasłonowa, na siatkę, zadarnienie nieużytku, trwała zasłona brzydkiego miejsca lub drapacz nadrzewny.
Po roku, pędy maja 5 m długości! i 2 metry szerokości.
Ale...powojnik tangucki i rdest Augberta, to 2 najbardziej ekspansywne, szybko rozrastające się pnącza, które zaduszą każdą konkurencję.
Więc jeśli możesz, zostaw 1 sadzonkę i już skieruj ją na płot, by nawet nie próbowała rozwijac sie w kierunku Grahama.
Piekne masz te róże.
Ja, jeszcze nigdy nie dostałam kwitnącej sadzonki, tylko wszystkie przycięte, bez pączków.
Ale na przyszły rok, hu, hu
( jeśli angielki przetrzymają tu zimę
- ewkapaw

Teraz pokażę jak wygląda moja szałwia muszkotołowa ubrana w pończoszki . Chcę zebrać nasiona , tylko nie wiem czy dobrze robię . Jak długo tak to trzymać ? co zrobić jak deszcze zaczną padać ?
W środę pod jej liściami znalazłam już trzy małe nowe sadzonki , które przesadziłam , bo tam nie miały światła . Dzisiaj jeszcze nie padły bo właśnie wczoraj łanie padało i mam nadzieję , że się przyjmą .

W środę pod jej liściami znalazłam już trzy małe nowe sadzonki , które przesadziłam , bo tam nie miały światła . Dzisiaj jeszcze nie padły bo właśnie wczoraj łanie padało i mam nadzieję , że się przyjmą .

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- ewkapaw

IZA te różyczki są tego roczne . Mam pięć sadzonek które udało mi się ukorzenić w zeszłym roku . Planuję jesienią przesadzić je na swoje miejsce . W tym roku nie dawałam im kwitnąć , żeby krzaczki wmiarę wzmocnić . Jak przesadzę , zrobię fotki to pokażę . W ubiegłym roku wsadzałam bezpośrednio na grządkę , w tym po radach dziewczyn z forum do doniczek , łatwiej przesadzić gdy są malutkie korzonki .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- ewkapaw

Haniu dzięki - w takim razie to co jest w doniczce znajdzie miejsce w pobliżu kompostownika . Będzie miał zadanie ukrywać co brzydkie . Jak wyrwę nasturcję tangucki idzie do ziemi . Ja mam jeszcze 2 doniczki z sadzonkami tylko , że sa mniejsze bo później sadzone . Sadzonki kt óre posadziłam bezpośrednio do ziemi , padły .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- hanka55

- Kontakt:
O raju!
"Jeszcze nie skończyło się liczenie strat i usuwanie zniszczeń po piątkowych burzach, a synoptycy już ostrzegają przed kolejnym załamaniem pogody. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega: trąbami powietrznymi zagrożone będą głównie województwa pomorskie i warmińsko-mazurskie."
http://www.tvn24.pl/-1,1561379,0,1,czek ... omosc.html
"Jeszcze nie skończyło się liczenie strat i usuwanie zniszczeń po piątkowych burzach, a synoptycy już ostrzegają przed kolejnym załamaniem pogody. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega: trąbami powietrznymi zagrożone będą głównie województwa pomorskie i warmińsko-mazurskie."
http://www.tvn24.pl/-1,1561379,0,1,czek ... omosc.html
- ewkapaw

Haniu mi tez się podobają ubranka szałwii , ale też bardzo śmieszą . Trudno jest zebrać tak drobne nasiona , a w ten sposób może się coś uda .
Chciałabym jak się uda zebrać podzielić się z Wami tymi nasionami . Szałwia ta jest tak urokliwa , że miło by mi było , jak mogłybyście się ją też cieszyć
.
Chciałabym jak się uda zebrać podzielić się z Wami tymi nasionami . Szałwia ta jest tak urokliwa , że miło by mi było , jak mogłybyście się ją też cieszyć
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków