Sukulenty - chromat II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty - chromat II
A u mnie juki mają jakiś kryzys - jeszcze mrozy nie chwyciły, a Yucca filamentosa 'Color Guard' - dwa okazy - oklapły...jeszcze ich całkiem nie przesuszam, bo przecież w dzień nawet 20 st, ale wygląda to marnie...te Twoje na zdjęciu wyglądają super!
O haworcjach i gasteriach to aż żal pisać, dlatego też mało je pokazuję - w lecie miały kiepską kondycję, teraz dopiero zaczynają trochę lepiej wyglądać, pompować wodę do liści, a przecież zaraz muszę przestać je tak zasilać... przyrosty tak marne, że aż nieprawdopodobne - większość po prostu się zatrzymała w tym sezonie! O wystawianiu na balkon nie było nawet mowy, a te na wewnętrznych parapetach musiałam całe lato cieniować! Kilka razy zrobiłam grupową reanimację - wstawiałam do kuwet i podlewałam podsiąkowo!
O haworcjach i gasteriach to aż żal pisać, dlatego też mało je pokazuję - w lecie miały kiepską kondycję, teraz dopiero zaczynają trochę lepiej wyglądać, pompować wodę do liści, a przecież zaraz muszę przestać je tak zasilać... przyrosty tak marne, że aż nieprawdopodobne - większość po prostu się zatrzymała w tym sezonie! O wystawianiu na balkon nie było nawet mowy, a te na wewnętrznych parapetach musiałam całe lato cieniować! Kilka razy zrobiłam grupową reanimację - wstawiałam do kuwet i podlewałam podsiąkowo!
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie - całość wygląda doskonale.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja się przychylam do jakże pozytywnych opinii! Krzysztof, przez Ciebie zaczęłam zauważać juki, bo takie jak u Ciebie to potrafią zachwycić!
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Zbiorówki są fajne ale ja tam bym chętnie je bardziej z bliska
Zdradzisz składzik ?chromat pisze:Podpatrzyłem kolegów z "sekty" i oni dają bardziej żyzne podłoże na bazie gliny.
Zimowisko dla kaktusów super
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Beata - u mnie to samo, przez te upały uważam rok za stracony dla haworsji ale nie ma tego złego, będą lepsze lata
Yucca filamentosa 'Color Guard' one rosną w gruncie, ale został on rozluźniony piachem, choć myślę, że i bez by dały radę, gleba rodzima to piaszczysta glina i less. Jedna tylko rośnie w "łożu" czyli na tkaninę wyspałem kompost i pokryłem żwirem taki eksperyment (chyba ta jak dobrze pamiętam 1985.8-glauca /18/ Yuma Co, CO,)
mrooofka/Akwelan_2009/Henryk - Dzięki za miłe słowa
jang Nie robiłem zdjęć w tym roku, ponieważ nie jestem z nich zadowolony ale cóż będzie jeszcze okazja
co do podłoża to glina/kompost/perlit i wermikulit, żałuje tylko, że nie dałem żwiru, lepiej by było ale tak to ok, te co zaskoczyły rosną lepiej niż wcześniej
Yucca filamentosa 'Color Guard' one rosną w gruncie, ale został on rozluźniony piachem, choć myślę, że i bez by dały radę, gleba rodzima to piaszczysta glina i less. Jedna tylko rośnie w "łożu" czyli na tkaninę wyspałem kompost i pokryłem żwirem taki eksperyment (chyba ta jak dobrze pamiętam 1985.8-glauca /18/ Yuma Co, CO,)
mrooofka/Akwelan_2009/Henryk - Dzięki za miłe słowa
jang Nie robiłem zdjęć w tym roku, ponieważ nie jestem z nich zadowolony ale cóż będzie jeszcze okazja
co do podłoża to glina/kompost/perlit i wermikulit, żałuje tylko, że nie dałem żwiru, lepiej by było ale tak to ok, te co zaskoczyły rosną lepiej niż wcześniej
Pozdrawiam Krzysiek
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Krzysiek, dzięki za odpowiedź.chromat pisze:co do podłoża to glina/kompost/perlit i wermikulit, żałuje tylko, że nie dałem żwiru
Glina taka wękarska mogłaby być ?
Do kompostu też nie mam dostępu więc... co myślisz o oborniku granulowanym ? rozkruszyć i wymieszać z resztą mieszanki ?
Pozdrawiam, Jan
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
zwykła glina z głębszego wykopu ;) a kompost z działki liściowy, obornika broń Boże nie dawaj za żyzne i spali
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Doskonale.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mrozaki cacuszka ,u Mnie też w tym roku będą pierwszy raz zimować i też jestem ciekawy czy wszystkie przezimują
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ja też mam kilka tak na próbę czy przezimują...chciała bym bardzo .
Kwiatki Escobaria są super!!!
Kwiatki Escobaria są super!!!
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Też liczę, że się uda przezimować, nie tak mróz strasznych jak wilgoć, jak śniegiem sypnie to nawet lepiej. Będzie ciepła pierzyna, teraz to taka zgniła pogoda. Będzie dobrze
Pozdrawiam Krzysiek